NEX-VG10

Sonunda beklenen oldu ve Sony küçük kameralar sınıfında “büyük algılayıcılı” ilk örneği çıkardı. Panasonic daha önce davranmıştı ama nedense Sony “ilk biziz” demiş basın bülteninde.

Kamera önceden duyurulan NEX serisi fotoğraf makineleri üzerine kurulmuş. 14 milyon piksele sahip APS-C bir algılayıcıya sahip olan kamera Sony’nin deyimiyle “harika bir derinliğe sahip mükemmel HD görüntüler” üretmek için yaratılmış (daha önce aklınız neredeydi o zaman?)

E mount mercekleri kabul eden kamera bir adaptörle DSLR merceklerini de kullanabilecekmiş. 12800 ASA ya kadar gidebileceği iddia edilen kamera beklendiği üzere AVCHD formatını kullanıyor. En fazla 60 kareye çıkabilen NEX VG10 profesyonel ses girişine sahip değil. Aletin izin verdiği saniyedeki en yüksek veri miktarı 24 Mbps (Canon EOS 5D MK II’de 39 Mbps)

Kameranın fiyatı henuz belli değil (ya da ben bulamadım). Böylece her şey beklendiği gibi ilerlemeye devam ediyor. Pek yakında bu kameranın daha “Pro” bir sürümünü göreceğiz.

Ben alır mıyım bu aleti? Asla ama alana da mani olmayalım : )

Ayrıntı her zamanki yerinde.

EDIT: Fiyat 2000 USD olacakmış. Sony çok uçmamış, fiyat makul.

EDIT 2: VG10 sadece INTERLACED cekim yapabiliyor ancak  aslında progressive goruntuyu Interlaced bir video formatinin icine yaziyor. Yani sorun yok.

82 Responses to “NEX-VG10”


  • schizophrenia dedi ki:

    sony giriş seviyesinde ilkiz iddiasında bulunmuş, panasonic profesyonellere diye tanıtmıştı kamerasını.

  • Ahmet dedi ki:

    Bu haberi açıkcası Canon’dan bekliyordum ama Sony hızlı davranmış. Asıl önemlisi yeni bir sayfanın açılmış olması. Bu rüzgar nerede duracak çok merak ediyorum.

    Bu arada fiyat konusunda Dpreview’de şöyle bir cümle geçiyor;

    It will sold as kit with image-stabilised E18-200mm F3.5-6.3 OSS lens and will be available a suggested retail price of â?¬2000 / $2000.

    Öte yandan 3D teknolojisini öngören şirketlerin ellerindeki son teknolojiyi 3D kameralardan önce sonuna kadar sundukları gibi bir izlenime kapılıyorum. Eğer devir 3D devri olacak diyorlarsa, yıllardır ucundan azıcık gösterdikleri teknolojiyi sanki bir lokmada önümüze sunuyorlar ya da henüz bilmediğimiz parametreler öğrenip bu aletlerin aslında çok da profesyonel olamayacağını öğreneceğiz. Son ihtimal ise video kameralar fotoğraf makinaları gibi belirli bir standardın üstünü yakalamaya başladı. Böylelikle profesyonel-amatör çizgisi gittikçe şeffaflaşacak.

    Son hamlelerin çözünürlükle oynanma ihtimali de epey yüksek, hali hazırda kullanılan teknoloji sinema çözünürlüğünde değil. 3 vakte kadar sinema çözünürlüğünde ve alınabilir fiyata kameraların üretilmesi de oldukça olası, ondan sonra da 3D olur belki, daha da sonrasını göremiyorum…

  • Harun dedi ki:

    Anladığım kadarıyla o üzerindeki objektif adaptör vasıtasıyla monte edilmiş.

    Yalnızca sensörü diğerlerinden büyük olan bir handycam’i 5d, 7d gibi kameralar dururken neden tercih edelim ki?

  • temmuz dedi ki:

    Objektif adaptörü kullanılmamış. Bildiğim kadarıyla resimdeki objektif 18-200mm kit mercek. Makine Sony NEX’lerle aynı objektif yuvasına sahip. Zaten dpreview’a göre daha yüksek bir bitrate’le kayıt yapması, elektronik bakacı, “Quad Capsule Spatial Array” mikrofonu ve daha fazla harici kontrol sunması hariç NEX 5’le aynı cihaz. 14.6 megapiksellik fotoğraflar çekiyor ama raw desteklemiyor. Bunu da Sony muhtemelen alet Nex 3 ve Nex 5 satışlarına ket vurmasın diye yapmıştır.

  • Cenk Oğurtanı dedi ki:

    RAW destekleyen modellerinin de orta vade bir zaman içinde çıkması kaçınılmaz… Pandoranın kutusu açıldı… Şimdiye kadar fındık-fıstık sensörlere insanları mahkum etmeleri ise affedilir gibi değil tabii… İnsanlar evlerinde kamera yapmaya başlayacaktı neredeyse…

  • Cenk Oğurtanı dedi ki:

    Aslında bu aracı “sensörü büyük bir handycam” diye tanımlamamak lazım… Neticede değişken objektif ve büyük sensör ikilisinin böyle bir compact ve görece ucuz bir pakette bir araya gelmesi aslında önemli bir haberdir bence ilerisi için… Bir de RAW çekse…

  • Solivagus dedi ki:
  • Kemalettin dedi ki:

    Raw çekmek o kadar sanıldığı kadar kolay bişi değil..Yakın zamanda da beklemeyin öyle birşey kesinlikle.Bu kameranın adınıda 2 sene sonra kimse hatırlamaz demedi demeyin..

  • temmuz dedi ki:

    RAW derken fotoğraf kaydından söz ediyorum. NEX 3 ve NEX 5 yanlış bilmiyorsam RAW fotoğraflar çekiyor. NEX-VG10 fotoğraf kaydında da RAW desteklemiyormuş.

  • osman siewertsen dedi ki:

    doğum,düğün,dernek,bilumum happy birthdayler için şahane gözüküyor…şık ta cantası vardır kanımca…

  • Cenk Oğurtanı dedi ki:

    Profesyonel ses girişleri de çok önemli… Umarım bir ileri modelde olur…

  • ozan dedi ki:

    http://jugheed.org/
    açıkcaıs bu paraya daha düzgün birşey alınabilinir, yapılabilir aslında..

  • özer dedi ki:

    selamlar, bana acil destek lazım.
    kısa film, klip, tanıtım film v.s.. gibi işlerde kullanmak istiyorum. sony nex-vg10e veya sony nxcam-nx5 son olarak sony hdr-ax2000e… hangisini önerirsiniz

  • Objektifin arkasına geçen görüntü film bantı üzerine tek kare düşünce fotoğraf makinesi, hareketli olunca video kamera oluyordu.
    Şimdi objektifin arkasında duran sensör görüntüyü matematiksel kodlarla silikona kaydediyor (ister hareketli ister tek). Yani olay, mercek ve görüntünün düştüğü sensör!
    Dış plastik kasa fotoğraf makinesi veya kamera şeklinde olsun hiç farketmez. Fark adece isim ve plastik tasarım farklılığı.

    Şimdi bu APS-C sensör ve değiştirilebilir objektifle VG10’un çekemeyeceği kalitede görüntü olabileceğini sanmıyorum.
    Profesyonel kameralar, uzayda kapladıkları hacmin büyüklüğüyle olmayacak artık.

    VG10 ilk basamak. Bir sonrakinde Sony, aynı kameraya full frame algılayıcı ve XLR ses girişi ekler diye düşünüyorum..

  • hakan dedi ki:

    ilker bey merhabalar
    kısa film çekimleri için sony nex vg10 e almayı düşünüyorum
    fakat anladığım kadarıyla siz bu makineyi önermiyorsunuz. 60D veya 7D daha iyi bir seçim mi olur benim için?

  • ilkerc dedi ki:

    Bu gercek bir kamera. Eger kamera gibi gorunmesi ve hissedilmesi sizin icin onemliyse bunu dusunun.

    yok fotograf cekerim film de yaninda bonus olur diyorsaniz digerlerini dusunebilirsiniz.

    yani ne yapmak istediginize bagli.

  • hakan dedi ki:

    Öncelikle cevapladığınız için teşekkürler. Sinema öğrencisiyim ve alacağım ürünü sadece kısa film/belgesel çekimlerinde kullanacağım. Bu soruyu da görüntü kalitesi bakımından alacağım verim açısından sormuştum. Zaten bu üç makineninde ses ile ilgili problemleri aynı. Zoom H4n kullanacağım. Fakat elde edeceğim görüntü bakımından hangisi daha iyi sonuç vereceğini bilmiyorum.

  • Kemalettin dedi ki:

    Görünüş ise nex vg10 u al görüntü kalitesi diyorsan 550d bile bundan daha iyi.düşün artık..

  • ilkerc dedi ki:

    Kemalettin nasil bu kadar emin olabiliyorsunuz? VG10 kullandiniz mi?

  • Alptonay dedi ki:

    Sevgili İlkerc, Kemalettin kesinlikle doğruyu söylemiş. Ã?rünü geçenlerde sipariş ettim ve elime ulaştığı gün geri iade ettim. Bu makineyi alacağına 550d ye de gerek yok, 300 tl lik samsung full hd al paran ziyan olmamış olur.. Ne gündüz çekimi ne de gece çekimi tek kelimeyle “vasat”.. Fotoğraf çekimi ve ses kaydı için tamam ortalamanın biraz üstü denebilir ama video konusunda sıfır! sony den böyle bir ürün çıkması kesinlikle imkansız derdim ama çıkmış işte! bu kamera fiyatının küsüratı değerinde bile değil! o kadar hayal kırıklığına uğradım.. Param var diyorsan 2. el Sony HDR-FX1E al hemen hemen aynı fiyat hatta daha düşük ve görüntü kalitesi muhteşem.. Ben FX1E kullanıcısıyım ve biliyorum. Daha fazla param var diyorsan da yeni çıkan Sony AX2000 alabilirsin. Ama bu ürün 8200- 9500 TL arası bir fiyatta..

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Alptonay, “ürünü sipariş ettim ve eline geçtiği gün geri iade ettim” diyorsun ya, malesef bu kimseye inandırıcı gelmez.
    Kafası çalışan her insan, profesyonel bir cihaz almadan önce inceler, örnek videolarını seyreder, yorumlarını okur, başka cihazlarla karşılaştırır, bütün özelliklerini bilir ve alır.
    Ã?zülerek söylüyorum ki gönderdiğinin fake bir mesaj olduğu bariz belli : ))
    Eline geçtiği gün iade nasıl edebilirsin? Gece çekiminden bahsetmişsin? çektiğin görüntüleri hangi ara bilgisayarına attın da inceledin?
    İşin komik yanı, attığın görüntüleri hangi bilginle beğenmedin? BBC şimdi Ural Dağları belgeseli çekimlerinde kullanıyor, dünyada devrim yaptı makine ama hayret sana beğendirememiş Sony!

  • Alptonay dedi ki:

    Sevgili devrim, sen fake mesaj görmemişsin kardeşim.. Sana cevap da yazmazdım ama, yazacağım şeyler bu kamerayı almaya niyetliler için, senin için değil… Gittim akşam vakti kamerayı aldım, gece çekimini yapıp gereken şoku yedim zaten.. Ardından yapay ışıkta denedim.. bir şok daha.. soracaksın ki, “aldığın yerde denemedin mi?” evet denedim. Ancak bir PC monitör ya da TV ekranı değil.. Kendi LCD ekranından görüntüleri görmüş olduk. Evet kendi lcd ekranında harika görünüyor. Çok dikkatli bakılırsa flicker ve noise belli oluyor.. Neyse, dedim ki belki gün ışığında iyidir, ışıkla ilgili problemi vardır, sabahı bekledim. gün ışığında da denemelerimi yaptım ama sonuç değişmedi. flicker ve noise had safhada.. Tek kelimeyle “vasat”.. O vakit aldığım yere gidip, iade ettim.. 24 saat bile geçmedi. Bu kadar basit.. Sevgili devrim burası senin için: ben yıllardır Sony ürünleri kullanan biriyim ve profesyonel anlamda çalışıyorum. Elimde birçok çeşit Sony kamera var.. Fake mesaj yazacak kadar düşmedik. Bilip bilmeden, sormadan “Fake” yazman büyük terbiyesizliktir. Kardeşim hangi ara bilgisayara attın diye soruyorsun. Sen bunu kasetli mi sanıyorsun? Flash karta kaydediyor, bilmiyorsan! Ya da saatlerce çekim yapıp, öyle mi görselliği incelediğimi sanıyorsun? Her ayar için 3-5 sn çekim yeterlidir! her ayar için de 10 dk harcasan, tutsun tutsun 120 dk tutsun.. Yine diyorsun ki, insan önce bir araştırır falan filan; araştırdık yazılanlara baktık, örnekleri gördük, kendi sitesindekiler dahil.. Bazı şeyleri farketmiştim elbet ama ben bunları “internet video encode” hataları sanmıştım maalesef.. Meğer hakikaten öyleymiş.. Zaten aldığım yerdeki görevli de aynı sebepten geri getiren 6. kişi olduğumu belirtti.. Yine soracaksın: kaçak ürün mü aldın? Hayır Sony Eurasia distribütör garantili ürün aldım. BBC’ye gelince tekrar incele derim, ben Canon FX305 diye hatırlıyorum. Velhasıl-ı kelam; Sony bana beğendiremedi sevgili devrim!

  • osman siewertsen dedi ki:

    ben burada pek fake göremedim,hele piyasadansa zaten,burada yazılan herşey çok geniş kitlelere ulaşıyor,insanlar okuyor..
    ve bunun dışında meraklılar var..tanımadığın insan,arkadaşının arkadaşı çıkıyor falan filan…

  • hakan dedi ki:

    Alptonay
    Sony Ax2000e kullandınız mı? Tavsiye eder misiniz? 2 GB ta bir dosyayı bölüp tekrar yeni dosya başlattığını, bunun da kare atlamalarına neden olduğunu söylüyorlar. Bu durum sadece tek bir take te 2 GB ı aşınca mı gerçekleşiyor yoksa küçük küçük çekilenlerin de toplamı 2 GB olduğunda aynı şey yaşanıyor mu?

  • Alptonay dedi ki:

    AX2000e yi fiziksel olarak 15-20 dk kadar kullanma imkanım oldu evet.. Gerçekten güzel ve profesyonel özelliklere sahip, görüntü kalitesi de tatmin edici. 2 gb dosya olayı, flash kartların dosyalama sisteminden kaynaklanıyor aslında. Yani flash kartlar fat/fat32 sisteme sahip, ntfs olsaydı bu problem yaşanmazdı. Mesela HDD kayıt olanlarda bu problem yok. kare atlama mevzusu da dosya kapat-dosya aç arasındaki süre kadar bir atlama sözkonusu olabilir.. Aslında bunu kendim deneyemedim, tahminen söylüyorum. Ama AX2000 yazılarında sıralı çekim yapıyor diye bir ibare var, yani atlama yapmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Her ne kadar ikinci flash karta geçişte olsa da sıralı çekim, yeterli bir dosya okuma-yazma hızına sahip olmalı. Bu küçük küçük çekilenler için geçerli değildir, sanmıyorum. çünkü o dosyalar zaten başlayıp bitmiş. Yalnız şu dikkatimi çekti flash karta kaydeden kameralarda: kayıt anında kamerayı hafif de olsa bir yere değdirmemek, çarpmamak gerekiyor. İşte o zaman görüntüde bir atlama-takılma meydana geliyor. bunu birkaç deneme yaparak gördüm. Tavsiye eder miyim? Edebilirim ama Türkiye’de 8200-9500 TL arası fiyata sahip.. Bir de AVCHD çekim yapıyor. Bence bu fiyata 1000-2000 TL daha ekleyip mpeg2 4:2:2 sıkıştırmasız Full HD görüntü kaydeden profesyonel bir kamera alabilirsin. Ki günümüzde sıkıştırmasız codec leri mac/windows tabanlı birçok nle(montaj) yazılımı destekliyor. Problem de yaşanmaz.. VG10 şokundan sonra benim yönüm artık Canon a çevrilmiş durumda. Canon XF100-XF105 i inceleyebilirsin.. İlla Sony dersen, 2012’yi beklemekte fayda var derim. Ama bu benim kendi düşüncem tabiiki.

  • hakan dedi ki:

    Öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Aslında illa Sony diye bir isteğim yok fakat canon XF ler PAL kayıt yapmadığı için Sony kameralar arasında seçim yapmaya çalışıyorum yoksa XF100 ve 105 tercih edilebilir modeller.

  • Alptonay dedi ki:

    Gerçi dediğin de doğru.. Ama bir makalede okuduğuma göre (doğruluğunu bilmiyorum, araştırmak lazım) HD de pal ve ntsc farkı olmadığını belirtiyor.. Ama emin değilim.. Ax2000 de dediğim gibi takıldığım tek nokta kayıt esnasında kamerayı bir yere değdirmemek ve ya çarpmamak olayı.. elbette sert çarpmalardan bahsetmiyorum.. o hep problem 🙂 zaten o da yarı profesyonel bir makine…

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Alptonay, sen henüz HD de PAL ve NTSC nin farklı olup olmadığı konusunu öğrenmeye zaman harca. Günü gelince pirinç yada mercimek büyüklüğündeki sensörlü AX2000 ile APS-C sensörlü VG10’u aynı mesajda incelersin.

    Bu arada AX2000 tabiki xlr ses girişi gibi konularda VG10 dan iyi ama sensör büyüklüğü, keskinlik, karanlıktaki başarı konularında malesef VG10 u geçemiyor. Bunu ben demiyorum, yabancı ülkelerdeki kullanıcılar diyor..

  • Alptonay dedi ki:

    Karanlıktaki başarıyı birşeyler göstermesi olarak yorumlarsan evet vg10 dslr fotoğraf makinesiyle aynı aydınlatmaya sahip. Tek kare mantığında bakarsan düzgün bile sayılabilir. Ancak iş videoya gelince değişir devrim.. Grain-noise olduğu sürece o görüntü işe yaramaz.. Bunu anlayabilmen için post-production hakkında da bilgin olması gerekir. AX2000’de sony g lens var ve rgb ayrımlaması senin bahsettiğin sensor büyüklüğüne fazla fazla ağır gelir. ve min grain noise olur.. Carl zeiss vario sonar kadar iyi olmasa da vg10 unkinden kat kat iyi.. Ayrıca AX2000 ile elde ettiğin görüntü daha karanlık olsada, oldukça iyi bir detay(siyah ve beyaz) datasına sahip. herhangi bir NLE yazılımını agrandizör olarak kullanıp gayet net sonuçlar elde edebiliyorsun. Fotoğrafçıların %95 inin photoshop u kullanması gibi.. Eklentiler üzerine konuşacak olursak, farklı sonuçlar almak elbette mümnkün, ancak burada standart versiyonlar üzerinden konuşuluyor.. Sonuçta bu ürünler herkesin alabileceği ürünler değil, alanların çoğu da eklentiyle uğraşmak istemez… Bunun yerlisi yabancısı yok, madem bu kadar iddialısın kendin dene, kendin gör deneyimlerini paylaş devrim… bu kadar basit… herhangibir deneyimin var mı onu da bilmiyorum, hiç anlatmadın…

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    AX2000 aslında bir handycam. Yarı profesyonel diye bir kavram da yok! Ya profesyoneldir, ya da değildir. AX2000 handycam, onun broadcast olanı HXR NX5. VG10 da bir handycam! VG10’u NX5 ile karşılaştırsan elbetteki NX5. Ama AX2000 NX5’in amatör versiyonu, halk versiyonu.
    Ben seni de anlıyorum ama,
    “Bu makineyi alacağına 550d ye de gerek yok, 300 tl lik samsung full hd al”
    gibi yazılar yazarsan inandırıcılığını kaybedersin.
    Yoksa tabiki VG10 unda eklenmemiş eksikleri var…

  • Alptonay dedi ki:

    aynı ya da benzer sonucu elde ediyorsan denir devrim.. benzer sonucu elde etmek için 4300 TL vermenin bir anlamı yok! Bunun inandırıclıkla vesaire ile ilgisi de yok, tecrübe etmekle ilgisi var! 300 tl lik samsung full HD makine al görüntüleri karşılaştır.. ne denmek istendiğini anlayacaksın! ezberden yazıyorsun! biz ise tecrübe ettik, gördük… Sen denedin mi? zannetmiyorum.. yarı profesyonel diye bir kavram da var devrim! hadi Türkçe’sini bulamadın ingilizcesini yazayım sana: semi-professional! madem araştırıyorsun bunlara da bir bak! okuduğunu anlamamakta niye ısrar ediyorsun bilmiyorum.. Madem öğrenmeye heveslisin, adam gibi sor, sataşma! kimse sana niye sordun demez, ayıplamaz da.. kaldı ki hxr-nx5 le vg10 zaten karşılaştırılabilecek seviyede değil.. vg10 onun yanına bile yaklaşamaz… komşumda var, biliyorum makineyi.. nex ile nxcam i karıştırmadığını varsayıyorum…

  • orc dedi ki:

    Genelde vg10 cok ovulurken alptonayın dedikleri baya ilgimi çekti. Youtubdaki tutorialları testler izledgmde kit lensiyle bile keskin guzel etkiler alınmıs,vidyalarda colour yaplmadıgı flnda belirtilmiş. Kafam iyice karıştı dogrusu. Şu linke bakılabilir sony nexvg10 vs canon 7d için:

    ab

  • Muhammet Ali SARI dedi ki:

    Arkadaşlar ben bu cihazdan bir tane aldım. Ama memnun değilim. Görüntüde dalgalanma var. Ve bunu bir türlü halledemedim. Yani görüntü sanki 25 frame değil de 5 frame gibi. Yardımcı olursanız sevinirim. Sony ile irtibata geçtim. Onlardan fayda yok. Robot gibiler. Email adresim : horonaga@hotmail.com Ne olur yardım. Yoksa bu lanet makinayı kırıp atacağım

  • Muhammet Ali SARI dedi ki:

    Cihaz sabit iken görüntü gayet güzel. Ama şöyle bir pan yapayım diyorum, işte izlerken lanet olsun diyorum. Elimde Fuji’nin minicik basit ve ucuz bir fotoğraf makinası var. O da 1980 pixel video çekiyor. Emin olun onun çektiği video görüntüsü daha az sinir bozucu.

  • osman siewertsen dedi ki:

    valla gelen dedikodulara göre arçelik HD kamera yapmaya hazırlanıyormuş…

    paşabahçe ile de ortak çalışıp bir ar-ge laboratuarında lens üretme hazırlıklarına başlamışlar…

    beklemekte fayda var : )

  • atakan dedi ki:

    paşabahçe ince belli Ajda bardağına yaptığı ARGE’nin yarısını bu işe ayırırsa Zeiss bile kıskanır 🙂

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Vallaha boşuna tartışıyorsunuz, adamlar Amerikada belgesel çekerken bazen VG10 da kullanıyorlar. Çocukluk yapıp hadi göster demeyin, hangi sitelerde bahsediyor kaydını tutmuyorum ama emin ve net bir şekilde biliyorum.

    İsteyen istediğini alır elbet, ama ben Amerikadaki kuzenimin (ki kendisi yapım firmasında çalışıyor) yorumları doğrultusunda ben alacağım. Her akıllı tüketiciye selamlar.

  • cahit bayarslan dedi ki:

    vg 10 ve ax2000 kullanma fırsatım oldu vg 10 kesinlikle boş bir alet değil renkleri de gayet iyi bende kullandım bikaç tanede etrafımdakilere aldırdım herkes memnun.

    grain noise ax 2000 den daha kötü değil

  • fatihcan dedi ki:

    İlker bey…vg10’u almak istiyorum…yalnız…bana lazım olan görüntü kayıdının 4:3 olması gerekiyor…haber ajansı için: malum televizyonların çoğunluğu 4:3 formatında….acaba 16:9’dan 4:3’e çevirsek görüntüde kayıplar çok olur mu? yada böyle bir şey var mı: kamera hakkında ki görüşlerinizi merak ediyorum.

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Bizde yapımlarımızda EX1, EX3, VG10 kullanıyoruz. VG10 da da 4:3 ve 16:9 tercihleri var. Yani görüntüye hiç müdahale etmeden daha kayıt esnasındayken 4:3 olarak kaydedebilirsiniz. Ama daha önceki 16:9 ları kurguda 4:3 yaparken biraz daralma oluyor.
    İlker’in yerine cevap vermiş gibi olmayayım da :))

  • fatihcan dedi ki:

    Devrim Bey…teşekkür ederim…cevabınız için…VG10 ların ürün açıklamaalrının hiçbiirinde 4:3 kayıt özelliği olduğu yazılmıyor. 16:9 yazılı…acaba vg10 aldığımda bu konuda bi sorun yaşarmıyım….aslında sizinle gsm de görüşme fırsatı olursa memnun olrum..533 372 08 57…

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Arkadaşları çekime gönderdik, geldiklerinde bizzat kendi elimde bakacağım. Fotoğraf için 16:9 veya 4:3 seçeneği olduğuna eminim çünkü foto çekerken 4:3’e ayarlı videoda 16:9’a ayarlı. Arkadaşlar gelince videoda 4:3 varmı tam emin olup yazarım.

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Malesef video kaydı 16:9 ama fotoğraf için seçenek var 4:3 ve 16:9 diye.

  • kemal dedi ki:

    Devrim Bey
    Nex-vg10 görüntü kalitesinden memnun musunuz? 7D ile arasında seçim yapmayı düşünüyorum.

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    Karşı komşumda Nikon D90 var ve aynı yerden aynı objenin fotoğrafını çekiyoruz, sonuçları aynı bilgisayarda karşılaştırınca makinesinden soğudu. Ama 7D fotoğraf konusunda muhtemelen daha iyidir denemedim gerçi belli olmaz ama video işinde VG10 dan çok memnunuz.
    VG10 un sıkıntı yaratan en önemli özelliği bence, video kaydı sırasında fotoğraf çekememesi. Gerçi bir düğmeyle değişiyor ama anlık bir kayıt sırasında keşke şu karenin resmini de çekebilsem dediğiniz oluyor.

  • kemal dedi ki:

    Teşekkürler cevabınız için. Ben video açısından sormuştum fakat belirtmemişim.

  • Devrim Türkoğlu dedi ki:

    VG10’u 7D ile karşılaştıramadım henüz ama arada epey bir fark var maddi açıdan. Ancak kalite farkı da bu maddi farkı kadar çokmudur bilemiyorum. Test etmek lazım. Ama VG10 kendini ispatlamış bir makine.

  • Bu lanet makinayı elimden çıkarmak istiyorum. Baştan söyleyeyim. Beş para etmez bir makina. Hele de bir haberciyseniz asla ve asla tavsiye etmiyorum. Her şeyi iyi hoş da pan yaparken infilak edecek gibi oluyorum. Son gibi bir firma nasıl oldu da böyle bir hata yaptı. Tahminimce işlemcisinde sıkıntı var. Yani frameleri yetiştiremiyor. Habercilere tavsiyem; asla bu makineye niyet etmesin. Eğer çiçek böcek çekeceklerse ya da sabit görüntü çekeceklerse o zaman başka…. Şimdi bütün bu kahır dolu mısralara rağmen bu berbat makinayı hala daha almak isteyen varsa; 4.030 TL’ye aldığım bu kamerayı 3.030 TL’ye elimden çıkaracağım. Meraklısı için email adresim: horonaga@hotmail.com Benden söylemesi paranızı sokağa atmak istemiyorsanız başka bir kamera alın ama bu makinayı unutun.

  • Atakan Baykal dedi ki:

    makineyi uzun zamandır kulllanan biri olarak Muhammet beye şiddetle katılıyorum.
    makinayı hareket ettirmezseniz gayet küçük ve kullanışlı ancak en ufak bir pan veya harekette görüntü kullanılamaz duruma geliyor. büyük sensörden gelen gorüntünü işlenememesi gibi bir sorunu var sanırım önceleri bu sorunu kodekle ilgili olduğunu düşünmüştüm ancak sorun kesinlikle makinada

  • Bir şey daha….
    Sakın sorununuza çözüm arama adına Sony firmasını aramaya falan kalkmayın. Kontürlerinize yazık olmasın. Telefonda, ilgili kişiye ulaşana kadar baya bir gayret göstermeniz gerekiyor. Bununla da bitmedi. İlgili kişiye ulaştığınızda karşınıza aynen kamerada olduğu gibi işlemcisinde problem olan bir yetkili çıkıyor. Biyonik bir robot üslubunca sözde sıkıntınıza yardımcı olmaya çalışan bu kişi, üstün bir maharetle sizi yaşadığınız yerdeki servise yönlendiriyor. Tabi bu arada siz aradığınız numaranın ne işe yaradığını düşünürkene, karşınızdaki ses takılı kaset gibi aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor. Sonra çaresizce elinizdeki kamera yakıştırması yapılan bazukaya melüüül melül baka kalıyorsunuz. Genelde markalı ürünlerde bu tür bio-robot tiplerle cedelleşme oluyor. Hatta bu yüzden markalı bir elektronik eşya almıyorum. Kullandığım bilgisayarım bile marka değil, toplama… Bir daha kamera alırsam ne edip edip toplama bir kamera alacağım. Ama asla ama asla hiç bir parçası Sony olmayacak.

  • Kemal Y. dedi ki:

    Hayret!
    Kamerasını satarken kötüleyen birine ilk defa rastlıyorum!
    Sadece kamera değil, SONY gibi bir devide kötülemiş.

    Takip edelim bakalım.

  • Sayın Kemal Y… hani bir söz vardır; “körler memleketinde görmek kusur sayılır” diye… Bu yüzden hayretinle alakalı kısma girip de canını sıkmayacağım. Ama Sony gibi bir DEVE avukatlık yapmana diyecek lafım var. Bundan 2 ay evvel 670 TL para saydığım Sony marka mini netbookumu parçaladım. Henüz 4. ayını doldurmamış olan bu bilgisayarı parçalama sebebim ise; muhatap bulamamam idi. Bilgisayarın işletim sistemi çökmüştü. F11 işe yaramayacak kadar göçmüştü hem de. Bu bilgisayarın satışında beraberinde herhangi bir kurulum ve tanıtım CD’si verilmediği için ‘image’nı temin edebilme ümidi ile sony firmasını aradım. Karşımdaki o biyomekanik ses bana çözüm adına çözümsüzlük üretiyordu. Ve en sonunda çözüm adına sunduğu şey şu idi: “İmage dosyalarını servislerimizden ücret mukabilinde temin edebilirsiniz.” Yaklaşık 5 saniye sonra Sony marka bilgisayarıma gereken muameleyi yapmıştım. Ã?reticisinin tanımlayamadığı o zavazingoyu tanınmaz hale getirmiştim. Şu ana kadar 7 kamera, en az 20 bilgisayar, bir o kadar da fotoğraf makinası eskittim. Ama Sony ürünlerinden çektiğimi hiç bir markadan çekmedim. 13 yıldır basın sektöründe faaliyet gösterdiğimi söylersem belki senin için daha aydınlatıcı olur.

    Şu an yapabileceğim tek şey cesur(!) bir kullanıcıya bu kamerayı satabilmek, ya da daha dürüstçe ifadesiyle kakalayabilmek. Satarken de süsleyip püslemeden satabilmek. Çünkü yarın bir gün arkamdan birileri kulağımı çınlatsın istemem. Ve yeterince akrabam da var zaten.

    Şimdi; Kemal Y…
    Avukat, müvekkilini seçerken önce müvekkili hakkında araştırma yapar. Sonra savunmaya kalkar. Sorayım şimdi sana; Sony Nex VG-10 marka bir kamera kullanıyor musun? Yoksa sadece maydanoz olmak için mi konuya dahil oldun.

  • Kemal Y. dedi ki:

    Muhammet Ali SARI, bir kere üslubuna dikkat et!
    Ben senin mahalle arkadaşınmıyım da son paragrafında bana Maydonoz olma diyorsun, ne bu laubalilik?

    İkincisi, henüz VG10’um yok, burada yorum yazanların da bir kısmının yok. Güzelse alırız, değilse almayız. Burada herkes tartışıyor, sana ne oluyor?

    Ã?çüncüsü, Sony netbook’unu da parçalamışsın ya zaten, senin sorunun Sony firmasıyla.
    Madem bu kadar nefret ediyorsun Sony’den, bir daha alışveriş yapma.
    Ne sen kaybedersin, ne de Sony firması.
    Zaten senin alışveriş yapmaman da sanki onların çok umrundaydı…

  • Farkında olmadan burjuvadan bir zat-ı şahanenin yorumuna yorum eklemişim. Benim gibi proletarya müsvettesi bir sefil nasıl oldu da haddini bilemeyip sarf-ı kelam eylemiş. Tüh… Kusura bakmasın. Buradan bakılınca asra bali yaşı farkedilmiyor. Özür…

    “Burada herkes tartışıyor, sana ne oluyor?” demişsin. Evet bence de…

    Sorunumun Sony firması ile olduğunu anlamana şaşırdım. Zekanla şaşırttın beni.

    Adamın biri sahilde dolaşırken, yığın halindeki sahile vurmuş deniz yıldızlarını alıp alıp suya atıyormuş. Onu gören birisi demiş ki; “yahu, burada onlardan binlerce var. Bir deniz yıldızının hayatını kurtarınca ne değişecek ki?” demiş. Adam bu sefer yerden bir deniz yıldızı daha alıp denize atmış. Ve demiş ki; ” bak bu deniz yıldızı için çok şey değişti”

    Emin olabilirsin (Sony ile alakalı) zannedebileceğinden çok fazla denizyıldızı kurtardım.

  • ilkerc dedi ki:

    Beyler birbirimize daha sakin yaklasalim.

    Muhammet Bey belli ki Sony’ye pek sıcak bakmiyor yalniz tabi bir firmayi bu sekilde yerden yere vurmaniz hem sizin hem bizim icin problem olabilir. Sony Turkiye olsam bu yaziya bir cevap verirdim. Tabi farkina varmalari lazim once : )

    Her neyse yorumlar belli bir saldirganlik dozunu asmazsa sevinirim.

  • Sonunda beni anlayan biri çıktı.
    Sony firmasından cevap mevap da beklemiyorum. Yine çipleri arızalı bir departmanı bağlacaklar ve ben de sözlerimi on yüz milyon defa repead etmek zorunda kalacağım.

    Rahat olun. Şikayetlerim sizin için problem olmaz. Tedbirini alıyorum. Sayfaları kopyalıyorum. Malum kapitalist bir asırda yaşıyoruz. Ne olur ne olmaz. Farkına varıp varmamaları da umurumda değil. Yahu Allah aşkına, bu bazukadan koca Türkiye’de kullanan bir ben mi varım daaa…. Yok mu başka kullanıcı. Birşeyler yazsın şuraya..! Yoksa söylediklerim hissi algılanacak. Münferit sayılacak.

  • Atakan Baykal dedi ki:

    Bu sorunu yaşayan onlarca kişi

    ?° panning problem with Sony NEX VG 10

    forumthread:237721

    tavsiyeleri ise doğru perde hızı (1/60), yavaş pan, Program ile hızlandırma

  • Gülmekten karnıma ağrı girdi. Düşünsenize prostesto gösterisi çekiyorum. Ortalık vızır vızır. Millete ne diyeceğim şimdi. “Yavaş olun uşaklar. Perde hızına uymuyor hızınız. Yavaş oluuunnnn”

    Emin olun bunu ben de düşündüm. Ama sadece hareketsiz görüntülerde geçerli bu çözüm.

  • osman siewertsen dedi ki:

    adamın canı yanmış ve delirmektete son derece haklı,sony’i savunanlarıda anlayabilmiş değilim…

    sana yegane tavsiyem,sony europe’a mail atman ve tüm olanları anlatman..eminim onlar bir değişim filan yaparlar…

    ama sen de kabahat var,almadan önce herşeyine bakmalıydın bence…

  • Valla ilgililere meramımı Türkçe anlatamadım. İngilizceden hiç ümidim yok. Kabahat kısmını kabul ediyorum. Haklısın. Sony gibi firmanın yanıltabileceğini hiç tahmin etmezdim. Gerçekten o kadar zoruma gidiyor ki; 4000 küsur gayme sayıp da havamı almış olmak çok zoruma gidiyor. Bunun da fiyatı bilgisayar gibi 500-600 civarında bir şey olsaydı, zevkle kırar parçalardım. Hatta bunu bir de tören havasında çekip cep telefonumun kamerasıyla video kaydına alırdım ibreti alem olsun diye…

  • osman siewertsen dedi ki:

    neyse en azından burada yazman bile yeterli,kac kisi okudu,yazmayandan kat kat fazlası okuyanlar zaten…

    Bu ise meraklıların en islek sitelerinden biri,en azından kar suyu kacırdın milletin kulagına,insanlar simdi bir durup düsünür…

    Bunun bir sofware upgrade’i filan cıkmıstır,mutlaka sony europe’a yaz…cok önem veriyorlar böyle şeylere,mutsuz bir müsteri olamaz,yok böyle bir şey çünkü…

  • Buradaki arkadaşların tavsiyelerine uyup meramımı bir de email vasıtasıyla ilgililere ulaştırayım dedim. Sony firmasını bütün sitelerine girdim. Herhangibir iletişim formuna rastalayamadım. Derdimi dökebileceğim herhangibi metin kutusuna denk gelmedim. Yani tahmin ettiğim şey oldu. Bu asrın hastalığı bu. Müşterisiyle karşılaşmaktan korkan bir kompleks…

  • Kemal Y. dedi ki:

    Peki tamam Sony’i sevmiyoruz,
    Bütün dünya yanılıyor, bunların bütün ürünleri kötü,
    Müşteriyi umursamıyor, 2011’de hala hatalı ürün üretiyor,
    Pis Sony kaka Sony, dünyanın bütün profesyonel yapımcıları yanılıyor!

    O zaman arkadaşa hemen soralım;
    “Müşterisiyle karşılaşmaktan korkmayan” aksini savunacağımız hangi firma var?

  • Onlara da yorum yapacak zaman gelir. Şimdilik muzdarip olduğum firma Sony. Amacım hatalar üzerine destan yazmak değil. Müşteriyle karşılaşma meselesini sorunumu çözememe nedenlerimden biri olarak belirttim. Yoksa bunun sosyolojik izahını yapmaya kalkarsam konunun seyri değişir. Diyorum ki; Sony gibi bir firmadan bunu beklemezdim. Hepsi bu. Bütün ürünlerine lafım yok. Çünkü bütün ürünlerini kullanmadım henüz. Bütün dünyanın yanılmış olabileceği falan da umurumda değil. Bir bazukaya 4000 küsur gayme saymışım. Sorun bu kadar basit.

  • osman siewertsen dedi ki:

    ben muhammed bey’in sorunun çözülmemesini tamamen,üretici firmanın distiribütörünün müşterisini umursamazlıgı,sattım gitti mantıgı….

  • Kemal Y. dedi ki:

    Yorumlar he zaman sağlıklı olamayabiliyor, Haber nitelikli bir yazı yazalım biraz da:

    Bu eleştirdiğimiz VG10
    “BEST EXPERT CAMCORDER” yani “EN İYİ UZMAN KAMERA” ödülünü almış.

    Buyrun adresi: http://www.photographyblog.com/news/two_tipa_awards_for_sony/

  • Sağlıklı yorumun sahibine….
    Ödllerin ve ödül törenlerinin hangi amaçla yapıldığı konusunda pek bir malumatının olmadığını düşünerek yazıyorum. Genelde ödülü veren kurumla ödülü alan firma arasıında az buçuk bir kan bağı vardır. Ahbap çavuş ilişkisi yani… Eğer ortada eğri büğrü bir durum varsa, bu durumun olası aksi yansımaları ödül mavalıyla absorbe edilir. Bir nevi aklama yöntemidir bu. Dediklerime illa da bir şeyler yetiştirme gayretinde olacaksan eğer işini kolaylaştırması ve bu bazuka hakkında daha objektif kanaat edinmen için 5 dakika içerisinde çekeceğim görüntünün linkini yolluyorum. Eğer yine de görüntü tatmin etmeyecekse youtubeyi bu cihazın görüntüleriyle doldurabilirim.

  • ilkerc dedi ki:

    Muhahmmet sizi kizdirmaktan korkuyorum ama gordugum kadariyla bir problem yok. Nedir sizi rahatsiz eden?

    Bu kameralar bildiginiz gibi progressive cekim yapiyor. Progressive cekim yapan kameralarin hepsinde bu tur sorunlar olur. biraz daha aciklar misiniz sizi neyin rahatsiz ettigini?

  • Problem yok mu?????
    360 derecelik bir pan yaptım. Görüntüdeki kareler arasındaki geçişte kesik dalgalanma farkedilemiyor mu? Yok yok ben derdimi anlatamıyorum. Yahu ben bu makinayla veikalık çekmeyeceğim. Mesela şu an bir belgesel .alışmam var. Malesef bu makinayla yapıyorum. Makinayı kımıldatmaya korkuyorum. Hep sabit görüntü almak durumunda kalıyorum.

  • Cenk dedi ki:

    Evet pek hareket ettirmeden kullanmak lazım kamerayı :))) Yanılmıyorsam Hitchcock’un böyle bir filmi vardı…: “Rope”

  • osman siewertsen dedi ki:

    bu kameranın 50i modu var mı??? bunu merak ediyorum çok…

  • Kemal Y. dedi ki:

    Zaten 50i çekmiyormu bu?

  • Kemal Y. dedi ki:

    Hadi gözünüz aydın 16.1 MP lik, 60P kaydeden VG20 çıkıyor. Tanıtımını yaptılar.

  • Vedat "Denizyıldızı" dedi ki:

    Muhammet Ali’nin çektiği görüntüye baktım, dediklerini de okudum. Seçeneklerimden biri bu makineydi ama almaktan vazgeçtim.

    Kemal Y. ye ödül konusunda yakın zamandan bir örnek verecem. Bamtur diye bir tur firması vardı ona da Tüketici ödülü vermişlerdi ama 1 ay önce Bam güm diye battı. Ödül falan yemez yeni, parayı ağaçtan toplamıyoruz.

    Kemal Y yanlış anlamasın. Polemiğe gerek yok. Nasıl ki pahalı olan herzaman “iyi” değilse “ödül” alanda iyi olmayabiliyor.

  • Arkadaşlar…
    Vicdanen rahatsızım. O yüzden yazıyorum.
    Alt tarafı bir makine…
    Benim bu makineden problemim artık yok.
    Emin olun zerre miktar problem yaşamıyorum. Artık makine hiç bir yönüyle sıkıntı vermiyor.
    Yaklaşık 5 aydır makineyle alakalı hiç bir sorun yaşamadım.
    Çünkü artık böyle bir makine kullanmıyorum.

  • Kemal Y. dedi ki:

    Muhammet Ali Sarı, bu işlerden anlamadığın şurdan belli, bak anlatıyım. “Profesyonel” bir insan, alacağı kamerayı hey yönüyle araştırır öyle alır. Vidasına kadar bilir bütün özelliklerini. Aldıktan sonrada senin gibi şoke olmaz. Dersin ki araştırmadan aldım, o da senin acemiliğini gösterir. Kamerada eleştirmediğin neredeyse bataryası kalmış. Kusura bakmada gerçekten inandırıcı değil.

    İngilizceniz varsa Vimeo’dan, yabancı tartışma sitelerinden, dünyanın her yerindeki profesyonellerin yorumlarını okuyun. Ciddi işler yapacaksanız, ciddi kişileri takip edin. Bizim Muhammetle çıkmaz sokağa girmeyin..

  • Sayın Kemal Y.
    Profesyonel bir insan değilim önce onu belirteyim.
    Ve Sony’nin sadece profesyonel müşterilere satış yaptığını bilmiyordum.

    İkincisi; ben bu kamerayı sadece internette 3 ay boyunca araştırdım. Kameralara yabancı birisi değilim. Şu an 9’uncu kameramı kullanıyorum. 14 yıldır ulusal basın sektöründe muhabirlik yapıyorum.

    Bu kamerayı kamerayı bakkaldaki cikletle karıştırmış olmalısın ki, vidasına kadar her yönüyle araştırabileceğimi düşünmüşsün.

    Mağazada bir ürün alırken eğer bu bahsettiğin gibi ürünü her vidasına kadar kurcalayabiliyorsan çok özel bir müşterisin. Kendinin kıymetini bil derim.

    Ve sizin muhammet dediğin kişinin emin ol Sony ile bir zoru yok. Sadece taaaaa en başından kamerayla alakalı sıkıntıma muhatap bulamadığıma dair bir yorum bu kadar paragrafın harcanmasına sebep oldu.

    Küçük bir not daha: Eğer bir gün her vidasına kadar kurcalayamadan aldığın bir cihaz elinde patlarsa beni hatırla. Vesselam…

  • erdem dedi ki:

    Muhammet Bey, bence yaşadığınız sorunu paylaştığınız için size tşk borçluyuz. Bende bu kamerayı almaya karar verenlerdendim. Şİmdi ise daha iyi araştırmam gerektiğini düşünüyorum. vg20 de aynı sorun varmı bilemedim. Ama gh1 imde benzeri sorunlara zaman zaman rastlıyorum. Ancak benim anlamadığım internetteki pek çok örnekte takılmayı pek göremiyorum. Yavaş hareket ettirdikleri için olabilir mi?

    bu video da mesela hd yi kapatıp izleyin. Bi takılma ben göremedim. Ama hd yi açınca olabiliyor. Eğer pc niz eski bi laptop filan ise özellikle.. bazen de ios un bunu yaptığını düşünüp kapatıyordum. Düzeldiğini görüyordum. Açıkçası kafam karışmış durumda. Belki birileri aydınlatır.

  • murat güney dedi ki:

    bende 1-2 aydır bu kameraları ciddi bir şekilde araştırmaktayım. sony nex vg 30 18-200 kit lens. 5800 tl şuan ama görüntü kalitesi olarak bir canon 600 d den ne gibi fazlası var açıkcası emin olamadım. digital zoomu olması ve elde kullanımı rahat olmasından dolayı almayı düşündüğüm bir cihaz. bir arkadaşımda vg20 modeli var ve çok memnun. bende test etme şansı buldum akşam çekimlerinde biraz grain var ama onun dışında gayet güzel bir cihaz. tek sorun parası. bu paraya değermi emin olamadım. tavsiyelerinizi bekliyorum.

  • murat güney dedi ki:

    VG30 almayı düşünüyorum ama 6000 tl fiyatı beni çok düşündürüyor.tavsiye edermisiniz ?

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube