Dijital teknoloji neden yalnızca görüntü üretme sürecinde geçerli. Gösterim böyle mi devam edecek?
  • Merhaba;

Öncelikle İlker Hoca'nın olmak üzere, tüm kullanıcıların yorumlarını merak ettiğim bir husus epeydir kafamı kurcalıyor. Malum dijital kameralar artık sektöre tamamıyla hakim. Post prodüksiyon süreci de tamamen bilgisayarlar yardımıyla yürütülüyor. Fakat filmin gösterime hazır hale geldiği noktada bir laboratuvar süreci başlıyor. Duyduğum kadarıyla uzun metrajlı bir filmin master kopyasının çıkmasının, yaklaşık olarak 100.000 dolarlık bir maliyeti varmış.
    Anlamadığım nokta şu; neden sinema salonlarında halen negatif projeksiyonları hakim? Bu salonlarda dijital projeksiyon donanımı olsa, bu aradaki laboratuvar süreci tamamen devre dışı kalmaz mı? Yani bir işin, gösterime gireceği salonlara Dvd formatında gitmesi çok mu uçuk bir düşünce? Üstelik incelediğim kadarıyla full hd çözünürlüğe sahip projeksiyon cihazlarının öyle aman aman da bir fiyatı yok.
    Velhasıl kelam görüntü üretme sürecine ilişkin her gün yeni ürünler ortalara saçılırken, gösterimde yerimizde sayıyor oluşumuz bana bir garip geliyor...

• Yukarıda Dvd dedim ama o biraz tuhaf oldu :) Ya da hard disklerle diyelim...
  • Su anda bazi salonlar dijital gosteriyor. kanyon da 9 nolu salon dijital bildigim kadariyla.
  • Bu konu hakkında genel itibariyle yaptığınız yorumlar doğru, film yapım aşamasında ve kopya sürecinde dijital teknoloji çok ekonomik. Ancak full hd projeksiyonların öyle aman aman bir fiyat olmadığını söylemişsiniz (bu doğru değil). Evde kullandığınız projeksiyon cihazlarıyla sinema salonlarındaki makineleri bir tutmamak lazım. Eski usul bir makina 15-20 bin lirayken, dijital gösterim yapan bir makina 100-150 bin lira civarında. Ve salon sahipleri bu kadar büyük bir yatırım gerçekleştirmek istemiyorlar.
  • Guzel bir konuya deginmissiniz...su an icin avrupa ve ulkemizde 2K cozunurlukteki film baskilar yaygin..

Bundan cok uzaklara degil,2008'de james bond digital cekilecek denseydi kimse buna inanmazdi son james bond digital teknoloji ile tamamlandi...
    (Alexa ve codex)
    Amerika'da 4K projeksiyonlar basladi ve bunlarin hepside digital......

christie ve barco iki buyuk digital projeksiyon ureticisi,pahali urunler ama R&D departmanlari daha hesapli projeksiyonlar uzerine haldir haldir calisiyorlardir eminim buna...

Avrupa'daki ekonomik kriz,bu yeni yatirimlarin onunu kesti,uzakdogu cok ilginctir HD yayinlarda avrupa'nin cok cok onunde...

Simdiki surecte uretim mekanizmalarinin en buyuk dinamigi "dusuk maliyetler"

Bu dalganin yeni dunya duzeninde edinecegi dilim cok buyuk olacak diye dusunuyorum...

Kamera ureticileri coktan 2K'nin uzerindeki cozunurluk ureten kameralarda 40.000 usd dolar bandinin altina dustuler..

Simdi sira islemcilerde ve monitorlerde...

Hadi bir ongoru daha yapayim,ibc2010'da yazdiklarim harfiyen cikmisti...

4K onumuzdeki seneden itibaren standart bir deger olarak karsimiza cikacak..sinema sektorunun dinamikleri cok etkilenecek bundan diye dusunuyorum...

4K sinema projeksiyonlarini kisa bir zaman icerisinde gormeye baslayacagiz bence avrupa ve bizde..

Yeni dinamikler,yapimcilara cok olanaklar sunmaya baslayacak diye dusunuyorum..cok daha az maliyetlerle yuksek cozunurluklu goruntulere ulasmak hicte zor olmayan bir hal bekliyoruz...

Bu surecte bence en buyuk darbeyi rental house'lar gorur diye dusunuyorum...herseyin cok daha ucuzu uretilirken,insanlar ben neden daha fazla oduyorumu kendilerine daha cok sormaya baslayacaklar...

Yeni dinamikte bana gore,color grading ve compositingle ugrasan posthouse'lar,kesinlikle yeni oyuncular bekliyorum..bu alanda sessiz sedasiz ilerleyen ve kendine vizyon koyan bircok isimle hergun tanisiyorum...

ve hepsi birleşince 4K projeksiyonların yaygınlaşmaması için hiçbir sebeb yok...

Bu arada playstation ilk defa 2K kavramını son tüketici ile karşılaştırdı...

• Dijital projeksiyonlar dağıtımci ve yapımcılar icin ekonomik ama salon sahipleri icin tam tersi cok pahali, digital projeksiyonlarin salon sahipleri icin tek kazanci 3D film gosterebilme imkani. Zaten zirt pirt gelen 3D filmlerin bir amacı da bu, salon sahiplerini bu yatırıma tesvik etmek.
  • New York'taki sinema salonlarının çoğu dijital ve genelde Sony kullanıyorlar.3D aparatı var sadece mercek kısmını değiştiriyorlar.Yaklaşık 120.000 dolar civarında.

Maalesef çok uzun zamandır sinemaya gitmiyorum çünkü ara vermiyorlar sıkılıyorum.Hatta gittiğim filmlerden birinde de kavga çıkmıştı. Genelde sinemalarda seyircilerin arasında güvenlik görevlisi de bulunuyor.Buna rağmen uzun filmlerde insanlar kapalı alanda geriliyorlar herhalde(Kültüründen bahsedeyim istedim)

Aradaki kalite farkını bilmediğimden yorum yapamayacağım.

4K geleceğin teknolojisi ondan sonrası çözünürlük olarak yok.Çünkü insan gözü 4K den sonrasını algılayamıyor.Sinema salonları yada çok büyük ekranlar için daha yüksek çözünürlükler kullanılabilir o başka bir konu.

Projeksiyon teknolojisinde en son Mitsubishi'nin buluşu Laservue lazer projeksiyon vardı fakat tam olarak pazarda varlık gösteremediler.Televizyonlarını 7000 dolardan satmaya kalkarlarsa olacağı buydu zaten.Fakat o teknoloji hala ne ev sinema sistemleri ne de ticari ürünlere yansımadı.Lamba ömrüydü, rainbow efektiydi gibi sorunlar yok kontrastı çok yüksek ayrıca çok geniş bir renk gamutuna sahip.Sony'nin bu konuda çalışması varmış diye duydum ama bilmiyorum.

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!