Film: Visions of LightFilm: Visions of Light

Yıllardır sinema tv öğrencilerine israrla gösterdiğim bir film var: American Society of Cinematographers’ın NHK ve AFI işbirliğiyle 1992’de yaptığı “Visions of Light”.

Filmi kaç kere seyrettim hatırlamıyorum. Onlarca defa olabilir. Buna rağmen hiç sıkıldığımı hatırlamıyorum (Oysa her zaman sınıflarda oflayıp puflayanlar olur. Bu insanlar ne için o sınıflara gelmişlerdir anlamak mümkün değil.)

Film görüntü yönetmenliği (ben kameramanlık demeyi seviyorum ama öyle deyince yanlış anlaşılıyor) tarihi üzerine (tabi daha çok Amerika odaklı) bir belgesel.

Efsanevi görüntü yönetmenleri Vittorio Storaro, Allen Daviau, Michael Chapman, Nestor Almendros, Vilmos Zsigmund, Conrad Hall, William Fraker, Gordon Willis (Prince of Darkness!) ve daha niceleri ile yapılmış röportajlar ve Gregg Toland gibi hayatta olmayan ustaların en iyi filmlerinden en iyi planları içeriyor.

1992 yapımı olduğu olduğu için günümüz hakkında fikir vermediği düşünülebilir ama tarihsel bir perspektif yaratması açısından çok değerli. Zaten aslında bugünkü trendleri anlamak için de mutlaka oralara bakmak gerekli.

Konuyla ilgilenenlere hararetle tavsiye ederim. Sinemayı gerçekten seven herkesin izlemesi hatta bir kaç defa izlemesi gerekli.

20 Responses to “Film: Visions of LightFilm: Visions of Light


  • Barbaros dedi ki:

    Ilker Hocam, ben bilgide 2004 & 2008 yillari arasinda sinema bolumunde ogrenciydim, bize izletmediniz cok kirildim… Gerci ben daha sonra kendim buldum seyrettim ama olsun 🙂

  • ilkerc dedi ki:

    2006’da ayrildim oglum ben : )

  • osman siewertsen dedi ki:

    herbokolog der bunyamin yasar bana,bu sitede bunyamin yasarın ne kadar haklı oldugunu goruyorum bi kere daha : ) bu da boyle bir ozelestiri….

    Neyse,sette tek bir yönetmen vardır! Kamera kullanıcısı ve ısıkla ufak tefek oynamayı seven biri olarak cok hak veriyorum….

    Teknoloji,cok ucuza,cok kolay kullanıma imkan tanıyor….

    ama ısık yoksa gerisi bos : ) her anlamda!

    herkese selam….

  • yasir doğan dedi ki:

    bülent vardar hocamız saolsun izletmişti bunu. ders sonunda gidip isteyincede vermemişti. hala türkçe dublajlısını bulabilmiş değilim.

  • E dedi ki:

    Bu muhteşem belgeselin röportajların tam dökümünü içeren 2 dev ciltlik kitabı da çıktı, bir ara manyayıp alıyordum, sonra kendimi dizginledim ama belli olmaz, bir gün yine bir manyaklık yapabilirim 🙂

  • mehmet dedi ki:

    nasıl izleyebiliriz ki? hiç bir yerde yok. sadece youtube ta kısa bir bölüm var o kadar.

  • ilkerc dedi ki:

    torrent i var ayiptir soylemesi : )

  • Kemalettin dedi ki:

    Herkesin FDTimes tan tanıyacağı John Fauer’in yönettiği Cinematographer Style kesinlikle favorimdir.Enaz 50 kez izlemişimdir ve her gece yatmadan önce açarım sonra uyurum 🙂
    Road to Perdition bluray’inde ekstralarda A Cinematic Life: The Art & Influence of Conrad Hall adlı belgesel var onuda mutlaka izlemenizi öneririm.No Subtitles Necessary: Laszlo and Vilmos da kaçırılmaması gereken bir belgeseldir.Ha unutmadan sinemayı sevmemi sağlayan efsane olarak gördüğüm idolüm Roger Deakins ile ilgili Ocak sayısında çok ayrıntılı makeleler yayınalanacak ASC dergisinde kaçırmayın sakın.

  • joshcun dedi ki:

    google
    â??Visions of Lightâ? ya da “balık tutmak :)”
    filetype: rar

    bulunmayacak hiç bir şey yok bu yöntemle…

    sakıncalı ise post silin lütfen.

  • Kemalettin dedi ki:

    Konu dosya paylaşıma girmeye başladı 🙂
    Karagarga deyip çıkıyorum hemen…(anlayan anladı :p)

  • yasir doğan dedi ki:

    ilker hocam türkçe dublajlısını izlemiştim ben tercihen onu bulmaya çalışıyorum elinizde varmı? yada alt yazısı varsa sizden temin edebilirmiyiz?

  • misterno dedi ki:

    alt yazıya varsa bende talibim mümkünse:)

  • ilkerc dedi ki:

    Bende altyazili veya dublajli hali yok be yazik ki.

  • yasir doğan dedi ki:

    teşekkür ederim yinede İlker hocam.

  • Aykut dedi ki:

    Çok iyiymiş. Tek sefer izlemek yetmez. Bu akşam bir daha.
    Teşekkürler bilgilendirme için 🙂

  • mehmet dedi ki:

    torrent değil ama emule yardımcı oldu. bulamayanların dikkatine.

    @kemalettin: A Cinematic Life: The Art & Influence of Conrad Hall ı çok merak ettim. Rahmetli en sevdiğim görüntü yönetmenlerinden biridir.

  • ozgur dedi ki:

    bunu izlemistim ve hakkaten cok iyiydi.. ama üzerinden epey geçti, tekrar izlemekte fayda var.. saolun hatırlatma için..

  • onur dedi ki:

    “eskilerden ne izlemeli” kargaşasına son veren belgesel (sözlük tribine girdim bir anda). bu belgeselde gösterilen filmler izlenebilir pekala. çoğu şimdiki izleyici için sıkıcı, ama en azından teknik kısımlarına dikkat edilerek zevkli hale gelebilir.

  • osman siewertsen dedi ki:

    bir günde rönesans resim sanatından bazı örnekler verseniz….

    üzerlerine konussak,dodo agabey filan,ısık,kompozisyon ve vücut durusları…

    sonucta site sizin ama keyifli olur bence…

    Selamlar

  • Mehmet dedi ki:

    merhabalar, belgeseli izledim, gerçekten çok faydalı. merak ettiğim, aynı tadda ama filmlerdeki görsel-özel efektleri inceleyen bir belgesel var mıdır acaba bildiğiniz? metropolis, starwars, terminator, matrix, lord of the rings gibi filmleri inceleyebileceğini düşündüğüm bir belgesel…

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube