EOS 6D

Canon Nikon’un D600’üne beklediğimden çabuk cevap verdi. Yeni Canon 6D aslında beklediğimiz gibi kırpılmış bir 5D Mk III ama bazı ustunlukleri de var.

Yıllardır neden kameranın içinde wifi+GPS yok deyip duruyordum sonunda koymuşlar. Buna karşılık 6D’nin çözünürlüğü (20mp), netlik sistemi (11 nokta), vizoru (%97), saniyedeki çekim hızı (4.5 fps) Mark III’ten biraz daha kotu ama video ozellikleri 5D MK III ile aynı. Buna karşılık kameranın beklenen fiyatı 2100 USD. Böylece biz 5D MK III sahipleri önümüzdeki ayları neden Canon’a 1000 doları aşan bir katkı yaptığımızı düsünerek geçirebiliriz : )

Demek ki yeni oyun sahası belli oldu: “Ucuza tam boy kamera savaşları” başlasın. Bir çok kullanıcı APS-C’nin yeterli ve kalıcı olduğunu ve yığınların hiç bir zaman tam boy algılayıcıya geçmeyecegini düşünüyordu. Görülen o ki bu düşünce doğru değilmiş. Aynı insana iki kere kamera iki kere mercek satma şansı varken neden bunu kullanmasınlar ki? Peki tam boy algılayıcı önemli mi? Bu konuyla ilgli uzun bir yazı yazmak gerek ama kısaca aslında hem evet hem hayır. Özellikle bazı amaçlar için tam boy iyi ama örneğin mucevher veya kus cekecekseniz hic gerek yok.

14 Responses to “EOS 6D”


  • kaan dedi ki:

    noise performansi acaba mark 3 ile ayni olur mu?

  • Ahmet dedi ki:

    Fiyat konusu beni de gerçekten çok şaşırttı.
    Önümüzdeki günler bakalım daha neler göreceğiz.

  • fırat göçmen dedi ki:

    Bu aralar Sony günde 3 ila 5. Canon günde 1, 2. Diğer markalarda hemen hemen 1 yeni model duyuruyorlar 🙂

    Neredeyse her 2 saate bir yeni model denk geliyor…

  • Ömer dedi ki:

    Nedense 6d deki hdmi cikisi uncompress cikis verir mi gibi birseylerden bahsedilmemis

  • archidecors.com dedi ki:

    550d çıktığında da 5d mark II ye kızmıştınız yine ama, 5 d markII nin vizör ü yeter sinema salonu gibi

  • Muratcan dedi ki:

    ya, kafamı şu kurcalıyor. 7d’mi elden çıkartmak istiyorum bu arkadaş yüzünden. fakat philip bloom’la konuştuğumuzda 6d ve 5dmk3’ün sensörlerinin farklı olduklarını söyledi. bu açıdan, o fazladan 1000 dolar sensörden de kaynaklı olamaz mı? hakikatten farklı mı sensörler. bir kaynak bulamadım ben.

  • ilkerc dedi ki:

    Acikcasi hic sanmiyorum cok farkli bir sensor oldugunu. olsa bile cok kucuk farklar vardir. 1000 dolar farki sensorden olamaz.

    Mark III daha hizli daha iyi auto focusu var. Bunlar zaten yeterli 1000 dolarlik fark icin…

  • Muratcan dedi ki:

    yani, asıl fark fotoğraf ile alakadar özelliklerden ileri geldiği için 1000 dolarlık farka gerek yok diyerek 6d alabiliriz pek ala.
    açıkçası sadece video için düşündüğümden, 5dmk3 yerine ya 6d ya da blackmagic cinema camera’yı tercih ederim.. hatta üstünü tamamlayabileceğimi düşünsem sanırım direkt bmcc derdim. gerçi umudum şu yönde, bir şekilde bir firmware çıkartarak 50-60 kare çekebilir hale getirseler bmcc’yi iyice güzelleşir.

  • yasir doğan dedi ki:

    aslında black magic benimde kafamı karıştırdı. mark3 le karşılaştırma videosu çok çarpıcı fakat crop olayı onunda cazibesini azaltıyor. birde raw çekeceğimiz zaman iyi bir bilgisayar gerekiyor. onunda maliyetini üstüne eklersek biraz düşündürücü. full hd’de avid codec ve prores çekim opsiyonuda ayrı bir artısı yinede bilmiyorum canon daha pratik gibi suanda. zaten şuan ben kısa filmlerle uğraşıyorum bu kısa film festivallerinin, yarışmalarınında dvd formatında kabul etme şartı çok canımı sıkıyor. full hd çeksek bile dvd’ye çevirirken muhteşem bir ziyana yol açıyor. kısa film organizasyonlarının dvd formatını artık değiştirmesi lazım diye düşünüyorum.

  • temmuz dedi ki:

    mft mount sürümünde çarpan meselesi pek de önemli bir sorun değil. mft mount geniş açı mercekler 2.3 çarpanla da geniş açı veriyor. mesela slr magic ve voigtlander f/0.95 merceklerle kurulacak bir kit kulağa iyi geliyor.

  • isoonboard dedi ki:

    Canon vs Canon diye bir yazı yazmanız gerekecek, ucuza tam boy, tam boyu ufaltsalar daha makbul e geçer(kasa boyutu).

  • said dedi ki:

    5D mark3 ile 6D arasında iso hassasiyeti olarak fark nedir en çok bunu merak ediyorum, mark3 mark2ye göre çok çok iyi. Ama 6d ye göre nasıl acaba ?

  • Ozcan dedi ki:

    6D ilk tanıtıldığında fazlaca kırpılmış Mark III havası uyandırmıştı ve pek hoşuma gitmedi. Ama şimdi düşünüyorum özellikle video için kullanmayı düşünenler için eksik kalan yönleri video çekenleri pek ilgilendirmiyor. AF noktaları, vizörün %97sini görmesi gibi şeyler Livewiew üzerinden çalışanları pek ilgilendirmiyor. Zaten video lenslerinin hemen hemen hepsi manuel… AF ile bir işi yok. Bunun yanında işlemcisi MKIII ile aynı, ISO performansı da buna bağlı olarak yakın sonuç verir diye düşüyorum.

    Yazılımsal eksikliklerini pek dert etmiyorum zira Magic Lantern yine yardıma koşacaktır(Örn max shutter speedin 1/4000’den 1/8000’e çıkarılması, bracketing, peaking vs.) Ayrıca kameranın dahili wifiye sahip olması mobil cihazlar üzerinden sınırsız kontrolü de sağlayabilir.(Ne kadar hızlı veya stabil çalışır o da ayrı tabi)

    İlk başta saçma bir kamera olarak düşünsem de sanırım yeni kameram 6D olacak. Ama çıkar çıkmaz almamak lazım. Canon son dönemlerde fazlaca hatalı ürün yapıyor.

  • Atilla Kurtoğlu dedi ki:

    6D’nin Renk aralığı, Dinamik aralıkın Mark III’den farklımıdır yoksa aynımıdır acaba?

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube