Canon C200: Merhaba RAW!

Canon’u yıllardır yerden yere vuruyorum. Bunun nedeni de yeteri kadar yenilikçi olmamalarıydı. özellikle C serisine her zaman soğuk bakıyordum. Bana göre fiyat / performans oranları yeterli değildi.

Bugün bu durum değişmiş olabilir zira yeni Canon C200 yıllardır hasretle beklediğimiz bir kapıyı ilk açan kamera oldu: RAW (Ham) kayıt. RAW kayıt bilindiği gibi video bilgisinin algılayıcının üzerinde oluştuğu şekilde kaydedilmesi anlamına geliyor. Bu da daha yüksek detay, daha fazla dinamik aralık ve beyaz ayarının sonradan yapılabilmesi gibi avantajlar getiriyor.

Şuradan da görebileceğiniz gibi yeni Canon C200 kendi içinde Cinema RAW Light adında “sıkıştırılmış” bir ham kayda izin veriyor. Üstelik bunu 4K olarak ve 50kare hızında yapabiliyor!

kameranın fiyatı 9000 USD olarak açıklanmışÂ ve tabi ki bu ucuz değil ama yine de 10K altında ham kayıt yapabilen bir Canon beklenmedik ve iyi bir haberdir!

Yıllardır bu blogu izleyenler bilir ben bu gelişmenin 3-4 yıl önce olmasını bekliyordum. Kendilerince hakli nedenlerle Canon benim gibi düşünmedi : )

Olsun yine de bu iyi bir gelişme. Bundan sonra oyun yeniden kurulacak demektir. Yakında bir çok başka kamera aynı şeyi yapabiliyor olacak.

Sonuç olarak yıllar sonra yeniden: Bravo Canon! Her ne kadar Magic Lantern ekibi 6 yıl önce çıkmış 5d MK 3’ile aynı işi yapıyor olsa da buna da şükür diyelim.

PS: Blackmagic de uzun süredir bunu yapiyor tabi.

3 Responses to “Canon C200: Merhaba RAW!”


  • Ahmet dedi ki:

    Son zamanların kayda değer en önemli gelişmesi olmuş. Cinema RAW formatının performansını iş akışında görmek lazım. Umarım fazla ‘sıkıştırılmış’ bir format değildir.

  • yasin köse dedi ki:

    RAW
    4K DCI Cinema RAW Light
    4K/60p â?? 10 bit onto CFast 2.0
    4K/30p â?? 12 bit onto CFast 2.0

    XF-AVC 4K internal codec 2018 in ilk çeyreğine yetişecek deniyor ve kaç bit olacağı belli değil.

    RAW harici kayıt şu şekilde görünüyor.

    Full HD 120fps Continuous with no sensor crop
    4K/60p Long GOP 8bit 4:2:0 at 150 Mbps in MP4
    4K/24/25/30p Long GOP 8bit 4:2:0 at 100 Mbps
    2K/HD at 35 Mbps 8bit 4:2:0 in MP4
    Recorded onto SD cards

    Yani başka bir güncelleme daha gelene kadar 8 bit ve MP4

    Efektif piksel sayısı ve sensör boyutuna bakınca 800İSO yukarısında Canon LOG ile gece çekimlerinde güzel işler yapabilir.

    Kameranın BP serisi batarya kullanabilmesi çok iyi. Elde oldukça hafif olacak gibi görünüyor. Ayrıca 11-16V aralığında batarya kullanabilmesi için arkasında 4 pin soket var. Fakat bu klasmanda bataryalar için ekstra bir vidalama işi gerekli. Bu da batarya kadar bir ağırlık daha demek.
    Kamera üzerinde harici bir güç çıkışı görünmüyor (en azından bir Hirose olsaymış iyiymiş)

    Bu klasmanda bir video kamerada Dual piksel otofocus çok güzel bir gelişme. Zamanı gelmişti.

  • Onur Çobanoğlu dedi ki:

    Malesef Türkiye satış fiyatı tahminimce 35.000 tl civarında olur. :(… Sony A7S ile yola devam 🙂

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube