Super 35mm Sensör ile Full Frame Sensör arasındaki fark nedir?
  • Merhabalar. Affınıza sığınarak yukarıdaki başlıktaki anlamadığım bir konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Bazı kameraların özelliklerinde "Selectable Super35/Full Frame" yazıyor. Bazı kameralarda da, mesela Canon C500 Super35mm sensöre sahipken 1DC Full Frame sensöre sahip deniliyor.

Full Frame'den kasıt zaten 35mmlik sensörün tarifi değil midir? Super 35 mm nedir? İnternette baktığımda Super35'le ilgili negatif filmlerle ilgili bilgiler çıkıyor.
  • 7 Comments sorted by
  • Full Frame 35mm ile Super35mm aynı değildir. Super35mm sensör APS-C'ye(550D, 600D, 7D) çok yakın büyüklükte bir sensör çeşidi. Full frame 35mm ~36x24mm iken Super35mm ~24x18mm büyüklüğünde.

image

DSLRleri video konusunda popüler yapan zaten FF olmaları. Profesyonel kamera sensörlerini bir çoğu Super35mm boyutundadır.(Alexa, RED Epic-Scarlet, C300 vs.) Selectable FF/Super35mm olayını ise ilk defa duyuyorum. Fakat şu olabilir. Yeni nikon kameralarda crop modları mevcut. Yani istersen FF çekip istersen 1.6x 2.0x ya da 3.0x croplu çekebiliyorsun. Çıktı yine 1080p oluyor. Onun dışında ben ilk defa duyuyorum açıkcası.

Tabi günlük 5000$ verebilirim diyorsan daha büyük sensörlü(~50x30mm) Phantom 65 gibi profesyonel kameralar da mevcut.
  • Full framein film yapımcıları için en önemli avantajlarından biri söylediğiniz gibi alan derinliğidir. Bir diğeri lensde gördüğünü çarpansız kaydedebilmesidir. 50mmyi tam olarak 50mm alırsınız.

Full frame Super35 den iyi de kötü de olabilir. Tamamen kullanılan kameranın sensör kalitesine, nasıl ve hangi formatta kaydettiği vs. gibi özelliklere bağlıdır. Örneğin Black Magic Sinema kamerası 16mm sensöre sahip. FF sensörün yarısından bile küçük. Ama şu an piyasadaki tüm dslrlerden daha kaliteli video elde edebiliyorsunuz. Dezavantajı ise alan derinliği sorunu ve 35mm=85mm, 50mm =115mm olarak çalışıyor. ( 2.3x crop faktörü)

Video kameralarının çözünürlüğünün sensörle bir alakası yok. 16mm bir sensör ile 4K görüntü kaydedebilen bir kamera da olabilir. Aksine FF bir kamera 720p video kaydedebilir. Kamera işlemcisi yetiyorsa yazılımsal değişikliklerle mümkün. Ama sensörün büyüklüğünün çözünürlüğe etkisi de var. (bkz. oversampling) 4K kaydedebilen DSLR şu an için Canon EOS 1D-C var. (Ayrıca GoPro Hero 3 8mm sensore sahip ama 4K kaydedebiliyor.) Çözünürlük çok önemli değil bence.

Alexalar REDler neden full frame sensör kullanmıyor. Açıkcası bilmiyorum. Super35 bir standart haline geldiğinden olabilir, kamera maliyetini arttırdığından olabilir, teknik olarak mümkün olmayabilir. Bence bu soruyu İlker hocaya sormak gerek :)

Bu konuda exper değilim sadece bildiğim kadarını sizinle paylaşıyorum. Yanlışım varsa arkadaşlar düzeltir.
  • cevap benden gelsin alexa'lar red'ler neden full frame değil super 35 sorusuna.

35mm negatif dediğimiz de super 35'dir. ve o günden bugüne halen kullanılan ve tasarlanan lensler super35 sensörü kaplayacak kadar görüntü üretir. yani, ff'de vignetting'e sebep olabilirler. bu yüzden pl modifikasyonu için de 7d tercih edilir, sensör boyutu yukarda da denildiği gibi super35'e çok yakındır.
  • PL lensler Super 35 mm ye gore optimize edildikleri icin super 35 kullaniliyor. Dunyada epey bir PL mercek var. Onlari cope atamayacaklari icin dogal olarak Super 35 yapiyorlar.
  • Çok teşekkür ederim hocam. Şimdi aynı kataloglara baktığımda anladığım kadarıyla Selectable olayı da sizin anlattığınız gibi galiba. Bu konularda yeni yeni bilgileniyorum meraklıyım ve sorularım basit gelebilir :) şayet müsait olursanız kafama takılan başka şeyler de var.

Full frame sensörün görselliğe getirisi nedir? Alan derinliği elde etmek mi kaliteli keskin görüntüler elde etmek mi? Daha fazla çözünürlük mü diyeceğim ama HD den yüksek çekebilen bir dslr yok bildiğim kadarıyla.

İkincisi nispeten daha küçük işlemciye sahip olan dslr makineler, full sensörde pozlanan HD görüntüyü işleyebiliyor madem; neden alexa gibi daha büyük ve dolayısı ile ff sensörden gelebilecek görüntüyü işleyebileceğini düşündüğüm kameralar süper35 gibi daha küçük sensör kullanıyorlar?
  • Tekrardan çok teşekkür ediyorum bilgilendirmeniz için.
  • full frame'in getirisi daha sığ alan derinliği, ki bence bu iyi film demek değil ama türkiye'de böyle biliniyor üzücü bir şekilde, ve daha fazla ışık hassasiyeti.

super35 konusunu ilker abi de ben de açıkladık üstte zaten. full frame'in getirisini de biraz da olsa anlatmak istedim.

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!