EOS 50D: Megapixel Yarışı Devam

EOS 50D Canon ve DSLR tarihinde önemli bir sıçrama olacak gibi görünüyor. 10.1 MP’den 15.1’e çıkmak, hem de bu sırada max ISO yu 12800’e çıkarmak mühendislik açısından kolay iş değil. Herkes megapiksel yarışının bittiğini düşünüyordu. Hem merceklerin hem de fizik biliminin izin verdiği sınıra çok yakın olduğumuz genel kanıydı (Örneğin küçük kameralarda MP yarışı bitti çünkü algılayıcı boyutu daha fazla pikseli sıkıştırmaya izin vermiyor. Bunu yapsanız bile elde ettiğiniz şey daha fazla gürültü oluyor)

Peki bu nasıl oldu? Web den derlediğim bir kaç nokta ile açıklarsak:


– Algılayıcının önündeki mikro mercekler arasındaki mesafe sıfıra indirildi. Böylece ışık kaybı yok edilmiş oldu. (Aşağıdaki grafik DPreview.com dan alınmıştır)

– Yeni algılayıcı daha düşük voltaj değerleriyle çalışıyor. Böylece ısınma ve buna bağlı “noise” sorunu azalmış oluyor.

– Daha iyi “Sayısal Gürültü Önleme Sistemi” (Digital Noise Reduction): Yeni işlemci DIGIC 4 daha hızlı ve bu sayede yüksek ASA’larda 2 – 4 – 8  pikseli birlikte analiz edip gürültüyü azaltabiliyor. Ayrıca DIGIC 4 birden çok gürültü giderme seviyesine de izin veriyor.

Sonuç olarak 50D’nin yeni bir DSLR kuşağı için başlangıç olduğunu söyleyebiliriz. Büyük olasılıkla bu yıl içinde 39 MP’lik yeni EOS 1Ds Mark 4 gelebilir.

Peki bu gidiş duracak mı? Evet bir yerde duracak (fizik biliminin sınırları dahilinde) ama o durma noktasına daha var gibi görünüyor.

PS: Bunların dışında yeni 50D de başka hiç bir kamerada olmayan bir teknoloji var: Peripheral Illumination Correction: Yani 50D merceklerin en büyük sorunlarından biri olan kenarlardaki ışık kaybını sayısal olarak tolere edebilecek. 50D nin içinde 26 mercekle ilgili veri tabanı var. Istenirse 40 merceğe kadar bu veritabanı genişletilebiliyor.

3 Responses to “EOS 50D: Megapixel Yarışı Devam”


  • Shad dedi ki:

    Bu yıl içinde Mark 4 nasıl gelir hocam.. Daha mark 3 hazmedilmedi.. ??

  • ilkerc dedi ki:

    Nikon Ekim’de 24 MP lik D3X i duyurmaya hazirlaniyor. Bu nedenle bu yil olmasa bile gelecek yılın basinda 1Ds mark 4 beklenebilir.

  • emin dedi ki:

    Fiyatları nasılmış bilgisi olan varmı? Piyasadamı bu ürün şu an

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube