Canon’un Yeni MercekleriCanon’un Yeni Mercekleri

K70A0001Gecenlerde elimdeki EF 24-70 2.8L’i cok ovulen yeni surumle degistirdim. Buna ek olarak Canon Turkiye yine bir incelik gösterip yeni cikan EF 200-400 f4L IS’i denemem için ödünç verdi.

Tabi büyük beyaz mercek gelince digerinin havasi sonuverdi ama dogaldir ne de olsa Amerika fiyati 12.000 USD olan bir mercekten soz ediyoruz (Gerci Zeiss’in yeni 55 mm si 4000 USD lik fiyatiyla cok daha beter bir performans fiyat iliskisi kuruyor!)

Reklam filmleri cekerken cok daha pahali merceklerle de calistim elbette ama EF 200-400 gercekten gordugum en iyi merceklerden biri. Sinema mercekleriyle kiyaslandiginda ucuz bile kalabilecek fiyati tabi ki bizim gibi son kullanicilar icin cok yuksek ama dogrusu bir haftalik denemeden sonra geri vermek cok zor geldi : )

Yeni EF 200-400’ün en cekici ozelligi kendi ustunde 1.4x bir tele cevirici icermesi. Mercegin arkasindaki bir kolu indirdiginizde 400 mm artik 560 mm oluyor! Optik kalitede kucuk bir kayip olsa da son derece kabul edilebilir sonuçlar üretilebiliyor.

Aynı anda 24-70 2.8L II yi de denedim ve acikcasi sasirdim. Her ikisi de benzer şekilde başarılıydi. Webdeki iddialar doğru görünüyor: Canon’un yeni kusak zoom lari neredeyse prime mercekler kadar iyi. Cok detayli testler yapmiyorum daha once de dedigim gibi ama zaten fark o kadar belirgin ki fazla ugrasmaya gerek de yok.

Yeni optiklerin bu kadar basarili olmasi biraz da mecburiyet. Algılayıcılar her gecen gun gelisiyor ve artik merceklerin uzerindeki yuk eskisinden cok daha fazla. Yakında 30 MP ustu algılayıcılar gelecek gibi görünüyor.

Kisaca teknik bir yorum olmayacak ama iki mercege de asik oldum! Birini ne yazik ki geri verdim ama ilk firsatta onunla tekrar bulusmayi umuyorum : )

Yukarıdaki vasat kare 400 mm’de f5 ile yüzde yüz crop gösteriyor. Özellikle puslu bir gün olmasına rağmen ağaçlardaki detay ve kontrast zenginliği şaşırtıcı.

Tabi bu 12000 dolarlık ve 3.5 kiloluk merceği elde tutmak zor olabiliyor : ) İyi bir tripoda ihtiyaç var. Aletin üzerindeki 4 stopluk stabilizer yardımcı olsa da bir süre sonra ağırlığa dayanmak zorlaşıyor.

Aslen doğa ve spor fotoğrafçıları için yararlı olabilecek bir mercek olduğu halde optik kalitesinin yanı sıra yarattığı perspektif de o kadar etkileyici ki son yıllarda en etkilendiğim oyuncak oldu diyebilirim.

Fiyat gülünç derecede yüksek elbette ama aletin malzemesi ve sonuçları o kadar tatmin edici ki Canon’a çok da kızamıyorsunuz.

Bugunlerde de EOS 1Dc yi deniyorum… O da haftaya artık.

2 Responses to “Canon’un Yeni MercekleriCanon’un Yeni Mercekleri


Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube