Dünyanin Son Günü

Gençken yönetmenliğin gövde gösterisi olduğunu düşünürdüm. Artık tabi öyle düşünmüyorum. Temelde yönetmenin görevi sorun çözmek ya da daha doğrusu bir fikri anlatmak için görsel çözümler bulmak. Tabi ki herhangi bir çözüm diğerinden daha doğru demek imkansız ama verilmesi gereken kararlar var ve bunları belli sınırlar içinde vermek zorundasınız (bütçe, zamanlama, teknik vs)

Yerçekimi grubunun yeni single şarkısı “Dünyanın Son Günü” için çektiğim yeni klibi yukarıda izleyebilirsiniz.

Klibi çekebilmek için Glidecam sabitleyici sistemine Kadir Köymen‘in motorlu pan kafasını oturtmam ve dengelemem gerekti. Manfrotto nun harika bağlantı parçaları sayesinde bir kac günlük uğraşma ve Zoom İthalat seferi sonunda bunu başarabildim. Bunu dünyada başka yapan olmuş mudur bilmiyorum 🙂 Klibi elimdeki 5d mk 3 ile  raw çekmek istiyordum fakat aynı zamanda yüksek kare olması da gerekiyordu. Neyse ki çekimden bir kaç gün önce Magic Lantern’in kırpma olmaksızın 39 fps e ulaşabildiğini fark ettim.

Klibi çekmek için kumsalda buluştuğumuzda beni taşıması gereken ATV nin aslında çalışmadığını anladığımda koşmaktan başka çare kalmamıştı. Böylece ışık tutan arkadaşlarım, üzerimde glidecam smooth stabilizer a bağlanmış roll kafasıdaki kamera ile ben, oyuncumuz Merve, Emre, Murat, Altan ile birlikte sahilde koşarak güneşi batırdık. Koştuğum ve Glidecam kullandığım için klibi aslında görmeden çektim diyebilirim.

Bugünün yönetmenlik anlayışı içinde kabul edilemez sayılacak bu çalışma şekli, bütçe ve zaman darlığı vs gibi kısıtlamalarla birleştiğinde aslında bazen daha iyi oluyor diye düşünüyorum.

4 Responses to “Dünyanin Son Günü”


  • sade dedi ki:

    hocam yolculuk video art’a doğru galiba 🙂 bu tür işler çok tehlikeli gerçekten her an kotü öğrenci kısa filmleri gibi durma tehlikesi var, ama iyileri de çok iyi olabiliyor. minimalizm candır ama bazen de can alır:)

  • hakkı dedi ki:

    Sade’nin yaptığı yorumu çok beğendim. Daha önce yorum bölümüne bir şeyler yazmıştım. Ama göndermeye gönlüm razı olmadı. Bu video can almış. Eşe dosta kıt kaynakla yapılan işler çok tehlikeli olabiliyor. Eş dost olayına hiç bulaşmamak lazım.

  • ilkerc dedi ki:

    Tam tersi.

  • Mahmut Serapova dedi ki:

    Ilker Hoca tecrubelerinizi karsilik beklemeksizin paylasmaniz cok ince bir davranis fakat bahsettiginiz setupin bir iki kare gorselini yaziniza ekleseymissiniz sanki daha faydalı olabilirdi. Umarim gelecek yazilarinizda b-roll ya da backstage bir iki kare paylasirsiniz zira bu yazida oldugu gibi gadget olusturma durumlarinda daha aciklayici olabilir. Her halukarda tesekkur ederim.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube