Yararlı EserlerYararlı Eserler

Son zamanlarda keşfettiğim bazı yararlı yazılımlar var.

İlki Plural Eyes adlı eklenti. Bu garip eklenti coklu kamera ile çekilmis göruntulerin ses eşlemesini otomatik olarak yaptığını iddia ediyor. Sitede güzel bir video da var. Eğer dediğini yapıyorsa çok iyi.

İkincisi yıllardır EOS kameralarımın kenara atıp durduğum CD’lerinden çıktı: Picture Style Editor! Canon’un bu berbat yazılımı bugüne kadar varlığını atladığım bir şeyi yapabiliyor: EOS 5D MK II’nin gamma egrisi ile oynayabilmenizi sağlıyor. Tabi başka bir sürü ayarla da oynayabiliyorsunuz. Böylece kameranın algılayıcıdan gelen RAW veriyi videoya dönüştürürken nasıl davranması gerektiğini belirleyebiliyorsunuz. Bu bilgiyi bana ileten Şakir Akşar’a teşekkür ederim.

Hatta bu yöntemle epey flat (kontrasti aşırı düşürülmüş böylece dynamic range’i yükseltilmiş) profiller üretmiş bir takım gençler. Şuradan incelenebilir.

15 Responses to “Yararlı EserlerYararlı Eserler


  • ferit dedi ki:

    merhaba hocam. önemli bilgiler için teşekkürler. ancak bu dynamic range tam olarak nedir? yani noise u düşük ama kontrastlı gibi birşey mi acaba? cehaletimi bağışlayın googla sordum ama bana hep high dynamic range deyip durdu sanırım bağlantılı ama linkini verdiğiniz video bambaşka birşeyi anlatıyor. şimdiden teşkkürler

  • ilkerc dedi ki:

    Herhangi bir goruntu sisteminin algilayabileceği en aydinlik ve en karanlik noktalar arasindaki skalanin genisligine verilen isim.

    Ne kadar genisse elinizde o kadar fazla ton olacaktir. Bu da genelde hayirli bir durumdur.

  • ferit dedi ki:

    teşekkürler hocam

  • cem.. dedi ki:

    yani magic bullet e gerek kalmıyomu? RAW verisini video dönüştürürken nasıl davrancağını, nasıl ayarlıyoruz 550d için de geçerlimidir git bak cd ne yazması kolay geliyo diceksinz ama cd im kayıp ona göre cd edincem teşekkürler

  • ozguc yigit dedi ki:

    Picture style olayını, WB shift’i kurcalayıp sızıntı dergisi gibi cırtlak renkler denedikten sonra bu olayı bir kenara bırakanlardanım.
    Bu videoyu da görmüştüm ama şimdi alıcı gözle baktım gerçekten süper.

    Neural’da bir tık overexposed çekip kurguda renkleri kurcalamak bana biraz daha esnek geliyor. Ama bu vimeo daki örnek de (Özellikle mezarlık sahnesi) çok müthiş görünüyor.

    Burası yeri mi bilmem ama renk düzeltmesini photoshop’la yapıyorum artık : ) Örnek videolar için: http://www

    Ama çekim sırasında sonuca çok yakın bir kareye bakmak da, kulağa oldukça hoş geliyor doğrusu

  • cem.. dedi ki:

    yani white balans alması için photo shop veya picture style editor de raw ıyla oynadığımız fotoğrafı veriyoruz makineye oda ona göre WB yapıyor halk dilinde öylemi ? kesin yannış ama:)

  • yasir doğan dedi ki:

    Şimdi 7d ile çektiğim bir videoyu picture style editor programı ile açmayı denedim fakat program raw dosyalarından başka birşeyi tanımıyor. şimdi buradaki sorum şu, İlker Bey’in paylaştığı tutorialdaki video üzerindeki oynamalar picture style editor vasıtasıyla mı yapılmıştır yoksa başka bir program vasıtasıyla mı yapılmıştır?

  • cem.. dedi ki:

    biri bana cevap versin yukarıdaki soruma?? 550d RAW(video) çekiyo 7d çekmiyomu

  • Kemalettin Sert dedi ki:

    @cem
    ne raw’ı ? 1*2 bin$ lık alet nasıl raw çeksin Red,Arri vb 20 bin$ üstü aletler haricinde raw çeken yok

  • neocaridina dedi ki:

    @yasir doğan, picture style editor .pf2 uzantılı picture style dosyları üretmeye ya da düzenlemeye yarayan bir program. Ve bu işlemleri yaparken sadece bir önizleme mantığı ile içine raw fotoğraf atılıyor. Style oluştururken yaptıklarınızın fotoğrafa bir etkisi yok, dediğim gibi ön izleme, video zaten atamazsınız içine. Sonuçta bir style dosyası oluşrurup makinanıza atıyorsunuz, ardından çekimlerinizi bu style ile yapıyorsunuz.

  • schizophrenia dedi ki:

    @cem
    550d
    ———-
    Quicktime MOV format (H.264 video,linear PCM audio)
    ———-
    7d
    ———-
    MOV (Video: H.264, Sound: Linear PCM)
    ———-

  • yasir doğan dedi ki:

    neocaridina çok teşekkür ederim çok açıklayıcı oldu 🙂

  • yasri dedi ki:

    şimdi ufak bir sorum daha olacak neocaridina, picture style editorde önizleme üzerinde oluşturduğumuz style dosyasını makinemize nasıl atıyoruz ? araya bir soru daha sıkıştırmam gerekiyor şöyle sorayım makinenin içerisindeki oluşturacağımız stilleri sinemasal görüntüye en yakın olarak nasıl ayarlayabilirim tavsiyelerde bulunabilir misiniz acaba? 3 tane kullanıcı için menü ayrılmış keskinlik,kontrast,doygunluk ve renk tonu olarak 4 adet ayarlayabileceğimiz seçenek var ve birde resim tarzı içerisinde standart,manzara,portre,aslı gibi vs… seçenekler var. bunları ayarlamam da yardımcı olabilir misiniz?

  • neocaridina dedi ki:

    Ben bildiğinizi bilmiyordum, bilmiyormuşsunuz gibi yazdım, kusura bakmayın:)

  • yasir doğan dedi ki:

    bu picture style editor programında oluşturduğum stilleri makinemize nasıl atıyoruz bir bilgisi olan var mı?

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube