5D MK III5D MK III

Bir süredir tahmin edildiği gibi Canon’un 5D MK III’ü bugün duyuruldu. Hızlıca eski modele göre üstünlükleri sayarsak:

* Çok daha iyi bir autofocus sistemi (1DX’tekine benzer)
* 3.2 inch ekran (Oled ve katlanabilir degil)
* 22 MP (Canon Nikon’la MP yarışına girmemiş oluyor böylece)
* Saniyede 6 kare çekim hızı
* 25600 ASA (H1 ve H2 ile 102.400’e çıkabiliyor)
* 1280*720’de 60 fps
* SMPTE Time Code (Free Run ve Rec Run)
* Intra Video codec seçeneği
* Kulaklık çıkışı ve kayıt sırasında ses seviye kontrolü
* Digic 5+ İşlemci sayesinde moire gibi sorunların giderildiği iddia ediliyor.
* HDR seçeneği

Bu ve bunlara benzer başka ufak yenilikler dışında aslında şapkadan tavşan çıkmadı (RAW video, 10 bit out vs). Tahmini gövde fiyatı 3499 USD. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıntı şurada.

PS: Ilk 102400 ISO örnekleri ürkütücü derecede temiz görünüyor. 

31 Responses to “5D MK III5D MK III


  • Çağlar Bezek dedi ki:

    Canon hareketli ekranın amatör işi olduğunu düşünüyor olmalı, ancak 5D serisi fotoğraftan çok video çekimleri için alınıyor. HDR Video, videoda af, Oled ekran, Raw video ne zaman görebileceğiz acaba Canon’da.
    Ses seviye kontrolü olması, time code, 25600 ASA değeri ve tabiki Digic 5+ işlemci çok sevindirici.

  • boyacihakan dedi ki:

    baya şaşırtıcı ve tatmin edici değil bence.Belki başka bir üst ürün çıkaracak…

    Tüm bu özellikler için elinizdeki 5dMII’yi III ile değiştirirmisiniz ?

  • 2mart dedi ki:

    Beklenen yeniliklerin gelmemesine ragmen elinde Mark II yi satip yerine Mark III almak isteyenlere duyuru Mark II nizi satin alabilirim:))

  • ilkerc dedi ki:

    ben satiyorum.

  • Kemalettin dedi ki:

    2012 nin en büyük hayal kırıklığı…

  • ilkerc dedi ki:

    ne bekliyordunuz ki? 3500 dolarlik bir govdede RED in bacali 15 bin dolarlik govdesindeki ozellikler mi olacakti? su haliyle iyidir. is gorur.

  • ahmet dedi ki:

    Video bağlamından bakarsak, Nikon’un D800 hamlesinden sonra bir adım öne geçtiğini düşünen herkes Canon’dan etkili bir hamle bekliyordu. Görünen o ki Nikon geç kalmış fakat etkili bir hamle ile film açısından ilk kez Canon’u yere sermiş gözüküyor. Bu dualite dışında oyun kurucu olarak ifade edebileceğimiz Panasonic’te var tabi! Bakalım bu amansız yarışta o ne yumurtlayacak!?

  • Aykut dedi ki:

    Ben de bir çok kişi gibi 5D Mark III’den çok şey bekliyordum ama tam anlamı ile İlker Bey’in de dediği gibi şapkadan tavşan çıkmadı. Firmware yenilemesi ile belki biraz daha iyileşebilir ama bence Canon’un genel olarak beklentilerin altında bir Mark III çıkarması dijital video olayını EOS serisinden C serisine geçirmek için bir hamle olarak geldi bana. Çünkü gerçekten EOS serisi ne yaparsanız yapın belli bir noktada tıkanacak.

  • schizophrenia dedi ki:

    ¨ancak 5D serisi fotoğraftan çok video çekimleri için alınıyor.¨ buna çok fazla katıldığımı söyleyemem.
    yarı profesyonel bir dslr için oldukça iyi görünüyor, düşük ışık testleri de fena değil, mk2’de iso6400 sorunsuzdu bunda da düşük kalan pikselle rahatlıkla iso12800 kullanılır.
    fiyata gelince canon tüketiciye hiç acımamış bir artış bekliyordum ama profesyonel serideki gibi 1000$ olması şaşırtıcı oldu. 1 sene daha bekleyip mk2’den mk3’e geçilir.

  • Çağlar Bezek dedi ki:

    5D serisi fotoğraftan çok video çekimleri için alınıyor derken bunu video çekimlerinde ff olarak alınabilecek fiyat performans açısından en iyi makinalardan biri olduğu ve çekimlerde çok karşıma çıktığı için söyledim. yalnız öyle makinalar geliyor ki 1 sene bekleyip sonra mk3 e geçerseniz çok geride kalabilirsiniz 🙂

  • schizophrenia dedi ki:

    @çağlar yarı profesyonel ve profesyonel sınıfta ortalama yenileme süreci 3 yıl, fotoğraf için müthiş bir gelişme de yok açıkçası ortada, lens parkımı da zararına satıp yine zarar ederek yeni bir lens parkı kuramayacağım için geride kalmışım önde olmuşum çok önemli değil benim için.

  • Ekim dedi ki:

    Canon, her işi yapan makina serisini örneğin 7Ds gibi bir modelle devam ettirmeli ve Mark iii’yi ‘fotoğraf’ makinası olarak güncellemeliydi bence.

    Sonuçta ben Mark ii’yi satıp nikon’a geçmeyi planlıyorum. Nikon d800 çok daha tatmin edici bir ‘fotoğraf’ makinası olmuş, üstelik Canon nereden icap ettiğini anlamadığım biçimde bir de 500 dolar daha pahalı. Aldın sattın derken 500 dolar farkı düşününce pekte zarara girecek bir durum yok.

    Örnekleri görmeden karar vermek yanlış olur ancak benim düşündüğüm Nikon’un anti alising filter’sız d800e’i büyük baskı yapanlar için gerçekten güzel bir seçim. Şimdi kalkıp medium format için ikinci el Leaf veya Hasselblad CVP 39 almaya falan kalksak 7000-10000 doları gözden çıkarmak gerekir.

  • erol çevik dedi ki:

    Canon mark 2 ile birlikte sinemaya demokrasi getirdi:) Kafasının içinde bir şeyler olanlar düşüncelerini (filmini) söylemeye başladı. Mızmızlanma dönemi sona erdi. En fakir öğrenci bile yazın mcdonald’s da çalışıp biriktirdiği parayla(abartıyorum) bu alete ulaşabilir hale geldi. Ortadoğu isyanları kadar mukaddes bir yeri var benim için. Şimdi hissetmesek bile, ileride bu alet sayesinde çok başarılı genç yönetmenler çıkacak bence. Özellikle de anadolu’daki bozkır üniveritelerinde sinema radyo tv bölümlerinde okuyayanlar bu aletin değerini o imkansızlık içinde çok daha iyi anlamıştır. İlk çıktığında red bunu başarabilir diye yolunu gözlüyorduk. Ama gerek kendi fiyatı, gerekse fahiş fiyattan kiralayanlar yüzünden hiçbir etkisi olmadı genç kesimde. Büyük prodüksiyon şirketlerinin kataloğuna bir oyuncak daha girmiş oldu sadece. Profesyonel olup istediği her alete ulaşabilecek durumda olanlar dışında kimseye bir şey ifade etmedi. Sinema televizyon okuyanların yüzde sekseninin (sallıyorum) eli red’e değmemiştir. Mark 2 yüzünden uykuları kaçan çok kişi de vardır. Sinema filmi çekmek, neredeyse roman yazmak kadar, kolaylıkla peşinden gidilecek bir serüven haline geldi mark 2 sayesinde. Ama sinemanın belli bir zümrenin elinden kurtarılması birilerini rahatsız etmeye başladı. Bu bana ” internet should have never existed” (internet hiç icat edilmemeliydi) diyen rockefeller’ı hatırlatıyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=Ct9xzXUQLuY

    Şimde de canon güncellemeden ibaret yeni modelin fiyatını anlamsız bir şekilde artırıyor. Belki de mark 2 yi piyasaya sürerken böyle devasa bir etki beklemiyordu. Mark 2 den sonra canon’un profesyonel segmentdeki modellerinin satış performansı nasıl oldu bilmiyorum. İstedikleri çekilde artmamış olabilir. Mark 2 oraya giden yolu çok güzel tıkıyordu .
    2500 dolara mark 2’yi piyasaya süren canon, isteseydi, o şapkadan çok güzel tavşan çıkartırdı. Bazen şirketler farkında olmadan, kaza ile, çok iyi ürünler çıkartabiliyor.
    İntel’den bir örnek; Celeron 300a
    “300a modelinin cikmasi it cevreleri tarafindan intel’in kendi bacagina siktigi bir kursun olarak yorumlandi. zira ekonomik ve “dusuk performansli” celeron 300, p2 333’den hizli calisiyordu. intel birkac hafta sonra 333 mhz p2 yi yok ederek sorunu cozdu. ancak bu seferde baska bir sorun cikti. celeron 300a extra bir caba gostermeden 400 mhz’de calisabiliyordu.”

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=3653261

  • iskender dedi ki:

    o kadar beklenen bir makina ve ilker bey siz çok az yorum yapmışsınız ayrıntılı yorumlarınızı mereak ediyoruz. erol bey e katılıyorum mark II de tesadüfler olabilir şimdi , firmwarelerde çok direttiler mesela “video olayını EOS serisinden C serisine geçirmek” olarak yorumlanabilir??

  • 2mart dedi ki:

    Kaca satiyorsnuz Ilker Bey

  • ilkerc dedi ki:

    Bilmem. Bakacagiz : )

  • 2mart dedi ki:

    pekala 🙂 facebooktan ulasacagim size.

  • schizophrenia dedi ki:

    teknik özellikleri yan yana dizince karşılaştırma olmuyor ki, sahada denemiş isimler var gövdeyi ben sonuçları beğendim ama fiyatı ı ıh.

  • Aykut dedi ki:

    Aslında ben fiyatının abartılı olduğunu düşünmüyorum. 3500$ başlangıç fiyatı. İleriki aylarda bu fiyat 3000$ civarına düşecektir büyük ihtimalle. Şimdilik izlediğim bir kaç video dahilinde (Özellikle MKII ve MKIII karşılaştırmalı olan video) Moire ve aliasing’i minimize edilmiş, 5000 ISO’da hatta 12500 ISO’da dahi görece ‘temiz’ görüntü veren, Timecodelu, kulaklık çıkışı ve ses kontrolü olan FF bir makine için fena değil bence rakam..

    @schizophrenia Yurtdışı forumlarda da fiyat üzerine bir çok kişi yorum yapıyor. Yerli bir sitede de bu konuda yorum görmüşken yazayım dedim ama direk sana cevap değil bu 🙂

  • ilkerc dedi ki:

    2 fstop luk bir kazanc gercekse onemli bir ustunluktur. Auto focus sistemi de cok kotuydu yenilenmis olmasi fotografcilar icin onemli.

    Video konusunda minor iyilestirmeler var ve bu tabi hayal kirikligi yaratiyor bir cok insanda.

    Yine de sonucta ihtiyacınız varsa alacaksiniz : )

  • schizophrenia dedi ki:

    @aykut 5d mk2 duyuru fiyatı 2700$’dı amerika için, uzun sürede 2500$’dan alıcı buldu, bu yılbaşında fiyatı 2100$’ı gördü o da mk3’ün habercisi oldu zaten, şimdide mk2 2200$ olarak fiyatlandırıldı.
    mk3’ün uzun süre 3200-3300$ bantının altına düşeceğini sanmıyorum, olur da 3000$’ı görürse bende mk2’den terfi ederim.
    gövdenin video kısmı beni çok enterese etmiyor ama ölçüm sistemi ve netlik sistemi eksikliğini hissettiğim şeylerdi.
    bu arada eoshd’nin iso12800 video karşılaştırmasına bir göz atın. http://goo.gl/vtexm

  • halitkin dedi ki:

    – mark 3 ile videoda auto focus özelliği geldi mi?

    – firmware ile full hd 60 fps çekim yapabilir mi yoksa fps yazılımdan ziyade donanımla mı ilgili?

    – üzerindeki mikrofon girişine converter ile xlr bir shotgun mikrofon bağlanıp iyi ses alınabilir mi yoksa ayrı ses kayıt cihazı şart mı?

  • Cenk Oğurtanı dedi ki:

    Video AF özelliği Canon 5DMKIII’de yok bildiğim kadarıyla; Nikon D7000 ve Nikon D800’de ise mevcut…

  • cenk tezcan dedi ki:

    af özelliğini d800 de ben okumadim.
    iso performansi için bile mark3 almaya değer.

  • Cenk Oğurtanı dedi ki:

    Fotoğrafta ISO performansı D800’de iyi olacaktır tahminime göre… İyi bir algoritma ile 36 MP dosyaları downsize ederken gürültüyü çok iyi bir şekilde azaltmak mümkün olacaktır diye düşünüyorum…

  • mancorna dedi ki:

    D800 video için sensörün tamamını kullanmıyor, dolayısıyla tam 36 MP’den downsample ettiğini söyleyemeyiz ayrıca geniş açı için de dezavantaj olacak.

    Bu arada D800 24 mbps IPB codec kullanırken, canon’da 90 mbps ALL-I codec kullanıyor.

  • Cenk Oğurtanı dedi ki:

    Bazı yabancı testlerden cümleler:

    D800 has 63% more pixels
    D800 has at least 2 stops more dynamic range at ISO 100
    D800 looks equal or better than the 5D3 at ISO 25600

    “The sharpness is clearly a win for Nikon in this test. I think the 5d3 noise is blotchey compared to the nikons resized image. So to me, its a clear win in the sharpness AND noise category for Nikon here. I could not care less about the JPG comparometer worthless findings, they are just misleading if you shoot raw, which i suspect pixel peepers do.”

  • mancorna dedi ki:

    sanırım bu yorumlar fotoğraf performansı ile ilgili video değil.

  • Mos dedi ki:

    D800 video çekiminde; FX (fullframe) yada DX (Canon’daki APSC) formatlarından istenilenin seçilmesine olanak tanıyor. Bu da macro yada tele çekimlerde çiddi anlamda fark yaratır. Yani geniş açı elde edememek gibi birşey sözkonusu değil.

  • mancorna dedi ki:

    Sitelerde 1.2x çarpanı olduğu yazıyor. Buda FullFrame değil. APS-H oluyor. Açıklamasını şöyle yapmışlar.

    For example, in FX mode the full frame sensor of the Nikon D800 at 36MP is 7360 pixels horizontal. Much of the moire and aliasing improvements on the 5D Mark III are expected to come from a new 3Ã?3 binning mode because the 22MP count of the sensor is 3x 1920 horizontally and 3x 1080 vertically, making even basic scaling a lot cleaner.

    Now the D800 has a strange 1.2x crop mode that Nikon havenâ??t explained properly yet â?? this could be for APS-H lenses but it could also be for cleaner video.

    Hereâ??s how the 1.2x crop effects scalingâ?¦ Reduce the full 7360 horizontal resolution by 20% and you get 5888. Divide that by 3 for 3Ã?3 binning and you get 1962 which is very close to 1920 and can be cropped only a tiny bit further in video mode for cleaner video if 3Ã?3 binning is utilised. Interestingly, vertical resolution in 1.2x crop mode when cropped to 16:9 and divided by 3 is 1088!

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube