Yan Yana (Side by Side)Yan Yana (Side by Side)

feature_still_keanu_and_scorsese-630x355Epeydir yazmamisim.

Yillardir verdigim derslerde gösterdiğim bir belgeselden daha önce bahsetmiştim: Visions of Light

1992’de yapılmış bu belgesel hala iyi olmakla birlikte ne yazik ki eskimişti. Bu seneden itibaren artik onun yerini Side by Side aliyor. Keanu Reeves’in sunduğu yönetmenliğini ise  nin yaptığı bu film kimyasal film ile dijital kameralar arasındaki tartışmayı 2012 itibariyle belgeliyor.

Bir çok ünlü yönetmen ve sinemacı (Lars von Trier, Chris Nolan, David Fincher, David Lynch, Scorsese, Rodrigez, Joel Schumacher vs vs) konu hakkında fikir bildiriyorlar. Film bunu yaparken genel terminolojiyi ve konunun ana hatlarını da (gerektiğinde basit animasyonlarla) özetliyor.

Bence meseleye ilgi duyanlar için güzel bir özet. İzlemek eglenceli.

Sonuç ne derseniz pek bir sonuç yok gibi. Film tarafını savunanlar daha az ve ukalalar : ) (örneğin Nolan çok kendini beğenmiş bir edayla dijital bir monitorden bakarak film çekmenin kendini kandırmak olduğunu söylüyor. Ona göre perdede oynayacak bir şey herhangi bir monitörde bakılarak çekilmemeliymiş. Vay canina. Ne incelik!) Dijitalciler (başlarını Fincher cekiyor) daha firsatçı ve gerçekçiler (mesela Fincher daha fazla çekim yapabildiğini söylüyor oysa aynı şey Keanu Reeves’i yoruyormuş)

Bu tür hoş bir sürü anektod var filmin içinde. Cehaletin kol gezdiği bizimki gibi ülkelerde olmayacak şeyler yani.

Seyredin kiskanin : )

15 Responses to “Yan Yana (Side by Side)Yan Yana (Side by Side)


  • Ozcan dedi ki:

    Her ikisi de bir araç olmakla beraber benim gördüğüm daha çok analog severlerin dijitalden tiksinmesi. Fotoğraf konusunda da aynı şey geçerli. Ara Güler, “Photoshop çıktı mertlik bozuldu” anlamına gelen kelam etmişti bir röportajında. Sonrasında toparladı, aslında iyidir dijital diye ama dijitali sevmediği çok belliydi.

    Şahsi fikrim analog kullanmanın zorluğunun günümüzde dijital ile aşılmış olması ve eskilerin bunu kabullenememesi.

  • ilkerc dedi ki:

    Bitti o is coktan. Direnenler bosuna ugrasiyor. Tamamen yok olmaz belki ama bu saatten sonra sadece marjinal isler yapmak isteyenler veya daha elit gorunmek isteyenler filmle calisir.

    Bu arada tabi ki film daha guzel : )

  • Ozcan dedi ki:

    Hocam bi kere şöyle birşey var; filmi 20 sene sonra bırakın 1080p’yi 20K bile alma şansınız var. Dijitalin böyle bir şansı yok. Ayrıca dijitalin dinamik aralığı, kamera üreticileri 15 stop 16 stop olduğunu iddia etse bile filme yetişemedi.

    Bunun dışında bi ton artısı var tabi.

    Nolan’ın argümanı biraz “prim yapma” gibi geldi. 🙂

  • EmirB dedi ki:

    Ozcan, nokta ve virgül kullanım eksikliğin yüzünden sanırım, ilk cümleni anlamadım.

    Nolan neyi savunuyor bilmiyorum şimdilik ama kendisi imax fan zaten 🙂

  • Ozcan dedi ki:

    Evet anlaşılmamış olabilir Emir. 🙂
    Demek istedigiğim 90larda çekilen dijital filmleri hangi formatta çekilmişse o şekilde izliyoruz. Fakat fiziksel olarak filme kaydedilmiş filmler şimdi blueray olarak bile izlenebiliyor. Demek istedigim buydu ama tabi ki bir sınırı vardır onun da. Bir de çizilmesi bozulması çok kolay.

    Martin Scorsese’nin filmler için söylediği “filmlerle uğraşırken eliniz kesilebiliyordu ve o kan filminize bulaşıyordu”. Yönetmeninin filmi için kan akıtması bu olsa gerek 🙂

  • Aykut dedi ki:

    Sanırım yazmak için en uygun başlık bu 🙂 Fuji resmi olarak film üretimini durdurduğunu açıklamış. Bu arada Darren Aronofsky “end of film, a sad day” yazmış Twitter’da açıklama ile ilgili.

    http://bit.ly/YtggtX

  • selim dedi ki:

    acaba bu belgesel için türkçe altyazı hazırlayabilecek olan var mı?:)

  • hakan dedi ki:

    Bu filmi ne zamandir merak ediyorum; ama izleyemedim; amazon vb.’den satin almak istedim ama, sizin oralarda olmaz o is, deyip izin vermedi (“not available in your region”). Siz nereden buldunuz, biz nasil izleyebiliriz? Bu sene festivale geleceginden cok umitliydim.

  • utku sönmezer dedi ki:

    Bu belgeselde herşey iyi güzel de. Sanki dijitale geçişin tek müsebbibi yönetmenlerin daha uzun tekrarlar alabilmeleri veya sette monitörden performansın ya da netlğin çok daha iyi algılanması gibi gösteriliyor. Halbuki dijitale geçişin bir numaralı sebebi bütçe değil mi? (3 boyutu falan bir kenara koyarsak) Dijitalle çekmek daha ucuz çünkü film çok pahalı. İşte bu belgeseldeki tek sıkıntılı nokta da burada. Öyle ki, kimse kodak ya da fuji’ye gidip de yahu bu filmin bir kutusu niye bu kadar pahalı diye sormuyor? Bunun dışında çekimden kurguya, görsel efektten renk düzeltmeye kadar, dijitalleşmeyi ve iş akışlarını anlatması bakımından çok faydalı, konuşan şahıslar açısından da çok eğlenceli bir belgesel

  • Atilla Kurtoğlu dedi ki:

    Bu filmi uzun süre aradım ama bulamadım nereden izleyebilirim.

  • yasin köse dedi ki:

    David fincher, belgeselin ortalarında bir yerde sonyF35’ten bahsediyordu.
    -Adamlar getirdiler kamerayı önüme çekime başladık. Playback istedim.
    -olmaaaazzz
    -niye birader?
    -o orjinal negatif. kasetin üzerinden playback yapamayız
    -o zaman niye çekiyorum ben bu dijitali kardeşim! minvalinde bir şeyler söylemişti. Bu yüzden dijitale bu açıdan da bakılması gerektiği kanaatinde bu adam.

    Bu arada Dijital çekmek ucuz lakin aşağıdaki hesabı bir gözden geçirelim.

    Kamera sonyF65
    Format : 4K RAW
    Günlük footage: 1saat = 1TB*3Back Up = 3TB
    1 aylık bir sinema filmi için gereken harddisk ihtiyacı=90TB

    RAW; Basic exposure,kelvin,gamma düzeltimlerinden sonra frame başına ortalama 10bit.Dpx file olarak açıldığında (Her 3 tekrarın 1’inin Best Take olduğunu düşünürsek 10 saatlik bir footage’ın .dpx’e dönüştürülmesi icab eder. Buna göre ortalama 10TB dpx. *3 Back up= 30TB

    Günde ortalama 1 saat çekim yapılan 30 günlük bir sinema filminin dailies v.s hariç harddisk ihtiyacı 120TB civarı tutar. TB Başına 200 USD toplamda 24000 USD gibi bir rakam çıkartır yapımcının karşısına.

    30saatlik KODAK VİSİON 500T; 3perfore kullanılırsa ve kutu başına 100dolar hesaplanırsa film dijitalden ucuza çıkıyor 😀

    Side by side biraz geç bir belgesel oldu. yıl 2013 hala dijital&negatif tartışması yapılıyorsa insanların canı gerçekten sıkılıyor demektir. Estetik kaygıları olan ve bu kaygıları giderebilecek maddi imkanı olan insanlar filmle çalışmalılar. Dijital daha pratik fakat Film çok güzel.

    Film=Film
    Dijital=Film gibi ( gibi: edat anlamında -e benzer / zarf anlamında -e yakışır biçimde / 2.zarf anlamında İmişçesine, benzer biçimde)

    Son olarak The walking dead: 16mm / Game of Thrones: Alexa

  • Rentılcı dedi ki:

    Bizimde tum dizilerimiz Alexa ama kalite yerlerde 🙂 Bir kere olay post a girdiginde sadece timeline da olucak seyler DPX e cevrilir oda Post evinin sorumlulugundadir.Gidip produksiyona disk aldiramazlar yok oyle bir dunya.
    Film vs Dijital a gelirsek hala hindistanda iranda %95 negatif kullaniliyor Iranda Vision3 un roll u 50$ gibi bir fiyata geliyor.Gorundugu uzere film her sekliyle anlamiyla oldu global olarak fuji dahi film uretimini durdurdu.Onune gelen kamera yapiyor Astro Design Black Magic Design Digital Bolex..Lensleri saymiyorum bile Leica,Cooke,Angenieux,Scorpio,Hawk Vantage (T1 Spherical) Zeiss Master Ana. Canon Cine. Zeiss CP.2 Schneider,Sony ve daha onlarcasi yolda.
    Negatif zamaninda Cooke S4 ile S5e bakarsaniz 20 sene gibi zaman dilimi var iki seri arasinda.Simdi ise yilda bir seri uretilir oldu neredeyse 🙂 Tamamen para basar oldu Lens ureticileri

  • yasin köse dedi ki:

    Blackmagic Production Camera 4K/ Super 35mm sensor CinemaDNG RAW and Apple ProRes 422 (HQ)/ (4000 USD gibi birşey konuşuluyor) Artık daha ötesi olmaz denilen yerde adamlar sınırları zorluyor. Hatta sınır mınır bırakmadılar.

  • osman siewertsen dedi ki:

    Şimdi yeni trendi,birazda satıcı tarafımdan şöyle analiz edebilirim,yazdıklarım işin sadece ticari boyutu;

    X firması YZX 123 modelini üretiyor…YZX 123 65.000 USD

    YZX 123 bu kameradan taş çatlasa 300 adet satıyor,19,500,000 USD CİRO yüzde 40 AR-GE,üretim maliyeti,satıcı payı 7,800,000 USD en iyi ihtimalle cebine kalan….

    HGF 451 diyelim; 4,000 USD satış fiyatı en az 1500 adet satış şansı var 6,000,000 USD ciro

    ARGE-MALİYET-SATICI MARJI Yüzde 20’yi geçmiyor bile;

    4,800,000 dolar cebte

    X firmasının işine HGF451 daha çok geliyor,bu yolla çok daha kolay yüksek marjlara ulaşıyor,filmin ticari boyutunun yeni şekli bu…

    X firması diyor ki sonra,bu HGF modeli ile iyi iş çıkarmak istiyorsan,bir de zottirik’ten almak zorundasın diyor,zottirik’in software benden sana hediye ama şu şu şu ekstra diyor,onlarıda yaslıyor bir güzel….

    velhasılı kelam demokrasi filan geldiği yok,ucuzmuş gibi hareket edip,öyle alıyorlar insanların cebinden parasını,abilerin işine artık negatif gelmiyor,HD gelmiyor

    Tamamen tüketim-ekonomi endeksli dayatmalar diyelim,şimdi 4K tantanasının başka türlü bir açıklaması yok…

  • Atasay dedi ki:

    Bunları sevenler, bunu da severlerâ?¦

    No subtitle necessary: http://www.imdb.com/title/tt1054118/?ref_=fn_al_tt_1

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube