İmdat!!!

Biz elimizi RED’e sürdük derken RED yaptı yine yapacağını. Günlerdir beklenen duyurunun ne olduğu sonunda açıklığa kavuştu.

Yeni RED vizyonu şöyle açıklanabilir: Lego yapar gibi kamera yaratabileceksiniz. RED değişik algılayıcılar sunuyor (3K dan 28K ya kadar). Bunlardan size uyanını seçiyor ve istediğiniz gövdeyi, vizörü, LCD yi birleştirip kendi kameranızı ortaya çıkarıyorsunuz. Bu sisteme daha önce açıklandığı gibi genel olarak DSMC (Digital Stills and Motion Camera) adı verilmiş.

Bazı fikirler kağıt üzerinde çok güzel durur ama iş uygulamaya gelince patlar. Aha buraya yazıyorum bu da onlardan biri. 28K nedir bu arada bir tür şaka mı? Yahu daha üretiğiniz 4K lık görüntüleri açmak mümkün değil. 28K neyin nesi?

Hadi diyelim ben yanılıyorum ve bu gerçekten iyi bir fikir. E peki Jannard amca hani 5D mk2 yi mahvedecektin? Senin 5D Mk2 dengi cihazın şu an 12.000 USD (sadece gövde)…

RED benim ve benim gibilerin yapmasını hasretle beklediğimiz tek şeyi yapmayıp onun dışında milyarlarca şey yapmayı seçmiş nedense (sitelerinde 2.251.799.813.685.248 adet değişik kamera ürettiklerini iddia ediyorlar). Yapılması gereken sadece tek bir kameraydı oysa: Full frame 2K veya 3K çekebilen 5000 dolar altı, küçük bir kamera! Evet inanması güç ama bu yeni sistemde böyle bir kamera yok.

Ne diyelim? Hayırlı olsun. Ayrıntı burada.

9 Responses to “İmdat!!!”


  • serhan nasirli dedi ki:

    Merhaba Ilker Bey,

    Aslinda RED fotograf makinelerinde kullanilan digital back i alip dijital brain e donusturmus ve buna dayali bir sistem yaratmis diyebilirmiyiz?

    Dediginiz gibi fiyati makul 5d markII gibi bir urun cikartmadi.Fakat sanirim Redone 645 9k ve 65 megapixel ile orta format Hasselblad H3d ve leaf,phase,sinarback gibi orta format digital back firmalarina video ve pl mountda ekleyerek buyuk darbe indirdi diyebilir miyiz?

    Bana gore sanirim bu baglamda darbe yaptilar digital back ile film cekmek…Fiyati her ne kadar backlere oranla biraz pahali olsa da,Acaba bu digital backlerin fiyatlarinin da dusmesine etki edebilir mi?

    Red ucarak marstan dunyanin fotografini cekmis :),Zira teknik detaylar her ne kadar aciklanmasa da 4k cekilen goruntuler acilmiyorsa,bu 28k video 261 megapixel still ile acilsa bile depolama boyuttan oturu ancak digital back gorevi gorup still cekilebilir herhalde.Iki seneye kadar 2 milyar tb lik cf kart ya da hdd cikartmazlarsa tabi .

    Fiyat konusundan baska olarak dediginiz gibi o kadar cok secenek sunmalarina 28k 261 megapixel vs ye ve kinor un bunu yapmasina ragmen 120 fps nin uzerine cikan bir kamera yapmamalari da sanirim baska bir hayal kirikligi.
    Belki biliyorsunuz Rus yapimi kinor bazi forumlarda okudugum kadariyla red den once bu girisimleri yapan bir firma fakat soyle bir kamerada onlar yapiyor.
    http://www.kinor.ru/en/products/camera/dcx/

    Ilker Bey,red in 120 fps ye cikan 2500 dolarlik b4 mountli 2/3 3k scarlet hakkinda ne dusunuyorsunuz?

    Saygilarimla
    Iyi calismalar dilerim

  • Shad dedi ki:

    28K’yı neremizle render edeceğimiz konusunda hem fikiriz en azından : )))

  • ilkerc dedi ki:

    Orta format pazari uzerinde ugrasmaya degmeyecek çok küçük bir pazar. Jannard “DSLR killer cikaracagim” demisti. Acikcasi dag fare dogurdu. Su an aciklanan sistemde DSLR sektorunde “killer” olabilmeyi birak var olan DSLR’ların yanina bile yanasacak bir urun yok ortada…

    Rus kamerasına inanamadim. Web sitesi falan pek guven vermiyor gibi ama belli olmaz tabi.

    O dedigin model 2500 dolar sadece govde fiyatı. Ustune en az bir 3 bin daha binecektir. O zaman bile ilginc bir ürün olmayi surdurse de bence Jannard bu sefer fena cuvalladi. Benim fikrim bu…

  • Shad dedi ki:

    Epic ve Scarlet’in bu kadar moduler olması çok iyi birşey. Her modül, yenisi çıktığında değiştirilebiliyor. İster sensorü içeren “brain”, ister portları içeren modül, vs…

    Fiyat konusunda İlker’e katılıyorum. Fiyat anlamında “DSLR killer” yok. Fakat bunu hepimiz biliyorduk galiba. Biz, Red One alırken aksesuarlara neredeyse bir body fiyatı daha ödedik. (~13 bin USD)

    Bu kameralar (Epic ve Scarlet) 2009 ve 2010 içinde piyasaya çıkacaklar. O zamana kadar fiyat indirimi olabilir.

    Red’in bugün ve öncesinde üretmeden çok çok önce kameraları duyurmasındaki asıl neden kapora toplamak. Böylece ar-ge ve imalata kaynak yarattılar. Fakat 2 gün önce Red One için “backorder”a gerek olmadığını duyurdular. Direk sipariş veriyorsunuz ve 5 gün içinde kamera size ulaşıyor. Yani artık kaynak ve lojistik var… Epic ve Scarlet’i de çok daha önce aslında duyurmuşlardı fakat kamera özellikleri değişti. Dün de bunu duyurdular. Bu kameralar için de “back-order” yapılacak mı bilmiyorum ama yapılırsa, ben şahsen kamera piyasaya çıkmadan sipariş vermem.

    Yüksek kare özelliğine gelirsek, Jim Jannard’a 500 fps – 1000 fps gibi hızlar gereksiz geliyormuş. İsteyen photosonics veya phantom alsın diyor. Hatta kendi photosonics’ini satmayı teklif ediyor. Bana sorarsanız bu mantık hem doğru hem yanlış. 500 – 1000 kare çok çok nadir işinize yarayacak birşey. Çok lazımsa, her zaman kiralanabilir fakat 100 – 120 kare de az. 150 – 200 kare bence ideal.

    RED sonuç olarak yine de köklü rakiplerini bir kez daha düşünmeye mecbur ettiği için takdir edilmeli.. ki ediyoruz : ))

  • serhan nasirli dedi ki:

    Ilker Bey cok tesekkur ederim.
    Bir hevesle Ilk baktigimda cok heyecanlanmistim fakat sonra tekrar bakip realite dusununce dediginiz gibi oldu.Yani dslr killerdan ziyade built in lensli yi saymazsak 2/3 inch 2500 dolara aksesuar monitor vs 3000 ve daha fazla eklenince bu siniftan da cikacak sanirim.Fiyatlar dolayisiyla yine hayal olmaktan oteye gecemiyor benim icin.

    Kinor un websitesi dediginiz gibi pek inandirici degil ama 4k 200 fps ve 700 fps ceken kamerayi 2006 yilinda yapip nabde sergilemisler sanirim gallery bolumunde var sitelerinde,sette cekilmis fotografi da var kameranin.Eski bir film kameralari yapan firmaymis fakat dediginiz gibi siteleri ucuz reklam sitelerine benziyor fazla detay olmadigindan dolayi.

    Shad oncelikle red kameraniz hayirli olsun,aciklamaniz icin tesekkur ederim.Birde 3d kamera yapmislar.Fakat Ilker bey e katiliyorum.Highspeed kamera cok nadir olarak kullanilacagi konusunda Jim Jannard vs hakli olabilir.Gunumuz icin konustugumuzda bu kameralarin yuzde 80 i gereksiz post produksiyon acisindan baktigimizda.Dediginiz gibi en azindan bir brain 200-300 fps ye cikabilirdi diye dusunuyorum.Zira bu 28k veya 3d, highspeed den cok cok cok daha nadir kullanilacak bence.Casio bile 1200fps cekiyor 🙂 1 milyar olasilik herseyi yaptik diyorlar fakat Bence 2 sene icinde olacak degisikliklere bunu da dahil etmeliler duye dusunuyorum.

    Anlamak istedigim Bir diger konu ise exposure latitude epic ve scarlet te normal redone da 11 iken 2 artirilarak +13 olmus butun brainler icin.Bu konuyu tam olarak anlamiyorum.Eger dijital makinelerde olan ara diyaframlardan degil normal olarak 1.2 diyaframdan baslarsak 13 f stop f45 e kadar gidiyor.
    Nasil yani hem 1.2 yi hem f45 imi gorebiliyoruz gain ile oynayip goruntuye etki etmeden? Gerci sanirim bunun yeri burasi degil ama kusura bakmayin.
    Sanirim redone la en onemli faktor bu.

    Tesekkurler
    Iyi calismalar dilerim

  • ilkerc dedi ki:

    Çok önemli bir soru sormuşsun Serhan.

    Genelde bu sorular pek sorulmaz ezberden cevap verilir. Bu konu Red forumlarinda da tartisilmis. Unlu goruntu yonetmeni Dennis Mullen hafif yollu dalga geciyor bu meseleyle.

    RED’ciler bu rakamlari nasil buluyor bilmiyorum ama kesin olarak emin oldugum sey bu rakamlarin dogruyu tam olarak yansitmadigi.

    Muhendislik acisindan 11.3 f stop dinamik genislik elde edilmis olabilir ama ben pratikte bunun olabilecegini dusunmuyorum (Dennis Mullen da oyle diyor zaten). Fakat daha dogru bir cevabi buralari izleyen Dodo dan alabiliriz… Ne diyorsun hocam?

  • ilkerc dedi ki:

    Bu arada merak edenler icin bu konuda su makale okunabilir.

  • serhan nasirli dedi ki:

    Merhaba Ilker Bey
    Cevabiniz ve beni aydinlattiginiz icin cok tesekkur ederim.
    Gonderdiginiz makale kafamdaki bazi yanlis bildigim konulara cevap oldu.Malesef uygulama olmadan zor oluyor.Filmin exposure latitude unu 11 olarak biliyordum.Sensorleri biraz daha buyuk olan modelde 13f stop a kadar cikiyor.
    Etkisi olabilir mi bilmiyorum fakat kameranin 0dbGain i 320 asa oldugundan normal 100 asaya gore zanirim 1 bucuk stop fark ettiginden dolayi isiga ve renge daha duyarli. Bu rakamlarin dogru olmadigina sevindim.6-7 stop az ya da fazla pozlayinca hala detay aliyor gibi geldi.
    Tesekkur ederim

  • Shad dedi ki:

    Jannard’ın reduser forum’undaki bir yazısına göre DSLR kategorisinde “çığır” açacak olan makina veya DSMC 2009 sonunda çıkacakmış. Epic ve Scarlet’ten farklı bir makinadan bahsediyor. Yani 5D markII’nin alternatifi olarak scarlet’i göstermiyor..

    Yazı burada

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube