Yeni TS Mercekler

17tsCanon dün özellikle profesyoneller tarafından epeydir beklenen iki yeni merceğini duyurdu.

17 mm TS ve 24 mm TS (Tilt and Shift) mercekler özellikle mimari ve ürün çekimleri için kullanılıyor. Yenilenmesi beklenen 100-400 ve 24-70 aralıklarında ise bir gelişme olmadı.

17 mm TS bugüne kadar yapılmış en geniş açılı TS mercek oldu. Yalnız fiyatı biraz ürkütücü: 2499 USD

Bu merceklerle ilgili daha geniş bilgi için suraya bakabilirsiniz.

22 Responses to “Yeni TS Mercekler”


  • Ömer dedi ki:

    Bu konuda şöyle fikirlerim oluştu.

    17mm f4 lens : Bu teknolojik olarak çok ilgimi çekti. Bir lensin 17mm olup da +/-12mm shift imkanı veren bir “image circle” (IC) sağlayabilmesi gerçekten çok sıradışı. Yani benim hesabıma göre mesela 5D’nin full frame sensörü için IC zaten en az 42.5mm olmalı (sqr(35^2+24^2)) Shift için gereken +/-12.5 hareket alanı ise eşit vignetting ile “en az” 42.5+35.5=78mm IC gerektiriyor. 17mm lens 78mm image circle. Şimdi üşenmedim oturdum hesapladım arka elemanın görüş açısı 133 derece olmalı. Schneider Angulan XL ve Digitar lenslerde bile 120 derece. Çok ilginç. Canonu tebrik ediyorum. Öte yandan bu lens ürün çekiminden ziyade mimari ve manzara çalışmalarına uygun. Haliyle tilt özelliğinden daha çok shift özelliği işe yarar, ancak o ne ön eleman öyle? Polarize ve ND Grad gibi lensin önüne takılan filtrelere uygun olmayan lensler bence dış çekim için eksiktir. Aynen Nikon 14-24mm f2.8 gibi.

    24mm f3.5 : İşte bu çok şahasermiş. 35mm çalışan için bundan iyisinin pek kolay bulunmayacağı düşüncesindeyim. Yine de gücü yetmeyen veya Canon makinası olmayan arkadaşlar Ukrayn’dan Hartblei 35mm f2.8 super rotator’u deneyebilir.

    http://www.hartblei.com/lenses/lens_35mm.htm

  • ilkerc dedi ki:

    Ondeki 12 mm lik kayma arkaya dogrudan mi etki ediyor? Gercekten geometri bilgim az oldugu icin soruyorum : ) – dogrudan derken dogrudan toplama olarak demek istedim –

    24 mm TS de gozum var acikcasi : ))

  • Ömer dedi ki:

    İlker Bey,

    Shift hareketi lensin en dibinden, “TS-E 17mm” yazısının altındaki kızaktan gerçekleştiriliyor olmalı. Yani bayonet’in hemen üzerinden kaydırıyoruz lensi. Super rotator gibi lensi önce döndürüp sonra kaydırmak suretiyle her yöne shift imkanı tanıyor mu onu anlayamadım. Bu lenslerde tilti ise gereksiz buluyorum. Canon’un esas yapması gereken perspektif düzeltmelere imkan tanıyacak şekilde sensörü tilt ettirmesi. 😉 Sesörde image stabilization yapanlardan yani Pentax veya Sony’den bekliyorum bu hamleyi ama daha çok beklerim gibi geliyor.

  • ilkerc dedi ki:

    Bana ortadan oynuyor gibi gelmisti, olabilir

    Sensor un oynatilmasi cok daha iyi olurdu (Alp le surekli konustugumuz bir seydi bu : )

    Fakat sensor gibi hassas bir parcanin oynar olmasi da biraz riskli herhalde.

  • Ömer dedi ki:

    Hop..! hesap hatası yaptım.

    +/-12mm shift için ek IC çapı sqr(12^2+12^2)=17mm olsa yetecek. Yani IC çapı yaklaşık 60mm. Bu durumda yukarıda yaptığım hesapla arka elemanın görüş açısı 121 derece çıkıyor. Oh… şimdi rahatladım Schneider Super Angulon XL ile hemen hemen aynı çıktı.

    O zaman o kadar hararetle tebrik etmiyorum sizi Canon. 😉 Super Angulon XL’e her türlü filtre takılabiliyor.

  • ilkerc dedi ki:

    Bu arada 17 mm de tilt neden gereksiz olsun? Yuksek bir bina cekecekseniz tilt e ihtiyaciniz var.

  • Ömer dedi ki:

    Yüksek bir bina çekerken lensi tilt etmekle kameranın body’i tilt etmek arasında aşağıda açıklayacağım perspektif hatası açısından bir fark olmayacaktır. Önemli olan kamerayı binaya paralel tutup, yani binayı tepeye doğru daraltmaksızın, tepesini çerçeveye sığdırabilmek, ki o zaman bize shift lazım. Veya aynı (hemen hemen aynı) işlemi kameranın body’i yukarı tilt edip sensörü binaya paralel olacak şekilde tilt etmek lazım ki bence bu iyi fikir eğer birisi DSLR’larda henüz olmayan bu teknolojiyi uygularsa.

    Öte yandan lensi tilt etmek odak düzlemini (focal plane) tilt ettiriyor. Örneğin Saat, tabak, yemek falan gibi yatık duran ürünleri çekerken çok yararlı bir özellik bu. Lensi aşağı tilt edince tabağın yakın ve uzak kısımları hepbirlikte netlenebiliyor. Ama böyle ultra wide lenslerde gerçekten fuzuli. Hani dev gibi IC yaptıktan sonra tilt mekanizmasını koymak sorun değil nasıl olsa diye koymuşlar.

    lenslerle ilgili bu ilginç konuyla ilgili fotoğrafçı arkadaşlara Leslie Stroebel’in “View Camera Technique” adlı kitabını tavsiye ediyorum.

  • ilkerc dedi ki:

    Ya pardon ama ben surada takiliyorum: Kamerayi dikey kullanirsaniz tilt ve shift yer degistirmiyor mu? Yani ikisinin de olmasi gerek cerceveyi nasil kurdugunuza gore?

    PS: Yok oyle degilmis : )

  • Ömer dedi ki:

    Lenste tilt ve shift iki farklı tür hareket.

    Shift : Makina üzerindeki lensi sağa, sola, yukarı, aşağı, hatta rotator lenste istenilen her yöne kaydırabilme işlemi. Lens ve film (sensör) düzlemleri birbirine paralel kalmaya devam ediyor. Büyük formatta yanal hareketlere “shift left/right” dikey hareketlere “rise/fall” deniyor.

    Tilt : Lensi film (sensör) düzlemine göre belli bir açı ile sağa, sola, yukarı, aşağı, hatta rotator lenste istenilen her yöne çevirebilme işlemi. Film ve lens düzlemleri artık birbirine paralel değildir. Büyük formatta lensin dikey eksende dönmesine “swing left/right”, yatay eksende dönmesine de “tilt up/down” deniyor.

    Her bir hareketin etkisi ayrı. Kendimce çok zevkli bulduğum konular bunlar. Özellikle kol saati yok efendim kamera falan gibi ürün çekimlerinde hatta özellikle gerçek hayattan büyük (2:1 gibi) macro çekimlerinde süper netlik istennmesi durumunda bu fantastik işlerle girişmek gerekiyor.

  • ilkerc dedi ki:

    evet ben de az evvel fark ettim. hic ts lensle calismadigim icin benim yanlis dusuncem birinin pan digerinin tilt gibi calistigi yonundeydi…

    macro da netlik icin istiyorum ben de temelde…

  • Ömer dedi ki:

    Macro’da netlik içinse nacizane tavsiyem bunu almadan önce (tonla para bayılmadan önce) bir deneme öneririm. Şöyle ki;

    Pentacon Six (Exakta 66 falan) mount muhteşem Carl Zeiss Jena (bu CZJ ile Queens Park Rangers (QPR) bildiğim en iyi iki futbol klübü ismidir demeden geçemiyorum) lensler var. IC’leri dev gibi. Bu lensler için de EOS, Nikon vb adaptörleri mevcut. Süper fiyata. Şöyle generik bir CZJ Biometar 80mm f2.8 ve bir tilt adaptörü ile deneme yapmak bence en ama en iyisi… Macro’da autofocusa kim ihtiyaç duyar ki? İlgili linkler;

    Tilt için : http://www.araxfoto.com/accessories/tilt/
    Shift için : http://www.araxfoto.com/accessories/shift/

    ebay fotografçının en iyi dostudur.

