Atomos Ninja Assasin

27 08 20151440673608ninja-assassin-clipped-A7s-Modified-V2

HDSLR’lar gelişirken bir h264 sorunu ile karşi karşiya kaldık. Genelde bu kameralar h264 adı verilen video sıkıştırma yöntemini (codec) kullanıyordu.

Bu sıkıştırma yöntemi video izlemek için çok yeterli olsa da bir yerlerde yayınlanacak ve dolayısıyla kurgulanacak ve düzenlenecek görüntü üretimi için uygun değildi. Bu durumu düzeltmek için dışarıdan kayıtçılar (external recorders) ortaya çıktı. Bunların en bilinenleri Atomos firmasının ürünleri.

Geçen haftalarda Atomos Ninja Assasin ile oynama fırsatı bulduğumu bir önceki yazıda paylaşmıştım. Esasen ben bu dışarıdan kayıtçılara pek sıcak bakmıyorum. Bu tür aletler kamerayı hantallaştırıyor, iş akışını karmaşık hale getiriyor ve ne kadar faydalı oldukları da çok şüpheli.

Yine de Atomos Ninja Assasin ilgimi çekiyordu zira 1295 USD fiyatla 7 inch boyunda 1920*1080 bir ekrana sahip olabilmek bile iyi bir şey diye düşünüyordum.

Öncelikle olumsuzluklardan başlayayım: Aletin kutusundan pil çıkmıyor. Gerci Atomos Sony’nin NP-F serisi pilleri kullanıyor ve bunlar epey yaygın olarak bulunabiliyor. Yine de fiyatın içinde pil ve şarj aleti olmadığını dikkate almak gerek. Ayrıca kutudan HDMI kablosu da çıkmıyor ve tabi SSD disk de. Yani 1295 dolar sadece başlangıç fiyatınız. Buna 100 USD piller için 200 USD de orta boy bir SSD için eklemeniz gerekebilir. Yaklaşık 50 dolar da kameranın hot shoe bağlantısını kullanacak bir tutucuya vereceksiniz. Böylece gerçek maliyetiniz 1650 USD civarına gelecektir.

Assasin sadece HDMI üzerinden kayıt yapan bir sistem. Alet epey küçük ve kullanışlı. Çok ağır değil. Herhangi bir SSD’yi takıp kayıt yapmaya başlamadan önce bir yazılım güncellemesi yapmanız gerekebilir ama o da çok zor değil böyle bir aleti alan biri için.

Aleti herhangi bir HDSLR’a bağladığınızda ekranda görüntü beliriyor ve dokunarak kayıt ayarlarını, ekranda olmasını istediğiniz göstergeleri (focus ve pozlama destekleri, profil ayarlari, LUT vs) değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca playback ve hatta basit kurgu yapmak da mümkün.

IPS teknolojisini kullanan ekran keskin ve renkleri düzgün. Dokunmatik özelliği başarılı. Tabi parlaklık dışarıda çekim yaparken asla yeterli değil ve mutlaka bir siperlik lazım (Bütçeye 30 dolar daha yazın : )

Aletin bir diğer olumsuz yönü hızı: Açılması 10 sn kadar sürüyor. Ayrıca playback ve kayıt seçenekleri arasında gidip gelirken de 8-10 sn. kadar beklemek zorundasınız. Özellikle pilden tasarruf etmek isterseniz sürekli açıp kapamalar sırasında bu bekleyişler gayet sinir bozucu olabiliyor.

Assasin HDMI’dan gelen veriyi ProRes veya Avid DnxHD olarak çeşitli sıkıştırma oranlarıyla kaydedebiliyor. Elinizdeki SSD diskin hızına ve tabi kameranıza göre 4K çözünürlüğe ve HD’de 120 fps’e kadar 10 bit kayıt imkanı var. RAW video kaydı bu modelde yok. Onun için SDI üzerinden çalışan üst modellere bakmalısınız.

Peki gelelim can alıcı soruya: Bu alete kayıt yapmak görüntü kalitesi açısından manalı bir fayda sağlıyor mu?

Kısa cevap hayır ama yine de bu Assasin bir işe yaramaz anlamına gelmiyor. Yaptığım karşılaştırmalarda görüntü kalitesindeki fark çok çok küçüktü (örneğin kameranın kaydında gökyüzünde var olan hafif bir sıkıştırma bloklanması (mosquito noise deniyor) Assasin’deki kayıtta yoktu). Yani elinizdeki HDSLR 8 bit 4:2:2 çıktı veriyorsa bunu Prores veya DnxHD olarak kaydetmek size büyük bir avantaj sağlamıyor ama yine de sonuçta kurgu için daha kolay işlenebilir ve daha az sıkıştırılmış dosyalar elde etmenizi sağlıyor. Belki kayıt 4:2:2 olduğu için key işlemlerinde ufak bir avantaj da sağlayabilir. Renk düzenlemede de aynı şekilde küçük bir avantajı olabilir ama bunlar söz etmeye bile değmeyecek avantajlar.

Ancak GH4 gibi 4K ve 10 bit çıktı veren bir kameranız varsa o zaman Atomos çok daha önemli hale gelebilir. Ne yazık ki benim elimdeki kameralar HD ve 8 bit çıktı veriyordu (Nikon D750 ve 5D MK III)

Bunların ötesinde başta dediğim gibi sadece kamera üstü bir ekran olarak bile Assasin fena bir alışveriş değil (Small HD’nin benzer ekranları daha pahalı zira). Kayıt yapabilmesi de bir artı tabi ki. Aletin işçiliği orta düzeyde, düğmeler biraz takir tukur ama belki öyle olması daha iyi.

Nikon, Canon ve Sony kameralar Assasin ile konuşabiliyor: Yani kamerada kayda bastığınızda Assasin de otomatik olarak kayda giriyor ve timecode verisini kameradan alıyor. Ne yazık ki dosya isimlerini almıyor bu yuzden o konuda sizin bir şey yapmanız gerek.

Özetle bir ekran ve yedekleme ünitesi olarak bile Assasin bu tür bir alete bütçesi olanlar için veya özellikle GH4 gibi 10 bit çıkış verebilen kamera sahipleri için düşünülebilir bir cihaz. Yine de biraz daha para biriktirip bir üst modeli (Shogun) almakta yarar olabilir. özellikle HDMI 2.0’ın yükseldiği bir dönemde HDMI 1.4b ile çalışan bir alete yatırım yapmak ileride üzücü olabilir.

15 Responses to “Atomos Ninja Assasin”


  • Bora Öztunç dedi ki:

    Bu zamanlarda tam açıklık gelmesini istediğim, araştırdığım bir konuydu, harika oldu. Bu arada okurken bile 8-10 saniye bekleme konusunda gerildim, çekim yaparken eminim daha da sinir bozucu bir hal alacaktır benim için. Böyle iyi olarak geçen ekipmanların küçük gibi gözüküyor olabilir ama zamanımdan çalması, birçok kere tekrar edilen işlemler/ayarlamalar ile bu zamanında çığ gibi büyümesi bende sinir yapıyor, konsantremi bozuyor. İçerisinden pil ve sarj aleti çıkmamasına zaten birşey diyemiyorum, bir ürün aldığımda kutusundan tam kullanıma hazır olarak çıkmasını isterim, bunu sağlamayan firma zaten baştan eksiyi alıyor. Hoşçakal Atomos.

  • Ceyhun Karabağ dedi ki:

    Öncelikle değerlendirme için çok teşekkür ederiz. Bir üst modeli olan Shogun için’den pil ve şarj aleti çıktığını belirtmek isterim.

  • Ferhat Kılıç dedi ki:

    Assasin’de durum nedir bilmiyorum ama Shogun’a pil yetiştiremiyorum. orjinal uzun ömürlü sony pilllerin fiyatı dörtyüz küsür lira ve en az 4-5 pil ile gezmeniz lazım.

  • ilkerc dedi ki:

    : ) Magic Lantern ile RAW cek dedik sana : ) 14 bit uncompressed RAW

  • Sercan Cuhadar dedi ki:

    Selamlar,
    Her zamanki gibi şahane inceleme olmuş. Eline, zihnine sağlık. Shogun’la olan tecrubelerimden faydalı olabilecek birşeyler paylaşmak istedim.
    Gh4 le harici 10bit harici kayıtçı kullanmak büyük fark yaratıyor. Grading’de, özellikle ten renklerinde oldukça rahat çalışılıyor. Gh4ü profesyonel bir işte kullanacaksanız, tavsiye ederim.
    Pil sorunu için bir kiralama şirketi. V-mount adaptör yapmış. Tek pil bir gün gidiyor. Mobilite problemi oluyor illaki ama açma kapama süresi problem olmaktan çıkıyor. Bu tip bir cihaza yatırım yapacak arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.

  • Deniz birgi dedi ki:

    İlker hocam,
    Bende atamos shogun kullanıcısıyım , alet 3 kez değişti ve hala kitlenme sorunu var , alet aşırı ısınıyor ve ısınmadan bile saçma kitlenmeler yaratıyor. Yakında bir video paylaşacağım, uyumlu ssd uyumla batarya kullanıyorum fakat yok düzelmiyor, Aynı zamanda power tuşu tam bir rezalet açmak imkansız , power girişide 3 üründede bozuk çıktı artı kayıt esnasında drop yapabiliyor , öyle bir güneşlik yapmışlarki herhangi bir kamerada dengede durması imkansız , ayrıca hdmi kitleyebilicek hernangi bir aparatta mevcut değil, bunun daha düşük bir versyon olduğunu düşünürsek ben atamos a güvenip bir ürün alınabiliceğini düşünmüyorum , belki kalite konturol elemanlarını değiştirirlerse olabilir 🙂

  • Fırat dedi ki:

    Youtube’da GH4 10 bit ile de çok fark yaratmadığını gösteren videolar var. Harici kaydediciler sanki ancak raw imkanı verdikleri sürece kabul edilebilir aletler gibi. Ki onlar da 2000 dolar civarındaki üst modeller.

  • Fırat dedi ki:

    Deniz birgi’nin yazdıkları çok ilginç ve önemli. Bu sorunları daha önce duymamıştım, ama şimdi forumlarında arattım donma, kilitlenme, kare atlama gibi sıkıntılar cidden yaşanıyor ki, kabul edilemez bir şey. Bir çok kamera raw output vermeye başladı, şimdi fs5’in haberi geldi mesela, böyle olacaksa yazık.

    Bir de odyysey serisine bakmak lazım tabi.

  • Ceyhun Karabağ dedi ki:

    Sercan Bey Merhaba
    Teknik sorunlarınız için teknik@videodist.com adresine mail atabilirsiniz.

  • H265 ile çekim yapıyorum. Ne bir kayıp ne de fazla yer kaplama derdi var. Mark 3 teki 100 gb, h265 te 20-30 gb. Böylesi güzel bir formatı bir de sizden dinlemek isteriz hocam. 🙂

  • ilkerc dedi ki:

    Samsung NX1 den soz ediyorsun sanirim. h265 cektigini bilmiyordum. h265 de sonuc olarak bir sıkıstırma teknolojisi. h264 ten daha verimli ama profesyonel bir uretim icin uygun degil.

  • Erdem dedi ki:

    İnceleme için teşekkürler, ek bilgi de ben veriyim.

    2 önemli durumu iletmek istiyorum.

    İlki Alet epeyi ısınıyor, bir süre kayıt yaptığınızda ve yönetmen monitörü olarak elde kullanmak istediğinizde Ekranın ısısı el yakmasa da rahatsız edici duruma geliyor.

    İkinci sıkıntısı sesi içinde kayıtçı olmasından sebep sanırım, alet biraz ses çıkartıyor, sessiz bir sahnenin çekiminde dar mekanda bir monitörden beklenmeyecek düzeyde fan sesi var.

  • Ceyhun Karabağ dedi ki:

    Merhaba

    Bir de şu bilgileri eklemek lazım sanırım. Ã?rün görüntüleri başından sonundan trim edebiliyor yani kesebiliyor. Kaba bir kurgu yapabiliyor yani.

    İkincisi de beğenilen görüntüye bayrak işareti konabiliyor. Bu bayrak daha sonra kurguya gittiğinde görülebiliyor ve bu sayede kurgucu hangi görüntüyü kullanması gerektiğini kısa sürede anlıyor. Kurguda iş hızlanıyor.

  • Ceyhun Karabağ dedi ki:

    Uzun süreli enerji için Atomos Power Station’u düşünebilirsiniz.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube