Terimler SözlüğüTerimler Sözlüğü

Geçenlerde birisi blogda bir terimler sözlüğü olsa demişti. İyi fikir.

2007’de yazdığım ve Pusula Yayınları’nın o zamandan beri elindeki 2000 kitabı bitiremediğini iddia ettiği “Dijital Video ile Sinema” adlı kitabımın ek bölümünde buna benzer bir sözlük vardı.

Yukarıdaki menüden “terimler” başlığı ile ulaşılabilir.

Zamanla geliştiririz belki beraber.

8 Responses to “Terimler SözlüğüTerimler Sözlüğü


  • Aydın Ketenağ dedi ki:

    “Dijital Video İle Sinema”; Video-Fotoğraf Atölyesi dersimde öğrencilerime aldırdığım ilk kaynaktır.. Şöyle gayet ayrıntılı bir HDLSR bölümü eklense; edit üzerine biraz daha ayrıntılandırılsa; objektifler ve kadraj kompozisyonu da ha keza öyle.. Hatta İlker Hoca; çekim ve kurgu süreçlerinden bazılarını kitabın sonunda anlatsa; şunu çekerken şu oldu da şöyle çözdük; şunu tercih ettik ne de güzel ettik çünkü şöyle güzel sonuç aldık gibi tecrübelerini aktarsa.. tadından yenmez..güncelleme bekliyoruz yani kitapta..

  • ilkerc dedi ki:

    Yayinci ariyorum.

  • Osman siewertsen dedi ki:

    Sektörümüzde maalesef mesleki kitap sayısı çok az…
    Hele hele yeni gelişmelerle alakalı hicbirsey yok gibi..

    Yazılı birşeylerinde gelecek nesillere kalması gerekiyor..

    Ben buradan,özellikle rental ve posthouse’lara sesleniyorum..
    Dişe dokunur projelere sahip çıkmak ve destek olunması gerektiği,bilmem anlatabiliyormuyum

  • alper dedi ki:

    Bir de Es yayınlarının Amerikan Film Terimleri Sözlüğü var.

  • erol çevik dedi ki:

    Aydın beyin söyledikleri benim de ne zamandır yazmak istediğim bir temenni oldu. Sektörün içinden birinin (özellikle de sizin:)yazacağı, yeni çıkan digital kameraların sette yaşattığı problemleri ve nasıl bu sorunların üstesinden gelindiğini anlatan kapsamlı bir kitap çok kıymetli olacak.
    Kameraların fiyatları düşerken, her köşede bir kurs-atölye varken, bir sürü yeni üniversite kurulup ilk önce ,görülen yoğun talep üzerine herhalde, “sinema ve televizyon” bölümlerini açarken böyle bir kitaba ilgi gösterecek bir sürü insan olduğuna eminim. Yorgunluğunuzun değerini bilecek bir sürü adam bekliyor:) Her gün yeni post atılmış mı diye blogu kontrol ediyorum. Ama yetmiyor:)
    Türkiye’de obskürantizmin bu kadar güçlü olduğu bir alan daha bilmiyorum. Masonlukla ilgili bile daha fazla kaynak var:) Türkiye’deki sinemacılar çok daha ezoterik.

  • ilkerc dedi ki:

    erol bey evet Turkiye de “bilmesinlercilik” vardir sinema sektorunde ama Wikipedia’nin var oldugu bir dunyada bu nereye kadar calisir ki?

    Artik herkes her seyi ogrenebilir. Bunu durduracak tek varlik yine kisinin kendisi ne yazik ki.

  • erol çevik dedi ki:

    ilker bey lütfen yapmayın. wikipedia ya da ,tezinizi kuvvetlendirmek için daha da ileri gideyim, “american cinematographer manual” hatim edip sete giden bir adamın ne kadar içler acısı bir hale düşeceğini siz benden daha da iyi biliyorsunuzdur. Evet, herkes en fazla iki günde kafasına takarsa “jargonu” öğrenebilir. Türkiye’deki dop’ların internet sitelerine bakıyorum portfolio dan başka bir şey değil. Bilerek yanlış asa değerleri veren bir sürü fotoğrafçı var bu ülkede. Yeteneklerine değil, sahip oldukları ansiklopedik bilgiyle kendini diğerlerinden ayrıştırabildiklerine inandıkları için “bilmesinlercilik” bu kadar yaygın.

  • levendary dedi ki:

    o kitaplar satılmadıysa eğer benim kesinlikle bulamamama nasıl bir açıklama getiriyor sevgili pusula yayınları ?

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube