Handy 35!

Kadir Köymen’in Bir 35 mm adaptörü yapacağını bir kaç ay önce duymuştum. Kendisiyle şahsen tanışmıyoruz ama haberi alınca bana bir örnek göndermesini rica etmiştim. Sağolsun geçen hafta harika bir paketle Handy 35 geldi.

Öncelikle Handy 35 nedir diyenler olabilir.

2006’da Alman firması PS Technik bir patent aldı. Bu patentte küçük algılayıcılı kameralarda dar alan derinliği elde etmek için tasarlanmış bir aletin ayrıntılı açıklaması vardı. Bu alet sayesinde video kameralarda film merceklerini kullanabiliyordunuz.

PS Technik iki adet ürün çıkardı: Mini35 (küçük kameralar için) ve Pro35 (ENG-EFP tipi kameralar için). Ne yazık ki fiyat fahişti (yaklaşık 15 bin dolar). Hızla bu ürünün benzerleri üretilmeye başlandı. Bunların çoğu ev veya küçük atölye yapımı ürünlerdi: Guerilla35, Micro35, Tube35, Indie35, Letus35; M2 ve daha niceleri…

Ben de 2006 başında bir dizi çekmek için Letus 35 almıştım. Sanırım bu tür aletleri ilk kullananlardan biriyim. Daha sonra Pro35 ve Mini35 ile de defalarca çalıştım. Redrock M2’yi kısaca inceleme fırsatım oldu.

Şimdi yıl 2008 ve sonunda Türk yapımı bir alan derinliği adaptörü ile karşı karşyayız: Kadir Köymen’den Handy 35

Önce paketlemeden bahsetmek istiyorum: Handy 35 çok düzgün ve güvenli şekilde paketlenmiş olarak geliyor. Allen anahtarları ve pillere kadar kutunun içinde her şey var. Kurulumu da gayet kolay: Kadir kurulumu açıklayan bir videoyu sitesine koymuş.

Bu tür aletlerin hepsinin ortak sorunları var: Bunlardan en önemlisi ışık kaybı. Doğal olarak 1 – 1.5 fstop luk bir ışık kaybına uğruyorsunuz. Bu da bazen ciddi sorun olabiliyor. Işık kaybını azaltmanın belli yolları var. Beattie Intenscreen adı verilen özel ground glass ile bu kaybı 0.5 fstop a kadar düşürmek mümkün ama pahalı tabi ki…

İkinci temel sorun vinyet adı verilen kenarlarda ışık kaybı. Bu da neredeyse önlenemez bir durum. Üçüncu sorun ise daha önemsiz: Bu aletlerde normal örtücü hızını kullanmak zorundasınız (1/50) aksi takdirde ground glass yüzeyi algılanmaya başlıyor. En büyük sorunlardan biri de toz. Bu aletlerin içine toz veya kıl kaçtığında ekranda istenmeyen çizgiler oluşuyor.

Bir diğer sorun da görüntünün ters olarak kaydediliyor olması (Mini35 ve Pro35’te ve yeni çıkan Letus Extreme’de bu yok). Biliyorum bir cok problemden söz ettim ama sonuçta elde edilen etki genelde bütün bu sorunları unutturacak düzeyde çekici oluyor.

Handy 35’te de bu sorunların bazıları belli oranda var ama aynı sorunlar 15 bin dolarlık Mini35’te de hatta 30 bin dolarlık pro35’te de aynen var. Bu nedenle çok üzerinde durmaya gerek yok. Sonuçta 35 mm adaptör kullanıyorsanız bazı sorunları baştan kabul etmeniz gerekiyor.

Genel olarak aletin işçiliği beklemediğim kadar iyi. CNC ile yapılmış gövdenin kenarları gayet temiz ve sanki fabrika çıkışı gibi. Tabi aletin içini de açtım (huyum kurusun her şeyin içini açar ve genelde de bozarım fakat Handy 35 epey iyi yapılmış ki onu bozmam mümkün olmadı : ) Aletin iç yapısı da gayet doğru tasarlanmış ve herhangi bir soruna yol açmayacak şekilde üretilmiş. Döner mat ekran kullanmasına rağmen Handy 35 çekimi etkilemeyecek şekilde sessiz.

Handy 35 şimdilik küçük kameralar için tasarlanmış. İsterseniz Canon isterseniz Nikon mercekler kullanabiliyorsunuz. Ben de aleti HC1 ile test ettim. Özellikle elimdeki Letus 35 ile kıyaslandığında sonuç Letus’dan çok daha iyiydi.

Özellikle paketten Rod Support adı verilen destek sisteminin çıkması çok sevindirici. Böylece ileride matte box veya follow focus gibi eklentiler takmak istediğinizde ek para harcamanız gerekmeyecek. Aletin kendi yapısı da kameranın bozulan denge noktasını düzeltecek şekilde tasarlanmış ve çok başarılı.

Genel olarak Handy 35’ten çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Bence aletin tek kusuru iriliği ve sadece küçük kameralar için yapılmış olması. Kadir’in bir an evvel EX1 gibi kameralar için de bir sürüm çıkarması gerekiyor.

Sonuç: Eğer küçük kameranız için bir 35 mm adaptörü arıyorsanız artık yurt dışına mahkum değilsiniz. Kadir Köymen’in Handy 35’i bugüne kadar gördüklerim içinde en iyilerinden biri. Ayrıntılı bilgi burada.

21 Responses to “Handy 35!”


  • ramazan dedi ki:

    fiyat fena değil.
    ama keşke büyük kameralar için olan ile beraber çıkış yapsaymış.

    umarız üst modeli de bu fiyat a yakın olur…

  • onelli dedi ki:

    ben bu tür eklentilere karşıyım.
    mekansızlık üzerine yapılacak filmler için tek geçilecek bir alet.
    peki ya genel planda çekim yapılmak istediğinde, o zaman ne olacak?

  • ahmet dedi ki:

    Uzun bir zamandır aynı proje üzerinde bende çalışmaktayım.Herşey o “sihirli cam” a gelip kilitlenmiş durumda. Hv30 kamera ile birlikte kullanabileceğim ama bu kadar para veremeyeceğim aparatı kendim yapmak zorundayım.En son gelip kaldığım nokta canon un ee-A FS’ni. Bahsettiğiniz Beattie Intenscreen in fiyatı nedir? Ve EeA dan iyimidir?

  • ilkerc dedi ki:

    Selam Ahmet Beattie benim bildigim kadariyla dunyanin en parlak GG si olarak reklam ediliyor. BH Photo video da var. Yalniz uzerinde hic bir isaret olmayan modeli alman gerek. fiyati 110 dolar falandi…

  • Ulaş Ã?lker dedi ki:

    Bu kadir köymen denen adamı bir süredir takdir ediyorum.İnsanoğlunun istediği zaman neler yapabileceğinin en iyi kanıtı sanırım.Piyasadaki bir çok adama inat kendi çapında dağları yarattı bile bence….

  • ersin dedi ki:

    ilker slm..bu beattie screeni kullanan biri varmı..sonuçlarını görebilceğimiz bi yer biliomusun..sonuçta 110 dolar büyük para :)bana bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim..kolay gelsin..

  • ilkerc dedi ki:

    ben kullandim. epey aydinlik. normal ground glass lara gore en az 1 stop daha iyiydi. yalniz cok kolay ciziliyor.

  • ersin dedi ki:

    örnek bir video varmı elinde görebilceğim..ilgin için çok teşekkürler..

  • doktor dedi ki:

    merhaba ilker bey,ben de de brevis var,ancak kıl kaçması,tozlanma çok,2 sefer bu içindeki imaging elementı değiştirmek zorunda kaldım,3.sü geldi tabı ki parasıyla onda da tozlanma daha takmadan oluşuyor,en sonunda aklıma lenspen geldi,ondan aldım o da çok ufak da olsa camı çizdi,şimdi ne tavsiye edersınız?

  • doktor dedi ki:

    Bu arada bu brevisi ilk aldığımda handy falan yoktu,şimdiki aklım olsa kaçırmazdım çünkü alet kanadadan ve her seferınde bır sürü para ödedım burada olsa kadir köymen belki kendi bile sorunu hallederdi.

  • alp dedi ki:

    ilker tozlanma olayini cok iyi bilir..elektrik supurgesi gibi onerilerde bulunabilir:) toz hayatimizda var malesef..onune gecmenin cok siki kapatilmis sistemlerde bile yolu yok. mini 35 tede ayni sorunlar yasaniyor. oncelikle difuzyon cama kesinlikle hicbirsey degdirmemek lazim. hava spreyi kesinlikle kullanmamak lazim cunku icindeki gaz mat cama yapisabilir. lenspen ile temizlemek de static elektrik olusturabilecegi icin onerilmiyor. en iyisi basit hava pompalari.
    cizikler icin yapacak birsey yok goruntude bir sorun cikarmiyorsa fazla takmayin . bendeki mat cam bol parmak izli ve cizikliydi beyaz duvara yada gokyuzune tutmadikca belli olmuyordu. kolay gelsin.

  • ilkerc dedi ki:

    ersin su video var ama dusuk isik hakkinda fikir edinemezsin bundan tabi…

    http://muratonol.com/?page_id=86

    Doktor: Alp hakli. Toz isinin sonu yok ne yazik ki… Cok fazla ugrasmayin derim. Cok dikkat etmedikce pek gorunmez sonucta…

  • danone dedi ki:

    beattie screen in en buyuk ozelligi on kismindaki micro mercekler sayesinde isigi esit sekilde dagitmasi boylece koselere dogru olusan vignette sorununu minimuma indiriyor. yanliz bebek gibi davranmak lazim cok kolay ciziliyor asla sivi degdirmemek lazim. mesela letus in eski modellerindeki cami at camasir makinesine yika sadece kurutmasi dertti . ancak beattie ile bu mumkun degil.Ama gerek keskinlik gerek adaptorsuz kullanima gore 1/2-2/3 fstopluk isik kaybi (50 1.4 objektif ile) 150 dolara degicek bir yatirim.

  • ersin dedi ki:

    abi en azından fikir vermesi bile ii oldu..bide sonuçta sen kullanmışssın oda bi referans..danone de süper yazmış onada çok teşekkürler..sanırm bende 2 aya kadar bir beattie alıcam..bakalım ona göre sonuçları paylaşırım herkesin biraz daha fikri olur..üretilen bi çok adaptor govde olak ii ama ışık kaybı ve toz konusnda hala çaresizler..ben kendim yaptım ona takıcam..

  • Hakan dedi ki:

    Selamlar,

    Kimi arkadaşlar ‘Focus Screen’ i nereden temin edebileceklerini soruyor.

    http://www.jetsetmodels.info/tutorials.htm

    Bu linki tıklayarak kendi Focus Screen’inizi üretebilirsiniz.. Tabi sonuç bahsedilen marka Focus Screen’lerle çekilen görüntülerin kalitesinde olur mu onu bilemem..

    Umarım işinize yarar…

  • ersin dedi ki:

    ilker slm.35 dof adaptorlerin bir klasik sorunuda merkezden kenarlara doğru artan flulaşma..fotograf makinesi lenslerinin doğasında var sanırım bu.bu konuda bir çözüm biliyormuusun.senin bt screenle yaptığın testte bu etki epey az.sanırım ışık gerçirgenliğiyle bu flulaşma etkisi arasında bir bağlantı var.yanılıyormuyum.bu konuda önerin nedir.redorokın testlerinede baktım onda da aynı flulaşma sorunu yaşanıyor.

  • ilkerc dedi ki:

    Flulasma sorunu fotograf merceginden degil genelde video kameranin merceginden oluyor diye dusunuyorum. Zira iki mercek kullanilmis oluyor, ikisinin birden bir suru zayifligi birlesip acayip bir goruntu ortaya cikariyor.

    Relay mercekli sistemlerde daha az var bu sorun.

    Benim cektiklerimde de ayni problem vardi.

  • Ömer dedi ki:

    İlker Bey haklı. Tüm merceklerin keskinlikleri merkezden kenarlara doğru azalır. Bunu MTF eğrilerinde gözlemleyebiliriz. Bunun gibi iki mercek kaskat sistemlerde tabi ki bu keskinlik azalımı (chromatic abberation ve vignetting’i de katalım bunlara) karesiyle orantılı olarak artıyor. Yani sadece ve sadece sığ netlik derinliği elde etmek adına bu yapılanlar bence çok ayıp 🙂

  • erkan dedi ki:

    arkadaşlar bu handy 35 in fiyadı nedir bilen varmı

  • Goktan Askin dedi ki:

    Sevgili ilker bey, handy35 veya muadili bir ürün arıyorum, ancak 2. el almak istiyorum (maddi imkan), ne önerirsiniz. Kısa film meraklısı bir doktorum. Cevaplarsanız çok sevinirim, sağlıkla kalın.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube