Yeni Kompakt: Lumix LX3

Yeni Panasonic LX3 çok iyi özelliklerle dün duyuruldu.

Blogda genelde küçük kameralara pek yer vermiyorum. Bunun da temelde 3 nedeni var:

1 – Bu tür cep kameraları çok küçük algılılayıcılarla çalıştıkları için düşük ışık koşullarında fena sonuç veriyorlar.

2-  Genelde yavaş çalışıyor yani deklanşöre bastıktan sonra belli bir gecikmeyle cevap verebiliyorlar.

3 – Mercekleri genelde geniş açı konusunda yetersiz ve kalitesiz oluyor.

Panasonic LX3 ile bu üç konuda da devrimci bir iş yapmış görünüyor: LX3’ün algılayıcısı 1/1.63 inch boyutunda (yani diğerlerinden epey büyük) ve buna karşılık 10.1 MP ile yetiniyor. Henüz test etmek mümkün değil ama bu durum sonuçları ciddi şekilde etkileyecektir.

LX3’un ikinci iyi tarafı 24 mm – 60 mm bir geniş açı zoom mercekle gelmesi. Merceğin diyafram değeri f2.0. Bu inanılmaz derecede düşük bir oran. Yani mercek çok ışık geçiriyor. Aletin 6400 ISO ya kadar desteklemesi de çok hayırlı.

Son olarak LX3 saniyede 2.5 kare çekebiliyor. Sözün kısası Panasonic kağıt üzerinde bakıldığında harika bir iş çıkarmış görünüyor. Fiyatı 499 USD (biraz pahali) ama bu özellikler için değer. Daha ayrıntılı bilgi burada.

PS: LX3 aynı zamanda 720p modunda video da çekiyor.

10 Responses to “Yeni Kompakt: Lumix LX3”


  • Ahmet dedi ki:

    Merhaba, bir soruyu buraya taşımak ne derece doğru bilmiyorum ama bu soruya bir cevap bulabileceğimi umuyorum.
    Aynı noktaya sabitlenmiş iki fotograf makinası düşünelim. Birincisi Nikon D200 diğeri piyasada bulunabilecek “ucuz” ama aynı çözünürlük değerine sahip olsun. Aynı mesafeden aynı kişiye portre bir resim çekiyoruz. Kadrajların içini dolduran yüz sınır oranı olabildiğince eşitliyoruz. Alan derinliği konumuzun dışında olduğu için yakın ve tekrenk bir fon seçiyoruz. Deklanşöre basıyoruz. Evet sorumuz işte tam bu noktada başlıyor. D200 ün çektiği resim ile diğer ucuz vitrin makinası arasında fark var. Netlik,renkler gibi yüzeysel aynılıkların dışında daha derin daha farklı bir görsellik. Pahalı makinamızdaki sonuç daha sanatsal bir duruş sergilerken ucuz makinamız daha mekanik(ama normal kullanıcıyı tatmin edecek netlik/çözünürlük vs.)bir sonuç veriyor. Bu sanatsal farklılığı oluşturan nedir? Aynı şeyi analog bir makina ile de yakalayabiliyoruz. Video için anlamakta güçlük çektiğim bu “cinelook” olayını anlamaya sanırım fotograftan başlamak daha akıllıca olacak. teşekküler

  • ilkerc dedi ki:

    Cevap aslında basit: D200 un algılayıcısı diğer “ucuz” kameranınkinden çok daha büyük. Bu da alan derinliğini, taneciklenmeyi azaltıyor, renkler daha doğru kaydediliyor, çözünürlük (sayısal olarak artmasa da) artıyor.

    Büyük algılayıcı her zaman daha iyi görüntü verir.

  • Ahmet dedi ki:

    Öncelikle cevabınız için teşekkür ediyorum. Aynı çerçeve içindeki aynı yüzdeki o farklı sanatsal derinliği algılayıcının büyüklüğü ile ilişkilendiriyorsunuz. Fotograftaki “o an” ı doğrudan etkileyen bu mudur? Eğer bu yani sizin algılayıcının büyüklüğü dediğiniz şey ise o zaman daha kadim bir soru ile devam edeyim 35mm makinalar daha iyi algıladıkları için mi çok iyi sonuç veriyorlar. Bir film, ccd/cmos olarak nereye denk düşer kabaca.. Fotograftaki tılsım’ı bir anlayalım videoya geçeceğiz inşallah. Sorular gelir,cevap beklenir.

    Muhabbetle

  • Birkan dedi ki:

    Hocam benimki çok cahilce bir soru olacak ama 😀 Bu makine Canon A400 serisinden ne seviye iyi makro çeker acaba ?

  • ilkerc dedi ki:

    hmm birkan hic bilmiyorum : ) cunku a400 leri bilmiyorum : )

    kusura bakma. ama spec lerine bakarsan gorursun herhalde

  • aggu dedi ki:

    Merhaba,
    Pentax K20d kullanıyorum ve detay verme kalitesinden çok memnunum.
    Lumix LX3 ü http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    adresinde nikon p6000, fuji f100fd ve pro dslr ler ile karşılaştırdım ve detaylarda inanılmaz bir keskinlik verdiğini gördüm.
    Bu kamera dslr taşımamak için alınabilecek bir cihaz diyebilirim.
    Görüntüleri billur gibi. Almayı düşünüyorum.
    Faydası olur düşüncesi ile sizlerlede paylaştım.

    Selamlar,

  • bnarter dedi ki:

    Hocam selamlar,

    Ben fotoğraf konusuna yeni girmiş biri olarak bu makine ile Nikon P5100 arasında kaldım. Kompakt tercih etmemin sebebi hem kendi durumumu gözlemlemek hem de ilerde daha iyi makinelerin değerini verebilecek kıvama gelince eşime düzgün bir makine bırakabilmek.

    Bu iki makine hakkında yorum yazmanız mümkün olabilir mi?

    Teşekkürler

  • schizophrenia dedi ki:

    @bnarter şurada içinde bulunduğu sınıfa ait makinelerle yapılmış bir karşılaştırması mevcut.

  • mehmet keskin dedi ki:

    arkadaşlar bende g12 ile lx3 arasında kalmıştım ama iyiki lx3 almışım. daha iyi fotoğraf çekmesi için kaba ve ağır olmasına gerek yok makinanın. lx3 slr like sınıfından bas çek tarzı makinalarda gerçekten 1.sınıf bir compact. ben yurtdışından aldım bir siteden ve hiç sorun çıkmadı tr de çok pahalı.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube