Dünyanın En İyi Video Kamerası: 16 Mart’ta!Dünyanın En İyi Video Kamerası: 16 Mart’ta!

Sabahtan beri herkes mail atiyor! Bombardıman altindayim.

Evet beklendiği gibi Canon sonunda EOS 5D MK II’ye 24p ve 25p seçeneklerini 16 Mart sabahı indirilebilecek bir firmware ile ekleyeceğini duyurdu. 1.5 yıl kadar süren bekleme sonunda o sabah 5D MK II kullanıcıları dünyanın en iyi video kamerasına sahip olarak uyanacaklar.

Canon sadece 24 ve 25p yi eklemekle kalmadı bence çok önemli iki özellik daha ekledi: Video çekimi sırasında histogram görebilmek ve ses yüksekligini kontol edebilmek!

Bir kere daha tekrarlamak gerek: 16 Mart’tan itibaren dünyanın en iyi video kamerası EOS 5D MK II’dir. Bu kadar büyük ve duyarli bir sensore sahip başka bir kamera (henüz) yok.

Her ne kadar 60p ve 50p seçenekleri olmasa da bence bu gelişme gayet sevindirici.

Video produksiyon alemine hayirli olsun!

Bu arada aylar önce blog da yaptığım ankette büyük oranda “Hayır Canon 24p 25p yapmaz” cikmisti. Cumleten yanildik. Uzun suredir yanildigima bu kadar sevinmemistim 🙂

Ayrıntı her zamanki yerinde.

99 Responses to “Dünyanın En İyi Video Kamerası: 16 Mart’ta!Dünyanın En İyi Video Kamerası: 16 Mart’ta!


  • ilkerc dedi ki:

    Evet video yu izledim. Nadir e tesekkurler. Herhangi bir jellocam etkisi gorulmuyor. Firmware cikinca anlayacagiz.

  • ahmett dedi ki:

    Ben ileride 50p’yi de ekleyeceklerini düşünüyorum. Canon şu “kriz” ortamında burnunun dikine gitmek yerine kullanıcı beklentilerini önceleme stratejisi ile daha çok kazanacağa benziyor. Güzel haberler ne yazık ki bazen beraberinde bazı riskleri de getirebiliyor. Dslr fotogaf makinalarına video özelliği konulmasıyla altan alta birileri bunun uzun ömürlü olamayacak sensör/perde ömrü gibi sonuçlarının da ortaya çıkabileceğini dillendirmeye başladılar. İlk bakışta mantık olarak kullanım/orantı üzerinden böyle bir teorik sonuca ulaşabiliriz.
    ‘Çok kullanılan daha çok deforme olur’ Fakat bunun Canon Eos550D,7D,Panasonic GH1 ve nihayet Canon 5D MII için partikte ne gibi sonuçları olacak merak ediyorum. Sizin kanaatiniz nedir?

  • ilkerc dedi ki:

    Sensorun bozulmasi cok zor hatta imkansiz (dogrudan gunese tutup dakikalarca cekim yapmazsaniz).

    Olsa olsa ayna ve ortucu sistemi bozulabilir o da 200 dolarlik bir tamirle yenilenebiliyor.

    Zaten ciddi bir cekime gidilecekse yedek kamera mutlaka olmali.

  • mustafanadir dedi ki:

    İlker hocam ben geçenlerde 50D için bir video programı bulmuştum.. makine bilgisayara bağlanıyor, bilgisayardan program devreye girince ayna kalkıyor ve çekim yapmaya başlıyor.. normalde video çekme özelliği olmayan bir makinede bu özellik sensöre bir zarar verir mi? ben makinemde böyle şeylere çok öncelikli önem vermiyorum, sizin de dediğiniz gibi 200 dolara yapılır ve akıllanılır ama ikinci bir makinem olmadığından çekmekte olduğum işlerin durmasını göze alamadığımdan çok fazla deneme yapamıyorum.. bi bilginiz var mı acaba bu konuda yada öneriniz.. ayrıca parayı denkleştirdiğimde 5D mk2 ye geçmenin farz olduğunu düşünüyorum bu firmwareden sonra =)

    çektiğim videonun vimeo linki..

  • Ahmet dedi ki:

    Hocam eleştiri için değil öğrenmek için soruyorum.
    İyi video kamera = büyük sensör mü?

  • Hepa dedi ki:

    İlker hocam, bu yeni eklenen videolardan
    http://www.canon-europe.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_II/sample_movies/I_love_my_friends_making_of/video.asp
    olanında versatility başlığı altındaki çekimlerde sanki sensörün yarattığı dalgalanma (wobby gibi isimleri var, herkes farklı bir şey diyor) çözülmüş gibi mi? Stabilizör olmadan çekilen aktüel çekimlerde sanki daha bi başarılı hale gelmiş yanlış mıyım?

  • E dedi ki:

    7D’nin dokusunu daha çok sevdiğimden, çarpanına ve daha fazla ısınmasına rağmen bence 7D daha iyi (maksat ortam kızışsın :)). Rodriguez de 7D tercih etmiş. Bence başlık hatalı :).

    Wobble görebilmek için yanal bir hareket olması lazım, bahsettiğin yerde dikey bir hareket var Hepa, zaten wobble oluşmaz. RED’de bile az da olsa wobble oluştuğunu söylüyorlar (dikkat etmedim ben), o nedenle tam olarak aşabileceklerini sanmıyorum, en aza indirirler, o da güzel bir şey.

  • ilkerc dedi ki:

    @Ahmet: Pratiklik acisindan tabi ki degil ama Sony’nin veya Panasonic’in 1/3 inch kameralarindan o kadar sıkıldım ki 5D nin devasa algilayicisi hem cok daha duyarli, hem daha genis bir dinamik aralik sunuyor hem de alistigim EF optiklerini kullanmami sagliyor. Aralarinda daglar kadar fark var.

    RED de guzel elbette ama o da pahali ve hantal. Dolayisiyla bu boyutta ve bu fiyat araliginda bence 5D MK II gercekten dunyanin en iyi video kamerasi…

  • ilkerc dedi ki:

    @E: Kirpik algilayicilarla isimiz yok kardesim : )

  • nejat dedi ki:

    Bir de h264’ten kurtulsalar en iyi olacak. Tabii bunun için depolama sorunları ve işlemci hızları çözülmeli.

  • Ulas dedi ki:

    Bende dunyanin en iyi kamerasi gorusune pek katildigimi sogleyemem.Tabi kriterler sadece sensor ve boyutlarla belirlenecekse, olabilir ama yinede ben Scarlet’i tercih edecek olanlardanim..Benim Canon HDSLR dunyasi ile ilgili tek problemim codec’i, nejat’inda dedigi gibi su h264’den bi kurtulsalar ahhh,Sadece SD kayit yapalim ama duzgun kalite ve codec ile duzgun is akisi saglayabilelim, ben raziyim.Zaten suanki codec ve is akisi ile HD is teslim edilebilecegini zannetmiyorum, dolayisi ile benim icin Canon hdslr’lar bir nevi SD camera haline gelmis oluyor .Sirf alan derinligi ve tasinabilirlik icin onca seye katlanmak degermi? Bilmiyorum bazen degiyor, Panasonigin, 1/3 sensorlu HD kamerasini omzunuz ve kollariniz kopana kadar tasimaktansa, boynumda 5D ile gezerim daha iyi, diyenler olacaktir. Ama zeten duzgun biseyler cekelim diyorsaniz, gene matteboxlar filtreler, yok efendim FF’ler derken alet garip bi hal aliyor, operatorlugude cabasi.

    Asla 5D karsiti falan degilim, butun bunlari paylasmamin nedeni yakin bir gelecekte kamera almayi dusunurken, bu tip faydali internet ortamlarinda sadece sesli dusunuyorum.Istedigim 5D paketi ile Scarlet paketi arasinda pek ciddi bir fiyat farki yok, o yuzden sasirmis kalmis durumdayim..Binlerce dolari kotu bir codecle calisan ama harika fotoraflar cekebilen bir fotoraf makinasina vermek icimi acitiyor, obur tarafta idda ettikleri ile cok sey vaad eden bir digital film kamerasi dururken..

  • ilkerc dedi ki:

    Ulascigim biz cikmis kameralardan soz ediyoruz.3 yildir cikmasi beklenenlerden degil 🙂

    saka bir yana scarlet hele bir ciksin o zaman bakariz. Ayrica h264. cok kotu bir codec degil. 40mbps ile sony ve pana nin long gop codeclerinden daha iyi oldugu kesin.

  • Ulas dedi ki:

    Hicbir bilgisayar dunyasinda realtime play edemez ve mutlak ve mutlak convert gerektiren bir codec iken mi:)?

  • ilkerc dedi ki:

    Az kaldi cs5 cikinca bu sorunlar bitecek 🙂

  • Ulas dedi ki:

    Bilmedigim icin soruyorum, bu H264’deki sorun nedir ki, bilgisayarlar bukadar reddeiyor, veya cs5 neyi cozmus olucak bu asamada, cs5 demolarinda dslr proje secenekleri oldugunu gordum, guzel ama neyi cozmus oluyorlar anlamadim.Yani sadece 1920×1080 proje acmak degil sanirim mesele, bu codege ozel biseyleri fix etmis olmasimi bekleniyor adobe’den, yaniliyormuyum?..

  • nejat dedi ki:

    Şu an için en iyi codec tartışmasız REDCODE (Depolama vs kalite anlamında.) H264 codec ile key yapmayı denemek istemezsiniz:). H264 post-prodüksiyonda fazla müdahele edilebilir değil. Dolayısıyla scarlet öne çıkabilir. Ama şehir efsanesi oldu İlker’in de dediği gibi:) Çok güven kaybettiler.

  • ilkerc dedi ki:

    H.264 modern,yuksek islemci gucu gerektiren ve aslinda MPEG 2 dan daha iyi bir codec. Yani sozun ozu zamaninin biraz ilerisinde bir codec olcugu icin su an en iyi islemcileri bile zorluyor. Canon’un kullandigi bitrate de (39 – 40 Mbps) epey yuksek oldugu icin durum daha da zorlasiyor.

    Daha once dedigim gibi Intel Core i7 ler takilmadan oynatabiliyorlar.

    CS5’ten itibaren Adobe baska bir sey yapacak: Encode ve Decode isini CPU’dan alip Nvidia’nin CUDA destekli kartindaki islemciye verecek. Boylece h.264 gibi agir codecleri bile realtime kurgulamak mumkun olacak.

    en azindan iddia bu.

  • Ulas dedi ki:

    Kulaga harika geliyor, H264’u biraz vikipedide arastirmistim cok yuksek ve kaliteli profilleri var, canonun bu codegi ileride daha iyi profillere dogru gelistirmesi mumkun olabilirmi acaba, ama bildigim kadari ile sonrasinda islemci hizi falan giriyor isin icine.Artik su CS5 ciksada bi gorsek, cs4 bug’lari olmayacakmis, sanirim yenileriyle degistirecekler:)

  • shrekforever dedi ki:

    “Dünyanın en iyi kamerası”. Bu kadar yanlış bir tanımlamayı burada daha önce hiç duymamıştım. Site vasıtasıyla insanları bilgilendirmeniz güzel, ama yanlış yargılarla onları yanlış yönlendirmeniz, siz dahil herkes için zararlı. Canon’un bir “afterthought” olacak video özelliği koyduğu bir kamerayı dünyanın en iyi kamerası ilan etmeniz, ya kameralardan anlamadığınıza işaret ediyor (ki böyle olmadığı kesin), ya uzun süredir uykusuzsunuz, ya da başka bir niyetiniz var.

  • ilkerc dedi ki:

    Evet baska niyetim var: Canon bana komisyon veriyor sagolsun. Bu sayede ev falan alirim yakinda 🙂

    Bence siz de

    A – Uzun suredir uykusuzsunuz ve okudugunuzu anlama sorunu yasiyorsunuz.

    B – Baska bir niyetiniz var.

    Her iki durum da benim disimda olsa da sunu eklemekte yarar var: Kimsenin “Dunyanin En Iyi Kamerasi” gibi abuk bir tanimi ciddiye alacagina inanmak istemiyorum. Ha soyledigimin arkasindayim “benim amaclarim icin” 5D MK II den daha iyi bir kamera yok. Baskalari icin olabilir. Yani bu kisisel bir tercih (burasi da zaten kisisel bir blog)

    Bence tanimdaki ironiyi gormeye calisin: “Su anda dunyanin en iyi video kamerasi 2700 USD lik bir DSLR”.

    Bu da basitce su demek: Yillardir kotu kotu video kameralari, korkunc fiyatlarla bize, size itelediler. Siz buna raziysaniz sorun yok.

  • Oraldogu dedi ki:

    Değerli dostlar aşağıda RED, 7D, 5D Mark II karşılaştırması belki kafası karışanlara biraz yardımcı olur. Sevgiler…

  • osman dedi ki:

    Şu Matrox MXO2 Mini Canon’un DSLR’lerinde kullanılabilir mi? Belki codec sorunu çözülmüş olabilir? Yoksa çok aptalca bir şey mi söyledim? Farkında değilim.

  • Hepa dedi ki:

    @nejat 7D’de keyleme oldukça güzel, şuanda piyasada bulunan 5000$ fiyat ortalamalı kameralardan çok daha öte.Girip bakabilirsiniz, saçlar bence kusursuz;

  • shrekforever dedi ki:

    Bence siz kendi yazdığınızı anlamakta sorun yaşıyorsunuz: Orijinal yazınızda “Benim amaçlarım için” diye öznel bir ifade yer almıyor. Aksine, bu kamerayı “dünyanın en iyi kamerası” olarak ilan etmenizi destekleyen bir sürü teknik (nesnel) bilgi var. “Bu fiyata şu anda en iyi performansı veren kamera bu” deseniz anlarım. Ama GOP codec kullanan bir kamerayı böyle tanımlamanız, düpedüz saçma ve yanıltıcı. Burası kişisel bir blog ama insanlar sizin teknik uzmanlığınıza göre hareket ediyor – kamera seçiyor, alıyor ya da almıyor. Bunun size bir sorumluluk yüklediği kesin.

    Böyle beyanlarda bulunmaya devam ederseniz, Canon yetkilileri yakında sizinle temasa geçerler. Tıpkı Philip Bloom ya da Vincent Laforet ile geçtikleri gibi. Eşantiyonlar almaya başlarsınız, ya da ilk örnekleri (prototip) size yollamaya başlarlar.

    Ã?niversite hocalığı yapmış birine yakışmıyor.

  • serdar dedi ki:

    ilker hocam aman diyim,
    cahille tartışmaya girilmez hep kaybedersiniz, diye bir söz varmış
    bence herşeyi de yayınlamayın blog sizin sonuçta, yorumları yayınlamamayla ilgili bir sürü aptalca mail gene gelebilir o ayrı…
    benim blogla ilgili tek şikayetim, mevzu kamera olunca herkes bir ton yorum yazıyor da, geçen kısa film örnekleriyle ilgili bir şey yayınlanınca kimsenin fikri ve önerisi yok sanki, o da blogu takip edenlerle ilgili o kadar…
    bir sürü güzel yorum var öyle bir shrekforever canınızı sıkmasın, çorbadaki sineğe dönmesin.
    saygılar selamlar

  • Ali dedi ki:

    Ã?niversite hocalığı yapmasaydınız yırtmıştınız İlker Hocam. Ah şu akademi, insanın yakasını bırakmıyor.

  • mustafanadir dedi ki:

    bu tartışmayı uzatmaya değmez ama genel olarak bi bakalım;

    makine şu anda piyasadaki en iyi fotoğraf makinelerinden biri, fiyat açısından ulaşılabilir, bu fiyata hem en iyi makinelerden birini alıyorsunuz ve bunun üstüne 1080p 24-25 fps video çekebiliyorsunuz, bu duyuru ile verilen video ve daha önceki videolara bakıyorsunuz hatalar, kırılmalar minimum seviyede.. lens seçenekleri sonsuz gibi =) çektiğiniz videoyu reklam filmi yapabilirsiniz (bknz: ilker canikligil videoları) tekniğe girmeden bu gibi şeyleri sıralarsak en iyiler arasında olur ve kullanana, çıkan sonuca göre en iyisi de olur.. 50D mi yakın zamanda aldım ama şu firmware sonucu elime para geçtiğinde bende 5D mk2 alacağım =)

    ayrıca ilker hocanın akademik olayına gelince, şu anda iyi bir dergiye fotoğraf çekiyorum, iki sinema filmine set fotoğrafları ve afiş fotoğrafları/tasarımı anlaşmasını yaptım, gelen irili ufaklı teklifler var.. çok süper olmayabilirim, hatta kimilerine göre fotoğrafçı bile olmayabilirim ama 2003 yılında ftv 141 dersini ilker hocadan almasam hırs yapıp fotoğraf üzerine devam etmezdim =) üniversite hocalığı yapmış birinin benim gibi bi adama ders vermiş olması ve bu yöne kanalize olmamı sağlamış olması gayet yakışıklı bir haraket =) not: şu ana kadar ders aldığım tek kişidir ilker hoca =)

  • schizophrenia dedi ki:

    @ilker canon’un komisyon vermesi için çamur atman lazım, yanlış yoldasın : )9

  • Ethem dedi ki:

    Peki, Tüm zamanların fiyat/performans kapsamında en iyi kamerası 550d dir…Abartı mı, bence değil…

  • ilkerc dedi ki:

    Cahil degil. Shrek kardesimiz kendini onemli hissetmek istiyor. İlker Canikligil’in blog unda ilker canikligil e haddini bildirecek…

    Vay canina : ) Ne kadar akillica… cok etkilendim.

  • boyacıhakan dedi ki:

    İlker beyin burda ne demek istediği çok net ve açık…(Fiyat performans ilişkisi açısından tabiki)
    Bence de 5dMII şuan bu fiyata objektif imkanları,35mm sensör full alan derinliği kontrolü açısından dünyanın en iyisi…ben de 4 objektif ile kullanıyorum….24-25 fps olayı da mükemmel ………….

    lütfen farklı amaçlar içinde suyu bulandırmayın beyenmiyorsanız okumayın, yazmayın bizleri de meşgul etmeyin….lütfen.

  • mustafanadir dedi ki:

    aa bunu keşke ben yapsaydım o zaman =) zamanında beni dersinden bırakan adama blogunda haddini bildirdim, iyi işler de yapıyorum vs. vs. derken bi viral çalışma yapmış olurdum.. tüh bee kaçırdım gül gibi fırsatı =) shrek acaba sizden ders almış ve benim gibi kalmış bir öğrenci olabilir mi hocam =) sen beni geçirmemiştin ben de sana senin mekanında bunu yapıyorum gibisinden =)

  • shrekforever dedi ki:

    Fareli köyün kavalcısı ve fareler… Pamuk prenses ve birkaç bin cüce… Uçan mürşit ve uçuran müritler… Aykırı tek bir ses duymaya bile tahammülü olamayan insanlar… Aferin… Yola aynen devam!

  • ilkerc dedi ki:

    Aykiri ses! Vay Canina (bir kere daha)

    Degerli vaktimi niye shrekforever kod adli birine harcadigimi bilmesem de son bir cabayla aciklayayim:

    “Dunyanin En iyi video kamerasi” tabi ki bir soz sanati, bir ilgi cekme yolu ama butun bunlarin otesinde 5D MK II su anda kendi fiyat araligi icinde (ve hatta RED ONE ile kiyaslandiginda) cok iyi bir video kamera. Neden mi?

    – cunku 3200 ASA da bile inanilmaz temiz goruntu uretiyor.
    – cunku harika EF optikleri (ve daha nicelerini) kullaniyor.
    – cunku sensoru RED ONE’dan da Sony F35’ten de cok daha buyuk
    – cunku govdesi cok kucuk ve hafif
    – cunku h.264 gibi modern bir codec kullaniyor.
    – cunku fiyati 2500 USD
    – cunku gamma curve ile oynayarak bir nevi logaritmik cekmesini saglamak mumkun.

    Yani ben soyledigim seyin temelini de acikliyorum. Siz ise bir Long GOP takintisindan baska bir sey koymuyorsunuz ortaya.

    Bana bu fiyat araliginda bundan daha iyi bir kamera gosterin hemen blogun adini shrekforever yapalim.

    ama dedigim gibi sizin amaciniz bir sey paylasmak degil. sizin niyetiniz baska… Mesajlarinizi kesmedim cunku sizin gibilerle ugrasmak bazen hosuma gidiyor. Kotu bir aliskanlik, bir nevi sigara gibi bir sey. birakmak istiyorum.

  • mustafanadir dedi ki:

    madem öyle yakıştırmalar yaptın seni kırmayacağım ve kendi adıma kabul edeceğim, ilker hoca kavalcılığı, pamuk prensesi, uçan mürşitliği kabul etmeyebilir ama fareliği de cüceliği de kabul ederim ama bir tek uçuran mürit olmam.. ilker hocayı severim, laf geldiğinde söylemesini severim, iyiyse iyi kötüyse kötü demesini severim ama körü körüne de müritlik yapacağım birisi değil.. hatta arkadaş ortamlarında çok çekiştirmişliğimde vardır ilker hocayı ama bunu kendisine direk söylediğimde de rahatsız olmayacağını bilirim =) sanıyorum ki bu site üzerinden mürit toplamaya çalışacak kadar farklı bir oyun içerisinde de değildir =) – öff savunur gibi oldum sadece eğlenmek için mesaj yazayım derken =) –

    bu mesaja cevap yazma lütfen az biraz eğlenelim istedim =) ama bu açıklamayı yapmazsam farklı yorumlara açık olabilir diye düşündüm ondan dolayı da bu kısmı yazdım ve hatta özellikle bu kısmı uzatıyorum ki ne açıkladığım akılda kalsın devamında okunan bu gereksiz kısım sadece ilk cümleye vurgu olsun istedim =) =) =)

  • ilkerc dedi ki:

    Sevgili Shrek egitiminize biraz daha katkida bulunmak icin sunu eklemek de istiyorum: Sizin tavriniza “dusmanca tutum” deniyor. Daha ilk mesajinizdan belli bu. Bana yakistirdiginiz tanimlara kisaca bakalim:

    “uzun suredir uykusuz kalmis”
    “gizli bir niyeti olan”
    “canon’dan gelecek esantiyonlarin pesinde olan”
    “murit toplamaya calisan”
    “pamuk prenses”
    “fareli koyun kavalcisi”
    “kendi yazdigini anlamayan”
    “sacma dusunceleri olan”
    “universite hocaligi yapmis olmasina ragmen buna aykiri bir tutumda olan”

    Bu kadar kisa metinlerde bunca tanimlama yapmis olmaniz Latince’de “Ad Hominem” adi verilen bir tartisma kazanma yontemini uyguladiginizi gosteriyor.

    Oysa bu size yapilmiyor cunku biz sizinle ilgilenmiyoruz sadece dediklerinizle ilgileniyoruz.

    Bu tavri birakmaniz kendi yarariniza olacaktir.

  • nejat dedi ki:

    Tartışma büyümüş. Hepa gönderdiğin örnek “yakın plan”. Nerdeyse her kamera yakın planlarda başarılı. Daha geniş planlarda başlıyor sorunlar. Codeclerden kaynaklanan sorunlar uzak planlarda detay kaybettiriyor. Chroma subsampling durumu.
    En iyi kamera tartışması bitmez. Pahalı bir set kurup bir iş çekiyorsanız tabiiki 5d ya da 7d ile çekmek çok büyük risk. Kamera zaten bir prodüksiyonun en ucuz bileşeni. Neden o riske giresiniz?
    Onun dışında kalan çoğu durumda 5d ya da 7d yeterlidir bence. Zaten meziyet, yapacağınız işe göre doğru planlama ve seçimler yapabilmektir.
    İlker, 10bit HD uncompressed video 127 megabyte/saniyede. Bir saatlik video 445 gigabyte yapıyor. Eminim solid state diskler geliştikçe bir gün DSLR’ların video data rate’leri de gelişecek. Şu anki tek engel bu gibi görünüyor.
    Tartışmaya benden de bir katkı: En iyi kamera Canon eos 550d çünkü 800 dolar ve hafif 🙂

  • ahmett dedi ki:

    Lisan-ı Münasip diye birşey var. Farklı görüşler olacak/olmalı. Yoksa fikri ilerleme nasıl olsun! Bir tartışma yapılacaksa kadim bilgelik içinden damıtılmış gerçek bize şunu söyler: Gerçek bir tartışma fikir ve karşı fikir üzerinden ve bu alan içinde yapılır.
    Alan geniş, maskeler bol ve harfler çok diye öyle her önümüze geleni(MII den bahsetmiyorum) hep işimize geldiğimiz gibi ileri sürmek pek te adil ve doğru bir davranış olmasa gerek.Hiç bir kamera ya da meta bir kalpten değerli ve kaliteli değildir. ‘Sanal âlem’ dense de ucu insana çıkıyor sonuçta. Kırmadan, dökmeden de konuşabilir, tartışabiliriz sanırım. Ve de tartışmalıyız!

  • Mert dedi ki:

    yukarıda birileri de bahsetmiş ne kadar da çok teknoloji fetişi olan insan var hayret olay kamera ekipman oldumu sabahlara kadar tartışılıyor peki nerde bu ekipmanlarla çekilen filmler diyince ses yok görüyoruz kısa film festivallerinde bir sürü çöp film kaynıyor arada çıkarsa tek tük bireysel başarı ile yapılan kaliteli iş işte o kadar. bir süre önce kısa film listesi vardı orda filmler tartışılmyor böyle ama iş canon mu nikon mu sony mi panasonic mi hede mi hodumu olunca herkesin konuşacak ne cok nefesi var. sen içerigi dolduramadıktan sonra 70mm çeksen ne olacak über hd çeksen ne gececek eline altı üstü güzel gozuken ömrü kelebek gibi çöp işler. ilker bey lafım size degil bu arada çok doldum bu konuda buraya denk geldi sizin kişisel blogunuz istediginizi haber yaoarsınız benim lafim daha cok bu kitlesel fenomene dönüşmüş ekipman çılgınlıgına ve fan boyluga.

  • omer dedi ki:

    İlginç bazı gelişmeler olmuş. Tam ki şrek’ten önce ben bişeyler yazacaktım ki telefon mu çaldı ne benim başıma gelecekler şrekforever adlı arkadaşın başına gelmiş.

    Bu işin şakası. Hepimiz biliyoruz ki İlker 5DMk2 konusunda duyarlı, coşkulu ve o kamerayı seviyor. Bundan doğal bir şey olamaz. Ã?stelik 5D pek kötü bir fotoğraf makinası da değil.(daha önce demiştim bana göre Sony Alpha 850 veya 900 daha iyi) Forum da kendi forumu olunca dilediği gibi yazar. Hatta istese Canon’dan para da alır. Buna kızmaya hakkımız yok. Bizim işşimiz kendi aklımızı kullanarak yazılanları yorumlamak olabilir. Ancak gelen cevapları da aynen yayınladığı için taktir ediyorum, teşekkür ediyorum. Bu şekilde olur bu işler. Düşünün bir kere yazdıklarınızın silindiğini. Bir kez daha oraya uğrar mısınız? Geçen bana cevaben gelen yazıda bir sansür olmuş galiba. Keşke olmasaydı diyorum.

    Şimdi konuya gelelim. Evet tabi ki 5DMk2 Dünya’nın falan en iyi kamerası olmamalı. Hatta sanırım Mars’taki NASA kameraları bile daha iyidir. 🙂 Akla gelen şu sorular var

    1) Dünyanın en iyi kamerası tek bir CMOS sensör kullanabilir mi?
    2) Autofocus EF lenslerle “manuel” iris, yok efendim netlik falan nasıl yapılıyor?

    Evet biraz matematik yapalım. 3MOS 1/3″ sensör kullanan bir kamera kafası üzerinde 3×1/3″ yani toplam 1″ (diagonal boy) ışığa hassas alan bulunmaktadır. 5DMk2’de ise sqrt(24^2 + 36^2) / 25.4 = 1.7″ (diagonal boy) ışığa hassas alan vardır. Demek ki evet.. 5DMk2, 1/3″ 3MOS bir kameraya göre %70 daha fazla ışığa hassas alana sahiptir. Aynı hesapla 2/3″ 3MOS kameralar 5DMk2’den %17.5 daha fazla ışığa hassas alan barındırırken, Panasonic’ten beklenen 4/3″ 1MOS video kamera (AG-HMC2) topam 1.33″ ışığa hassas alan barındıracaktır. burada hesapladığımız ışığa hassas alan S/N oranı konusunda tek değişken değil. Kullanılan CMOS sensörün karakteristikleri ve gürültü bastırma devrelerinin de önemi var.

    Şimdi bu yukarıdaki bilgiler ışığında düşündüğümüzde yine de evet, EOS 5DMk2 ile gerçekten çok kaliteli resimler alınabileceğine tamamen inanıyorum ve İlker’in coşkusuna samimiyetle katılıyorum. AVCHD falan şu bu gibi konularda da haklı. Ã?stelik EOS 5DMk2, AVCHD’nin maximum 24Mbps’lik en üst standartını üzerinde bir bitrate ile daha da yüksek kalitede de çalışıyor. Ama burada tek negatif konu onun işte bir fotoğraf makinası olduğu gerçeğinin değişmemesi. 5DMk2 sadece video kayıt teknolojisinin gidişatının bir göstergesidir. Bu durumda Canon’un, kendisini bu kadar öven İLker’i mutlu etmek için ilk iş $2,500._ fiyatında FF bir video kamera yapması gerekiyor öyleyse. Ancak tabi ki video kameraların kasası, menüsü, şusu ve busu fotoğraf makinalarınınkinden daha sofistike olmak zorunda. Bu sebeple bu tür makinalarda normal fiyat bana göre $4~5K civarında olabilir ve olacaktır da.

  • E dedi ki:

    İster mürit olun, ister havari, ister cüce ister de fare. Kimi takip ediyor olursanız olun, biri tarafından yazılan her şeyi sorgulamadan ve araştırmadan doğru kabul eden birileri varsa bunun sorumlusu lider değildir.

    Burada yazan her şeyi sorgulamadan kabul edip orada burada savunan varsa (Harun Yahya’nın “öğrencileri” buna güzel örnektir) bu o kişinin sorumluluğudur. Misal bana göre 7D, Mark II’den daha iyi bir alet. Ben onu tercih ederim en azından. Yani bu başlığa hiç ama hiç katılmıyorum ama dönüp de katılanlara laf etmiyorum.

    Türkiye’de UFO yoktur bilir misiniz? Yoktur çünkü Türk Hava Sahası’na ne olduğu bilinmeyen bir nesne giremez zira herkesin o nesnenin ne olduğuna dair bir fikri vardır. Ancak işte bilmezler ki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak çok tehlikelidir. O nedenle her zaman bilgiyi aramak gereklidir. İlker hocanın yazdıkları, bilgi birikiminden gelen kişisel fikirleridir. Bize düşen diğer bilgilerle bunları deneştirmek ve kendi bilgilerimizle denetimden geçirerek en doğru fikri bulmaktır.

    Örneğin bu bahsi geçen kısa film başlığına bir film attım ve İlker hocam çok sıradan buldu. Bana göre filmi yüzeysel bir şekilde izlemesinden kaynaklı bir durum ama işi gücü olan adamdan da oturup bir filmi defalarca izlemesini istemek haddime değil. Ama bir filmle ilgili “bana göre” yetersiz bir yorum yapmış olması onu en basidinden uykusunu alamamış biri yapmaz. Anladınız siz.

    Valla İlker hoca yazınca benim de yazasım geldi.. Ne gereksiz oysa ki.. Bunlarla nefes tüketiyoruz..

  • shad dedi ki:

    Ömer Bey’i, bana Cuma günü bu saatte (aşağıda) yaptıracağı hesaplardan dolayı tebrik ederim : )

    Sensor büyüklüğü bir kameranın en önemli özelliği fakat o sensorün üzerine doldurulan pixel sayısı da en az o kadar önemli. Aynı büyüklükte 2 sensörden daha az pixel barındıran kamera; büyük pixeller ışığa daha fazla doyacağı için; (pixel bazında) teorik olarak daha kaliteli sonuç verecektir ama haliyle çözünürlüğü düşük olacaktır.

    Sensor ve makina ne olursa olsun (daha önce de burada konuşulduğu gibi) dijital kaydedilen resim her zaman bir manipulasyona uğruyor. (RAW olsa da, sampling format 4:4:4 olsa da – ki 5D videoyu RAW kaydetmiyor). – bu sanıyorum herkesin hemfikir olduğu başka bir konu…

    @Ömer:
    5D MII için ‘ışığa hassas alan’ı hesaplarken dikkat etmek gereken birşey var. 5D video çekerken full sensor kullanmıyor (yani hypotenus farklı :)). Satır atlayarak 1920×1080 pixellik bir alan kullanıyor. Full frame’den resize ederek bu resmi yaratsaydı; ışığa duyarlılık açısından hesap doğru olabilirdi. Çünkü atlanan o satırlar (pixeller) ışık görmüyor ya da işleme alınmıyor. Bildiğiniz gibi bu da S/N ratio gibi birçok şeyi etkiliyor..

    5D MII’de aktif pixel alanı 5616×3744 pixel (miş).. Buna göre, HD (1080) video kaydında 36×24 mm’nin 12,3×6,9 mm’si kullanılıyor. Bunun da hypotenus’ü 14,1 mm yani 0,55â?³. (Bu kafayla doğru yaptıysam)

    ..ve bu hesaplar da bana doğru gelmiyor. Eğer diagonal boy üzerinden bir karşılaştırma yapılacaksa; 3 adet 1/3â?³ sensorün diagonal boyunu hesaplarken, bunları direk toplamak yanlış değil mi? merdiven gibi dizilmiş 3 ayrı sensorün diagonal boyları ile kare halinde tek sensörün diagonal boyu karşılaştırılamaz..


    ..Şimdi bu kadar hesap kitap yapıyorsak; MPEG, AVCHD, H264 gibi codec’lerin de kaydedilen saturation, luminance, vs’nin ne kadarını manipule ettiğini/yok ettiğini de hesaplamak lazım.. Ayrıca 3 ayrı sensorün oluşturduğu alanla tek sensorün (aynı büyüklükte var sayarsak) oluşturduğu alan arasında ışığa duyarlılık farkının olup olmadığını, (işlemci, codec, sensor, vs) göre değişip değişmediğini de hesaplamak gerek..

    Neyse ben herşeye rağmen gözüme güvenirim deyip kafaları iyice karıştıriim : ))

  • shad dedi ki:

    Tansiyon yüksekken yanlış anlaşılmasın.. iris ile netliğin de alaksını anlayamadım.. EF lenslerde iris elektronik evet, ve/fakat manual focus yapabiliyorsunuz..

  • ilkerc dedi ki:

    @Omer: Sevgili Omer hakli oldugun noktalar var. Ancak oncelikle “dunyanin en iyi…” cumlesinde “dunyanin” kelimesinin kucuk harfle ve kesme olmadan yazilmasi gerekiyor. Zira ancak bir gezegen olarak (astronomik anlamda) Dunya yazarken buyuk ve ayri yazilmasi gerekiyor. Ben de yaziyi yazmadan once kurali kontrol ettigim icin biliyorum : )

    Kamera olmamalari benim icin onemsiz cunku ben “kameralari” sevmiyorum. Onlari hantal ve sevimsiz buluyorum. Bir de ayrica bir amacla yapilmis bir seyi baska bir amacla kullanmak kisisel olarak cok sevdigim bir sey.

    Gelelim butun bu gurultuye: Sevgili arkadaslarim tabi ki (daha once de defalarca dedigim gibi) “dunyanin en iyi kamerasi” sacma sapan bir laf. Neden bu kadar ciddiye alindigini anlamis degilim. Ben kimim ki boyle bir tanimlamayi yapayim? Yani bana verilmis boyle bir guc mu var? Var da ben mi farkinda degilim? Hayir varsa oyle bir gucum baska seylerde de hemen fikir bildirmek isterim acikcasi 🙂

    Shad da hakli. Omer’in hesaplari gorunuse gore tam olarak dogru degil. Kendisi bu konuyu aciklayacaktir herhalde fakat bunlardan onemlisi tabi ki benim burada soyledigim her sey kisisel dusuncelerim. Mesela bana bugun uste para verseniz Sony EX3 gibi bir kamerayi almam. Sevmiyorum bu tur kameralari. Tamamen kisisel bir tercih. “Hayir alacaksin ve kullanacaksin” diyemezsiniz sanirim.

    Bu arada 550D diyenler veya 7D diyenler de var. Bugun butun gun 5D MK II ile 7D’yi yan yana test etme imkanim oldu. Ne yazik ki 5D MK II acik ara daha keskin ve biraz daha az noise uretiyor.

    En onemlisi 5D MK II full frame bir kamera. 7D veya 550D ile kiyaslanmasi cok dogru degil diye dusunuyorum. Bu arada 7D guzel bir kamera ozellikle 50p cekmesi hos.

    EOS 550D’yi henuz gormedim ama mutlaka o da iyidir ve evet fiyat performans orani acisindan acik ara su andaki en iyi kameradir.

    “Benim icin” en iyi kamera 5D MK II. Bunu bilmek sizlere ne kazandiriyor bilmiyorum ama bu boyle : )

    Bu arada Shad in sorusuna cevap vermek gerekirse: EF lensler tam olarak manuel focus yapamiyorlar. Aslinda arada hep bir arayuz var. Yani siz ringi cevirdiginizde aslinda motor gidip mercek gruplarini oynatiyor. Bu nedenle kritik focus meselelerinde sorun yasaniyor.

    tesekkurler.

  • schizophrenia dedi ki:

    Yani siz ringi cevirdiginizde aslinda motor gidip mercek gruplarini oynatiyor.
    bu nedenle zeiss’in video için daha uygun olduğuna dair bir yazı vardı bir yerlerde.

  • shad dedi ki:

    USM motor durumunu biliyorum fakat iris ile focus ilişkisini anlayamadım. manuel/elektronik iris derken ben diyafram anlıyorum. focus (netlik) ringini mi kastediyor Ömer Bey…?

  • clarice starling dedi ki:

    Philip Bloom ya da Vincent Laforet’e eşantiyon verilmesinin nesi kötü anlamadım o kısmı..bence david mullen’ada cinematography/lighting başlığında girdiği muhteşem msjlardan dolayı arri/kino flo; kitler dağıtmalı..

    osman, 5D’nin ve akranlarının HDMI çıkışı; matrox/flash xdr/aja ki pro da kullansan uncompressed HD için uygun değil..

    sevgili canon, HD-SDI istiyoruz..
    sevgiler..

  • Ulas dedi ki:

    @Ilker, heryerde bahsedilen 50mm 1.2L’deki problem bumudur, cunku 50mm’e ozel ayri bir problem varmis gibi lanse ediliyor heryerde, herkez en acikta net bir nokta yakalayamadiklarini sogluyor, oysaki 85mm 1.2L’nin bogle olmadigi sogleniyor..Alacaklar listemden 50mm 1.2 cikarip 1.4’u eklemistim..Halbuku gozum hep 1.2’de:(((

  • ilkerc dedi ki:

    85 1.2 epey ucuk bir mercek… kullanmasi kolay degil.onun netlik yapisinda baska bir durum var: mercek kameraya takili degilken netlik yapamiyorsunuz. yani elektrige ihtiyac duyuyor.

    fetis objesi kendisi : ) 50 mm deki durumu bilmiyorum

  • schizophrenia dedi ki:

    @ulsa 50mm’nin f1.2 ile ilgili özel bir problemi yok, fakat fiyatına göre optik kalitesi çok da muhteşem değil, kenarlarda bekleneni vermiyor.

  • temmuz dedi ki:

    Şimdi biz öncelikli olarak videograf olanlar, aslen fotoğrafçı olanlardan biraz daha her iki alanda da bulunmaya meyilliyiz. Yani bir fotoğrafçı video kaydı talep etmeyebilir bile. Ama hemen her kameraman aynı zamanda fotoğrafla da ilgilenir. Amatör fotoğrafçılık yapmıyorsa bile fotoğraf prensiplerine vakıftır ve elinin altında en azından ileri amatör bir fotoğraf makinesi bulundurmak ister.

    Bu durumda sevgili markalarımıza düşen ellerindeki aps-c ya da micro 4/3 algılayıcıları kullanan ve fotoğraf objektifleriyle uyumlu bir cihaz üretmek. Bu birden fazla şekilde faydalı olacak. Elimdeki mercek setini her iki cihazda da kullanıp her ikisi için ayrı objektif masrafından kurtulmuş olacağım. Sette öncelikli olarak video kameramla kayıt yaparken fotoğraf makinesini de ikinci kamera olarak görevlendirebileceğim. Kameradaki algılayıcıda etkin piksel sayısı olacak olan 1920×1080’e yakın sayıda transistör olacağı için, artan transistör boyutu nedeniyle daha iyi düşük ışık duyarlılığı elde edeceğim. Gerektiği zaman kameramla da dar alan derinliği elde etmekte zorlanmayacağım (benim için anlatımsal olarak ihtiyaç duyduğum anlar dışında çok önemli olmamakla birlikte).

    Fotoğraf makinesinin video kaydı için çok uygun bir cihaz olmadığı konusunda Ömer beye katılıyorum. Onun söylediği fotoğraf makinelerinin video kaydı konusunda yeterince manuel ayara olanak tanımaması meselesine ergonomik çekincelerimi de eklemek istiyorum. Bence fotoğraf makinesi gibi genişliğine uzun bir cihazdansa kamera gibi uzunlamasına tasarlanmış ve düğmeleri de uzunlamasına yerleştirilmiş cihazlar videografi ergonomisine daha uygun. Ama işte yukarıda sözünü ettiğim gibi düşünülünce aynı objektif parkını destekleyen büyük algılayıcı boyutunda bir fotoğraf makinesi ve bir video kamerayı aynı anda bulundurma düşüncesi her iki alanla da ilgilenen kişiler ve çift kamera çalışmak isteyen düşük bütçeli ekipler için iyi bir teklif gibi geliyor.

    İlker bir de sanırım sen bu ex3, xl h2 gibi kameraları kullanımda zorluk çıkaran kocaman objektifleri nedeniyle de sevmiyorsun. Eğer bir xl h1’i önünde daha küçük ef-s merceklerden biriyle düşünürsen aklına daha çok yatabilir.

  • Ömer dedi ki:

    Ã?ç konuda açıklama yapmak istiyorum:

    1) @ shad: Öncelikle, 5DMK2’nin video sinyalini nasıl ürettiği ile ilgili bir fikrim gerçekten de yokmuş. Ancak İlker’in dediklerinden 5DMk2 sensörünün tüm sathınındaki tüm pixellerini video sinyali üretmek için kullanıyor olsa gerek diye düşünmüştüm. E haliyle 1920×1080 çözünürlükte HD çıkış verecek düşüncesiyle pixelleri gruplar diye hayal ediyordum. Öyle değil miymiş? Ã?stelik burada bilmemiz gereken başka bir şey daha var. AVCHD veya türevleri 1920×1080 kaydetmiyor. Prefilter var ve 1440×1080 kaydediyor. Ancak HD-SDI video çıkışı olan gerçek video kameralar kamera kafasının 1920×1080’lik tüm performansını prefilterin önünden alıp bu HD-SDI çıkış üzerinden dışarı verebiliyor. Ancak kayıt ve okuma bir prefilter’dan sonra 1920×1080 üzerinde 1440×1080.

    1/3″ 3MOS alan konusuna gelince evet tabi ki ışığa hassas alan diagonal oranlarının karesiyle orantılı olmalı. Bu durumda eğer 5DMk2 için dediğiniz gibi 0.55″ büyüklük denk düşüyorsa o zaman (0.55)^2/(3x(1/3)^2)= 0.3025/0.3333=0.9075 oluyor ki böylelikle 5DMk2 1/3″ 3MOS bir kameradan %10 daha az ışığa hassas olmalı. Ama şayet tüm pixellerini kullanıyorsa o zaman çok başka.

    2) Manuel kelimesini tekrar etmemek için “manuel iris, yok efendim netlik” demiştim cümle içerisinde. Aslında “manuel iris yok efendim manuel netlik (focus)” demek istemiştim. Evet iris kelimesinden çok hazzetmiyorum ama videographer alemlerinde diyaframa iris deniyor. Birçok kameraman irisi manuel kullanıyor. Manuel focus zaten söylemeye gerek yok olmazsa olmaz.

    3) Yazar değilim, köşe yazarı değilim ama yine de özellikle yazışmalarda dilimizi doğru kullanmaya özen gösteren, imla hatası yapmamaya dikkat eden biriyimdir. Dünya kelimesinin özel isimliği ile ilgili daha önce, çok başka bir yerde de eleştiri almıştım. Hatta TDK’nın açıkca büyük harflerin nerede kullanılacağı ile ilgili bir açıklaması da var. C bendinin 9. maddesi. O zaman da söyledim, şimdi de söyleyeyim. Bence TDK burada yanılıyor. Yanılır. Dünya’nın en iyi kamerası ile Ahmet’in en iyi kamerası veya Dünya’daki en iyi kamera arasında bir fark yoktur. Ancak yeryüzünün en iyi kamerası demek isterseniz o zaman küçük harfle ve kesme işareti ile ayırmaksızın yazabilirsiniz tabi ki. TDK demiş ki..”Dünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar.” mış. Kesinlikle katılmıyorum. Bunlar hep özel isim ve büyük yazılmalıdır.

  • ilkerc dedi ki:

    @Omer:

    1- Evet 5D MK II alttan ve ustten piksellerin bir kismini atiyor (3:2 sensordan 16:9 goruntu uretebilmek icin). Geri kalanlari da satir atlayarak kullaniyor. Fakat buna karsilik 1920*1080 olarak kayit yapiyor. Yine de senin hesaplarda bir yanlislik var diye dusunuyorum cunku isik duyarliligi yuzde 10 dan falan cok ileride. Bunun da nedeni 3Mos kameralarda prizmadan dogan isik kaybi olabilir. Tek CMOS larda bu yok haliyle…

    3 – Dunya kelimesiyle ilgili ben de senin gibi dusunuyorum fakat kural obur turluyken ustune vurmak istemedim : ) TDK nin baska bir dusuncesi var sanirim. Dunya yi daha kavramsal aliyorlar. Yani ahmet’in dunyasi mehmet’in dunyasi gibi…

  • özgür dedi ki:

    bi kaç gündür bakamıyordum buraya da Shrekforever’ın kattığı neşeyi kaçırmışım :))

    “en iyi” tabiri özü itibariyle öznellik taşımaktadır. teknik konularda bile bu böyle.. örneğin quadro ekran kartları nvidia’nın en iyileri olarak geçer. Ama bu kartlar, sadece video 3d gibi belli başlı tasarım işlerinde en iyidir, oyun oynamak isterseniz 250-300 dolarlık gt – gtx ekran kartlarından daha iyi performans alabilirsiniz.. (tom’s hardware’de bunla ilgili bi kaç yazı var)

    kamera da benzer konu..

  • özgüç dedi ki:

    aklıma takılan önemli bir soruyu sorayım da kara bulutlar dağılsın : )
    5d’nin yeni güncellemesi manuel kontrole izin veriyor mu?
    bir yerde HV30 gibi diyafram ve/veya enstantane öncelikli hale geldiği yazıyordu. kafadan sallanmış da olabilir. : )

  • shreksometimes dedi ki:

    Yazılanlara yanıt vermediğimi görenler üzülmüş olabilir diye bunları yazıyorum. Endişelenmeyin, Shrek sizi izliyor.

    İlker “16 Martâ??tan itibaren dünyanın en iyi video kamerası EOS 5D MK IIâ??dir. Bu kadar büyük ve duyarli bir sensore sahip başka bir kamera (henüz) yok.” demiş. Ana metin içerisinde, bunun bir öznel değerlendirme olduğuna dair hiçbir ipucu (kelime) olmadığını tekrar hatırlatmak isterim. Eğer bunu göremiyorsanız, gözlerinizi kontrol ettiriniz. Bu yazı bir kamerayı açık bir biçimde dünyanın en yi kamerası olarak ilan etmektedir.

    Yine ana metinde “bu fiyat aralığında” gibi bir ifade bulunmuyor. Benim eleştirimin ise sadece ana yazıya yönelik. Bu da açıkça anlaşılıyor – en azından ben öyle zannediyordum.

    Ama unutulmaması gereken başka bir gerçek var: Bu siteyi okuyan insanlar (ki eski yazıların yorumlarında yüzlerce örnek mevcut), hangi kamerayı alacaklarını belirlerken, blog sahibinin görüşlerine çok önem veriyorlar. Okurların bir bölümünün İlker’in öğrencileri olduğu ve onun sözünü dikkatle dinlediği de aşikar. Bu durumda, (çok fazla para kazanmadıkları belli olan) bu genç insanları, paralarını hangi makinaya harcayacağı konusunda yönlendirirken, bilimsel camiada yer almış biri gibi, öneride bulunurken ihtiyatlı davranmaya davet etmekte sanırım yanlış birşey yok.

    Bu benim blogum, istediğimi yazarım, insanların seçimlerinden ben sorumlu değilim diye düşünebilirsiniz. O zaman da yanılmış olursunuz. İnsanların sizi dinlediği aşikar. Her ne kadar inkar etseniz de küçük çaplı bir kamuoyu önderi olmuş durumdasınız. (İnanmıyorsanız, bir günde kaç kişinin sayfanızı ziyaret ettiğine bakın). Bu kadar kişinin sizi okuduğunu bilirken, istediğim iddiada bulunabilirim ve bu görüşlerim sadece beni bağlar diyemeyeceğinizi bilmelisiniz.

    @Serdar. Sizi bir konuda aydınlatmaya, bir yanlış yönlendirme konusunda uyarmaya çalışan birine cahil ve aptal demeniz, çok hoş. Uykunuzu hiç bölmeleyim, siz böyle devam edin.

    Ã?niversite hocalığı yapmak, insana hayatı boyunca üzerinden atamayacağı bazı nitelikler yükler. İnsanların gözünde artık bir â??hocaâ?sınızdır ve bu sıfatı okuldan ayrıldıktan sonra da taşırsınız. Yine bu sıfat sizi, davranış ve sözlerinizde ölçülü olmaya iter. Bilimsel bir kurumda (üniversitede) çalışmış bir insanın abartılı ve düpedüz yanıltıcı ifadeler kullanmasını eleştirmek, sanırım o hocanın öğrencilerinin ve takipçilerinin hoşuna gitmedi. Ama hocalar da yanılabilir ve birilerinin bunu düzeltmesi gerekebilir.

    Canon 5D’ye gelince. â??Rolling shutterâ? ve â??aliasingâ? konularını bir kenara bıraksak bile, long gop kullanması ve 4:2:0 renk örneklemesi yapması, onun ideal bir kamera olmaktan uzak olduğunu kanıtlamaya yetiyor. Gerçek çözünürlüğünün 1920×1080 olmayıp da 800 ila 900 satır olduğu da yapılan chart testlerinde kanıtlanmış durumda. Bütün bu zayıflıklar (ve kameranın fiilen kullanım esnasında çıkardığı sorunlar) göz önünde bulundurulursa, Canon 5D (ve diğer dijital SLR’lar) bırakın dünyanın en iyi kmerası olmayı, kullanılabilir kamera (fotoğraf makinası değil) olma sıfatını bile zar zor kazanıyorlar. Ama gerçekleri duymak isteyen kim. 24P ve sığ DOF var ya. Geri kalan hiçbir şeyin önemi yok(!)

    Benim amacımın kendimi önemli hissetmek olduğunu söylemişsiniz. Bunu da İlker Canikligil’in blogunda ona haddini bildirerek yapmaya çalıştığımı söylemişsiniz. Alternatif bir düşüncenin aklınıza gelmemesi ilginç. Yani insanları yanlış bir düşünceye kapılmamaları için uyarmak istiyor olamam değil mi? Siz (kişisel bile olsa) yargı ve düşüncelerinizde yanılıyor olamazsınız değil mi?

    Yaptığım çarpıcı benzetmelerin de yerinde olduğu kanaatindeyim: â??Fareli köyün kavalcısı ve farelerâ? bu yazıya ve onu destekleyen yorumlara çok uygun bence. Hiç aykırı bir ses yok â?? beklenildiği gibi Ömer hariç. â??Pamuk prenses ve binlerce cüceâ? tabiri de bu sorgusuz sualsiz itaate işaret ediyor. â??Uçan mürşit ve uçaran müritlerâ? de, eleştiri yeteneğini kaybetmiş okuyucularınızı uyandırmayı amaçlıyor. Genç insanlarımızın eleştiri yeteneğinin olmadığı zaten bilinen birşey, aslında hele bir de otorite bellediklerini birini eleştirmeleri hiç beklenmemeli. Ama Allah’tan ümit kesilmiyor.

    Canon 5D ile ilgili birçok artı özellik sıralamışsın. Ama bunların hemen hepsi, olumsuz özellik de sayılabilir.

    3200 ASA’daki görüntüler güzel olmakla beraber sinema perdesinde bayağı noise gösterecek kadar fazla. Mark IV bu konuda kesinlikle daha iyi. RED de öyle. (bkz. Shutter Island).
    EF objektifler kullanması güzel, ama bu aynı zamanda kameranın maliyetinin, 2500 dolar ile bitmediğini gösteriyor. Birkaç bin dolar daha harcayıp bir lens parkı oluşturmak şart.
    Sensörünün büyüklüğü ne yazık ki film çekiminde avantajdan çok dezavantaj. Pixel binning yaptığı için o kadar çok aliasing’e yol açıyor. Oysa RED’deki aliasing çok daha az.
    H. 264 modern ama her modern iyi değildir. Hem Long Gop hem de 4:2:0. Avc-Intra kesinlikle daha iyi bir codec.
    Fiyatı uygun, ona birşey diyemeyeceğim.
    Gamma ayarları ise benzer kameralarda (5d’nin maliyetinin objektiflerle, follow focusla, rodlarla, beachtek ile vb. birlikte 6000-7000 dolara çıktığını varsayıyorum) daha etkili bir biçimde yapılabiliyor.

    Bütün bu bilgileri bildiğinizden eminim. Ama bunları söylemek yerine bu kamerayı dünyanın en iyi kamerası ilan etmenizin, ne gibi bir anlamı olabilir, siz açıklayın. Zira ben anlamakta güçlük çeken biriyim.

  • ilkerc dedi ki:

    merak etmeyin ilker de uyumuyor!

    ** 3200 ASA ile (bulabilirseniz) 35 mm sinema filmiyle veya RED ile cekin bakalim ne oluyor perdede. Bu elestiri gecersiz.

    ** EF objektiflerin pahali olmasi da gecersiz bir elestiri zira butun kameralar icin mercek almak gerekiyor. Gidin bakin RED in mercekleri kac para…

    ** EOS 5D MK II pixel binning yapmiyor, line skipping yapiyor. Bu yuzden de moire pattern olusturma egilimi var. Yani soylediginiz tamamen yanlis ama evet bu bir sorun bazi insanlar icin. Ozellikle “test pattern” cekerken 5D cok basarisiz. Siz surekli test pattern leri cekecekseniz buyuk sorun yasarsiniz.

    ** AVC INTRA tabi ki daha iyi bir codec ama su anda AVC Intra ile kayit yapan bizim amaclarimiza uygun bir kamera yok. Varsa soyleyin ogrenelim. Yalniz fiyati 11 bin dolar olmasin.

    ** Aksesuarlarla fiyatin artmasi gecersiz bir elestiri. Bu aksesuarlarin hic birini almasaniz bile 5D MK II hala cok iyi bir kamera.

    ** 17.500 dolarlik RED’i 5D ile kiyaslamaniz guzel. Aslinda benim hakli oldugumu gosteriyor. Bunu Jim Jannard da yapmisti. Tesekkurler.

    Tabi sonuc olarak 5D MK II yi benim babam yapmiyor. Bu notu da dusmek gerek.

    Goruyorum ki son yorumunuzda ilk maillerinizdeki kustah ton yerini daha ciddi bir elestiriye birakmis. Bu olumlu. Ancak “Ad Hominem” elestirime cevap vermemissiniz.

    basarilar.

  • cmurat dedi ki:

    Yıllarca 2/3 inçlik kameralarla belgesel çektim, fotoğraftan gelen bir adam olarak görüntüde hep 35mm fotoğraf lenslerimin tadını aradım en son ex1+letus marifetiyle sinema filmi çektim, Canon sanki benim gibilerin ızdırabını anlamış olacak ki 5d mk II yi çıkarıp 2/3 inç fukaralığına bir son verdi, daha ne olsun? İlker diye bir güzel adam da bloğunda bunu herkesle paylaşıyor ne güzel, Celallenmenin manası nedir yani? Beğenmeyen gidip başka bir şeyle çeksin.
    Şahsen ben bloğum falan yok bunları İlker gibi sanal alemde paylaşamıyorum ama süreci yakından izleyen ve uygulayan birisi olarak İlker in söylediklerinin altına imzamı atarım, şu an benim için de için daha iyisi yok. Saygılar…

  • Ulas dedi ki:

    @ShrekForever/sometimes/never
    Ilker Canikligil’i(seyhimiz) Universite yillarimdan beri tanirim, 4-5 sene bifiil muritligini yapmis birisi olarak, acikcasi baska tarikatlarda bu huzuru bulamadim.Adnan hoca ve digerlerindeki nimetler bulunmasa bile bircok nimetinden yararlaniyorum.Kendisinin derslerinde hic bulundunuzmu bilmiyorum ama dersleri hep tartisma seklinde gecerdi.Sacma sapan fikirleri ile garip sorular tureten biz ogrencileri kirmadan “yavrucum, cocugum” diye sakinlestirip sonra dogru bilgiyi aktarir idi.Tabiki universite yillarinda pixel boyutlarini hesaplamiyorduk.Hersey cok daha basit, ve zevkliydi:)
    Ben dahil, bircok insanin bu blog araciligi ile kendisine yoneltilen cahilce ve sugursuzca sorulan sorulara kirmadan, sabirla cevap vermesi zaten egitimci kisiligini ortaya koymaktadir, diye dusunuyorum.Ben bu tip insanlarin herzaman bilgi yonunden somurulmesi gerektigine inanirim, ve her yakaladigim kosede utanmadan sikilmadan, devamli bunu yaparim. Lakin Ilker Canikligil’in teknik bilgisi piyasada g.yonetmeniyim veya teknisyenim diye gezen bircok adamdan cok dahada iyidir, iddaa da ederim.

    Bu blog ile kendisini daha yakindan takip etme, yaptigi isleri takip etme firsati bulmaktayim, elalemin ingilizi ile tartismaktansa tanidigimiz, fikrine guvendigimiz bir kisi ile teknik tartismak dahada cezb edici geliyor.Kaldiki burdaki bahsettiginiz “Para kazanamayip, kamera almak isteyen” ve ilk defa burayi ziyaret eden kisilerin disinda kimseninde ilker bey’in dediklerine birebir kitlenip kamera alacagini zannetmiyorum. Zaten burda bunlari tartisan bircok insanin profiline bakarsaniz, pek kamera ihtiyaci olmayan istedigi zaman istedigi kamerayla bisiler cekebilecek kadar piyasa icinde olan insanlar oldugunu goreceksiniz.Kimse lafini esirgemeden herseyi zaten sogleyebiliyor bu blogda.Sacma bile olsa, mutlaka mantikli bir aciklama geliyor.Yani aslinda tartisilamiyor dediginiz seyler bu sitede guzel bile tartisiliyor.Ama simdiye kadar kimse bir fikre katilmadigi icin bu kadar saldirgan olmadi.
    Ben bunun dogal olduguna inanmiyorum.”Ben dunyanin en iyi kamerasinin 5D olduguna inanmiyorum” diyeceginize, cilgin benzetmelerinizle, harika bir genelleme yapip, herkeze karsi bir tavir alisiniza anlam vermek mumkun degil. Ben Ilker canikligil ile kisisel bir probleminiz olduguna inanmaktayim.Yoksa kimsenin internet sitesinde bogle birsey yazdi diye bogle bir tepki almasi mumkun degil..
    Uzun lafin kisasi, ben ilker hocayi hic tanidiginiza inanmiyorum, tanisaydiniz bu sekilde asla konusmazdiniz.Bu yuzdende burdaki bircok kisi saldirgan tavrinizi ciddiye almadi diye dusunuyorum.Yoksa bu saldirgan tavrin nedeni ne olabilirki, ayni fikirleri paylasmasaniz bile…Bizler burda Ilker hocanin parali askerleri olsak bile bu kimi neden ilgilendirsinki, belki biz kendi icimizde teknoloji tarikatiyiz?? Yoksa Ergenekon’a kadar gider bunun ucu..

  • Özgür dedi ki:

    Bilgi – Zaman – Para – Kalite

    bu dördü arasındaki dengeyi iyi analiz etmek gerekir. H-dslr’lerde yüksek kaliteli görüntüye, düşük ücretle ulaşabilirsiniz. ama bunun için yeterli bilginiz ve zamanınız olması gerekir.

    şöyle ki, sesi kötü misal.. (foto makinesi zaten daha iyi olması beklenemez). ekstra adaptör/ses kayıt cihazı alıp, kameranın yanında onla da uğraşmanız -zaman ayırmanız- gerekir. sonra da kurguda onu eşlemeniz -bilgili olmanız ve zaman ayırmanız- gerekir.

    codecten yana soununuz varsa -ki benim var- 1080p değil 720p çekersiniz motion-jpeg codec kullanırsınız (gh1’de var, 5d’de vardır sanırım). istediginiz duzenlemeleri yaptiktan sonra cesitli plug-inlerle goruntuyu 1080p’ye “kayipsiz”a yakın buyutebilirsiniz. (%100 scale’e kadar kayipsiz buyuten programlar var). -bilginiz ve zamanınız gerekir-

    rolling shutter sorunu var ama 30fps de o kadar belirgin degil. (en azından gh1’de öyle- 5d’de oyledir sanirim). “irreversable” gibi bi film çekmiyorsanız çok sorun olmaz. -kim çekiyor ki- 🙂 denemedim ama track sorunu da aşılmış bir plug-in’le (sanırım burada bir arkadaş linkini vermişti)

    yan ekipmanlarla 5-6 bin dolar olur mu bilmiyorum, ama kameranınkilerden ucuz olacağı kesin. bir foto makinesi tripodu 150-200 lira, bir kamera tripodu 1000 lira. (benzer kafaları olan). p2 benzeri kartlar 1000-1500 lira sdhd kartlar 150 lira..

    öte yandan red’le karşılaştırıyorsan -yani 5d yerine red mi alsam- gibi bir düşünceye sahip olmanı sağlayacak bütçen varsa; tabiki git red al 🙂 ama red ile bile çok iyi sonuç alamayacağın yerler illaki olacaktır – misal aktüel çekimler.. Red’in açılması 1-3 dakika sürüyor. Haliyle anı kaçırabilirsin çok defalar.. büyüklüğünden dolayı dikkat çekeceği için ortamın doğallığını bozacağı da cabası.. h-dslr’lerin kamera özelliği bilinmediği için “hangi kanal abi” diye gelen tiplerle de uğraşmıyorsun.. insanlarla uğraşmadan sokaklarda çekim yapabilmek benim için bir nimet 🙂

    canonun genel olarak tek eksisi -benim gozumde- lcd’sinin sabit olması.. 2 metrelik tripodla çekim yapamıyorsunuz.. veya yerden çekimde secdeye yatmadan göremiyorsunuz ne olup bittiğini.. büyük kayıp..

    benim gh1’le yaklaşık 6 aylık birlikteliğimin üstüne durumu şöyle özetleyebilirim: hdslr’ler “yemekteyiz” gibi her hafta yetiştirilmesi gereken -çok zaman ayıramayacağınız- TV programları dışında, hemen her yerde standart kameralardan üstün olduğunu düşünüyorum. kısafilm, tanıtım, reklam, stok görüntü, vs.. (standart kameradan kastım f900 değil tabiki, bizler için standart olan ex1 vs..) 🙂 ama yukarıda nvidia ve aktüel çekim örneğinde verdiğim gibi red ve f900 kameralardan bile daha iyi olabileceği tek tük yerler vardır â??özellikle izin almadan çekim yapıyorsanız, güvenlik görevlileri fotoğraf makinesine karşı biraz daha az refleksi olduğundan redâ??le f900â??le ex1â??le alamayacağınız görüntüleri alabilirsiniz. Nerede ve ne amaçla kullanacağınıza göre â??en iyiâ? şekillenir.

    şimdi ben bunları dedim diye, fare mi oldum, cüce mi oldum, mürit mi oldum? 🙂

  • aytuğ dedi ki:

    hayır yani ilker bey 16 mart’a kadar başka iyi bir kamera çıkmayacağını nereden biliyor ben de onu anlamadım 🙁

    (salak blog okuyucusu)

  • Kamil Uçar dedi ki:

    Şimdi Şrek efendi,
    evvelen önce zât-ı âlinizin kavalcının peşine takılmış farelere benzetmekle pek hasımâne bir benzetme yapmış olmanızdan ötürü bir özür beklediğimi ifade edeyim. Bu blog’un takipçileri adına konuşmak istemem ama şahsen fakir bekliyorum. Eskiler “teşbihte hata olmaz” buyururken yaptım teşbihi gerisi mühim değil demekten mâdâ “aman beyim teşbih ince husustur, teşbih hata kaldırmaz, aman dikkat buyurulsun” uyarısı yapmışlardır.

    bendeniz de bu blogun sıkı takipçisiyim. Yıllarca analog makina ile fotoğraf çektim. Dijitale hep uzak durdum, ne zamanki Amerika’daki bir arkadaşıma “ya hu İlker Hoca diye bi zat-ı muhterem var bu Mark II hakkında pek müspet konuşur acaba mı…?” derken kendisi beni sevdiğinden siparişi verdi bile. Ne yapalım hediyeyi de geri çevirmek olmaz. (sövmeyiniz efendim az bekleyiniz). Makina ay sonu elimde olacak İnşaallah. Yani ben gibi bir cahile Mark II nasip oldu ya, İnşaallah isteyenler de tez zamanda kavuşurlar muratlarına.

    Demem o ki, acaba içinizde ben cahili karşısına alıp şu makinayı ayaküstü anlatacak birkaç tüyo verecek, suallerimden sıkılmayacak bir yüce gönüllü var mıdır. (ah bende ki de sual olsa, elbet vardır lakin “ben ders veririm” demeye çekinir). Maddi manevi karşılamaya çalışırım mümkünse. Bi yemek ısralarım en azından 🙂

    Ya da acep diyorum tüm Mark II severleri bir araya mı toplasak. Srek efendi de teşrif etse, itirazlarını dinlesek. Ha yok illa ben İlker Hoca’ya sallarım diyorsa. Eskiler yine güzel demiş.

    Şrek hoşaftan ne anlar 🙂

  • shreknowandthen dedi ki:

    Zamanım olmadığı için en bariz hatalarınıza işaret edeyim. Başka bir zaman linkleriyle örnekli cevap veririm.

    * * * Aliasing ve moire hayatın her yerinde karşımıza çıkabilir, sadece test patternlarında değil. İnce çizgili gömleklerden çatılardaki kiremitlere, jaluzilerden tuğla duvarlara kadar her yerde. Ve eğer sette bunu fark edemezseniz, post’ta çok “eğlenirsiniz”.

    * * * Fiyatı sekiz bin dolar civarında olan Panasonic HPX 301 var AVC Intra kayıt yapan. Objektifi değiştirilebilir, XLR girişleri olan, ENG tipi bir kamera. Onun da bir sürü dezavantajı var ama bunlar arasında moire, aliasing ve codec yok.

    * * * Mark II’ye kötü kamera demedim (bkz. yukarısı). Sadece ucu ucuna kabul edilebilir bir video kamera oluyor dedim. Ayrıca fotoğraf DA çekecekseniz, bir taşla bir buçuk kuş vurması iyi birşey, ama ikinci kuşun (video) kaçma ihtimali yüksek. Bunu göz ardı ediyorsunuz dedim.

    * * * Mark II’yi RED ile ilk karşılaştıran sizsizniz, ben ona cevap olarak RED örneğini verdim. Yani nispetsiz bir karşılaştırma yaptığınızı kendiniz kabul etmiş bulunuyorsunuz.

    * * * Sizin ilk yazınız ne kadar öznel ise benim eleştirilerim de o kadar “ad hominem”! Yani ben de “aslında onu demek istemedim, bunu demek istedim” diye çok kolay yırtabilirim.

  • Engin dedi ki:

    Hayır, “parası olmayan öğrenciler”e piyasadaki en ucuz kameranın en iyi kamera olduğunu söylemenin neresi yanlış? Tersi yapılmış olsa haklı olabilirsin Shrek. Alan ne kaybedebilir? Bu paraya sadece fotoğraf makinesi alınıyordu 2 sene önce. Codec’tir kayıt sistemidir teknik ıvıra zıvıra da çok takılıyosunuz. Anlatacak güzel bir hikayeniz, çekilecek projeniz varsa MK2’yle çekip tüm gönülleri kazanabilirsiniz. Kimse kalkıp, bu film şu codecle çekilmiş vs diye konuşmaz. (konuşan olsa da kimse dinlemez, dönüp amma kıskançmışsın be birader derler.) Ayrıca; bir bakın Vimeo’ya son günlerde kaç tane reklam filmi eklenmiş 5d’yle çekilen. Örnek; http://www

  • Aykut dedi ki:

    Shrek’in burada anlamamakta inat ettiği şey sanırım başlığın hedef kitlesi. Profesyonel bir sinema filmi-reklam çekecek kişi zaten büyük ihtimalle bu sektörün içindedir ve o filmi hangi kamera ile çekeceğine blog’ları okuduktan sonra karar vermiyordur. Ben başlığın hedef kitlesinin büyük ölçüde bir kaç yıl öncesine kadar video kamera almaya gücü yetmeyen öğrenci ve diğer kullanıcılar olduğunu düşünüyorum ve bu perspektiften baktığımda başlık son derece ilham verici.

    Tıpkı Engin’in dediği gibi 5D Mark II, 7D, 550D ve GH1 gibi kameralar benim gibi öğrencilere 2-3 yıl önce hayal bile edemeyeceğim görüntü kalitesini ve DOF’u, video kameralara oranla çok daha ucuza elde etme şansı veriyor ve evet 5D Mark II’de bu fiyat-performans aralığı içerisindeki kameralar içinde en iyi olanı. Bunu anlamak bu kadar da zor olmamalı.

    Ucuz yollu genellemelerden kurtulmak için not: İlker Bey ile hiç tanışmadık.

  • mustafanadir dedi ki:

    @Ulas, son mesajında yazdıklarına benim imzamı da ekle =)

    ** İlker hocanın makine tavsiyelerinden faydalananlardan biri de benim.. leimdeki para o günün şartları ile 500D de alabiliyordu ikinci el 50D de alabiliyordum ve tavsiyeleri doğrultusunda 50D aldım.. Şimdi gayet memnunum makinemdem.. İlker hoca 5D severlerden olsa da bana git üzerine para ekle 50D yerine 5D mk2 al demedi körü körüne, elimdeki imkanlara göre alabileceğim en iyisini tavsiye etti..

    ** İlker hocaya blog üzerinden yada sosyal paylaşım sitesi denen o siteden attığım hiç bir mesajda cevapsız kalmadım, çektiğim şu fotoğraf nasıl’dan başlayıp açıkta kaldığım dönemde hocam stüdyo çıraklığı arıyorum caselerinizi taşımaya razıyım ama stüdyoda olmak istiyorum mesajlarıma kadar tüm mesajlarıma cevap aldım (olumsuz cevap aldım diye İlker hoca en kötüsüdür tavrına da bürünmedim)

    ** İlker hocam müridiniz olarak uçtuğunuzu görmek istiyorum =) =)

  • Engin dedi ki:

    16 Mart’ta 24-25p çekmeye başladığında meşhur jello efect sorunu da iyiden iyiye gözler önüne serilecektir. Firmware’le CMOS sensörü CCD’ye çeviremeyeceklerine göre, bu sorunu da ortadan kaldırmaları mümkün olmayacaktır diye düşünüyorum. Bence Canon HD-SLR’ların en büyük sorunu bu “jello effect”. İlk bakışta mükemmel video çekiyor gibi görünseler de hareketli sahnelerde ciddi anlamda problemli oldukları da bir gerçek.

  • ilkerc dedi ki:

    Shrek

    Bundan sonra mesajlariniz yayimlanmayacak. Bozuk plak gibi ayni seyi soyleyip durmadiginiz, “flaming” yaratmak icin butun bir blog kitlesine hakaret etmemeyi ogrendiginiz zaman belki tekrar ortaya cikarsiniz. Bir noktaya kadar eglenceliydiniz simdi sıkıcılastiniz.

    Bir de yukariya bakin orada ilker canikligil yaziyor. Nickname degil… Bilmem anlatabildim mi?

  • Ethem dedi ki:

    Rolling Shutter sorunu için herhangi bir çözüm olup olmadıgını bilen var mı ve Foundry nin çıkardıgı Programı deneyen var mı acaba bu sorun için… etkisi ve hızı nasıldır…
    Kamerayı omuza ele alınca başlıyor gittikçe eriyen bir görüntü… CCD ye bidaha geçemiyeceklerine göre ne olcak bu durum… Tek sorun bu kaldı artık bence…

  • ilkerc dedi ki:

    7D kullaniyorsaniz 50p cektiginizde rolling shutter neredeyse tamamen yok oluyor. 5D MK II de ben sizlerin bahsettigi kadar agir bir rolling shutter gormedim. RED’de de rolling shutter var zaten.

    Foundry nin pluginini kullanan bir post produksiyon sirketi biliyorum. Genel olarak cok basarili oldugu soyleniyor. Yalniz bazi ozel durumlarda tabi tam etkili olmuyormus.

  • Ulas dedi ki:

    RED bu konuda yine basarili sanirim, red ile calistigim tum projelerde sorunsuz kamera hareketleri ve sikinti yasamadim.

    Bence Canon 7D ile 5D arasinda hatri sayilir bir fark var, sanirim oda FF’den olsa gerek. Gerek ISO’lardaki grenlenme farki gerekse “skewing” olayinda baya fark var aralarinda. alliasing konusunda fark olmadigi soglensede, bence var.

  • Murat Aygüney dedi ki:

    5D’de abartılacak bir rolling shutter olduğunu düşünmüyorum bende. Çektiğim hareketli görüntüler oldu ancak henüz beni rahatsız edecek bir kaymaya rastlamadım.

  • oraldogu dedi ki:

    Lucas Film bile bazı arayışlara girebiliyorsa ve HDSLR kameraları deneyebiliyor ise aykırı bir düşüncenin neden tepkiyle karşılandığını düşünenler sektörde aykırı bir durumu ortaya çıkaran HDSLR kameralara niye tepkiyle yaklaşıyorlar. İşte biz bu yüzden ilerleyemiyoruz, adamlar tüm alternatifleri görüyorlar, inceliyorlar, kestirip atmıyorlar bu olmaz diye;

    Bknz

    http://philipbloom.co.uk/2009/12/12/skywalker/

    (Lucasfilm’ de İnşallah eşantiyon falan almıyordur Canon’ dan)

  • Oguzhan dedi ki:

    Ilker hocam, sizinle tanisma firsatim hic olmadi fakat sizin gibi bir insani uzaktan takip etmekte cok guzel, oncelikle cabalariniz icin size cok tesekkur ederim. Ben bir 5D mark2 kullanicisiyim ve bundanda memnunum, mark2 yle suana kadar bir kisa film birde reklam cektim, kisa filmimin berlinde buyuk bir odul almasi mark2 ye sevgimin artmasini saglasada:) yinde bazi sorularim var size, sizin mark2yle cektiginiz beko reklamini izledim, gayet hareketli sahneler vardi, ama ben o kamerayla ani hareketler yaptigim zaman kisa bir kararma oluyor, ben bunu ani isik degisimine bagliyorum, sorum cok acemice olabilir, istiyorsaniz reklami ve hareket etmekten nekadar korktugumu gorun 🙂 tabi ki tavsiyelerinize ve gordugunuz eksikleride duymayi isterim, saygilar sevgiler
    http://www

  • Kemalettin Sert dedi ki:

    Hocam tesekkurler degerli bilgileriniz icin benim merak ettigim sey 15bin $ alti RAW kayit yapabilen kameralar nelerdir?

  • ramazan dedi ki:

    16 mart tan sonrada daha iyisi çıkacak… 🙂

  • ethem dedi ki:

    Hepimize geçmiş olsun… Firmware çıktı… 🙂

    EOS 5D Mark II Firmware Update Version 2.0.3

    http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html

  • mustafanadir dedi ki:

    TR şu anda 16 martı yaşıyor saat 04.11 =)
    San Diego da şu anda 15 mart ve saat 19.10
    New York ta şu anda 15 mart ve saat 22.10

    şu anda canon usa sitesinde 5d mk 2 için görünen son güncelleme 15 mart 2010 tarihli “EOS 5D Mark II Firmware Version 2.0.3” firmware.. sanırım beklenen buydu.. değilse de 12 saat içerisinde yayınlanır ama tahminimce şu anda yayınlanmış olan beklenen firmware dir =) oysa hadi hayırlı olsun herkese=)

  • mustafanadir dedi ki:

    ekleme yapmak istiyorum..

    http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html

    linkinde görüleceği gibi 16 mart tarihi japonyada çoktan başladığı için bahsi geçen firmware yayınlanmış.. yani usa sitesinde 15 mart tarihli firmware de aynısı =)

    5d mk2 sahiplerine hayırlı ve de uğurlu olsun diyorum =)

  • Emir İmer dedi ki:

    An itibari ile yeni firmware’e geçmiş bulunuyorum. Bakalım neler getiricek. 😀

  • zafer dedi ki:

    İlker hocam şimdi bu 24p olayı ile bu forumda sözünü ettiğimiz kurgu sorunları aşılacak mı? Yoksa yine format mı değiştirmek zorunda kalınacak? Bu format değiştirme olayını nasıl yapıyoruz? Herhangi bir programı varsa rica etsem linkini veya ismini verir misiniz bir de bu format değiştirme olayını gerçekleştirdikten sonra kalitede herhangi bir kayıp söz konusu oluyor mu? Sabırla dinlediğinizden ve vereceğiniz cevaplardan dolayı şimdiden çok teşekkür ederim

  • yasir doğan dedi ki:

    İlker hocam araştırma yaparken blogunuza takıldım ve kaldım açıkcası. slr makinaların video çekme özellikleri ile ilgili bu kadar detaylı başka biryer göremedim google yönlendirmeleri ile. şimdi benim kafama takılan bir konu var onuda özetleyeyim. ben dslr bir makina alıp video özelliğinden yararlanmak istiyorum bunu nerde kullanmak istiyorum derseniz hem öğrenciyim hemde yarı pro kısa filmciyim. son kararım 7d idi ve ondan 5d mark2 ye zıplamak gibi bir hayalim vardı fakat bu 550d çıktı ve bütün hayallerimi yıktı. şimdi kendimce kıyasladığım kadarıyla bu 550d aşağı yukarı 7d kadar iddialı fakat fiziksel olarak sağlamlık bakımından belki yarışamaz. sensör olayına hiç girmeyeyim o konuda bilgim çok yok. kafamın karışıklığının yazıma yansımasıda had safhada olduğu için son olarak toparlıyarak şöyle sorayım 7d mi? 550d mi? bunun izahatını bi yapabilirseniz çok mutlu olacağım. ayrıca bir sorum daha var kendi araştırmalarım sonucunda 500d de sensörün yanma riski gibi bir durumdan haberdar oldum bu dslr makinalarının sensör ömürleri yada dayanıklılıklarıyla ilgili bi bilgi verirseniz onada ayrıyetten çok mutlu olurum. çok teşekkür ederim geçmişe yönelik ve geleceğe yönelik blog içersinde herkese..

  • Merhaba…

    Herkesin yazdıkları doğru olmakla birlikte kamera yada foto makinası alacakara tecrübelerimi aktarayım.

    1- ISI sorunu
    Canonun eos 500 ve 550 de ISI sorunu var.
    500 yaklaşık 50. dakikadan sonra ISI alarmı veriyor.
    550 yaklaşık 70. dakikada ISI alarmı veriyor. Dolayısı ile makinayı yanmasın diye kapatıyoruz.
    7D de böyle bir sorun yok. 5D m2 görme imkanımız olmadı.

    2-500D-550D-7D de kayıt sınırı var. Fa32 4GB ta kadar desteklediğinden
    640×480 de 26 dakika
    1280×720 de 20 dakika
    1980×1080 de 12 dakika
    kayıt yapabilirsiniz. Bu süre dolunca makinalar kaydı otomatik duruduruyor. Yani bir kerede ööle 1 saat 2 saat video kaydı yapmak gibi bir şansınız YOK. Kayıt durunca tekrar Record düğmesine basmak zorundasınız. Full HD kaydı içinde muhakkak en az class 10 gibi çok çok yüksek hızlı kart kullanmak zorundasınız.

    Herşeye rağmen çok kamera kullandım. Sony, Panasonic vb. Canunun ses ve görüntü kalitesi yanında bunlar kusura bakmayın hikaye.
    Bu Canonun kaydı gibi acaip kayıt yapan bir cihaz şu ana kadar kullanmadım. (Daha iileri vardır elime geçmedi)
    Kayıt süresi sizin için önemli değilse, hiç bir markayı düşünmeyin.
    Eşşsiz bi kalite sunuyor. Hayran olcaksınız.
    Lensleri değiştirebilemeniz, istedeğiniz yere focus yapmanız mükemmel ötesi bir şey. hele f 1.4 1.9 lens bulup düşük ışıkta yaptığı kayıtlar tarif edilemez. Normal kameralar için bu tür şeyler sadece HAYEL.

    Sağlıcakla…

  • yasir doğan dedi ki:

    Çok teşekkür ederim Ahmet bey bilgilerini paylaştığınız için. Şimdi kafana takılan birkaç şey daha var. 7d ve 550d nin elde ettikleri görüntüler arasında büyük bir uçurum varmı ? reel rakamlara göre 1 megapixel oynuyor fakat uygulamaya geçtiğimizde arada bir uçurumdan söz edebilirmiyiz. Şimdi afedersiniz bende sizi meşgul ediyorum ama bir atımlık barutum olduğu için doğru kararı vermek istiyorum. ısınma sorununa gelincede ben bu makinayı sadece video çekmek için alacağım bu yüzden 550d alıp iki gün sonra elimde kalacaksa yani çöp olacaksa hiç almayayım. biraz daha dişimi sıkıp 7d alayım. ama bu makineler hakkındaki bilgileri bu makineleri tecrübe etmiş insanlardan almam gerekiyor ve bu sitedede yeteri miktarda bunları tecrübe etmiş insan var. görüşlerinizi sunarsanız çok minnettar kalıcağım hepinize. teşekkür ederim paylaşabileceğiniz her bilgi için.

    Not: birkaç ufak tefek yazım yalnışı yalnışnın anlaşılmalara mahal vermemesi tekrar yazdım.

    sayılarımla

  • Hepa dedi ki:

    Ahmed Yıldırım’ın bahsettiğini düzeltmek istiyorum,
    7D 16GB kartım ile 29 dk kayıt yapabilmekteyim (tabi ki bu süre durdurup başlattığınızda 29dkyı geçiyor.), bu 29dk kayıt ise tamamiyle “video çekim süresi 30dk yı aşan ürünler farklı vergilendirildiğinden” dolayı, yani 32GB takarsanız yine 29dk kayıt ettiğini göreceksiniz, Canon gereksiz vergilendirmeden kaçındığı için bunu 29:59 olarak tutmakta.Yani yekpare kayıt 29dk yapabiliyorsunuz onun dışında, kayıt yaptıkça 29dk sabit kalıyor, hafıza kartınıza göre düşüyor.

    7D de ısınmakta, yaklaşık 1 saatlik çekim süresinde sonlarda ısı uyarısı aldım ama kapanmadı, yeni firmware bu süreyi yükseltiyo ama alete zarar verebilecek diye şuanda yüklemedim, yorumları okumak lazım sonuçta aletin maksimum çalışabilirlik derecesini yüksek tutmuşlar bu güncellemede, ama bu alete ilerde bir zarar verir mi bilinmiyor.

    Açıkcası Yasir, eğer bütçeni zorlamayacaksa 7D öneririm, fotoğraf performansı olarak da iyi seçim olacaktır, ama zorlanırım dersen 550D arasında fark çok az, önemli olan lens kalitesi her zaman.Hem fotoğrafta hem videoda.Sonuçta 7D alıp 18-55 kullanacağına 550D alıp 17-50 kullanabilirsin.Lens kalitesi olarak çok daha başarılı olur, çektiğin şeylere de yansır.

  • yasir doğan dedi ki:

    teşekkür ederim kıymetli bilgileriniz için. 550d ve iyi birkaç lens almak en mantıklısı yönlendirmelerinize göre. 5dm2 ve 7d den ziyade 550d alıp yeni çıkcağı söylenen 60d veyahut yeni makinalara yükselmek daha mantıklı gibi. anladığım kadarıyla ısınma sorununa karşılık ise makinayı zorlamadan biraz daha dikkatli kullanarak riski azaltabiliyoruz. şu aşamada 550d ve kaliteli birkaç lens en mantıklısı. herşey için çok teşekkür ediyorum…

  • ozan dedi ki:

    hocam bu sorunun yeri burası mıdır bilmem ama ben sinema bölümünü okumadım end. ürünleri tasarımı bölümünü okudum fakat güvendiğim senaryolarım var aslında yönetmen olmak istiyorum şu aralar imkanım biraz kısıtlı sizce nasıl başlamalıyım kamera kiralayarakmı yoksa biraz daha bekleyip güzel bi kamera almak mı ? kısa filmlerimi çekmek için en azından ? şimdiden teşekkürler..

  • snap dedi ki:

    cs4 te 4 kanal ses çıkışı nasıl alabilirim

  • Ahmed Kutlub dedi ki:

    Hepa kardeşim.

    Bende 7D Makina, photofast 32GB 366x Cf, Tamron 18-250,Canon 50mm F:1.8 II, Exacta 55mm F:1.4 lens ekipman var.

    Son denememde 1080p de sesi de kaldırdım 17 Dk kayıt yaptı.
    Makinayı aşırı zorladım 1 saat 30 HD aralıksız çekim yaptım sısı alarmı almadım (firmware 1.2.1) 1.2.2 yükledim makina sapııtı. Video çekimlerinde karartmalar, auto focus çekimlerinde çamur gibi çekimler yaptı. eski firmwareyi buluncaya kadar canım çıktı. Allah merhamet etti buldum yükledim düzeldi.

    eğer bahsettiğiniz çekim 480p ise (640*480) sesli yaptığınız kayıt 20 dakikadır. Sesi kaldırısanız ne olur bilmiyorum. İşe yaramayan bi çözünürlük olduğu için pek kimse kullanmaz.

    Şu 29 dakika kaydı nasıl yapıyorsunuz bi yazın Allah için bende öğreneyim. HD de bunu becerebiliyorsanız elinizi öpeyim, sizi Ã?stad kabul edeyim hayır duada bulunayım, sizin adınıza sadaka dağıtayım.

    Şiddetle acil cevabınızı bekliyorum.
    Selamlar…

  • Ahmed Kutlu dedi ki:

    Zaten az bi zaman daha bekleyeceğim
    Panasonic GH2 gayet güzel görünüyor.
    Canon un lenslerini de kullanıyor, 3D lens ile 3D filim çekebiliyorsunuz. Bazı modelleri dışında süre kısıtlaması da yok.
    Video kalitesi 7D den çok çok üstün
    1080p örnek kayıt aşağıda ki vimeo tarafından tekrar renderlenemiş.
    http://www

    Büyük ihtimal 7D yi satacaz o zaman.

  • neocaridina dedi ki:

    @Ahmed Kutlu,

    Canon ‘un lenslerini kullandığını nerde okudunuz.

  • neocaridina dedi ki:

    Anladım. Bu adaptörleri biliyorum ama ben AF ve IS ile uyumlu yeni bir durum var sandım. Bu adaptör ile, forumda da yazdığı üzere en açık diyafram kullanmak zorunlu hale geliyor. Aslında lensin istenilen diyaframda kalmasını sağlayan bir yöntem vardı sanırım. Sonuçta çeşitli adaptörler kullanmış biri olarak tam uyumlu olmayan durumları kullanışlı bulmuyorum.

  • neocaridina dedi ki:

    Sanırım istediğimiz diyafram değerindeyken diyafram önizleme tuşuna basıyoruz ve basılı tutarken lensi çıkarıyoruz. Diyafram o değerde kalıyormuş. Zaten garantisi olmayan makina ve lenslerimle böyle birşey denemezdim ben:)

  • tommy dedi ki:

    biraz fazla amatörüm fakat yazılanların hepsini okudum azıcık fikir edindim…tartışmalardan uzağım…bilgisi olanlara ve ilker hocamıza danışmak maksadı ile yazıyorum yazımı.ben bir öğrenciyim eskişehirde, bunu yazmamın nedeni çok geniş bir gelirim yok biriktirdiğim para ile kısa film için bir kamera almayı düşünüyorum.ve bana 3 yıl sorun çıkarmadan gitmek zorunda alacağım makinem.

    Panasonic tm700
    Sony cx550ve
    Canon 550d

    gibi 3 makine var aklımda.ben panasonic’te karar kılarken incelediğim canon 550d nin videoları daha renkleri güzel geldi.yanlış anlaşılmasın canon bir foto makine iken diğerleri birer kamera farkındayım fakat bana en iyi videoyu vermesi lazım alacağım makinemin.

    sorum sizce hangisi ki ben fotoğraf çekmeyide seven biriyim.diğer bir sorum ise canon 550d nin kullanım ömrü var mıdır ? sadece yarım saatlik videolar çekiyor ki ben zaten 2 dk dan fazla çekmem film için. perdesi yıpranır aynası yıpranır bir senede kullanılmaz olur diyebilir misiniz ? sizce 550d video kullanımı için alınsa hatalı olur mu ? bir kere alındığında birdaha almak gibi bir lüksüm yok…

  • adnan sokol dedi ki:

    merhaba,
    mark 2 için http://cgi.ebay.com/Flycam-Pro-Stabilizer-Steadicam-Steadycam-Style-Vest-/300555842762?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item45fa8634ca

    bu alet işe yara mı? sizin önerebileceğiniz başka bir marka, model var mı?
    şimdiden çok teşekkürler…

  • mnadir dedi ki:

    andan hayyam pasajında görüp inceleyebileceğin bi yerde var, ikinci kat net foto.. o kadar dolar verip gümrük mümrük uğraşma hiç, git incele bak..

    http://www.netfoto.com.tr/urunler2.asp?GET=detay&UrunID=766

    bu da linki..

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube