Nikon D90: Video!

Haberlere yetisemiyorum artik 🙂

Bugün Nikon yeni modeli D90’i duyurdu. 12 MP lik kamera genel özellikler açısından çok büyük bir gelişme taşımıyor ama yıllardır dedikodusu yapılan ve beklenen önemli bir özelliği var: Video

Evet D90 720P çözünürlüğünde 24p HD video kaydedebiliyor. M-Jpeg sıkıştırma kullanan D90 en yüksek kalitede, en uzun 5 dk. aralıksız kayıt yapabiliyor.

Böylece tarihin ilk video kaydı yapan DSLR’ı Nikon D90 oluyor ve Canon bir gol daha yiyor : )

Peki video kameraların yerini DSLR lar alır mı? Bana kalsa “yıllardır bunu bekliyorum” derim. Bence video kameralar hem tasarım olarak hem işlev olarak DSLR ların çok gerisinde kaldı. Video özellikleri daha geliştirilmiş bir DSLR benzer bir video kameraya bin kere tercih edilebilir. Tabi henüz D90’in ayrintili testleri ortada yok ama görüntünün çok iyi olacağına neredeyse eminim. Ayrıca Sony’nin uyduruk mercekleri yerine gerçek mercekler kullanmak çok daha iyi olacak.

Şu sıra DSLR veya kamera alınmaz. Bekleyelim bakalım bundan sonra neler olacak? Ayrıntı burada

PS: Videolar da burada… Sonuçlar harika gorunuyor.

28 Responses to “Nikon D90: Video!”


  • ergin dedi ki:

    red’de zaten bir tür movie özellikli DSLR. hatta bu konuda RED’in sitesinde birçok canon ve nicn red karşılaştırması da var.. madem nikon ve canon image teknolojisi konusunda bu kadar ileri bir düzeydeler neden şuna saniyede 24kare özelliğini de eklemezler diye düşünüp dururdum.. televoldeki şu meşhur yılmaz erdoğanın dediği gibi “şerrefsizim ben bunu dşünmüştüm” demiştir herkes… nikonun sitesinde görüntüleri izldim.. özellikle sadece alan derinliği için bile alınabilir.. benim elimdeki HVX200 ün bu kameradan tek farkı kaldı o da 1280x720p 60 kare çekmesi..süper oldu diyorum..

  • emre dedi ki:

    kanimca Canon’un cevabi 21mpx ve hd size video cekebilir bir 5d mk2 olucak…

  • burak dedi ki:

    Video özelliği sunması çok hoş olsa da, bence abartmışsınız. yıllardır beklenecek gibi bir video kayıt sunmuyor. ayna yukarı kalktığı için focuslama devre dışı kalıyor ve sabit bir mesafeye odakli çekmek zorunda kalıyorsunuz. bunun için nikon 11-12 mm gibi çok geniş açılı mercekler önermiş, ayrıca sesi mono olarak kaydediyor ve maximum 5 dakika sınırlaması ile.
    tabii ki ileride çok çok geliştirilebilir, ama en azından odaklamayi o dandik sonyler gibi yapamadıkları müddetçe dslr lar ancak video clipler çekebilirler. piyasada 720p çekimin allahını yapan ve d90 fiyatına yada çok yakın bir fiyata yapabileceğiniz bir ton alet var. şahsi kanaatim, her şeyi amacına uygun kullanmak gerektiği. fotoğraf çeken cep telefonlarını sevmediğim (abartmayayım, ama en azından onu fotoğraf makinasının ikamesi olarak kullanmayı sevmediğim) gibi, video çeken dslr’yi de sevmem. illa video çekmek isteyenler casio exilim ex-f1 denen alete bir baksınlar da 1200fps de video nasil çekilir görsünler derim..

    p.s. büyük ihtimalle 2 hafta sonra bir nikon d90 alacağım, ama bu, asla video çekebildiği için olmayacak. ayrıca video da çekeceğim;)

  • ilkerc dedi ki:

    Yillardir beklenen D90 degildi zaten… beklenen DSLR larin video cekmesiydi. D90 sadece baslangic ileride cok daha iyi modeller cikacagi kesin.

    Ayna meselesinde haklisiniz ama ileride DSLR lar aynasiz olacak. Yani aslinda artik DSLR olmayacaklar : ) Nedeni de basit: Ayna ve ortucu aslinda onceki yuzyila ait teknolojiler. 21. yy teknolojisinde aynalara ve ortuculere ihtiyac kalmayacak. Optik bakac elbette hos ama LCD optik vizorden daha yuksek cozunurluk sunuyorsa neden aynaya muhtac olalim ki?

  • Shad dedi ki:

    “720p çekimin Allahını yapan bir ton alet” yok bu fiyata… Bu ışık duyarlılığı, kontrast aralığı ve alan derinliğini napacaz o zaman? O “bi ton alet”le; bunlardan sadece alan derinliğini elde edebilirsiniz; o da her koşulda değil… veya lens adaptör kullanmak gerekir ki o zaman da bi bu kadar daha para harcamak gerekir (lensler hariç) ve zaten kötü olan ışık duyarlılığı daha da kötü bir hal alır (ortalama 2 – 4 stop arası kayıp)… (ekstra gren hediyeli)

    * D90’da 720p videoda sadece sensor crop’lanıyor… yani a. derinliği baki kalıyor… anladığım/tahmin ettiğim kadarıyla..

    * DSLR’ların (Nikon veya Canon) yüksek ISO’larda bile (400, 500, 800, 1000…) gren yapısı çok iyi…

    * 5dk kayıt süresi hiç az değil… (Kameralara göre) Bu kadar ufak bir alet için en azından : )

    İlker hocama birkaç soru:
    – Bu aletin amerika fiyatı sence de iyi değil mi? Ben gönderdiğin videolardan sonra, ufaktan bi gaza geldim : ) full frame’ini mi beklesek?… 5D’nin yanına 2. kamera olarak bu yakışmaz mı? Benim Nikon lens seti de bi bayram yapmış olmaz mı?

  • Shad dedi ki:

    – Ayrıca fiziksel açıdan normal kameralarla yapamayacağınız birçok kamera hareketini bu tür DSLR’larla yapabilirsiniz… Bu bence çok önemli bir özellik… (örnek: DSLR’ı kaba ete bağlamak 😛 )

  • ilkerc dedi ki:

    Shad kardes soruna bir sonraki baslikta cevap vermeye calistim : ) Bu arada flasin bende…

  • ergin dedi ki:

    öncelikle abartmadık… piyasada 720p çeken alet olması (ki bende de o aletlerin iyi lerinden biri var panasonic hvx200) konuyu çözmüyor..ki bu nedenle başta reduser, dvinfo, dvxuser gibi bir ton yabancı film sitesinde d90ın bu özelliği çok ilgi ile karşılandı.. aslında bunun en basit 2 sebebi var..

    bugün eğer film benzeri bir görüntü elde etmek istiyor bunu sony, canon, panasonic ya da jvc nin 5.000-12.000kusd aralığındaki kameralardan doğrudan elde etmek mümkün değil..sabit lensler alan derinliğinin geniş olması vb burada detayına girmeyeceğim konular nedeniyle görüntü istenilen film-benzer görüntüyü veremiyor… sonuçta şu anda ya 20kUSd vereceksi ve 6 ay bekleyip RED alacaksın ya da üzerine bir 35mm adaptör ekleyeceksin (ki ben bunlardan brevis ve redrock ile çalıştım) ki bu durumda ışık kaybı, ters görüntü, görüntüde yumuşama gibi bir ton başka dert ile uğraşıyorsun ki kameranın neredeyse 10 kg ya varan ağırlığı da cabası..

    şu anda gördüğüm kadarı ile d90 örneğin hvx200+35mm adaptörün yapabildiği herşeyi (60 kare hariç) yapabiliyor olacak..elindeki güzelim nikon lensleri-görüntü yumuşamadan, ters çekmeden, ışık kaybı olmadan) kullanmak bence altın değerinde.. yüksek ışık hassasiyeti de cabası. bu da şu demek bugünkü piyasa fiyatı ile 8.000 usd lik bir ekipmanla yapacağın işi 1.000 usd lik bir ekipman la da yapabilirsin demek..
    autofocus gibi özellkler zaten profesyonel olarak bu işle uğraşan kişilerin çok kullandığı bir özellik değil olmasa da olur..
    başlagıçta D90 da herkes autoexposure kaldırılamıyor diye korkmuştu allahtan öyle bir problem de yokmuş..

    bu arada bugün red’in sitesinde de ileride red’in yeni geliştirdiği sensörleri dslr amaçlı da kullanabileceğinin ışıkları yakılıyrdu..

    bence sonuç şu .. profesyone fotoğrafçılar d90 nın bu hareketini pek sevmediler.. haklılar:) onlar değerli nikon markalarının sadece fotoğraf işine odaklanmasını istiyorlar.. ama bizim gibi film işine meraklı kişiler bu gelişmelerden çok memnun. çünkü sony, panasonic gibi markaların yapamadıklarını (ki bence YAPMADIKLARINI-çünkü mevcut modellerine çok yatırımları var ve onların yatırım geridönüşünü almadan yeni modelleri piyasaya vermiyorlar..) nikon red gibi firmalar yapıyor ve ezberi bozup çıtayı yukarı kaldırıyor.. şimdi kimse bu gelişmeye kayıtsız kalamayacağı için canon dahil olmak üzere full HD çeken 25/50fps kameralar raflarda yerini alacak…
    sonuçta nikon’a teşekkürler.. fotoğrafçıları üzemeden biz film heveslilerinin de yüzünü güldürüyorlar..

  • ilkerc dedi ki:

    orijinal kamera ciktisini buradan izleyebilirsiniz.

    yalniz 21 sn lik goruntu 35 mB tutmus. Yani tahmin ettigimiz sekilde compression orani yuksek gorunuyor.

  • ahmet dedi ki:

    Nikon’un videoları yayınladığı kendi sitesinde yer alan bazı videolarda pozlamadan kaynaklandığını sandığım ışık seviye dalgalanmaları dikkat çekiyor. Örneğin kaykay ile kayan kaykaycı ile ‘kamera’ arasında ki seyircileri tarayan pan geçişi esnasında gökyüzünde ışık/renk geçişleri oluyor. Ezcümle manuel pozlama bu makinada yok mu?
    Klişeleşmiş soruyu daha da genişleterek sorayım: 5 dk lık sınırı aşarak d90+laptop ve aktarım kablosu ile uzun metraj mümkün müdür?

  • ilkerc dedi ki:

    Evet bahsettiginiz flicker sorunu var ama auto exposure den midir yoksa baska bir sorun mu su an anlamak zor.

    Okudugum kadariyla manual exposure var.

  • ergin dedi ki:

    Tüm d90 videolarını

    adresinden izleyebilirsiniz..

  • saidtg dedi ki:

    ben şuanda d80 kullanuyorum
    kısa film çekme sebepli; alacağım bir kameraya mutlaka sinema etkisi adına 35 mm adaptörde düşünüyordum.
    fakat d90da direkmen objektiflerle vidoe çekme imkanı var.
    bu seferde şunlar aklıma geldi..
    ses alımı çok kötü değil mi? mono? yani boom girişi yok,kısa filmde diyalog (diyalogluda) alınmazsa sadece alan derinliği neye yarayacak?
    birde 5 dk boyunca çip ısınmayacakmı? ben 30 snlık bir pozlama yaptığımda dslrmde; ikinci üçüncü denememde görüntüde rahatlıkla farkedilir bozulma kendini gösteriyor.
    ilker hcm bu konularda bilginiz varmı.tşkr

  • ilkerc dedi ki:

    D90 in videolari genelde webdeki yorumlarda gordugum kadariyla (ve izledigim orneklere bakarak) pek begenilmedi.

    Sensorde isinma sorunu oldugunu sanmiyorum ama ciddi bir woobbling efekti ve kullanimla ilgili bir takim pratik sıkıntılar var (manual ayar yapilamamasi vs)

    Daha once de yazdigim gibi d90 ilk kusak video ceken DSLR oldugu icin beklentileri cok yukseltmemek gerek.

  • ilkerc dedi ki:

    Ses aliminda da tabi ki mini jack kullanmaya mahkumsunuz ama o baska bir alete kayit yapilacak cozulebilecek bir sorun…

  • smh dedi ki:

    d9o ile video cekerken otomatik diyafram veriyor makine. AE-L AF-L veya deklanşöre basınca diyaframı sabitliyor . acaba menüde bu otomatik diyafram verme sıkıntısını yok edecek bir ayar varmıdır ben bulamadımda . teşekkürler!

  • ilkerc dedi ki:

    Bu konu daha once de gundeme gelmisti. Ne yazik ki istediginiz gibi bir ayar D90 da yok ve tabi ki bu nikon icin buyuk bir ayip.

  • Akın dedi ki:

    selamlar ilker hocam
    ben 1000 $ civari bir video kamera ariyorum
    onerebileceginiz bir sey var mi o fiyata
    kisa film icin.
    hoscakalin : )

  • Tibet dedi ki:

    merhaba.biz yeni nikon d90 aldık ingiltere’den fakat nasıl video çekim moduna geçildiğini çözemedim yardım istiyorum ilk pro fotoğraf makinemiz..Hiç denilebilecek kadar az bigim var makine konusunda kitapçıkta bulamadım nasıl video moduna geçildiğini yardım istiyorum aynı zamanda kaykaycıyım sanırım bu video modu çekimlerde işime çok yaricak..Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler..

  • ilkerc dedi ki:

    Hic D90 gormedigim icin bu sorunuza yanit veremeyecegim 🙂

  • Tibet dedi ki:

    olsun teşekkürler yinede 🙂 bu soruma acil yanıt verebilecek arkadaşa şimdiden çok teşekkür ediyorum ve yardımlarınızı bekliyorum 🙂

  • Ibrahimovic dedi ki:

    D90 ile ilgili bilgiyi buradan bulabilirsin.

  • tercan dedi ki:

    tibet merhaba tam olarak bılmıyorum fakat d500 de video cekerken deklanşör den olmuyor ortada ortası kırmızı bır tus var ayrı yanı onunla cekıyoruz.odaklamayıda zoom ayarında + basılı tutunca kendını otomatık odaklıyor acaba d90 dada benzeri olabılırmı bılmıyorum.birde madem video cekeceksin sdch kartının 6speed olmasına dıkkat et uzerınde chanet 6 dıye yazıyor ben o hatayı yaptım zor ogrendım normal sd lerde atlama yapıyor takılma yapıyor sn yede 6mgbyt yazım olunca sorun kalmıyor.

    bu arada kaykaycıyım demıssın cekım yaparken genıs odaklamayı yaptıktan sonra tripod kullanmanı yada kamerayı biryere sabıtlemenı tavsıye ederım..son olarakta gercekten keske hd video kamerayı ayrı alsaymıssım.bunun kahrı cekılmıyor buradakı bazı arkadaslar kesınlıkle haklılar.neyse kutusunu acmak zevklıydı 😀

  • ilkerc dedi ki:

    @akin: Mesaji atlamisim. 1000 dolara kisa film icin kamera zor. bence kiralayarak daha duzgun bir kamera ile cekmeye calisin derim.

  • Batu Eritenel dedi ki:

    Nikon, D90 video modu için manual Iso/shutter ve 25/30 fps eklentilerini (ayrıca Exposure Lock’suz adam gibi manual aperture’ı) bir firmware update ile bizlere bir an önce sunsa… hele 550d olayından sonra.. Bir de şu pixel yarışınından bağımsız o pixelleri hafif büyütüp de full-frame yapsalar da ortalık Dx mx garip garip şeylerle karışmadan 35mm objektifleri rahat rahat kullansak. Bir de tüm DSLR’la çekilen videolar yeni bi estetik kazanmadan rolling shutter da düzelse harika olacak.

    Tüm üreticilere sesleniyorum. Ya Analog/Digital convertor ve işlemcilere yaptığınız ARGE’leri kullanın, ya da hala yapmadıysanız biraz yapın ki insanlar, gerçeğine sadık (özellikle low-light videolarda) renk/ışık üretimi/derinliği ve signal to noise ratio (SNR) görsünler.

    Böylece, herşeyi bizlere sunarak ileride nasıl para kazanırlar onları da düşünmeleri gerekecek ki teknoloji adına gerçek gelişme işte o zaman yaşanmaya başlayacak bence.

    Neyse, teknolojiye bağımlı sanatlarda böyle durumlar normal diyelim ve canımızı sıkmayalım en iyisi.

  • kuaför dedi ki:

    merhabalar arkadaşlar ben d90 düşünüyorum.okuyorum izliyoum napcamı bilmiyorum canon eos 7d body diyolar karar veremiyorum yardımlarınız için teşkler şimdidden…

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube