Red ScarletRed Scarlet


Bir kaç gündür Red Scarlet ile oynuyorum. Tabi oturup ilmi testler yapmadım. Nasıl olsa onu yapan bir sürü insan var. Kisisel yorumlarımı yazayım daha iyi.

RED Scarlet bir kaç yıldır sözü edilen bir kameraydı. İlk çıkışında beklenen aslında 2/3 inch algılayıcı ile daha küçük bir prototipti. Hatta bir ara Jim Jannard “DSLR killer” olacak demişti Scarlet için. O zaman “RED fanboy” dediğimiz fanatikler çok heyecanlanmıştı.

Geçen yıllarda belli ki bir çok şey değişti zira sonuçta ortaya çıkan şey aslında EPIC’in bire bir aynısı. S35 mm algılayıcı ve dış yapı tamamen aynı. Sadece doğal olarak 15 bin dolarlık bir gövde olduğu için Scarlet EPIC’in kırpılmış hali gibi. En önemli sınırlama 5K da sadece 12 fps desteği olması. 4K’da 30 fps 2K da ise (kırpılmış sensörle) 60 fps yapabiliyor.

Kamera aynen EPIC gibi SSD sabit disk kullanıyor. 64 GB lik disklere yaklaşık 20 – 30 dk çekim yapabiliyorsunuz. Benim oynadığım model EF mount idi (yani Canon merceklerle tam uyumlu). O kadar ki auto focus, IS ve mercek verisi bile çalışıyor. Tabi mercekler 1.3 ile 2 arasında değişen çarpan faktörleriyle iş görüyor.

Kısaca olumlu ve olumsuzları özetlersem:

+ EF Mount ile çalışmak güzel. Özellikle auto focus ve IS çok işe yarıyor. 85 1.2 gibi merceklerle veya 70-200 2.8 IS ile çekim yapmak zevkli.
+ RED’in dinamik aralığı (RAW çekmesi sayesinde) tabi ki DSLR lardan veya klasik video kameralardan çok daha iyi.
+ Kameranın ergonomisi olabildiğince iyi. Elde tutmak zor değil ve hatta zevkli. RED One kadar ağır değil.
+ Yüksek ASA başarısı iyi sayılır. 1000 ASA’ya kadar kullanmak mümkün. 6400 ASA da teorik olarak var ama noise kabul edilemez seviyeye çıkıyor.
+ HDR modu var. Bu modda 6 f stop a kadar ekstra dinamik aralık sağlanabiliyor.

Gelelim eksilere:

– FAN!! Kameranın üzerinde fan var ve gayet rahatsız edici bir ses çıkarıyor. Çekim sırasında bu azalıyor ama yine de yok değil. Menülerden fan sessizleştirilebiliyor ancak o zaman da kamera aşırı ısınıyor. Bu devirde hala üzerinde pervane olan bir kamerayı kabullenemiyorum!

– Dokunmatik ekran artık alıştığımız Iphone gibi değil ne yazık ki.

– Piller çok kısa ömürlü. En fazla 25 dk gidiyor ve sarj da 1 saatten fazla sürüyor.

– EF mercekler iyi ama çarpan faktörü sinir bozucu.

– DSLR killer meselesi tabi yalan. Bu aletle fotoğraf çekilmez değil elbette ama ben yine de iyi bir DSLR’ı tercih ederim. Aletin üzerinde M ve S diye bir switch var (Motion ve Still). Hesapta istersen kamera istersen fotoğraf modunda kullanacaksın : ) Kim 20 bin dolar harcayıp 12 MP lik still ler çeken bir kamera almak ister bilmiyorum. Video işi de aynı anda yapılacaksa belki ama yine de bana gereksiz geldi.

Sonuç: Yıllardır beklenen Scarlet aslında bildiğimiz RED’in bir türevi. Devrim yaratacak ucuzlukta değil. Çok hafif değil, çok pratik değil. Yani paradigma değiştirecek ve DSLR ları yok edecek bir kamera asla değil ama tabi ki sonuçta aslında bir açıdan da iyi bir kamera. Teoride “Girl with The Dragon Tatoo” gibi bir film çekmenize bir engel yok bu kamerayla… ne yazık ki filmler sadece kameralarla çekilmiyor : )

Ben bu kamerayı alır mıyım? Hayır. Blogu izleyenler şaşırmayacaklar ama RED Scarlet bence pahalı bir oyuncak. Her zamanki gibi “beklemek gerek”! 

18 Responses to “Red ScarletRed Scarlet


  • Kemalettin dedi ki:

    eksiler dikkatimi çekti hemen..Fan demişsiniz zaten bu fan olayı epic’tede mevcut sadece scarlet’e özgü birşey değil elektrik süpürgesi gibi çalışıyor ama herzaman değil açılışta ve belli durumlarda.Kamera ısınmıyor ısınsada kapanmıyor red one gibi.
    Dokunmatik ekranı beğenmiyorsanız çıkartır side handle’dan kullanırsınız çok basit bir çözüm.1600$ size kar sağlar aynı zamanda 🙂
    Piller kısa ömürlü geliyor ise v mount çözümler üretebilirsiniz.Redvoltlar geçici birşey kimse çekime sadece redvolt’la gitmez zaten.
    Çarpan faktörü epic’te ve dslr’lar da mevcut..Scarlete has birşey değil rahatsız olmanızı anlayamadım.
    12MP az birşey değil NASA şuan Nikon D3s kullanıyor uzayda.Russell James abimiz bile epic’le Victoria Secret çekiyorsa Red’in DSMC olayı başarıya ulaşmış demektir bence.
    Kameranın boyutlarına laf atmışsınız ama kendinize şunu sorun bence küçük bir fotoğraf tripodu lowepro sırt çantası 2-3 PL lens ile dışarı çıkıp başka hangi kamera ile 4K çekebilirsiniz?

  • Muhittin dedi ki:

    müdahale etmeden duramadım.
    üslup ne kadar doğru gibi dursa da amacını gizleyememiş.
    bu bir kişisel görüş yazısı en başında da belirtildiği gibi. sitenin uzun bir zamandır takipçisi olarak diyebilirim ki aksini kanıtlamak için arka arkaya dizdiğiniz bu argümanların hatta sarkastik çözüm önerilerinin farkında olunmadan, görmezden gelinerek ya da unutularak yazıldığını hiç sanmıyorum. Belli ki almışsınız kamerayı, güle güle kullanın. siz de kendi görüşünüzü belirtmek isterseniz bunu daha doğru, dolaysız bir şekilde yapmanın yolları var. bu haliyle, kamerayı alıp vermiş olduğunuz paranın her an gelebilecek bir dslr atağıyla içinize oturması korkusunun meşruluştarılmaya çalışılması gibi duruyor en fazla.
    saygılarımla.

  • Muhittin dedi ki:

    son bir ekleme,
    yazıdaki the girl with the dragon tattoo örneğini atlayıp victoria’s secret ı bilimsel bir başarı göstergesi gibi sunmanız da ayrı bir konu.

  • ilkerc dedi ki:

    Neden bu kameralara laf edilince babaniza edilmis gibi davrandiginizi anlamasam da soyle aciklamaya calisayim:

    * Fan surekli acik. Ozellikle sessiz bir ortamda gayet rahatsiz edici.

    * V Mount kamerayi agirlastirir ve ayrica pahali. bu kadar agir bir kamera olmayacakti Scarlet amaci o degildi.

    * Dokunmatik ekran yapacaksan bu devirde Iphone standardinda yapacaksin ya da hic yapma daha iyi

    * Carpan faktoru genel bir itiraz. Herhangi bir mercek sisteminin carpan faktoruyle kullanilmasina karsiyim.

    * 12 MP az demedim ama DSLR killer olmaya yetmez. Hele de 20K lik bir kamera icin.

    * 4K cekmekle ilgilenmiyorum zira zaten RED in 4K dedigi sey 4K degil.

  • boyacihakan dedi ki:

    burada aslında dslr bitirici olarak beklendiği için,

    Asıl şaşkınlık ondan.Red one bir benzeri olması, zaten emsalleri ile aynı rakam olması.

    Canon 5d Mark ? ‘ü beklemek lazım bence.

  • Serkan dedi ki:

    5Dâ??nin yenisi elbette iyi olacaktır ama zaten Canon C300 çıkardı. Yeni 5D, C300 kadar iyi olamaz. Canon da kendi ürününe rakip çıkarmaz. Biri diğerinin 6 katı fiyatı. 5DM2 veya 5Dâ??nin yenisini Scarlett ile kıyas yapmak sadece Canonâ??u böbürlendirir. Yerine kullananlar elbette olmuştur. Fiyat performansı belki daha yüksektir. 5DM2 çığır açmıştır. Red yerine 5D kullanıyorum mutluyum diyen de vardır, 5DM2 Redâ??in yerini tutmaz diyen de vardır. Teknik özelliklere bakıp karar verilmez buna. 2K imiş 4 K imiş farketmez. Önemli olan kullanılabilirliğidir. Kullanılabilirliğini de sadece kullanan bilir. Ikisinin de yeri ayrıdır. He illa kıyas yapılacaksa örneğin Scarlett ile C300 kıyas yapılmalıdır bence.

  • osman siewertsen dedi ki:

    valla bence,rasyonel tespitler var,adama niye kızıyorsunuz ki onuda anlamış değilim…

    Yeni kıtada ticaret hep ”ölümcül rekabet” üzerine kurulu,bu adamlarda çoğu zaman ”beklemeden” ürün çıkarmak ”repetation”dan çok daha önemli…bu üründe klasik amerikan mantığı ile ortada,japonlar ve almanlar bunun için daha saygıdeğer gözümde…

    Geçenlerde paris’te iki tane RAW grading’i seyrettim…da vinci’de enteresan biçimde RED’in RAW’u daha bir güzel geldi gözüme..tüm cahilliğime rağmen,diğerleride bana hak verdi…

    Birde kimse kusura bakmasın ama,çantaya iki lens koyup 4K çekince ne oluyor,nasıl bir bütçe o,merak ettim : )

  • yasir dogan dedi ki:

    benim de görüşüm dslr killer denilen bir makine’nin dslr’lerin 3 katı bir fiyata çıkması komik.

    artılarına ve eksilerine rağmen bu kadar yatırımı haketmiyor gibi gözüküyor. İlker Hoca’nın eleştirileri gayet makul geldi. bence bu fiyata satılan bir kamerada bu tip eksiler pek kabullenilebilir şeyler değil. pil ömrü ve dokunmatiği belli bir şekilde aşabiliriz ama neden bu kadar para verip bunları aşmakla uğraşalım. Fan konusu ise can sıkıcı ama aldığımız sonuca göre tahammül edebileceğimiz bir durum. Dslr’lerin çok üstüne çıkamama durumu varsa gerçekten fan çok can sıkıcı bir durum. yine de red’in scarlet’i çok geçte olsa çıkartması sevindirici.

    Ayrıca david fincher konusunda bir husus belirtmek isterim. The girl with the dragon tattoo filmi benim açımdan tam bir rezalettir. 2009 yapımı aynı isimli aynı film dururken daha iyisini çekmeye cesaret etmişler. fakat sonuç 90 milyon dolarlık bir rezalet. fincher’ın 10’da 1 bütçesiyle çekilmiş 2009 yapımı aynı film david fincher’in filminin çok çok üzerinde. Fincher neden böyle kendini rezil etmiş anlamadım. Fincher, gerçekten kötüye doğru bir eğilim içinde böyle devam etmesi gerçekten üzücü.

  • Deniz dedi ki:

    benim izlenimim scarlet’in yeterince iyi olduğu ancak beklenen formda sunulmadığı yönünde.daha ucuz olması bekleniyordu.epic’in kırpılmış versiyonun değil.

    ama bu aralar benim kafamı en çok kurcalayan mevzu,çin’li abilerimizin “dijital sinema kamerası” atağı.Red alternatifi olduğu söyleniyor ne kadar gerçek bilemiyorum.2K çekim yapabilen bir kamera.KineRAW s 35 ismiyle piyasaya sürülüecekmiş.henüz satışta değil ama 8000 dolar olarak duyrulmuş fiyatı.

    http://www.kineraw.com adresinde teknik ayrıntılara yer verilmiş.

    eğer gerçekten fos çıkmaz ve istenen görüntü kalitesini sunabilirse bence amatörler ve bağımsızlar için harika olacak.2K az gibi görünse de,standart sinema perdesinin boyutu 2K yani pek fazla sorun olacak gibi durmuyo bence.henüz piyasaya çıkmamış bir kamera ama teknik özelliklerine baktığınızda ilk izleniminiz nedir paylaşabilirmisiniz.

  • Caginanil dedi ki:

    Bu red mag’lerin özelliği nedir birisi beni aydınlatabilirmi.
    3200 usd ye sattıkları SSD lerin okuma yazma hızlarını araştırdım sitede bir yerde 180MB/s geçiyor . Msial kingston 180MB/s 1.8 SSD kartlarını 450 dolara satarken. RED mag 3200 dolarsa. Aradaki farkın siyah renkten daha başka birşeyler olması gerekiyor. Haksızmıyım.

  • Caginanil dedi ki:

    Ben de çok kızıyorum Canona Kemalettin bey önce 3000 dolara adam gibi HD çekim yapan kameraları çıkardılar. Fakir sinemacıları başımıza bela ettiler.Sadece parası olup yatırım yapabildiği için bu sektörde tutunabilen bir sürü adama biraz daha yaklaştırdılar.Fahiş fiyattan kamera kiralama sayesinde ettiğimiz karı düşürdüler. Şimdide utanmadan 6400 iso da bile kullanılabilir görüntü çeken bir aleti 3500 dolardan piyasaya sürdüler.

    Benim de geceleri sizin gibi gözüme uyku girmiyor. Ya bir gün gerçekten 4k çekebilen bir kamerayı piyasaya sürerlerse diye yada gerçekten raw çeken bir kamera gelirse. Bir de bu ahlaksız fakir sinemacıların eline geçerse bu kameralar?

    Çin üretimi ışık sistemleri sayesinde zaten elimizdeki avantajları tek tek kaybediyoruz. Birde internet belası çıktı başımıza adamlar yardımsever birbirlerine öğretiyorlar
    bu işleri. Daha şimdiden Ã?lkemizdeki pek çok DOP, Yönetmen vs. yurt dışındaki pek çok öğrencinin gerisine düştü. Ã?lkemizde çekilen pek çok dizi RED’lerle alexalarla çekmemize rağmen elalemin çektiği kısa filmlerden kötü durumda. Ne iyiydi adamlar mini DV lerle adaptörlerle sürünürken.

    Ya bir gün gerçekten sinemacılar yapımcıların bir yerlerini öpmeden kendi ayakları üstünde durabilirlerse. Endişelerinizi çok iyi anlıyorum Kemalettin bey. Hala zamanımız varken şu canon sevdalılarını aşşalıyalım. Zamanı gelince gidip kahvede pişpirik oynıcaz nasıl olsa

  • osman siewertsen dedi ki:

    alakası yok ama,futbol oynamak için,dört adet taş ve yuvarlak bir nesne yeterli…

    premiere ligi kaç milyar euroluk bir endüstri…

    sokak arasında olmak veya old trafford’da binlerce seyirciye karşı oynamak ve milyonları ekrana bağlamak…

    amatör ve profesyonel oyuncu olmak arasındaki fark nedir ???

  • Caginanil dedi ki:

    İlla premiere ligden örnek vermek gerekirse Osman bey Misal bir kuzey londra derbisi öncesi Arsenal takımının bütün oyuncularını dışkapı gençlik sporun tesislerine yerleştirin. Toprak sahada antreman yapıp Ulusta 2 yıldızlı bir otelde kalsınlar. Sakatlandıkları zaman SSK hastanesinde sıra beklesinler. Yabancı oyuncularının transfer taksitlerini 6 ay geç yatırın. Kramponlarını formalarını ulus pazarından alın. Sonrada Ankaradan otobüsle Tottenham derbisine gönderin. Londrada otelde kalacak paraları olmadığı için otobüsten indikleri gibi maça çıksınlar. Maçtan önce ise futbol oynamak için 4 taş ve yuvarlak bir nesnenin yeterli olacağına dair bir konuşma yapın. Maçın sonucuna çok şaşıracaksınız.

    amatör ve profesyonel oyuncu olmak arasındaki fark benim için Ahmet Uluçay ile Faruk Aksoy arasındaki fark değil malesef. Sizin için öyle ise söyleyecek birşey bulamıyorum.

  • ilkerc dedi ki:

    Kemalettin bu siteden ban edilmenize cok az kaldi. sansinizi biraz daha zorlamaniz yeterli.

  • yasir doğan dedi ki:

    caginanil, endişeniz de haklısınız ama rekabet neden insanları bu kadar korkutur anlamıyorum. Eğer ileride kahvede pişpirik oynayacağınızı düşünüyorsanız bugün bulunduğunuz noktayı hiç haketmiyorsunuz demektir. Bazı kaygılarınızda haklısınız fakat kaygılarınızın bir çoğu ticari kaygılar. Bu durumda sizdeki eksikliklerden kaynaklanmaktadır.

    Festen filmi bu konu için iyi bir örnek olur diye düşünüyorum. Sonuçta Festen filminin çekildiği kamera bir 5d mark2 yi bırakın 500d bile değil.

  • osmansiewertsen dedi ki:

    Yazdigim ornegin,cok farkli algilandigini gordum…ben baska bir sey soyluyorum,orada…

    Bu sektorde,bazi istisnalar haric,cok yetenekli,cok caliskan,cok degerli arkadaslarimiz hocalarimiz var…ve onlari tanidigim icin ben cok sansliyim
    Disarda bile yok oyle guzel insanlar ve hele onlarla ayni setteyseniz dahada bir baska guzel…

    Bir yerde yazdiklariniz,fazla elestirel hatta kirici boyutta,dizideki arkadaslarimizin cani cikiyor gece-gunduz…bazen “net”cekebilmeleri bile cok samimi soyluyorum mucize…

    Faruk aksoy seversiniz sevmezsiniz,5.500.000 izleyiciye ulasti son filmiyle,sonsuz tesekkuru borc bilirim…yeni projelere cesaret kazandirdigi icin…

    Kiralama sirketleri;cok buyuk yatirimlar yapiyorlar,milyonlarla ifade edilen,tartisilacak cok nokta olabilir ama hizmet veriyorlar bu sektore

    Keske bir link yollasaniz,showreelinizi seyretme sansi yakalasak…

    Yeni dunya duzeni,herkese istediklerini yapma imkani veriyor artik…tipki futbol gibi…ama messi bir tane var dunyada…topum var,oynarim… o kadar kolay olsa keske : )

  • Caginanil dedi ki:

    http://www.zaytung.com/fotohaberdetay.asp?newsid=168287

    Bu listeyi gerçekten içinize sindirebiliyormusunuz Osman bey bu listedeki filmlerin %50 si sizin saydığınız iyi özellikleri taşıyan insanlar sayesinde mi burada. Hepsinin yapımcısına yönetmenine gerçekten teker teker teşekkür etmek içinizden geliyor mu? Böyle projelere mi cesaret edebilmeli insanlar.

    Filminiz Yunanistanda gösterime girecek mi sorusuna “girmesede olur zaten onların maddi durumu kötü” diyen adama mı teşekkür ediyorsunuz. Bu ülkede sinemanın gelmesi gereken nokta bu mu gerçekten.

    Yeni dünya düzeni Arabasını evini satıp uzun metraj film çeken adamın filmini vizyona sokmak için bir sonraki daha çekilmemiş filmini de ipotek eden anlaşmaya imza atmasıdır. Yeni dünya düzeni Hayatında eline kamera almamış mütahit amcaların film işinde çok para var deyip bu işlere yatırım yapmasıdır. Yeni dünya düzeni tüp şirketi sahibi abinin bir ülkeye federasyon başkanı olmasıdır.

    Konu kamera tartışmasından benim sayemde çıkıp buralara gelmiş özür dileyerek son mesajımı yazıyorum. Bu konu üstüne daha konuşmak isterseniz mail yoluyla tartışabiliriz.

  • ilkerc dedi ki:

    Kemalettin adli kullanici siteden ban edilmistir. Malum bu site benim ve ahmakca yorumlara izin vermeme politikami surduruyorum.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube