5D Mk II Firmware!

Cinema 5D.com daki forumlarda yazan Hudson kod adlı bir kullanıcı 5D Mk II firmware’ini kırdığını açıkladı. İddiaya göre şu anda kırılmış yazılımın yapabildiği ilk şey, sesle ilgili Automatic Gain Control’u (Otomatik Ses Yüksekliği Ayarı) devre dışı bırakması.

Çok büyük bir adım olmasa da arkası gelecek gibi görünüyor.

12 Responses to “5D Mk II Firmware!”


  • gürkan dedi ki:

    merhaba ilker abi. konuyla pek alakasız ama email adresinizi bulamadığım için buradan şansımı denemek istedim: ) öncelikle fotoğraftan sonra sinemaya geçmeyi düşleyen yüzlerce insandan biriyim ben. bu doğrultuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum kameralar konusunda fakat hala pek çok eksiğim var. sizin kitabınız bana çok şey kazandırdı, çok teşekkürler böyle bir kitap kaleme aldığınız için. birkaç soru sormamda ve bilgi almamda mahsur yoktur umarım diyor ve başlıyorum: )
    öncelikle kırsal kesimde geçen bir kısa film için çalışmalar yapmaktayım. siyah beyaz düşünüyorum ve görüntülerin eskiyi yansıtmasını istiyorum. bunun için nasıl bir kamera kullanabilirim. videolar sanırım bana böyle eski görüntüler vermeyecek, verse de pek tatmin etmeyecek beni. örneğin Nuri Bilge Ceylan’ın Koza filmindeki görüntülere yakın bir şey benim aradığım. arriflex 2b kamera sanırım oradaki. bana tavsiye edebileceğiniz bir kamera var mı? ayrıca bu konuda kendimi geliştirebileceğim kitaplar, kaynaklar önerirseniz minnettar kalırım size. çok teşekkür ederim şimdiden. esen kalın

  • Eylem Caner dedi ki:

    Blain Brown’ın Sinematografi Kuram ve Uygulama kitabını hatmetmenizi tavsiye ederim, yastık niyetine kullanılası bir kitap. İngilizceniz varsa İngilizce bulup okumanızı tavsiye ederim zira bazı teknik terim çevirileri piyasayı araştırmadan çevirmenin kafasına göre yapılmış ve neyin kastedildiğini anlamak hakikaten çok zor. Teknik terimler dışında çok başarılı ancak çeviri.

    Filmli kameralar ise çok çok yüksek bütçeler ve uzmanlık gerektirecektir. Tavsiyem, en ucuz ancak 3 4 katı fiyata bile daha iyisini alamayacağınız bir sistem olan hv30+adaptör yönünde olacaktır ama İlker hocamız ne der onu bilemem :). Benim gördüğüm bu, 4 5 bin tl civarına bu ikiliden (adaptörün kaliteli olduğunu ve iyi lenslerle kullandığını varsaydım) daha iyi performans verebilecek bir donanım zor gibi geliyor bana.

    Eskitme ise kompozit programı karşısında kafayı sıyırarak yapılabilir sanki, ya da adaptörün motorunu çalıştırmazsınız tamamdır :P.

  • ilkerc dedi ki:

    Goruntu eski olsun derken cizilmis vs gibi bir sey mi kast ediyorsunuz? Eylem’in dedigi gibi compositing programlarinda var boyle efektler ama dogrusu cok ucuz gorunuyor cogu.

    bu tur eskitme islerini analog yollarla yapmakta fayda var.

    adaptor bir noktaya kadar istediginizi verse de tam olmasi gerektigi gibi olmayacaktir.

    bence amac kesin olarak buysa (eskitme) filmle cekmekte yarar var.

  • ilkerc dedi ki:

    Buyuk bir haber bu! Gel gor ki hala 25 kare yok gibi gorunuyor! Adim adim gidecegiz demek ki : )

  • Eylem Caner dedi ki:

    Film ile çekmenin maliyetlerini göz önünde bulundurarak dedim ben de. O kadar bütçe varsa tabii ki o dokuyu en güzel o dokuya sahip olan şey verir.

    Postda da çok güzel yapılıyor ama vakit ve para gerekiyor. Rodriguez’in Planet Terror’ı iyi bir örnek.

  • gürkan dedi ki:

    çok teşekkür ederim bilgiler için. öncelikle söylediğiniz kitabı 2 defa okudum daha da okumayı düşünüyorum. çok yararlı oldu bana. diğer yandan dediğiniz gibi filmle çekmek bütçeyi epey zorlayacaktır. benim burada öğrenmek istediğim eski model bir filmli makineyi en iyimser ne kadara temin edebilirim. yahut video çekmeye kalkışırsam 5d mark ii ‘nin nasıl bir tercih olur. tabiki var olan sorunlar giderildikten sonra? ama en önemlisi eski tip bir filmli kamera almayı çok istiyorum. bunun için yardımlarınızı rica ediyorum. esen kalın: )

  • Eylem Caner dedi ki:

    Filmli makineler pek öyle alınacak fiyatlarda değil. Panavision örneğin hiçbir kamerasını satmaz (izlediğiniz filmlerin çoğu Panavision ile çekilmekteydi yakın tarihe kadar), tamamı kira ile verilir.

    Hadi diyelim birkaç 10 ya da yüz bin dolara buldunuz aldınız, o zaman da kullanamazsınız zaten, en az 3 operatörle çalışan bir aletten bahsediyoruz. Hadi diyelim onu da başardık, film maliyeti, banyosu, ışığıydı..

    Yok yok, film işi amatör bir hobi olarak yalan. Olabilecek en mantıklı şey tabii ki bir Super8 kamera almak ve 8mm çekmek olacaktır. Dokusu yerli yerinde de olsa çarpanı bayağı yüksek olacaktır. Ayrıca Türkiye’de en son 8mm yıkama yapan yer de yoktu diye biliyorum. Bir arkadaşım Almanya’ya gönderiyordu yıkanması için.

    Ben hâlen daha hv30+adaptör fikrimin arkasındayım. Adaptör olarak da Hey35 veya Handy35 tavsiye edebilirim yerli ürünlerden. Yerli oldukları için bunları önerdim, yurtdışından gelenler bazen daha iyi performans verebilseler de fiyatları kat kat daha yüksek. Özellikle Hey35’i incelemekte fayda var. Vimeo üzerinde pek çok video var bu adaptörle çekilmiş. Bu eski Hey35 ile çekilmiş bir video örneğin

    Yenisi Temmuz ayında geliyor ve test videoları çok çok iyi görünmekte. http://www.filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=3736&start=45 Buradan onunla ilgili de bilgi alabilirsin.

    Bunlar asla filmi birebir yakalayamaz tabii ki ancak 3 bin tlden az bir fiyata (1,800 tl Hv30, 600 700 de adaptör ve ek olarak objektifler) bu görüntü kalitesi bence inanılmaz.

    Bir de tabii post işlemleri var. Sayısal görüntüyü rahatlıkla filmden ayırabilmekle övünen ben, Crank 2’nin XH A1 ile çekildiğini bilmeme ve işlemden geçmemiş ilk halini de görmüş olmama rağmen (nete o şekilde bir fragman koymuşlardı ama linki bulamadım) sinemada görünce çok şaşırdım cidden. Yine tabii ki birebir film değil ama nasıl bir filmleştirmedir bu, bana da anlatsınlar, biz de yapalım filmlerimize.

  • ilkerc dedi ki:

    Eylem film kameralari o kadar da pahali degil. Ozellikle kurmali rus kameralari var (16 mm). Onlari epey ucuza almak mumkun. Zaten arkadasimizin istedigi hava eski oldugu icin bunlar amaca cok iyi hizmet eder diye dusunuyorum.

    Bir arkadasim boyle bir kamerayi 2000 lira gibi bir paraya almisti…

  • Eylem Caner dedi ki:

    O fiyatlara bulunabiliyorsa, yine sayısaldan bayağı bir daha pahalıya gelmesine rağmen, gayet uygun. Tabii aranan alan derinliği daraltmaksa 16mm kameraların 4 çarpanı olduğunu da hesaba katmakta fayda var. Adaptörlerde bu en fazla 1,5 gibi değerlere çıkıyor.

    Bir de örneğin ben böyle bir kamerayı aldık, filmi de bulduk bir yerlerden, bunları uygun bir fiyata telesine yaptırabileceğimiz yerler var mı? Yani yapımcı değil sadece olayla hobi olarak ilgilendiğimizi farzederek soruyorum. Ne gibi fiyatlara geliyor?

  • ilkerc dedi ki:

    Saati 250 – 300 liraya tek ışık telesine yaptırılabilir sanırım. Daha ayrıntılı fiyatlar icin Sinefekt’e sormak gerek…

    Daha ince ince renk duzeltme icin tabi daha fazla para vermek gerekir.

  • Alper dedi ki:

    ilker bey krasnogorks kameralar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube