Project Natal

projectnatal

Ses (konuşma) algılıyor… Şekilleri algılıyor… Derinlik algılıyor… Yüz ve hareketlerinizi algılıyor… ve… Cevap/karşılık veriyor!

Project Natal, Microsoft XBox 360‘ın konsol/kumanda gerektirmeyen yeni platformu. 1 Haziran’da tanıtılan bu yeni platformda; vücut hareketleri, konuşmalar ve hatta eşyalar kullanılarak oyun oynamak mümkün.

Bir CMOS ve infra-red projektörden oluşan 23 cm’lik bir sensör, bu güzide “alete” 3 boyutlu hareket algılama kabiliyeti sağlıyor. Fakat perde arkasında; bunu yorumlayabilen ve diğer özellikleri kazandıran müthiş bir Microsoft yazılımı var. (Vista olmadığı kesin : )

Microsoft şimdiden, oyun üreticilerine 1000’den fazla SDK yollamış. Fakat, henüz Project Natal’ın fiyatı ve piyasaya çıkış tarihi ile ilgili bir açıklama yok. Merakla bekliyoruz…


XBox Project Natal’ın resmi YouTube kanalı burada…  Sitesi şurada… PlayStation nerede?.. Wii?..

13 Responses to “Project Natal”


  • kucukadam dedi ki:

    Videoları izleyince olacak iş değilmiş gibi geliyor!
    Ama adamlar yapmış galiba gerçekten de!
    Çıktığı gibi almak lazım ama tabi fiyatı da önemli! PS ve Wii’ye göre baya pahalı olur bence.

    Çıksın bakalım.

    Belli ki, dövüş oyunlarında çok ağız burun kırılacak… PES’te kırmızı kartlık pozisyonlarda, pek çok arkadaş harbiden sahalardan uzak kalacak…

  • ilkerc dedi ki:

    Vay vay. benim bildigim microsoft bu isi beceremez ama hadi hayirlisi. becerirlerse (becerdilerse) console olayi kapanmistir…

  • shad dedi ki:

    hehe Microsoft becerir de biraz dürtmek gerekir : )
    Asıl bu teknolojinin sinemaya uyarlaması nasıl olur?
    Benjamin without Button : ))

  • schizophrenia dedi ki:

    askeri teknoloji gibi geldi bana bu.

  • Ekim dedi ki:

    GDC 2009’da, konsollar için yeni bir hardware jenerasyonu çıkmayacağı ve oyunların streaming’e kayacağı belli olduktan sonra apar topar böyle bir çakma aparat ile xbox360’ın ömrünü uzatıp markasına suni tenefüs yapmaları şaşırtıcı değil.

    Ã?rün prensip olarak infrared ile Z boyutu algılaması yaparak sanki alan tanımlaması yapıyormuş izlenimi veriyor fakat alet sadece kullanıcıyı tanımlıyor. (yani oyunda 100 tanımlı komut olacak, o hareketleri gerçekleştirince input oluşacak, 40 yıllık teknoloji) Böyle olunca eye toy’un yaptığının makyajlısı bir ürün ortaya çıkıyor.

    Peter Molyneux, E3’de Milo ile Natal’ı pazarlamasının ertesi günü, adamın kendi şirketi olmasına rağmen 3 aydır Microsoft Avrupa Oyun bölümünün direktörlüğüne yaptığı ve bunun basından saklandığı ortaya çıktı.

    http://www.joystiq.com/2009/06/04/peter-molyneux-became-creative-director-of-mgs-europe-three-mont/

    Amerikalılar pazarlama işini iyi beceriyor.

  • Eylem Caner dedi ki:

    Nereye baksam millet yere göre sığdıramıyor Natal’ı, insanların neden bu kadar şaşırdığına hiçbir anlam veremiyor açıkcası. Ortada daha önce yapılmamış neredeyse hiç ama hiçbir şey yok.

    Beni etkileyen tek şey (ki onun da örnek videolardaki kadar gerçekçi olmayacağına adım gibi eminim) konuşulanların anlaşılması ve mantıklı cevap verilmesi. Ki bu bile birkaç ay önce strateji oyunları ile hayatımıza girdi.

    Yani ortada yeni hiçbir şey yok. Geliştirilen ve hoş görünen birçok şey var (şekil tanıma vs. güzel şeyler tabii de bir tekerlek veya ateş değil). Ama ben nedense hiç heyecanlanmadım. Yani dövüş oyunu oynarken havada tekme atmak istesem daha çok spor yapardım.. Ama tabii yaratıcı oyun geliştiricilerinin elinden inanılmaz şeyler çıkacaktır. Braid’in yaratıcılığının böyle bir aletle birleşiminden neler neler çıkar acaba..

  • shad dedi ki:


    Ok, bunun icat olmadığı kesin..

    Başka alanlarda bu özelliklerin birçoğu veya hepsi (40 yıl olmasa da : ) bir şekilde kullanılıyordu. Örneğin sinemada, bir oyuncunun hareketlerinin 3D modele aktarılmasını electrode’larla sağlayan “motion capture” sistemleri; askeri alanlarda kullanılan “motion tracking” sistemleri; kendi evimde bile bulunan (alarm için) hareket dedektörleri, mimari ve mühendislik alanlarında kullanılan lazer/infra-red mesafe ölçerler, vs…

    Yeni olan şu; bu özelliklerin bir arada var olduğu ve çalışan ilk konsolsuz “oyun” platformu Natal… Wii demesin kimse! çünkü farklı şeyler..

    Tabii bunları söylerken, Natal’ı şahsen denemiş görmüş etmiş biri değilim.. Microsoft’un (son dönemde) “sıvadığı” birçok ürünü gibi Natal da başarısız olabilir..

    Ama; bir programcı olarak, (duyurulana göre) bu kabiliyette bir yazılımın az buz birşey olmadığını söyleyebilirim.

  • ilkerc dedi ki:

    Heheh genel bir microsoft nefreti olusmus anlasilan 🙂

    Bana da biraz abarttiniz gibi geldi ekim ve eylem… Eger gercekten calisiyorsa bence de onemli bir adim olur.

  • Ekim dedi ki:

    Bu üründe kullanılan ana teknoloji bildiğimiz optik sensör. Bu da ben lafın gelişi demiştim lakin en azından her yönüyle 40 yıldır kullanılan bir teknoloji tabanı. Burada insanların heyecanlandığı olay motion sensing controller teknolojisinde Z buffer ve kullanıcıda cisimsizlik. Bunu da şu haliyle karşımıza alıp kullanmaya başlayınca bir teknolojik mağra adamı* simulakrası yaşadığımızı farkedeceğiz bana göre.

    *’Büyük şirketlerin Ar-Ge’sini ödeyen saf müşteriler’

    Geri kalanı ise, Molyneux’ü iyi de takip ettiğimden, tamamiyle pazarlama palavrası olduğuna inandığım hiper programcılık teknikleriyle geliştirilen AI.

    Kısacası bu ürünle ilgili benim analizim, bu ürün ne zaman çıkarsa çıksın bugün olmayan bir iş yapmayacak. MS müşterisi olduğunu gördüğü bir nişe el atıyor sadece. Wii HD ve Sony’nin özellikle bu alanda, çabuk uyum sağlayan japon müşteri tabanınında verdiği cesaretle, tipik yaratıcı kapitalizm algılarıyla çok daha net ve gelişmiş karşı ürünlerle piyasada varolcaklarını düşünüyorum.

  • Orkun dedi ki:

    Sanırım cihazın üretiminde bulunan arkadaşlar konuşuyor burda daha ürün çıkmadan etmeden atıp tutmanın karalamanın anlamı yok.Eminim ki bu alet pc için çıksa yeri göğü inletirdiniz.

  • Eylem Caner dedi ki:

    Aletten şikâyet eden veya beğenmeyen mi var? Sadece abartıldığı kadar büyük bir olay olmadığını belirtiyoruz. Yoksa eğlenceli duruyor ona bir şey diyen olmadı.

    Böyle saldırganlaşmaya hiç gerek yok. Sakin olalım. Biz ürünün düşmanı olmadığımız kadar siz de sahibi değilsiniz.

  • ilker ilgen dedi ki:

    Microsoft şu ana kadar tanıttığı hiçbirşeyin tanıttığı gibi kullanılamadığına şahid olmayan varmı? En sonki skandal Windows 7 için çok güvenli dediler bu durum sadece 4 saat sürdü.
    Yalız benim mcrosofta hayran bıraken birşey var bu noktaya onca soruna ve olumsuzluğa ramen gelebilmesi.
    Onun yapıpta düzgün çalışan birşeyi olmadığı halde insanların bunları satın alması ilginç değilmi ?

    Bu konudaki teknoloji aslında daha da eski.Tıpkı sesle komut gibi.1995 yılında kullandığım OS/2 Warp işletim sisteminde bu özelliği kullanıyordum.
    Bekleyip göreceğiz.Beni üzen ise bizim bekleyip birilerinin çalışması.

  • StrikerNoD dedi ki:

    Arkadaşlar Meraklısına duyrulur natal Xbox360 fiyat olarak amerikada $500 dolar fakar oyunlar ve eklentiler için fiyat olarak $150-200 dolar arası fiyatlar belirlenmiş yabancı sitelerin hepsinde bunu görebilir ve okuyabilirsiniz…

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube