Çekim Monitörü ve Diğer Şeyler

IMG_0884

Yıllardır bir çekim monitörü almak isterim fakat piyasadaki seçeneklere bakınca içim sıkılır.

Özellikle HDSLR ile çekim yapacaksanız ikinci bir ekrana ihtiyacınız var. Ne yazık ki şu an varolan en iyi çekim monitörleri bile 1280*800 çözünürlüğünde çalışıyor. Durum o kadar vahim ki bazıları 800*600 bile olabiliyor. Üstelik bu ekranların çoğunun renk kalitesi de berbat.

Buna karşılık şurada görebileceğiniz gibi fiyatlar da epey yüksek. İyi bir ekran almak isterseniz 2500 USD gibi bir masrafı göze almanız gerekiyor. Bu devirde tam HD bile olmayan bir ekrana 2500 dolar vermek saçmalık diye düşündüğüm için bu soruna Ipad çözüm olabilir umuduyla epeydir bekliyordum. Tabi klasik Apple inadı yüzünden ne yazık ki Ipad??in o muhteşem ekranını video izleme için kullanamıyoruz. Aleti Jailbreak yaparsanız olabiliyor ama onunla da ben uğraşamadım.

İmdada Samsung yetişti. Donanım olarak piyasadaki en iyi tabletlerden biri olan Galaxy TAB S 8.4??teki ekran hem 2560*1600 çözünürlüğünde bir Super Amoled, hem de aynı nedenle renk ve kontrast aralığı şuradan da okuyabileceğiniz gibi mükemmel. Özetle Samsung??un ekranı şu anda alabileceğiniz bütün çekim monitörlerinden çok daha iyi (çok kelimesine vurgu yapıyorum). Yaklaşık 800 TL gibi bir fiyatla Teknosa??dan alınabiliyor. Ek olarak bir de USB Otg (On The Go) kablosu aldım (bunun görevi tabletin micro USB bağlantısını standart USB ye çevirmek. Yalnız dikkat edin kablo OTG özelliğine sahip değilse çalışmıyor)

DSLR controller adlı uygulamayı Android mağazasından indirdim. Tableti kameraya bağladım veeee!

Yukarıda gördüğünüz gibi ekranda 5D MK III??ü kontrol etmemizi sağlayan bir arayüz belirdi. İsterseniz bu arayüzü görmeyebiliyorsunuz. Üstelik ekrandan dokunarak focus dahil her türlü kontrol de mümkün. Harika!

Daha da şaşırtıcı olan kameranın açılır açılmaz tabletin de otomatik olarak ekranı açması, kapattığınızda  da 15 sn içinde kapanması. Samsung??un pili 6 saat gidebiliyor. Böylece Toplam 830 lira gibi bir harcamayla 2.5K Super Amoled bir çekim monitörüne kavuştum. Tabi bunu kameranın flaş yuvası (hot shoe) kısmına bağlamak için ufak bir Sirkeci ziyaretiyle Zoom ticaret??ten Manfrotto??nun şu harika adaptörünü almam gerekti.

Son çektiğim profesyonel iş sırasında bu düzeni kullandım. Doğrusu sonuç gayet başarılıydı. Elbette ufak bir gecikme var (Bu daha az olmakla birlikte HDMI??da da var zaten) ve bazen nedenini tam çözemediğim şekilde kare kaçırma oluyor. USB kablosunun ve tabletin etkili olduğunu sanıyorum. Daha iyi bir kablo ısmarladım yakında gelince bakacağım tekrar.

Tablet konusunda belki de Nexus7 benzeri 1920*1080 lik daha ucuz bir tablet daha hizli olabilir. Bu konuda deneme yapamadım. Ne yazık ki RAW video desteği yok şu anda. RAW çekerken kayda girdiğiniz anda görüntü donuyor. Ayrıca Magic Lantern??in bazı özellikleri monitörün kare hızını da düşürüyor.

Aynı sistemi TPLink bir router ile kablosuz olarak da kurmak mümkün ama ben denemedim.

Samsung??un tabletini bir tablet olarak değerlendirirsem Ipad kadar hızlı değil ne yazık ki (belki Android yüzünden) ancak dediğim gibi şu ana kadar gördüğüm en iyi ekrana sahip. Rec 709 renk uzayının tamamını ve Adobe RGB??nin yüzde 97??sini gösterebilen bu ekran aynı zamanda Amoled olduğu için siyahları vermek konusunda da çok başarılı.

Hem Atölye filmleri hem kendi işlerim için aldığım bir diğer önemli aksesuar da yanda gördüğünüz Port Protector. 5d MK III ile çalışanlar bilir, HDMI kabloları bir türlü yerinde durmaz ve hatta bazen kendileri sağlam kalırken kameranın1078745 yuvasını da bozarlar. Small HD firmasının ürettiği bir aksesuar sayesinde HDMI ve USB kabloları dert olmaktan çıkıyor. 49 USD lik fiyatı biraz yüksek ama sağladığı koruma o kadar önemli ki aldığınıza pişman olmazsınız diye düşünüyorum.

Son ürün de aşağıda gördüğünüz ve şuradan inceleyebileceğiniz Juicedlink ön amfi. Bilenler bilir sesi kamera
üzerine çekmek hep bir amatörlük sayılır sektörde. Tabi ideal bir dünyada bu doğrudur. Kameranın 16 bit857043 48 KHZ lik kayıt kalitesi ve ön amfisi yeterli sayılmayabilir. Fakat kameranın üstüne kayıt yapmanın da pratikliği yadsınamaz. İste yandaki küçük alet bu işi daha iyi yapmanızı sağlıyor.  Bu kutu sayesinde hem XLR ses girişlerine sahip oluyor, hem kameranın yetersiz ön amfilerinden kurtuluyor, hem de ses yüksekliğini gerçek düğmelerle kontrol edebiliyorsunuz.

Filmciler için güzel bir dönemdeyiz: Bir çok sorun böyle küçük yan yollarla da olsa halloluyor. Blogu izleyenlerin fark ettiği üzere yeniden bağımsız moda döndüğüm için bu aletler tabi önemli ama alacak şeyler bitmedi!

26 Responses to “Çekim Monitörü ve Diğer Şeyler”


  • Caner caninsan dedi ki:

    Dslr kullanıcıları için orijinal bir alternatif olmuş hocam. Fiyat=performans olarakta gayet iyi bir yatırım

  • sade dedi ki:

    hocam pardon, yeni kitap ne zaman çıkıyor?

  • ilkerc dedi ki:

    Alfa Yayinlari’ndan yarin dagitima cikacak. kitapcilara dusmesi hemen olmayabilir.

  • onur cobanoglu dedi ki:

    Merhabalar ; tableti bağladığınız ekipman dışında arkasında bir koruyucu ve manfrotto’ya bağladığınız parça daha gözüküyor. Acaba sirkeciden aldığınız hotshoe bağlantı aparatına dahil midir o parça da? Tam olarak tabletin nasıl bağlandığını dahası sağlam durduğunu anlayamadım. Teşekkürler…

  • ilkerc dedi ki:

    Selam Onur su parcayi kullaniyorum.

    http://www.bhphotovideo.com/c/product/572347-REG/Manfrotto_386B_386B_Nano_Clamp.html

    Onun arkasinda da modifiye ettigim Cin mali uyduruk bir Ipad tutucu vardi. Fakat simdi sunu aldim:

    http://www.squarejellyfish.com/tablet-tripod-mount.html

    Bununla daha rahat oluyor. O zaman nano clamp e gerek kalmiyor.

  • Onur Çobanoğlu dedi ki:

    Teşekkürler…

  • serdar dedi ki:

    Peki bu tarz tabletleri video assist gibi kullanabilirmiyiz. Yani Red veya Alexa ile kullanmak istenirse nasıl görüntü alabiliriz sette…
    HDMI çıkışı olan bir tablet ile RED Epic den görüntü alabilirmiyiz.
    Bu mümkünse gerçekten de 300-400 TL’ye 1920×1080 ekrana sahip ve hızlı çok fazla tablet var.

  • ilkerc dedi ki:

    Hayir uzerlerinde HDMI giris olmadigi icin kullanamazsiniz.

  • LeventK dedi ki:

    Hocam merhabalar.
    Bende Mark II mevcut.
    Piyasada şu anda 200 TL civarına satılan android işlemcili tabletler bulunabiliyor. Acaba bunlar ile de anlattığınız sistemi kurmak mümkün müdür? Yoksa ekran çözünürlüğnden ya da işlemci düşüklüğünden dolayı denediğimize pişman mı oluruz?
    Kendi çapımdaki denemelerimde şimdilik bu tip ekonomik çözümlere ihtiyacım var da 🙂
    Şimdiden teşekkürler.

  • ilkerc dedi ki:

    Selam Levent. Valla denemek lazim. Olabilir. En kotu ihtimalle kare sayisi dusecektir ama adamlarin sitesi var DSLRcontroller orada onerilen tabletlere bakmakta yarar var.

  • yasin dedi ki:

    merhaba.
    dslrcontroller uygulamasını 2 yıldır kullanıyorum. OTG özelliği olan neredeyse her telefonda ve 150 tl lik 800X600 çözünürlüklü çin tabletinde bile sorunsuz çalışıyor. tabi ekran kaliteleri malum…
    ben mark3’e telefonumu (galaxt s2) bağlayıp üzerine mıknatıslı 50 tl lik viewfinder monte edip kullanıyorum ve çok memnunum.
    Monitor olarak bence de alınabilecek en mantıklı cihaz Galaxy TAB S 8.4

  • Adil AYBAR dedi ki:

    Merhaba,
    Bu yöntemi uzunzamandır kullanıyorum fakat sizin yazınızı okuyunca aklıma bir fikir geldi olur mu olmaz mı araştırmak lazım aradaki bağlantı usb 2.0 ile sağlandığı için gecikme biraz fazla acaba makinenin girişine hdmı ile bağlasak ara aparat olarak hdmi i usb 2.0 dönüştürücü ile bağlasak ne değişir. Araştırıp birseyler bulursam paylaşacağım

  • ilkerc dedi ki:

    Olmaz oyle sey : )

  • Onur Çobanoğlu dedi ki:

    Merhaba hocam,

    Sizin incelemenizden sonra satın aldığım Samsung 8.4 tableti bir süredir kullanıyorum ve çok da memnunum. Dün itibari ile e bayden verdiğiniz linkteki tablet holder’ı da sipariş verdim.(beklemedeyim.)

    Fakat biraz önce otg kablosu ve canon 650 d ‘nin içinden çıkan kablo ile DSLR controller da ilk denemeleri yaptığımda pek de hoş olmayan bir gecikme var. (sizinde bahsettiğiniz gibi aslında… ) özellikle pan yaparken bir yandan canon ‘un küçük ekranındaki akıcılık tablette yok. Bu sorun çekimleri izlerken sanki hata var ya da bir aksaklık var izlenimi yaratıyor bende . Bu konuda ne öneriyorsunuz, nasıl bir kablo almalıyız bu gecikmeyi minumum sürelere indirmek ve daha keyifli bir görüntü alabilmek adına?

    Teşekkürler…
    Sevgiler.
    Onur.

  • Onur Çobanoğlu dedi ki:

    Yazınıza tekrar baktığımda ”daha iyi bir kablo ısmarladım gelince bakacağım” demişsiniz. Onunda linkini ve yorumlarını paylaşırsanız çok sevinirim.

  • ilkerc dedi ki:

    Selam Onur ne yazik ki o gecikme oluyor. 5D MK III de daha az var seninkinde daha cok olabilir.

    Magic Lantern’in overlay lerini kapatirsan biraz daha hizlanir ama gercek monitor akiciligi beklenemiyor anladigim kadariyla.

    belki bizim tabletle ilgilidir ya da yazilimla emin degilim. Ipad de sorunsuzmus ama IOS7 ye kadar destekliyor.

    Kablo bir fark yaratmadi ama zaten HDMI monitorlerde de gecikme var bu arada…

  • Onur Çobanoğlu dedi ki:

    Anladım hocam, bu şekilde kullanmaya alışıcak gözümüz o halde. Teşekkür ederim…

  • Gökhan Bartu dedi ki:

    Merhaba, mini hdmi girişi olan tabletler mevcut bunlara dslr remote yazılımı kullanmadan direk mhdmi to mhdmi kablo ile bağlasak yine gecikme olur mu?

  • Gökhan Bartu dedi ki:

    Pardon şimdi kafama dank etti o tabletlerdeki mhdmi input değil output o yüzden mümkün değil sanırım:)

  • abdullah kolay dedi ki:

    Hocam selam,.benim canon xa10 cameraya taletle harici ekran yapabiliyorum fakat dokumatik sistemini tablette yapabilimirim eger oluyorsa arayüz indirebilecegim bir program varmi bilgilendirirseniz memnun olurum .şimdiden teşekkürler..

  • ilkerc dedi ki:

    Maalesef XA10 konusunda bir fikrim yok.

  • Tayfun dedi ki:

    Selamlar, tabletler ve telefonlar için televizyona kablosuz görüntü aktarım kitleri var. Bir uygulama ile tv’ye tabletin görüntüsünü aktarıyor. Mesela bu sistem ile kameradan tablete görüntüyü aktarıp, o uygulama ile de kablosuz olarak TV’ye görüntü aktarımı yapılabilir mi? Deneyen var mı? Eğer mümkünde gerçekten tadından yenmez diye düşünüyorum.

    Bahsettiğim Kablosuz Görüntü Aktarım Kiti
    http://www.hepsiburada.com/dark-ezcast-kablosuz-hdmi-goruntu-aktarim-kiti-dk-ac-tvezcasttv-p-EVDARKTVEZCASTTV?wt_gl=cpc.elk.evelektronigi.pla&gclid=COeEmeq6vMgCFSkGwwodbT4Fdw

  • Kemal dedi ki:

    evet bende bu konuyu merak ediyorum deneyip sonuç alan varmı acaba? Birde İlker hocam tplink routerdan kablosuz sistemi kurmak mümkün demişsiniz ama bununla ilgili detay verebilirmisiniz

    ALINTI @Tayfun

    Selamlar, tabletler ve telefonlar için televizyona kablosuz görüntü aktarım kitleri var. Bir uygulama ile tvâ??ye tabletin görüntüsünü aktarıyor. Mesela bu sistem ile kameradan tablete görüntüyü aktarıp, o uygulama ile de kablosuz olarak TVâ??ye görüntü aktarımı yapılabilir mi? Deneyen var mı? Eğer mümkünde gerçekten tadından yenmez diye düşünüyorum.

    Bahsettiğim Kablosuz Görüntü Aktarım Kiti
    http://www.hepsiburada.com/dark-ezcast-kablosuz-hdmi-goruntu-aktarim-kiti-dk-ac-tvezcasttv-p-EVDARKTVEZCASTTV?wt_gl=cpc.elk.evelektronigi.pla&gclid=COeEmeq6vMgCFSkGwwodbT4Fdw

  • ilkerc dedi ki:

    olmamasi icin bir neden yok ama aletin cozunurlugu nedir onu yazmiyor linkte

  • Murat dedi ki:

    İlker hocam merhabalar,

    Başlığı açalı hayli vakit geçmiş ancak piyasada DSLR Controller dışında fiyat/kalite performansı açısından alınabilir başka bir uygulama yok galiba? Yoksa var mı?

    Çekim monitörüne ihtiyaç duyuyorum; bu programı da Mark 3’de ML ile RAW çekim yaparken (doğal olarak 🙂 kullanmak istiyorum. Siz de belirtmişsiniz ama üstünden çok zaman geçtiği için bir ümitle resmi sitelerini inceledim; fakat RAW desteğine ilişkin herhangi bir bilgiye rastlamadım. Dolayısıyla halen olmadığını varsayıyorum. Bu ikiliyi bir arada kullanmanın bildiğiniz bir yolu var mı acaba?

    Ya da RAW canlı akışı TABLET’ten izleyebileceğimiz başka bir yol?

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube