Magic Lantern ile Canon DSLR üzerinde RAW video
  • ML geliştiricileri bir kullanıcının isteği üzerine geçen haftalarda yazılıma RAW histogram ve zebra eklediler. Ardından LiveView ekranına gelen görüntüyü 14Bit DNG olarak kaydetmeyi başardılar. Daha önce bu veri sadece MJPEG ve YUV422 olarak kaydedilebiliyordu. 

Peki bu ne anlama geliyor. 5D Mark II ve Mark III gibi kameralarda 24fps RAW video mümkün müdür? Teoride evet mümkün. Ama şu an için pratikte mümkün değil. Şu anki halinde burst modunda 28-30 kare 2K görüntü kaydedebiliyor. Yani video için işe yarar değil. Ama time-lapse için biçilmiş kaftan. Shutter ömründen yemeden 2K raw time lapse çekmek mümkün. Ayrıca spor fotoğrafçıları için de işe yarayabilir. 

Tabi tüm bunlar bir başlangıç. DNG karelerin boyutu 5.7mb. 600x hızında CF karta yazmak için teorik olarak zaten fazla. Yapılabilecekler 14bit yerine 10-12bit kaydetmek, 720p raw kaydetmek, low-level kayıt(Canon'un bu işe izin vereceğini sanmıyorum),  YUV422 kayıt... Bunlardan hangisi olur ne derece olur bilmiyorum ama sanırım yakın gelecekte bir şekilde DSLR üzerinde de RAW video görebileceğiz.

image

Edit:
    Denemek isteyenler için 5D Mark II: http://nanomad.magiclantern.fm/nightly/ adresinden Nightly Build sürümünü indirebilirsiniz.
    Mark III unified olmadığı için kodu kendiniz compile etmeniz gerekiyor. Ama isteyen olursa kendim compile etmiştim onu ekleyebilirim buraya.  Tabi risk size ait :)
  • 21 Comments sorted by
  • Liveview ekranindan gelen goruntuyu raw olarak kaydetmek tam olarak raw kaydetmek demek degil diye biliyorum

zira canon un LCD ekrana vs verdigi sinyal 4:4:4 uncompressed bir sinyal degil.

sanki redundant data yaratmaktan baska ise yaramaz gibi geldi bana.
  • Hocam bahsedilen data 14bit raw data ondan eminiz. Fakat yarattığı DNG dummy bir dosya. Exif vs. tutmuyor. İşin nasıl işlediği beni fersah fersah aşar ama ML geliştiricileri emin olmadan yayınlamazlar.

Ben yine ekliyorum şimdi çektiğim 2 dosyayı. Adobe Camera Raw ile açabilirsiniz. Ben CR2 den exif ve boyut dışında(1928x1285) bir fark göremedim ama kararı siz verin :) 

Not: Bu arada sizin bahsettiğiniz 4 4 4 olmayan sinyal sanırım YUV422. Onu da ilk çıktığı günden beri kullanabiliyoruz zaten. Maksimum 12.5fps. PC de açması ayrı dert onun, baya sıkıntılıydı. .422 uzantılı dosya üretiyor, primitif bir programla jpge çevirmeniz gerek, baya bir iş. 

• evet haklisin gibi gorunuyor. ama demek ki baska bir yontemle yapiyorlar. zira canon un video out icin kullandigi data 14 bit degil 8 bit.

hayirli bir gelisme. eli kulaginda zaten Raw kayit meselesinin.
  • Yakın zaman için çok iyimser değilim. Ama 3-5 ay sonra baya bir yol katedilmiş olur. 1000x CompactFlash'a bile 14bit 1080p yazmak imkansız. Blackmagic'in yaptığı gibi 10 ya da 12 Bit yazabilirse bu iş çözülür. Ama bildiğim kadarıyla bu raw dediğimiz şey sensörden ne veri çıkıyorsa herşeyi yazıyor. Bunu 10-12 Bit gibi bir değere çebilirler mi bilmiyorum. Mantıklı gelmiyor ama görücez :)

Ayrıca oluşturulan DNG dosyasına kamera üzerinden bakamıyorsunuz. Dolayısıyla video olarak kamera içinden izlenilmiyor.

720p DNG ile çekilmiş örnek bir video

• LiveView ekranında 5x ve 10x zoom olarak da kayıt mümkün. Bahsedilen zoomun lensle alakası yok tabi ki. LV ekranına düşen görüntünün yine RAW hali. Yani teoride 100mm lensiniz ile 1000mm foto almanız mümkün görünüyor. 

Zoom yok:
    image

5x Zoom
    image
  • Son güncelleme:

5D Mark III ve Mark II üzerinde 85mb/s(800x-1000x) civarı yazabilen bir kart ile kesintisiz raw kayıt yapılıyor. Diğer kameralarda ise croplu olarak yine yazılabiliyor. Örneğin 600D ile 720p kesintisiz raw kayıt da mümkün. Bir kaç ay süreceğini düşünüyordum ama daha erken hallettiler. Bundan sonrası stabil olarak çalışmasını sağlamak. 
  • 5D mark III icin 1000X lik kart siparisi verdim amazondan bakalim geldigi an test edicegim merak ettim cok..Epic le Alexa direkt cope artik yasasin 5D mark III.1 senedir bos bos duruyordu kamera bu saatten sonra bu ise yarayacak gibi..
  • Denemek için 1000x kart almaya gerek yok. İlla 1080 olacak diyorsan o ayrı ama 400x 600x kartlar ile de çalışır. Hatta daha düşükleri ile bile. 

Mümkün mü bilmiyorum ama CF kartı SSDye çeviren bir dönüştürücü filan olsa teorik olarak 4K bile yazabiliyor. 

image

image

image
  • kemalettin bey bile böyle bir yorum yaptıysa gerçekten inanılmaz bir gelişme demektir bu :)
  • heheheh ne oldu kemalettin hakkaten yahu?

ozcan sende var mi bu son cikan surum?
  • Var hocam. Zaten kendim compile ediyorum her güncellemeyi. :) Ama şu an modül olarak çalışıyor. Dosyanın linkini vereyim ama kullanım için biraz açıklamam lazım.

Öncelikle dosyalar şurda(12 Mayıs 2013 tarihli compile):

- Dosyaları indirip SD karta atıyoruz
    - Kartı EOSCard ile kartı bootable yapıyoruz(http://pel.hu/down/EOScard.exe) EOS_DEVELOP ve BOOTDISK işaretli olacak
    - Menuden firmware updatei seçip  karta attığımız fir dosyasından update ediyoruz. 
    - Magic Lantern artık çalışıyor olması gerek.
    - Delete tuşuna basıp Magic Lantern menusunden en sonda M adında bir menu var ordan Load Modules dedikten sonra raw_rec: Loaded gibi bir uyarı verince aktif olduğunu anlıyoruz.
    - Yine ML menusunden, Movie menusunun altında RAW Video çıkması lazım. Sonrasında yukarıdaki paylaştıgım fotoğraftaki şekline boyut seçip Start dediğinizde kaydetmeye başlıyor. Durdurmak için yine delete tuşuyla menuye girip stop demeniz gerekiyor.

Son olarak karta kaydettiği dosya M0000000.RAW şeklinde tek bir dosya. Bunları DNG sekansı olarak export etmek gerekiyor. https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/downloads/Raw2dng.exe adresinden exeyi indirip M0000000.RAW dosyasını exenin üzerine sürükle bırak yaptığımızda dosyanın olduğu konuma DNG sekansları export ediliyor. Sonrası malum... AE ya da Premiere e attığınızda Camera RAW dan renk düzenlemesini yapıp kullanabiliyorsunuz. 

Şu anki hali YUV422 kayıtta olduğu gibi çok primitif. Ama kullanımı göründüğü kadar zor değil. 

Klasik notu yazayım: Oluşabilecek hatalardan hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum :)

Not 2: Magic Lantern 5D Mark III için şu an için sadece SD kart üzerinde çalışıyor. 
  • Ozcan sen 5D mark III te sahsen test ettinmi bunu? 
    ilker bey ben Red le inanilmaz mutluyum sadece saka yapmistim yukarida :) 5D Mk3 e de boyle birsey gelmesi ekstra iyi oldu heryere Epicle gidilmiyor malesef fakirin Raw kamerasi 5D mk3.Black Magic e rakip dogdu valla piyasa haraketlensin biraz degilmi..
  • Evet test ettim. Ama cf kartim yavas 30mb/s yaziyor. 80-100 kareden sonra kare atliyor. Surekli kayit icin 1280x540 alabiliyorum en fazla.

Bu arada Kingston 600x CF kart almayin. Kendileri 90mb/s oldugunu soyluyor. Pc testi 65-70mb/s gosteriyor. Ama kamera icinde 30mb/s ustune cikamiyor. Ucun etin yahnisi. Fiyat /performans olarak en mantikli cozum Komputerbay 128gb 1000x kart. 180$. Lexar cok pahali.
  • Simdilik ugrasmaya gerek yok. daha stabil bir surum ciksin deneriz.

• 10 Bit, 12 Bit ve 14 Bit kaydetme olayı da çözüldü gibi. 1080p için 1000x kartlara kitlenip kalmaya gerek kalmayacak. 12bit için ~65Mb/s 10 bit için ~50Mb/s kayıt yapan kartlar yeterli olacak. Ayrıca teorik olarak 10Bit 4K ya yakın bir çözünürlükte kayıt yapılabilir. O yüzden 4K için yine hızlı kartlara ihtiyaç var. 

• Sen kaclik kartlarla test ediyorsun ?
  • 10bit ile 14bit arasında görüntü kalitesi açısından fark ne oranda. Bir test var mı?
  • @RENTILCI Ben 32Mb/s yazan bir kart ile test ediyorum. Full HD alamıyorum tabi ki 1310x540 ve 1280x540 boyutlarda croplu alabiliyorum. Mevzu finalize olunca alırız artık hızlı kart :) Teorik olarak 4K MJPEG olur 10Bit RAW olur daha bir çok alternatif var o yüzden acele etmeye gerek yok. 

@bigking 10 ve 12 bit üzerinde çalışıyorlar, test için bile yayınlanmadı. 
    14 Bit ve 12 Bit farkı: http://francoismalan.com/2011/10/raw-12bit-or-14bit-lossy-or-lossless/ 12 ile 14 arasında insan gözünün algılayabileceği bir fark olduğunu düşünmüyorum, 10  ile 14 arasında bu fark görülür. Ama kayıpsız 10Bit RAW bile kaplayacağı alan ve çalışma rahatlığı göz önüne alınırsa olarak baya bi iş görür bence. 
  • cf karta 1880x800 çözünürlükte mark 2 ye 1000x kartla sorunsuz kaydedebiliyorum tek sıkıntı 4 gb dan sonra kaydedilen görüntünün sınırlamasında 2. bir rar dosya açması ve pc de 4 gb dan fazla kaydedilmiş raw dosyayı açamıyorum bu konuyla ilgili bilgisi olan varmı saygılar.
  • kopyalabiliyormusun diske peki?

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!