Sony'nin full frame ilk SLT kamerası olan A99, SLR olarak üretilen A900 ve A850 den sonraki ilk SLT full frame kamerası. Çok zamandır dedikodusu yapılıyordu beklentiler bir hayli yüksekti. Benim de öyle. Çünkü ismi geçen firma Sony. Mükemmel sensörler üretiyorlar, ağı çok geniş, video konusunda tecrübeleri çok fazla vs...
Sonynin yeni teknolojiler üzerine yoğunlaşması çok iyi fakat bu teknolojilerin tam anlamıyla oturması için sanırım zaman gerekiyor. Videoda otofokus, hızlı çekim SLT nin artıları arasında. Bu artıların yanında eksileri çokça fazla. Örneğin EVF hem iyi hem kötü bir özellik.
Genel olarak A99'un artıları:
EVF. Viewfinder, Liveview gibi çalışıyor. Viewfinder içinden imajlara ayrıntılı bakabiliyorsunuz. Video modunda viewfinder üzerinden çalışabiliyorsunuz. Kısacası LV üzerinden ne görüp yapabiliyorsanız viewfinder üzerinden de yapabiliyorsunuz. Özellikle gün ışığı fazla olduğu yerlerde işe yarar bir özellik.
Videoda otofokus. Sony'nin video üzerinde 2 farklı odaklama özelliği var. Biri Face Detection diğeri Phase Detection. Emin olmasam da face detection imajdaki contrast üzerinden focus yapıyor ve bu zaten çoğu kompakt kameralarda olan bir özellik. Phase detection ise sensör üzerinden çalışıyor. (Sanırım A99'un Nikon D600 sensöründen tek farkı bu özellik)
1080p 60FPS
Sıkıştırmasız HDMI çıkış
Otofokus Zeiss lensleri kullanabilme.(Sony dışındaki kameralarda Zeissin AF lensi yok)
102 noktalı AF
XLR ve Mikrofon Kiti(+800$)
Peaking
Eksileri
EVF: Gündüz çekimlerinde ne kadar iyiyse gece çekimlerinde o kadar kötü. Özellikle yüksek ASA değerlerinde. Ayrıca tepki süresi OVFlere göre yavaş.
Videoda otofokus. Oto fokus film yapımcıları için pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü bir görüntü yönetmeni fokusa manuel müdahale etmek ve kontrolün her zaman onda olmasını ister. Sony -sanırım- bunu kolaylaştırmak istiyor ama daha zamanı gelmemiş gibi gözüküyor. Ne lensler o kadar hızlı ne de kameraların yapay zekası. Basit çekimlerde işe yarasa da profesyonel bir işte a99un oto fokusu kullanılır değil. En azından şimdilik...
Videoda moire ve antialiasing sorunu. Yoruma gerek yok videolarda bir kaç kare herşeyi anlatıyor.
102 noktalı AF sistemine uyumlu sadece 6 lensi var.
AVCHD ve bitrate. AVCHD ve 35mbps h264 olarak 2 seçeği var. Profesyonel çalışanlar için çok yetersiz. Hiç sanmıyorum ama belki ileride yeni codecleri XAVC'i de eklerler. O zaman süper olur.
Zoom. Daha hassas odaklama için zoom yapılamıyor.
CF ya da XQD slotu yok. Sadece SD ve Memory Stick girişleri var.(Pro seviye bir kamera için büyük bir dezavantaj)
Benim görüşüm fotoğraf konusunda Nikon ve Canon kameralara göre IQ konusunda çok büyük bir artısı olmasa da fiyat/performans olarak gayet iyi sonuçlar veriyor. AF Zeiss lens kullanabilmesi de cabası. Fakat video konusunda hayal kırıklığı olmuş. Sözün özü fotoğraf için fena olmasa da video için pek iyi bir kamera değil.
Sony'nin kompakt ve profesyonel kameralarındaki başarısı maalesef DSLR segmentinde yok. Benim şahsi fikrim bunun nedeni SLT. Çünkü A850 ve A900 çıktıkları zamana hesaba katarsak inanılmaz iyi kameralardı. Ayrıca Nikonun son kameralarına(D800 D600 D3200) bu kadar kaliteli sensör üreten ve bu konuda neredeyse tekel olmuş bir firmanın kendi kameraları için üretecekleri sensörlerin de çok iyi olmasını beklerim. Ki eminim öyledir de. Fakat mühendislik kısmında ya da kullanılan teknoloji konusunda bir sorun var. Bu da SLT'den olabilir diye düşünüyorum.