NAB 2012'den 1 Nisan sakasi kivaminda bir haber. Blackmagic Design uzerinde calistiklari ve Temmuz ayinda piyasaya surecekleri soylenen yeni kamerasinin ozelliklerini tanitmis.
Bilinen ozellikleri su sekilde.
- Raw Recording - 2.5k - 13 stops dynamic range - Integrated SSD to record Cinema DNG Raw, ProRes and DNxHD - EF and ZF mount lenses - SDI and Thunderbolt - Touch screen LCD - Free full copy of DaVinci Resolve - $2995
@halitkin 16mm sensoru disinda bir diger eksigi de bu kesinlikle. Belki dusuk cozunurlukte daha yuksek FPS kaydi sunabilir firmware guncellemesi ile. Her halukarda bu hali bile cok iyi tabi.
Bir kotu haber de bu kamerada EF lensler 2.3x carpan ile calisabiliyor. Bu da ozellikle genis acilarda sikinti olacagi anlamina geliyor. 16mm sensoru de hesaba kattigimizda full frame de ornegin 14mm olarak alinan goruntu baya daraliyor.
fullframe olsaydı bu fiyata çıkabilir miydi sizce ve boyutları böyle kompakt olabilir miydi? :) canon fullframe 5dm3 ü 3500$ dan satıyor, dahili ssd yok, raw video yok, 2.5K yok.. video dünyasına uzağım ama yarattığı etki-tepkiden bu kamera çok iş yapıcak gibi geliyor bana.. :)
Bana bu haliyle bile iyi görünüyor ama tam çerçeve değilse bile etkin alanının çözünürlüğü aynı olacak şekilde Canon standardında, 1.6 çarpanlı bir algılayıcı kullanılsa ve azami çözünürlükte bunun iki katı kadar, aşağı yukarı 50-60 karelik bir kare hızına çıkılabilse çoğu insanın budur diyeceği kamera olurdu. Öyle olsaydı çarpanlı Canon'lara alışkın, en azından kırpık algılayıcılı bir Canon'la birkaç bir şey çekmiş amatör kullanıcı bile EF yuvayı bir hayli tanışıklıkla kullanacaktı.
Hem sensörü küçük, hem ~2x çarpanla çalışıyor... Bu açıdan bakarsak EF mount ile kullanım için "hem kel, hem fodul" oluyor. Full frame ile karşılaştırıldıgında totalde 8,5x daralma söz konusu. Yine full frame de 16mm lens ile alınan görüntü bu kamerada 135mm ye çıkıyor.(Yanılıyorsam düzeltin) Bir de böyle geniş açı lenslerin distortion olayını da içine kattığımızda büyük sıkıntı.
yok abartmışsınız biraz 135 e çıkmaz.. :) 16*2.2 = 35mm filan olur. canon 16-35mm f2.8 II lensle güzel olur bu kamera. 35mm de 71mm civarı karşılığı olur.
Hayır "sensörü de içine kattıgımızda", toplamda dedim. Örnegin 5D Mark II 36 × 24 mm sensöre sahip. Blackmagic ise 15.6 x 8.8 mm. Yaklaşık 6x daha dar. Sadece lens çarpanını diyorsanız tabi söylediğiniz gibi.
Görece küçük sensör dolayısıyla özellikle geniş açı uğraştırabilir ama kat kat pahalı rakiplerinin lütfettiği 8 bit renk derinliği ile post production'da sürünmeye tercih edilebilir ; )
Hitler videosunun Black Magic vs Canon uyarlaması güzelmiş ; ) Videonun sonunda geçen "Aslında kimse 2,5 K raw iş akışı ile uğraşmıyor değil mi?" cümlesi bence can alıcı: 'Ucuza' 2,5 K raw ucuz uçak benzini gibi birşey! Yani bir de o benzini kullanacak uçak lazım yanında! ; ) Ama kameranın sunduğu 10 bit prores çıkış seçeneği güncel şartlar altında ızdırap/kazanç oranı açısından son derece verimli bir çözüm gibi görünüyor, ne dersiniz?
Video'nun son cümlesi aslında tespitlerin en önemlisi... ; )
açıkcası ben black magic kamera çıktığı için çok sevinçliyim. sensörü haricinde bence ideal bir kamera. özellikle dokunmatik ekran en önemli özelliği benim açımdan. ayrıca 12 bit kayıt yapması 3000 dolar civarı bir cihaz için gayet önemli. ileride düşük fiyata full frame bir kamera çıkartırsa şu anki mevcut özelliklerle bence çok iş yapar.
canon böyle saçma hareketlere devam ederse bence bu tip firmalar aradan çok rahat sıyrılabilir. şuanda bütün internet sitelerinde ilk haber blackmagic kamera. beklenenden fazla ilgi görmesinin sebebi bence canon'un saçmalıkları ve scarletin eksi yönleri.
Dslr segmentinde yeni kamera arayışındayken oldukça heyecan verici bir alternatif oldu blackmagic. 13 stop dynamic range ile kamera ile lisanslı gelen da vinci ile yapılabilecekler (h264 compress ile yapmayı bile hayal edemediğimiz) , SDI teknolojisi, raw kayıt, dnxhd kaydedip transcode işlemini tarihe gömmesi, kompak dizayn bunlar bu fiyata yakın gelecekte hiç de beklemediğim gelişmelerdi. 2k 4k çözünürlükler pratikte şu an için beni ekstra cezbetmiyor,HD yeterli ama çarpanlı sensörü duyunca tüm hevesim kaçıyor. Dokunmatik ekran denince de aklıma evladiyelik ilk sony handcam'im geliyor :) Telefonda şahane ama kamerada pek hoşlaştığım bir özellik değil.
Blackmagic dslr killer olmayı sensör farkıyla kaçırıyor benim için. Dahili pil olayına girmiyorum bile hiç.Mark III beklentileri tam olarak karşılayacak değişimlerle gelebilseydi gözümüz belki de bu kadar dışarıda olmazdı.
Görece küçük sensör geniş açı objektif işini zorlaştırıyor ama tele objektif işinde de bulunmaz bir nimet sağlıyor:
-TR'de 150 dolara satın alabileceğimiz 50 mm f1.8 oluyor 115 mm f1.8... Hadi o işi full frame olsa 500 dolarlık 85mm f1.8 ile hallettik diyelim; -TR'de 1500 dolara satın alabileceğimiz 200 mm f2.8 (referans objektifi olarak bilinir) oluyor 460 mm f2.8 ki en yakın dengi 400 f2.8, USA'de 11.500 dolar... ; )
Sensorden kaynakli crop factor 2.3x ef mounttan 2.2x toplamda 4.5x. O da 16yi full frame e gore 70-75mm gosterir. Ben o hesaplamayi hangi kafayla yaptiysam artik :) Kusura kalmayin. Ama trolluge gerek yok. Hatalıysak duzeltiriz zaten bunun icin bu ortamdayız. Bu fanatiklik nerden geliyor merak ediyorum. Biri size para mı veriyor bu is icin. Bunların RED fanı versiyonları meshurdur. :)
ilk gördüğümde sadece EF lensler geçmişti aklımdan, ama bu kameraya ef-s uyumlu lenslerde takılabiliyor, ultrageniş açı lenslerle çarpan problemi ortadan kaldırabilir. mesela tokinanın çarpanlı kameralarda çok kullanılan lensi, 11-16 f2.8 lensi var.canonun 10-22 lensi var filan. çarpanlı olması da başka bir avantaj doğuruyor aslında lens seçeneği daha çok.
Özcan bey yukarıda yazmışsınız, gerçi araya bir sürü bir şey girmiş :) sensör alanı olarak düşünmemiştim pardon. ama sensör alanını hesaplayıp çarpan çıkarmanın bize ne gibi bir göstergesi olur ki? çarpan 2.2 ise lensi bu çarpanla kullanıyoruz, alınan görüntüde"1980-1024" ise mesela "açılar eşitlediğinde" 5dm3 veya black magic kullanmanın verdiği görüntü olarak bir farkı olmaz diye düşünüyorum. açı olarak farkı olmaz diye söylüyorum yanlış anlaşılmasın, görüntü kalitesini üstadlar karşılaştırsın :)
Benim bahsettigim iki kamerayi yanyana iki tripoda koydugumuzdaki alan darligi. Acilari esitlemek icin yine alaniniz dar ise ozellikle kapali mekanlarda sikinti olacaktir. Tabi bir de alan derinligi kullanımı super35mm ve ff ye gore buyuk sorun.
Hep eksilerine degindik ama unutmamak lazım ki ilgili kamera 3000$.
Bu arada adamlar,3000 usd'a kamera yapmışlar RAW çeken...hala şikayet ediyorsunuz,orası şöyle-burası şöyle : ))) adam bu yazıları görse,tamam satmıyorum diyecek !!!
Bu kamerada sadece ef ve zf lensler mi kullanılabiliyor. 16mm kamera lenslerini kullanma şansımız var mı. Kullanılabilirse çarpan faktörleri değişir mi?
Kameranın sensörüne, crop faktörü hariç laf etmek gereksiz. 13 stop dynamic range. ISO performansını eleştirmek de anlamsız.Çünkü sensör "fotoğraf makinesi sensörü" değil. Sensörün ışık toplama özelliği teknolojisi dışında sensel büyüklüğüne bağlı.MFT sensörü 2.5 MP'e bölerseniz, sensel büyüklüğü Mark II' den, hatta D700 den bile büyük olacaktır.Alet rawDNG çekiyor.Kısacası, harika bir makina, üstelik bu fiyata.Türkçe kaynak arayanlar için burası var: http://antidotfotograf.com/blackmagic-cinema-camera