  • ilkerc dedi ki:

    Dediginiz urunler dusunulebilir.

    ama bir sorun var mesela makro mercek almayip Extension tube le idare ederim diye dusunuyordum (poor man’s macro deniyor : )

    ancak bu tur yan yollarin her zaman bir takim sorunlari da oluyor. Tuplerle calismak cok zor mesela… Bir donem Sigma merceklerin de canon lar kadar iyi oldugunu dusunurdum : ) Sonra aci sekilde oyle olmadigini anladim. O yuzden biraz kalin kafalilik olsa da EOS sistemi icinde mutlaka EF takilmakta yarar goruyorum…

  • DoPDodo dedi ki:

    Ömer Bey şöyle demiş: “Ama böyle ultra wide lenslerde gerçekten fuzuli.” Daha sonra konu oralara gelmiş ama dayanamadım, ben de yazıyorum.

    Fotoğrafta nasıl çalışılır bilmiyorum ama Shift-Tilt mercekleri ürün çekimlerinde ve hep makro uygulamalarda kullandım ve geniş açılarda çok verimli oluyor, mucizeler yaratabiliyorlar. Bir de canınızın istediği odak uzaklıkları çantanız da mevcut 35mm çalışırken. Ã?lkemizde Century ve Arri olmak üzere iki güzel set mevcut. Bir yığın mercekle geliyor, genişinden telesine. Tabii bunlar körüklü, abartıp güzel vinyetler de oluşturabiliyorsunuz.

    Bu tür merceklerin en kötü yanı, kameraya taktıktan sonra en az 20 dakika vizöre gözünüzü dayayıp kurcalamanız. Hergün kullanmıyorsanız gerçekten kafa karıştırıcı. Sanki şöminede alev seyreder giibi kapılıp gidebilirsiniz.

    Benim hiç mimari uygulamada kullanmışlığım yok ama masa üstü için muhteşem işler yapıyorlar.

    Fotoğraf mevzusuna da el attım ya, artık rahat ederim:-)

  • ilkerc dedi ki:

    🙂 itiraf etmem lazim bende ciddi bir mercek fetisi var. Bir kac yil once Letus ile calismak icin cok iyi bir FD seri toplamistim 55 f1.2 / 35 f2 / 24 f2 / 50 f1.4 / 85 1.8 / 135 f2.5

    Bu setle cektigimiz Ecinniler’in fragmani suradan izlenebilir

    arada cikarip bakiyordum onlara : ) su siralar satmasi icin biraktim sirkeci de birine… Ne yazik ki FD leri degerlendirmenin yolunu bulamadim.

    EF de de bir suru lens alip sattim. 24 f2.8 / 50 f1.4 / 50 1.8/ 24-105 f4L IS / 24-70 2.8L / 70-200 4L IS / EFS 10-22

    Sorun su ki iyi bir mercekle calisinca bir daha kotusune bakamiyor insan. Canon da buna “L disease” deniyor : ) Bir suru insana simariklik gibi gelse de bunu ancak mercek fetisistleri anlar : )

  • schizophrenia dedi ki:

    sabit odak aralıklı l serisi hızlı lenslerden gözümü alamıyorum, fiyatlarını görünceye kadar : )9 tabii o da fayda etmiyor bir süre sonra.
    ts-e 24mm 3.5 l ii için şimdilik bir inceleme yok ama swc ilk versiyonla görülebilir bir fark yaratacaktır.

  • Ömer dedi ki:

    dopdodo geniş lensleri ürün çekimlerinde makro olarak kullanabildiğini söylüyor. Bu mümkün. Süper de olur. Mesela ben 6×9 çalışırken bir 75mm f4.5 Tominon’u (ki 35mm de 30mm’ye, 4×5’de 21mm’ye denk geliyor… ve bir copal shutter ile birlikte $25-50 aralığında alabilirsiniz) süpper makro bir lens olarak kullanabiliyorum. Ama nasıl? Körükle. 1:1 magnification için 2 x “odak mesafesi” kadar körük boyu gerekiyor (Bendeki 75mm Tominon için 15cm) Daha doğrusu (1+n)kodak mesafesi ve n = istenilen magnification. Bu durumda 24mm gibi kısa odak mesafeli mercekler 35mm fotoğrafçılıkta 24x36mm’lık bir alana 1:1 fotoğraflamak istediğimiz objeler için kullanılabilir.

    Ancak; 17mm yi şimdilik geçiyorum da 24mm’nin mininum odak mesafesi 30cm. Tominon gibi simerik (Tessar) tasarımlı da olmadığından 30cm’de sadece 0.14x magnification veriyor. Bu lensi bu haliyle makro olarak kullanamayız. Ya da yani kullansak da makro diyemeyiz. Kullanabilmek için uzatma tüplerine ihtiyacımız var. 12mm uzatma tüpü ile 0.62x, 25mm’lik tüpü de ekleyerek 1.21x magnification elde edebiliyormuşuz. Sanıyorum ki bu şekilde güzel makro çalışmalar elde edilebilir.

    Kaynak : http://www.the-digital-picture.com/reviews/Canon-TS-E-24mm-f-3.5-L-Tilt-Shift-Lens-Review.aspx

  • ilkerc dedi ki:

    hala 6*9 cekiyor musunuz gercekten?

  • Ömer dedi ki:

    Şunları çekiyorum;

    6×17 (Linhof Technorama 617), 6×12 (Noblex Pro 150 Ux), 6×9 (Gowland 4×5 Large Format ama 6×9 roll back ile kullanıyorum), 6×4.5 (Contax 645) 35mm de Pentax *ist ve çeşit çeşit Pentax prime lensler. Ayıp olacak söylemesi ama elimde çok lens var. Sende varsa bende de mercek fetişi var. En sevdiklerim de 6×9’da kullandığım shutterlı lensler. Bu lenslerde hata bulmak neredeyse imkansız.

    Bu arada elimde EOS için Tamron 90mm f2.8 1:1 Macro, Canon 16-35mm f2.8 ve bir de Tamron 28-75mm f2.8 lens var. EOS-3 lerimi de satıyorum. Bence Canon seven herkesin bir EOS-3’ü olmalıdır. Neden mi? Yeni Kodak Ektar 100’le çekebilmenin ötesinde bir de artık unutulmaya başlanan efsanevi “shutter” sesinden ötürü.

  • ilkerc dedi ki:

    cektiklerinizi nasil gorebiliriz? bu arada ben de 16-35 yeni ismarlamistim : ) ama II. versiyonu tabi

  • Ömer dedi ki:

    Bence 16-35mm (Mk-ii olanı) Canon’un en iyi zoom lensi. Hatta abartıp 35mm için bilinen en iyi zoom lens bile diyebilirim. Bendeki ilk versiyon ve $840 gibi ebayden almıştım. Kusuru “flare”. Bu konuda gerçekten başarısız. Mk-ii’de ilk iş bu kusuru düzelttikleri söyleniyor. Ben benimkini yine $840’a vereceğim.

    Fotoğraflarımın bazıları Photosig‘de ancak üye değilseniz sanıyorum ki sadece thumbnail şeklinde görebiliyorsunuz. Ã?ye değilseniz olmanızı gerçekten tavsiye ederim ama tanımadığınız kişilerden gelebilecek acımasız kritiklere hazırlıklı olmak gerekiyor. 😉

  • Dogan dedi ki:

    Elinizdeki lens 16-35 f/2.8L ise birakin Turkiye’yi Amerika icin bile guzel bir fiyat.Umarim TR de ihtiyaci olanlar sizi bulurlar.

  • Serhan Nasirli dedi ki:

    http://www.hartblei.eu/en/hartbleicam1.htm
    ilginc bir sistem gibi,paylasmak istedim

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube