LogC, S-Log, Canon Log, Gamut?
  • Merhabalar. Aklımı fena halde karıştırmış olan Log konusunu tam anlayamamaktan eminim bir çok amatör kişi şikayetçidir. Bu başlıkta bu konuyu toparlayacağımızı ümit ediyorum.

- Log yapıya sahip görüntüler, Online aşamasında sadece renklere daha fazla müdahale etme şansı mı tanır?

- Alexa Log-C, Sony S-Log, Canon ise Canon Log kullanıyor diye biliyorum, her firma kendine özgü bir log sistemi mi geliştiriyor?

- Alexa'nın log görüntüleri çok fazla flat. Sanıyorum diğerleri o kadar değil. Bunun sebebi ne olabilir?

- Red tarafında bu durum nasıldır?

Tabii soruların hepsine yanıt beklemiyorum, sadece kafamda dönüp duranları olanca amatörlüğümle (affınıza sığınarak) sormaya çalıştım. Belki bu sorular etrafında bu konuyu özetleyebiliriz. Teşekkürler.
  • 3 Comments sorted by
  • Algılayıcılar aslen Lineer aygıtlar. Yani Bir algılayıcı icin 1 mum isigi ile 2 mum isigi arasindaki fark ile 4 mum isigi ile 5 mum isigi arasindaki fark ayni.

Oysa insan algisi oyle degil. insan gozu 1 mum ile iki mum arasindaki farkla 4 ile 8 arasindaki farki ayni algiliyor.

Biraz karisik anlattim ama kisaca lineer her eklenen mumun gozumuze ayni oranda etki yapacagini var sayiyor. Oysa insan algisi lineer degil. us uc ve alt uclarda farkli tepki veriyor (yani bir mum ile 2 mum arasinda buyuk fark gorurken 100 mum ile 120 mum arasinda daha az fark hissediyor.

Bu nedenle lineer bir alet olan algılayıcıdan gelen veririn bir sekilde insan gozune uyarlanmasi gerekiyor. Iste buna log adi veriliyor. Kabaca alt ve ust uclari (aydinlik ve karanlik bolgeleri) daha fazla aralikla ornekleyip orta tonlari daha hızlı gecmek anlamina geliyor. Boylece daha soft ve post icin daha fazla oynamaya musait bir goruntu olusuyor.

- Evet her firma kendi log unu olusturuyor ama aslinda 3 asagi bes yukari hepsi ayni isi yapiyor.

- Arri nin tercihi boyle. Tabi boyle oldugu icin de sanki dinamik araligi daha yuksek gibi algılanıyor.

- RED ise log degil RAW kayit yapiyor. RAW ile Log ayni sey degil.

• Hocam çok teşekkürler değerli bilgileriniz için.
  • Log; bir video dosyasında gömülü bulunan gamma eğrisidir Raw ise Log gamma, Lineer gamma v.b algoritmalarla debayer edilmeye ihtiyaç duyan ve hali hazırda "Video" olmayan pakettir.

Çok yakında Log çekmeyen kamera kalmayacak diye düşünüyorum. Youtube Vimeo gibi sitelerde zibilyonlarca Log dosyası görmeye başladık bile.

@ilkercanikligil hocam  Testlerinin modası çoktan geçti ancak Arri'nin "sanki dinamik araligi daha yuksek gibi algılanıyor" dediğiniz Log C gamma görüntülerini film matrix on-off seçenekleriyle deneme şansınız oldu mu? Zira Sony'nin S Log (nispeten eski teknolojiler olsalar dahi özellikle F23-F35-SR9000PL) gammasından daha ilerideler. Canon'un Log gamma sı ise ITU709'un saturation-brightness-contrast'ı azaltılmış versiyonu gibi görünüyor. (Canon'u 8bit lik görüntüyü ancak tartan LED monitörden izlediğim kadarıyla yorumladım. Belki ilerleyen zamanlarda daha iyi bile olabilir. Canon böyle şeyleri sürekli yapıyor :) )
    iyi çalışmalar.

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!