Sony, yeni profesyonel kameraları F5 ve F55 satışlarına başlamışken RED -içeriği net olmayan- bazı konularda Sony'nin "kasıtlı ve ahlaksızca" patent ihlali yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Patent ihlali büyük olasılıkla RAW kayıt konusunda ama ayrıntıları belli değil. İşin ilginç yanı bu kameralar arasına F65'i de eklemişler. Yaklaşık 2 senedir piyasada olan F65teki patent ihlalinin "Yeni F"ler tanıtıldıktan sonra ortaya atılması garip.
Amerika'da patent olayları bir hayli ilginç. Daha önce Apple ve Samsung arasındaki patent mevzularına bakarken görmüştüm; örneğin siz bir dokunmatik ekranlı telefon üretiyorsunuz ve bunun dokunmatik olmasının patentini alabiliyorsunuz. Tabi ben çok kabaca bahsediyorum ama gerçekten böyle bir şey var. RED eğer RAW video kaydı konusunda çok önceleri bir patent almışsa bu Sony'nin başını ağrıtabilir. Tabi sadece Amerika sınırları içerisinde. Ama şahsi fikrim bu davadan bir sonuç çıkmaz.
F55 in gövde yapısının Arri Alexa ile intihal derecesindeki benzerliğine ne demeli? Sony uzun zamandır talihsiz Japonya depreminden sonra toparlanmaya çalışıyor ve Full Frame dünyasında bende varım demek istiyor. Ancak bilenler bilir Sony; F35 cinealta'nın F16 uçaklarına benzer menüsü nedeniyle kamera asistanları arasında antipati toplamıştı ve gerçekten ergonomik bir tasarıma ihtiyacı vardı. Bunuda Alexa tarzı bir kamera yaparak sağlamaya çalıştı. Eğer hala yaranamazsa kurşun döktürmeye ihtiyacı var demektir. ( bu yorumu -Sony 4K Raw çekiyor Arri ne çekiyor? tartışması başlatmak için yazmadım. Sony'nin Ergonomik kamera üretmesi gerekliliği üzerine yazdım. Herkese iyi çalışmalar)