Kodak’tan Bir Buluş

sensorold.jpgGecen hafta (14 haziran’da) Kodak tek algılayıcılı kameralarda renk elde etmek için yeni bir yöntem geliştirdiğini duyurdu. Normalde bugüne kadar en yaygın kullanılan yöntem algılayıcının önüne yandaki gibi bir filtre katmanı eklemekti. 1976’da yine Kodak mühendisi Dr. Bryce Bayer tarafından geliştirilen bu katman “Bayer Filtresi” olarak anılıyor. Bu yöntemde varolan piksellerin yarısı yeşil diğer yarısı da kırmızı ve mavi olarak filtreleniyor. Daha sonra çeşitli hesaplamalarla her piksel için renk bilgisi üretiliyor. Bu yöntem akıllıca ve iyi çalışıyor ama bütün piksellerin önünde filtre olduğu için ışık kaybına yol açıyor.

sensornew.jpg

Yeni katman ise farklı bir yoldan gidiyor. Yandaki grafikte gördüğünüz gibi burada her pikselin önünde filtre yok. Böylece bazı pikseller “panchromatic” (her dalga boyuna aynı oranda duyarlı) başka deyişle siyah beyaz hale geliyor. Bu ne sağlıyor derseniz, algılayıcının ışık duyarlılığını 1 – 2 fstop (yani 2-4 kat) arttırıyor. 2008’de önce tüketici sınıfı kameralarda kullanıma girecek bu yöntemle dijital kameralar düşük ışıkta bile çok temiz görüntü verebilecekler.

Daha ayrıntılı bilgi için http://www.imaging-resource.com/NEWS/1181811769.html adresini ziyaret edebilirsiniz. Sistemin yaratıcılarıyla yapılmış bir röportajı da burada okuyabiliriniz.

2 Responses to “Kodak’tan Bir Buluş”


  • Burç dedi ki:

    Normal bayer filtresine göre renk çözünürlüğü daha düşük olacağı için, green ve blue boxlarda nasıl sonuç verir acaba?

  • ilkerc dedi ki:

    bu daha cok fotograf makinalari icin gelistirilmiş bir yontem anladigim kadariyla. Onlarda cok fazla pixel oldugu icin renk cozunurlugundeki dusus cok onemli olmayacaktir. Video icin haklisin.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube