Lytro: Önce Çek Sonra NetleLytro: Önce Çek Sonra Netle

Bu hafta en az dört yerden mail geldi bu konuyla ilgili. Evet artık bahsetmek için biraz geç ama anmadan geçmeyelim: Bir kaç yıl önce Stanford’da bir doktora tezi olarak haberi çıkmıştı, şimdi 50 milyon USD yatırımla bir kamera haline geliyormus: Adı Lytro

Lytro bildiğimiz kameralardan farklı olarak “ışık alanını kaydediyor”. Tabi bu yuvarlak bir laf. Bunun nasıl yapıldığını tam olarak açıklamıyorlar henüz. NYTimes daki yazıya göre algılayıcının önündeki micro mercekler sayesinde oluyor bu iş (nasıl?)

Her neyse sonuçta yukarıdaki resimde istediğiniz yere tıklayıp net hale getirebiliyorsunuz. Yani Lytro focus gerektirmiyor. Sonradan netlik yapabiliyorsunuz. Tüketici sınıfı kameralar için harika bir haber. Profesyonel ve yarı profesyoneller için şimdilik bir haber yok. Fakat Lytro’nun bir nevi Apple’in telefon için yaptığını fotoğraf makinesi için yapmak istediği söyleniyor.

Bana gelince kare formatta çekmesini sevdim. Bunun dışında uzun yıllardır ilk defa birisi kamera alanında yepyeni bir şey yapıyor. Fakat nedense bir huzursuzluk var içimde. Bekleyelim bakalım ileride hepimiz Lytro lanacak mıyız?

Ayrıntı şurada

7 Responses to “Lytro: Önce Çek Sonra NetleLytro: Önce Çek Sonra Netle


  • yasir doğan dedi ki:

    görüntü ekibi artık şişman şişman insanlardan olusacak sanırım 🙂

  • temmuz dedi ki:

    HDRx gibi bunun da video kameralara bütünleştirilmesi ne kadar zaman alır? Çünkü etkileşimli sinemada çok güzel çalışabilir. “İzledikçe netle” gibisinden bir etkileşimli film deneyimi çok hoş olabilirdi.

  • osman siewertsen dedi ki:

    ciddi anlamda güzel bir buluş bence..eğlenceli bayyağı,iphone’da da süper uygulamalar var,şimdiki gençler gerçekten çok şanslılar,hayalleriyle bu teknolojileri birleştirirlerse ortaya olağanüstü şeyler çıkar diye düşünüyorum…tablo o kadar da vahim değil bence : )

  • ilkerc dedi ki:

    video icin de olabilir bence. yalniz bu isi yapabilmek icin sensor cozunurlukten feda ediyor olmali. baska buyulu bir yol bulmadilarsa farkli uzakliklarda micro mercekler olmali.

  • nAyuyan dedi ki:

    Focuspullerin maaşına zam işine son

  • Ahmet ER dedi ki:

    Merhaba İlker Bey;

    Polaroid Two Instant Digital makinesini hiç kullandınız mı yada olumlu/olumsuz yanları hakkında bilginiz var mı?

    Selamlar
    Ahmet ER

  • AltanS. dedi ki:

    Bakis yönünü takip eden gozluklerle real d nin birlestigi bir teknik cok zor olmaz herhalde buradan sonra. Dolayısıyla, sabit focusun tek dert olduğu stereo filmmaking/watching whatever konusunda bir devrimin habercisi olabilir diyerek, kötümser olacağım 🙂

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube