X Kuşağı ve FilmX Kuşağı ve Film

Bugünlerde kamera üreticileri X’le başlayan veya biten modeller çıkarmaya başladı. G1x, 1Dx, Fuji X Pro 1… Hatta yeni 5D’nin beklendiği gibi 5D MK III değil 5D X olacağı iddia ediliyor.

X kusağı kameralar ortalığa çıkarken Kodak Amerikan ticaret sisteminde 11. Başlık diye adlandırılan iflas koruma talebinde bulundu. 133 yıllık sirket dünyanın ilk dijital kamerasını yapmasına rağmen bir türlü bunu kullanamadı. Kodak uzun süredir bu başvurunun sinyallerini veriyordu. Üst düzey yöneticilerine bakılırsa şirket artık “yazıcı” konusuna yoğunlaşacak.

Arri ve Aaton daha önce film kamerası üretimini durdurduklarını açıklamışlardı. Böylece filmin ölümü resmileşiyor diyebiliriz. Yıllarca bu konuda feryat figan bağıran bir çok insan vardı. Bugünlerde ise herkes Alexa ve 5D peşinde koştuğu için kimse konuşmuyor bu konuları.

Hal böyleyken Mission Impossible: Ghost Protocol gibi bir filmin bir kısmı hala IMAX gibi teknolojilerle çekiliyor. O halde film ölecek mi? Henüz tam olarak değil. Doğrusu “MI:Ghost Protocol” perdede çok iyi görünüyordu. 200 milyon dolarlık bir film çekecekseniz film kullanabilirsiniz : )

PS: Şuradan öğrendiğimize göre Kodak “bir süre daha” sinema filmi üretimini sürdürecekmiş ve hala o bölümden kar ediyormuş.

4 Responses to “X Kuşağı ve FilmX Kuşağı ve Film


  • yasin köse dedi ki:

    George Lucas’ın Star wars’ı F900 le çektiği gün bunun olacağı belliydi 🙂

    Arri; rolling shutter sorununu Alexa studio modelinde mirror shutter kullanarak çözdü (-ki D21 geçiş sürecinde kullanılan bir kamera olmasına rağmen ayna kullanıyordu Alexa da neden bunu kullanmadıklarını anlayamadım.

    ( mirror 3D riglerde başaşağı duran kamerada aynanın devir sorunu yaşatmış olabilir mi ? Güncellemeler gösteriyorki Arri, Alexa modeliyle 3D piyasasından mümkün olan en çok payı almak istiyor )

    Sony F65 modelinde rotary shutter’a yer vererek artık CMOS kameralarda Rolling shutter sorununun en azından top serilerde bittiğini gösteriyor. Ben bunları HYBRİD kameralar olarak adlandırıyorum Yarı film Yarı dijital.

    Neticede Evet Filme ihtiyaç kalmadı ve Kodakın iflasını açıklamasıyla film resmen öldü. 4K projeksiyon cihazlarının yaygınlaşmasıyla Film print sürecide kapanacak ve filmler hiçbir kimyasal işlemden geçmeden izleyicisiyle buluşacak.

    Şimdilik bir kaç yıl daha çok büyük bir değişimin olmayacağını düşünüyorum ortalık sakinleşecektir. Taaki “focus” hadisesini bir “metadata” haline getirmiş ENG-EFP kameralar çıkana kadar. (bkz.lytro)

    may the focus be with you.

  • Yazıcı derken tam olarak neyden bahsediyorlar?

  • evren avid dedi ki:

    kodak’ın yetkilisi açıklamasında, bundan sonra, daha bizim açımızdan değerli konunun üstüne gideceğiz diyordu….bende film üreteceklerini düşünmüştüm, en değerli o olmalıydı….meğerse ticari açıdan para kazandıracak yazıcı sektörü onlar için değerliymiş….küçük bi işletmenin (1900’lerin başındaki kodak) amaçlarıyla, şimdiki büyük işletmenin en önemli farkı…..film sektörünü geliştirmek, 8mm basmak, compact çıkarmak, polaroid üretmek gibi amaçlardan çok, sadece kar çizgisini her yıl arttırmaya çalışmak….tabi bütçe sorunlarını başka kefeye koyuyorum….bana göre bi şirket ne kadar büyürse, yönetim kurulu sadece işletme üzerine kurulursa, sıradan vizyonlu,misyonlu bi şirket haline dönüşüyor….kodak olması çok önemli kalmıyor

  • Osman siewertsen dedi ki:

    Yasincim tebrik ederim,son derece guzel anektodlar,gecen bir makale vardı,lytro’nun raw gibi etkili olacağı ve tüm yeni nesil lensler 5k ‘yi coverage edecek sekilde tasarlanıyor….ve hepsi digital tandansli…

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube