Anonim Eser

intihal.jpg Bugün üzücü bir meseleden bahsedeceğim. 2004 yılında Amazon’dan bir kitap almistim: “Moviemakers’ Master Class – Private Lessons from The World’s Foremost Directors” adlı bu kitabi Laurent Tirard yazmış (Studio dergisi için yaptığı röportajlardan oluşuyor). Sonra zaman gecti (sanirim 2006 yılında) “Ünlü Yönetmenlerden Sinema Dersleri” diye bir baska kitap aldim. Hasan Aydin (kendisini tanımıyorum) tarafindan “hazırlanan” bu kitap İnkilap Yayinlari tarafindan basılmıştı. Okurken “Yahu ben bunları daha önce de okudum” derken mesele anlaşıldı: Hasan Aydın bu kitabı yazmamış, Laurent Tirard’ın kitabını çevirmişti. Fakat ne kadar baktıysam kitabın hiç bir yerinde Tirard adını göremedim. Önce umursamadım fakat sonra baktım ki Sinema Dersleri ikinci baskı yapmış. En çok satan listelerine giriyor… (su anda bile hala listelerde) Üstüne üstlük sevdiğimiz takdir ettiğimiz bir sinema yazarı da önsöz yazmış bu kitaba… umarim bilmeden yapmıştır.

Yorum yapmayayım daha fazla…

PS : İlk baskıda Hasan Aydın hazırlayan olarak geçiyordu. Bazı web stelerinde “çevirmen” olarak geçiyor. Yazar için de “Anonim” veya “Kollektif” denmiş. Ne demekse…

3 Responses to “Anonim Eser”


  • aytug dedi ki:

    aa bu anonim kitap bende de var:)

    cok acayip be…

  • Ogul Balcı dedi ki:

    Heh, herhalde bu kitap, Amerikan kahvehanelerine kulaktan kulağa yayılan söylentilerle oluşturulmuş, derlenmiş bir kitap olmalı!

    Selamlar,
    Ne zamandır aklımdaydı. Yeri gelmişken yazayım dedim.
    Bu kitaptan aytuğ’da da varmış.
    Projem şu : bir “sanal kütüphane” ya da “kitap exchange center” gibi bir yer oluşturmak.
    Herkes elindeki kitapların bir listesini buraya gönderecek ama kitaplar kendi kütüphanesinde kalacak elbet!
    Amazon’dan kitap almak isteyenler önce buraya bakacak!!!

    Nasıl fikir? İşler mi sizce?

  • Ogul Balcı dedi ki:

    Ya pardon, bir yanlış anlaşılma olmasın, ben amazon.com ya da genelde yurtdışından getirtilen İngilizce, Fransızca kitapları kastediyorum!
    Temin edilmesi zor olmayan Türkçe kitaplardan değil!!!

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube