AG-HMC150

panasonic_ag-hmc150_prov_350.jpgBiz AVCHD’den ne olur, ne olmaz diye tartışırken Panasonic beklenmedik bir çıkış yapmış görünüyor. 14 Subat’ta duyurulan AG-HMC150 adlı yeni Panasonic kamera AVCHD codec kullanıyor ve SD/SDHC kartlara çekim yapıyor. Fiyatı da ucuz değil: 4000 dolar olması bekleniyormuş.

AVCHD’nin kullanıldığı ilk yarı profesyonel kamera olduğu için HMC150’nin nasıl bir kalite sunacağını merak ediyorum. Iddiaya göre HMC150 henüz açıklanmayan “yüksek” bir bitrate kullanacak (Yani normal şartlarda HDV’nin 25 mbit inden yüksek olmasını bekleyebiliriz)

Daha fazla ayrıntı burada.

14 Responses to “AG-HMC150”


  • Ömer dedi ki:

    AG-HMC151 kodu ile Ekim ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Çok makul bir fiyata sahip olmasını bekliyorum.

  • Ömer dedi ki:

    Ayrıca çoğu AVCHD modelde en yüksek görüntü kalitesinin elde edildiği 13Mbps’nin ötesinde HMC151’de 21Mbps AVCHD profesyonel mod bulunacak. Bu sayede HDV ile mukayese edilemeyecek derecede üstün kayıt kalitesinin elde edildiğini şimdiden söyleyebilirim. Ayrıca şunu da belitmek isterim ki gördüğüm bire bir karşılaştırmalarda 13Mbps ile bile AVCHD codec HDV codec’ten daha iyi duruyor.

  • ilkerc dedi ki:

    Peki bu sizin daha evvel bahsettiginiz AVC Intra modunu destekleyecek miymis?

  • Ömer dedi ki:

    Siz bu konuya vakıfsınız ama bilmeyen arkadaşlar için AVC-Intra (AVC-I) ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Panasonic’in ürün geliştirme rotası tamamen IT tabanlı HD sistemler üzerine döndü. Kaset kullanan sistemlerde DV (consumer), DVCPRO, DVCPRO 50 ve DVCPRO HD (100Mbs) codecler kullanıyordu. Ancak DV tabanlı bu intra frame codecler neredeyse 15 yaşında. Ã?stelik Panasonic artık kasetli bir model geliştirmiyor. Artık gerek P2 gerek SD kart kullanan ve IT uyumlu modeller, yeni geliştirilen bir çok tekniği bünyesinde barındıran, dolayısıyla çok daha verimli yeni codecler kullanacak. Bunları MPEG 4 h.264 tabanlı AVCHD ve bunun intraframe versiyonu AVC-I olarak sıralayabiliriz. AVCHD’ye zaten kesinlikle yeni consumer standardı olarak bakabiliriz. AVC-I ise Panasonic’in broadcast codec’i olmakta. Şu anda AVC-I 50 (4:2:0) ve AVC-I 100 (4:2:2) olmak üzere iki versiyonu var. AVC-I 50 DVCPRO 100’e çok yakın bir performans veriyor (ben bu ikisinin karşılaştırmasını kare kare incelediğimde çok minör farklar dışında birşey algılayamadım, kaldı ki bazı yerlerde AVC-I 50 daha iyi gibi göründü gözüme). Öte yandan AVC-I 100 ile 2.2Mpixel CCD’yi “prefilter” kullanmaksızın “native” kaydetmek mümkün olabiliyor. Sırası gelmişken bu prefilter konusuna değinmek istiyorum çünkü herkes 2.2Mp CCD istiyor ama kayda giden pixel sayısı sadece bunun 3/4’ü kadar. Neden prefilter kullanılıyor çünkü 35Mbs ile MPEG 2 sıkıştırma yapmadan önce çözünürlüğü baştan azaltmak sıkıştırma işleminde görüntüye daha az hasar veriyor. Hangi kameralarda prefilter var? Benim bildiğim tüm 2.2Mp kameralarda var. AVC-I 100’e yeni HD mastering formatı gözüyle bakabiliriz. Prefilter kullanmayan ve bu kalite seviyesinde çalışıp da omuzda taşınabilen ilk camcorder ise AJ-HPX3000 oldu.

    Evet şimdi sizin sorunuza geleyim. Evet Panasonic AVC-I codec’i tüm kameralarına uyarlayacak. Ama bunu aşamalı olarak yapmayı planlıyorlar. AG-DVX100’ün yerine geliyor gibi görebileceğimiz AG-HMC151 bünyesinde bir AVC-I codec barındırmayacak ama yeni AG-HVX200 barındıracak. 🙂

    Öte yandan AVC-I’nın değişik bir açlılımı da IT sektöründe uzun zamandır aranan mastering formatına göz kırpıyor olması. Özellikle Harmonic’in pazar lideri Rhozet Carbon Coder’inin AVC-I destekleyeceğini açıklaması Yahoo gibi streaming hizmet verenleri AVC-I’ı mastering formatı olarak seçmeye itiyor. Bu çok önemli bir gelişme.

  • Ömer dedi ki:

    Daha önce konusu olmuştu. Panasonic pro video ekipmanı Türkiye’de pahalı satılıyor diye. Halbuki fiyatlar Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’da her yerde üç aşağı beş yukarı aynıydı. Neden..? Çünkü kayıtcısı olan kameralardan alınan gümrük vergisi tüm Avrupa Birliği ve gümrük birliği ülkelerinde %12.5 dir. Bayisine göre değişiklik göstermekle birlikte en çok satılan modelimiz AG-HVX200 Türkiye’de â?¬4,250._ + KDV ye satılmaktadır ki Almanya’da da hemen hemen aynı fiyata alabiliyorsunuz. Ancak bu değişiyor. Artık Türkiye’de herşey daha pahalı olacak. 1 Temmuz 2008’den geçerli olmak üzere küçük büyük kayıtçısı olan kamera cihazlarında %0 olan ÖTV oranı %20’ye yükseltiliyor. Kaçakçılara ve Almanya’daki dükkanlara gün doğdu. Tebrik ederim.

    Hey bir dakika… bu ÖTV artışı sadece video camcorderler için mi geçerli..? Hayır. Compact ve DSLR tüm sayısal fotoğraf makineleri de bundan nasibini alıyor. Haydi canlar Doğubank’a.

  • ilkerc dedi ki:

    Omer bey haklisiniz ama ben zaten bu tur aletleri turkiye den alabileceklerin sadece kurumlar ve sirketler oldugunu dusunuyorum.

    Ornek olarak Apple 30 inch monitor Amerika da 1600 dolar Turkiye de 3440 dolar. Bunun bir izahi var midir? Saticiya soylenince o da “ne yapalim orasi amerika” diyor. E tamam da biz ne yapalim? Apple Turkiye batmasin diye iki kat para mi verelim?

  • Ömer dedi ki:

    Burada söylemek istediğim şey şu. Türkiye’de satılan cihazın fiyatı ile aynı cihazın İngiltere veya İtalya veya Almanya’daki satış fiyatı benzer olmalıdır. Dileyen dilediği yerden alabilir. Avrupa Birliğinin ekonomik topluluk olduğu dönemden beri taşınan temel kuralı bu. Kimse kimseyi topluluk dahilinde dilediği yerde mal satmaktan alıkoyamaz. Kimse fiyat baskısı yapamaz. Fiyatı maliyetler ve talep belirler. Ancak bunu sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için koşulların da denk olması lazım. Öyle doğudan (ve doğrudan) vergi toplayamayıp şu bu gibi mallara %20 ÖTV’yi yapıştırmak, dolaylı vergi ile devlet geçindirmek, ancak bizim icat edebileceğimiz gündelik (çözüm olmayan) bir çözümdür. Sonuçta vergi ödemeyen kaçakçıları beslemek (kanlandırmak) demektir ve kısır bir döngüdür. Ã?stelik AB’de yasaktır bu ve inancım o ki iptal edilecektir. Hoş bugün Sony’deki arkadaşların hala haberi bile olmadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Yargıtay’a taşınmasını bekklerim ben bu tebliğin.

    Sizin dediğiniz konuya gelince. Apple adına konuşamayacağım. Kendi adımıza konuşmam gerekirse öncelikle şunu belirtmek isterim. Satışını yaptığımız her ürünü İstanbul Atatürk Havalimanı serbest bölgeden teslim etmemi isterseniz size Amerika’da bulabileceğiniz en ucuz fiyatın altında verebiliriz. Ama biliyorsunuz bir malın ithalatı aşamasında ödenen vergiler var. Mesela 100 YTL’ye alınan bir camcorderin CIF bedeli üzerinden vergiler tatbik etmeye başlar. CIF bedeli hesaplamak için ya nakliye ve sigorta faturalarınızı ibraz edersiniz ya da kafadan %3 olarak kabul edilir. Bu durumda 103 ytl üzerinden hesaplama başlar. %12.5 gümrük vergisi yani 12.88 YTL. Gümrük vergili meblağ üzerinden %20 ÖTV yani 115.88’in %20’si kadar ÖTV = 23.17 YTL. Etti mi 139.05..? Peki ya KDV? O da %18. ekleyelim bir 25 YTL 3 YKr de onun için. 164.08 YTL. Dikkat ederseniz burada bizim karımız henüz yok. Olay budur. Evet Amerika’da da %9~10 bir tax ödeyeceksiniz bunu oradan yapacağınız alışverilşerinizde önceden hesaplamayı unutmayınız.

  • ilkerc dedi ki:

    Dediklerinizin dogru olduguna suphem yok. Yalniz su senaryoyu dusunun:

    Dedigim gibi TR de Apple 30 inch 3440 USD
    Amazon’dan New Jersey de oturan arkadasima siparis ediyorum (vergi yok bu durumda) bana maliyeti 1800 USD.

    Gidip bir ucak bileti aliyorum: 900 dolar

    Amerika’ya gidip bir hafta tatil yapiyorum. Buyukce bir bavulla turkiye ye donuyorum. Sonucta cebimden cikan para: 2700 USD (Yani tatil icin de 740 dolarim kaliyor)

    Tamam apple adina konusamazsiniz da bunu diger tum urunlere uygulayabilirim. Ustelik yasal olarak da bir engel yok…

  • Ömer dedi ki:

    İlker bey aynı şeyi söylüyoruz. Sanıyorum ki ayrıldığımız nokta şu. Ben bu fiyat farkını devlete ödenen fahiş vergilere bağlıyorum siz üretici ve satıcı firmalara. Bakınız, biz malımızı satmak isteriz, kimse mal satmamak için ticarete atılmaz. Ticari koşullara göre de fiyatınız yüksekse müşteri sizden almaz. Bu olmasın diye fiyatlar rekabet koşullarına göre ayarlanır ve satış gerçekleşir. Ancak yukarıda izah ettiğim sebeplerle artık bu çok zor. Ben normalde â?¬4,250._’e sattığım HVX200’ü şimdi ithal ederken ~â?¬700 gibi ek bir ÖTV ödeyeceğim ve bunu mecburen müşterime yansıtacağım. Herhangi bir Avrupa ülkesine günübirlik gidip gelmek kaç Euro? Ã?stelik çıkışta VAT iadesi de alabilirsiniz (Amerika’da alamazsınız). Amerika’ya kadar zahmet etmenize gerek yok. Arkadaşlarınızı devreye sokmaya gerek yok. Bu arada yinelemek istiyorum Apple’ın Türkiye’deki kar marjları ile ilgili hiçbir malumatım yok. Bizdeki durum budur.

  • ilkerc dedi ki:

    Evet dedikleriniz dogru ancak surada ayriliyoruz: Ben sucu elbette saticiya yuklemiyorum ancak saticinin da su luksu yok: “Ben butun vergileri aliciya yikarim beni baglamaz…”

    Yani soz konusu fiyat farki konusunda hic bir sey yapmayip sonra da alici Dogubank’a kacinca buna sasmak dogru degil diyorum. Bu konuda en buyuk mucadeleyi firmalar vermeli ama oyle bir caba pek gormuyorum diyorum.

    Tabi bu “size” soyledigim bir sey degil. Genel konusuyorum : )

    Genelde firmalarda “alirsan al almiyorsan defol git” tavri mevcut. Cogu firma satis sonrasi destek de vermiyor dogru durust. E o zaman geriye ne kaliyor ki zaten?

  • Ömer dedi ki:

    â??Ben butun vergileri aliciya yikarim beni baglamazâ?¦â?

    Böyle bir cümle kurmuyoruz. Bir malın üreticisinin bayiye satış fiyatı nasıl maliyet kalemlerinden en önde geleniyse, “yasal” yoldan ithalatında ödenen tüm vergiler de aynı şekilde bir maliyet unsurudur. Maliyet hesaplandıktan sonra üzerine konan makul bir karla satış yapıyoruz. Benim görevim

    1) Aynı malın Avrupa’nın herhangi bir yerindeki satış fiyatıyla satış yapmaktır.
    2) Aynı garanti koşuşllarını uygulamaktır.

    Şayet yasal olmayan yolları bir çözüm olarak görmeye başlarsak en avantajlısı silah zoruyla gasp veya hırsızlık olabilir. Ben çeşitli girişimlerde bulunuyorum. Ama sizin fotoğrafçılık ve video prodüksiyonu için hazırladığınız bu güzel blog sitenizde böylesine önemli bir konuya ait bir başlık açmanızı beklerdim. Bırakın camcorderi bir de DSLR fiyatlarına %20 bindirmekten bahsediyoruz burada.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=885187&Date=26.06.2008&CategoryID=117

  • ilkerc dedi ki:

    belli ki bu konuda anlasmamiz mumkun olmayacak.

    Tek duzeltmek istedigim nokta su: Onerdigim cozumlerin tamamen “yasal” oldugunu hatirlatirim. Vatandas olarak yurt disina gitme ve vergiden muaf olarak bir taneyi asmayacak sekilde hediye alma (kendime veya baskasina) hakkina sahibim saniyorum.

    Bunu “illegal” ilan etmeniz pek dogru degil bence… Hele gasp ve hirsizlikla ayni kefeye koymaniz daha da uzucu…

  • Ömer dedi ki:

    “Yani soz konusu fiyat farki konusunda hic bir sey yapmayip sonra da alici Dogubankâ??a kacinca buna sasmak dogru degil diyorum.”

    sözünüz üzerine “yasal” konusunu açmıştım. Doğubank’tan satın alınan Panasonic marka kameralar Malezya, Singapur ve Birleşik Arap Emirliklerinden getirtilmektedir ve hiçbirisinin üzerinde CE belgesi bulunmamaktadır. Türkiye’ye CE belgesi olmayan malların ithalatı yasal yollardan mümkün değildir. Herkesin sizin gibi ABD vizesi olmayabilir, başvursa alamayabilir. Amerika’dan yolcu beraberinde özel kullanım amacıyla getirilen her kameraya karşılık Sirkeci’de onlarca adet satılmaktadır.

    Anlatmaya çalıştığım şey şu… Bu yeni gelen %20 ek ÖTV kötüdür. Kaçakçıları besler. Olmasın istiyoruz. Fiyat farkı konusunda birşey yapmaya çalışıyoruz.

  • ilkerc dedi ki:

    Evet dogubank konusunda haklisiniz. Onu atlamisim…

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube