Magic Lantern
  • Magic Lantern daha önce Canon Powershot makineler icin geliştirilmiş CHDK(Canon Hack Development Kit) ın devamı gibi DSLR makineler için değiştirilmiş-geliştirilmiş bir firmware. CHDK, Powershot makinelere özellikle RAW fotoğraf çekme özelliği eklemesiyle kullanılmıştı. Magic Lantern ise Canon DSLR makinelerdeki, özellikle video kısıtlamaları için geliştirilmiş bir yazılım. Gerçi şimdi mevzu o kadar ilerledi ki sadece video için değil fotoğraf çekme üzerine de birçok yenilik getirdi.

Şu an icin 500D, 550D, 600D, 60D, 5D Mark 2 ve 50D üzerinde calısıyor. Son haberler 5D Mark 3 üzerinde de çalışacağı yönünde.

Panasonic GH2 bir makine kullanıp Driftwood hacki yapmadan kullanmak nasıl birşeyse bana kalırsa Canon DSLRleri özellikle video için kullanıyorsanız bence mutlaka kullanılması gereken bir tool.

- LiveView ekranına profesyonel video kamerada olan histogram, zebra, waveform, false color, beyaz dengesi vs gibi bilgileri ekliyor.
    Aşağı yukarı şöyle bir ekran görüntüsü oluyor:
    http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20110821193849/magiclantern/images/thumb/b/b8/Zebras.jpg/360px-Zebras.jpg

- CBR değeri değiştirme. Normalde 48-60 Mbit sıkıştırma ile kaydedilen videoyu kartınız destekliyorsa 3x kadar kaydedebiliyor. (Yaklaşık 150Mbps)

1.4x CBR ile çekilmiş örnek:

- FPS değiştirme. 24,30,60 fps dışında 1 fpsye hatta 0.25fps ile kayıt yapılabiliyor. Özellikle gece çekimlerinde time lapse kullanımı için çok iyi bir çözüm. Frame rate düştüğü için olsa gerek makineye fazla ışık giriyor ve ISO yu yükseltmenize gerek kalmıyor. Fakat bu özellik aktif oldugunda shutter speed devre dışı kalıyor.

4 FPS ile çekilmiş örnek:

- HDR Video. Aslında bahsedilen HDR olayı cok tatminkar değil. Firmware in yaptıgı 30fps kaydın 15 frameini 100 iso da 15 frameini ise 800 isoda çekip sonra postta birleştirerek HDR bir video vermek. Ama aslında video 15fps den 30fpsye yükseltilmiş oluyor. Video cok hareketli ise bulanıklık oluşuyor.

Şu örnek çok başarılı:

- Invervalometer(Time lapse modu). Canonun shutter ömrüne güvenmediğinden olsa gerek lütfedip makinelerine bu özelliği koymadığı, onun yerine kendisinin ürettiği 150-200$lık remote control ünitesi almanıza gerek kalmıyor. Tamamen aynı mantıkla çalışıyor. Belirli aralıklarla fotoğraf çekiyor. HDR modu açıksa HDR time lapse yapmanıza da izin veriyor. Yine bu özelliğin yanında BULB modu da geliyor. 24 saate kadar pozlama yapabiliyorsunuz. Time lapse- slow motion gibi zaman eğme-bükme-hızlandırma işlemlerini sevdiğim için en çok kullandığım özellik.

Örnek olarak da kendi çektiğim İstimebul'u vereyim :) :

- Magic Zoom. Video çekim esnasında liveview da focus yapmanız için zoom yapılmış alanı gösteriyor.
    http://i.imgur.com/382SA.jpg

- Yukarı aşağı tuşlarla focus.
    - Cinestyle PP kullananlar için 160, 320, 640, 1250 gibi ISO değerlerine direk ulaşılabiliyor.

Daha birçok özelliği var lakin buraya yazmakla bitmez. Ben bazılarını bildiğim kadarıyla paylaştım. Diğer tüm özelliklere http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified/UserGuide adresinden ulaşılabilir.

5D Mark II için olan sürümü sadece bağış yapıldığında indirilebiliyor. Ben daha önce indirmiştim. Kurmak isterseniz şuradan indirebilirsiniz.: http://www.multiupload.nl/AUIL714L2N

Nasıl kurulacağı da şurada anlatılmış. http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_0.1.6_User_Manual#Installation

NOT: Yazılım tamamen kart üzerinden çalışıyor. Kamera içinde bir işlem yapmıyor. Yani windowsu C: sürücüsünden değil de D: sürücüsünden çalıştırmaya benziyor. O nedenle kurarken kameraya zarar vermeniz zor. Garantisi ile de bir sorunu yok.

Umarım faydası olmuştur. Saygılar.
  • 14 Comments sorted by
  • guzelmis. tesekkurler.
  • Zamanım oldukça ayrıntılı olarak diğer özelliklerini de eklemeye çalışacağım.
    Ayrıca 5D Mark III cephesinde çok yeni bir gelişme var. Mark 3 üzerinde çalışacağı kesinleşmiş.
    http://i.imgur.com/qznhs.jpg
  • Sitede ''for Canon 550D, 60D, 600D, 500D and 50D'' yazıyor. Acaba 7d' de çalışıp çalışmadığı hakkında bilginiz var mı?
  • Hayır malesef 7D üzerinde çalışmıyor. Hatta şöyle desem daha genel bir bilgi olur: Çift işlemcili kameralarda çalışmıyor. 7D de dual digic 4 işlemcili. Yine bu nedenle 1D serisinde ve yeni çıkacak 1DX üzerinde de çalışmayacaktır.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/7D_support
  • Anlaşılan bu güzide yazılımdan faydalanamayacağım.
  • - Rack Focus: Sadece AF lensler ile çalışan, focus noktalarını firmware üzerinden belirleyip, sonra play eder gibi focus yapmanızı sağlayan bir özellik.

- Stack focus: Birden fazla focus noktası belirleyip, farklı focus noktalı fotoğraflar elde etmek için kullanılıyor. Daha çok macro fotoğrafçılıkta çiçeğin,böcegin heryerini net göstermek için kullanılıyor bildiğim kadarıyla.

-Trap Focus: Çekmek istediğiniz obje focus alanına girdiğinde kameranın otomatik olarak foto çekmesini sağlıyor.

- LCD Remote Shot: Kameraya dokunmadan kameradaki proximity sensorü trigger olarak kullanıp fotoğraf veya video çekmeyi sağlıyor. Özellikle uzun pozlama fotoğraf çekerken kameranın titrememesi açısından çok faydalı. Ayrıca 3 ayrı hassasiyeti var. Yani her elinizi kameranın arkasına yaklaştırdığınızda çekmiyor. Örneğin "wave" modunda kameranın arkasından elinizi 3 kere geçirtmeniz gerekiyor.

- Audio Remote Shot: Ses yüksekliğine göre yine kameraya dokunmadan fotoğraf/video çekmenizi sağlıyor. Ses hassasiyetine göre ayarlanabiliyor 1-10 arasında. Basit olarak sesle kontrol gibi bir şey.

- Motion Detect: Kameranın önünden herhangi birşey geçtiğinde ya da ışık değiştiğinde otomatik olarak fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Tabi bu özelliğin de hassasiyet değerleri var. Örneğin bir yıldırımı yakalamak için kullanmak istiyorsanız yine o ışık değişimine göre hassasiyeti ayarlayabiliyorsunuz.

-Silent Picture: Perdeyi kullanmadan fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Bu özellik açık ise deklanşöre yarım bastığınızda kameraya .422 uzantılı bir dosya atıyor. Çektiğiniz fotoğraf video boyutu kadar oluyor fakat örneğin 2x2 modunda 3000x1400px boyutunda fotoğraf alabiliyorsunuz. Magic Lantern sitesinde ilgili bölümde "422toimage" adlı bir program ile bu dosyaları JPG e çevirebilirsiniz.

-Ghost Image: Daha önce çektiğiniz fotoğrafın, yeni çekecek olacagınız video/fotoğraf ile tam oturup oturmadıgını kontrol etmenizi sağlıyor. Ekranda %50 transparan değerinde önceki fotoğrafınızı gösteriyor, böylece yeni çekeceğiniz video/fotoğrafın önceki ile oturup oturmagını kontrol edebiliyorsunuz.
  • Bazen saçmalayıp pili çıkarman gereksede güzel bir yazılım. Bilgilendirme içinde ayrıca teşekkürler.
  • bunu yükleyince makine garanti kapsamından çıkıyor mu ?
  • yükleyince çıkmıyor ama yüklerken kullanırken bir sorun olursa o zaman çıkıyor. kulağa biraz korkutucu gelse de ben çok uzun süredir kullanıyorum hiçbir problem yaşamadım.
  • Eos 7D içinde bir çalışma olduğunu okumuştum.
    İleriki aylarda magic lantern ile gelen 2k çözünürlüğe şaşırmayın derim ben ;)
  • 7d'yi kırmayı becerememişler. Bende uzun zamandır beklemedeyim fakat ümidim yok denecek kadar az.
  • Süper bir özellik daha eklenmiş: "Focus Ramping". Kesslerin bol sıfırlı yeni oyuncağı Fusion üzerinde bulunan time-lapse çekimleri sırasında focusu değiştirmeye yarayan bir özellik. Yani çektiği her fotoğrafı focusu biraz biraz değiştirerek çekiyor. Tabi bu özellik AF lenslerde çalışabiliyor sadece. Daha geliştirilme aşamasında olmasına karşın ben kendi denemelerimde gayet iyi sonuçlar aldım.

Örnek video:

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!