DXOMarkDXOMark

Kameraları test etmek hem sıkıcı hem de zor bir iş. DXOLabs geçen yıl bir takım blog yazarlarını ve teknoloji hastalarını rahatlatmak için kamera testinde son nokta diyebileceğimiz bir site yarattı: http://www.dxomark.com/

Bu sitede kameraların algılayıcıları bilimsel olarak ve RAW performansları üzerinden test ediliyor. Aklınızdaki kameraları karşılaştırmak için kolay bir arayüz de sunulmuş.

Tabi unutulmaması gereken buradaki karşılaştırmaların tamamen bilimsel ve bu yüzden de biraz kuru olması. Pratiklik, mercek seçenekleri, ek özellikler vs test edilmiyor. Sadece RAW algılayıcı performansı değerlendiriliyor.

Şu andaki şampiyon 88 puanla Nikon D3X. Bu sonuçla Nikon gezegendeki en iyi algılayıcıya sahip gibi görünüyor. 20.000 dolarlık Hasselblad H3DII bile 78 puanla Nikon’un gerisinde. Canon 5D MK II ise 79 puan almış.

PS: Yanılmışım. Şu andaki şampiyon 89 puanla Phase One P65 Plus!

14 Responses to “DXOMarkDXOMark


  • Ömer dedi ki:

    Çok yararlı bulduğum bir site ancak öyle fazla uzun uzun bakmakta bir fayda göremedim. Sonuçta bu ürünleri para verip aldığımıza göre anlaşılan o ki en iyisini almak istiyorsak Sony Alpha 900 alacakmışız.

    Evet “fotoğraf makinası” olayında performans ve fiyat bir arada değerlendirildiğinde gerçekten de Sony bence çok çok başarılı. Kendisini buradan tebrik ediyorum.

  • ilkerc dedi ki:

    Evet nedense o alanda digerlerinde oldugundan daha basarili oldular ama yine de iyi satamiyorlar : )

  • Ömer dedi ki:

    Satamazlar abi.. satamazlar. Bizim millet kendisi değerlendirecek altyapıya sahip değildir. Gider arkadaşı ne aldıysa onu alır. Ya Nikon alır ya Canon alır. Kulaktan dolma komşudan sarma..! (atasözü uydurdum)

  • ilkerc dedi ki:

    Sadece Turkiye’yi kast etmemistim : )

    Fakat dedigin dogru. Bir gun Vespa’yla bir yerde duruyordum. Elimde Bell marka kask vardi. Bir adam geldi. Bu kaski neden aldin? dedi. “Nasil yani?” dedim (yahu kimsin nesin, bir merhaba de once, nereden ciktin o da belli degil). “Dunyada alinacak tek kask vardir Arai… seninki çöp” dedi gitti.

    Sonra merak edip test sonuclarina baktim Bell Arai’den cok daha yuksek puanliydi : )

    Milletimizdeki bu ozguvenin nereden geldigini merak ediyorum 🙂

  • Ömer dedi ki:

    Bende de var o özgüvenden ki. Bell ne oğlum Momo alsaydın ya.. Vespa ile Momo Design giyilir. Aa yakıştıramadım 🙂

    Şimdi abi… hayvanıl (bir iltifat olarak) fotoğrafçılar var. Adam mesela 35 yıldır bu işi yapıyor. Elinde İstanbul’un taksi filosu gibi lens birikmiş. Evde her yerden bir lens çıkıyor “Vay anasını bu da mı varmış bende?” diye şaşırıyor. Tümü Nikon mesela. Bu adama Sony satamazsın. Nikon devam edecek o. Şimdi mesleği fotoğraf olan heriflerin durumu bu. Bu durum gençlik arasında “Tüm iyiler Nikon/Canon kullanıyor. Demek ki var bu işte bir iş.” yanılsamasına da sebep oluyor. Ama Nikon bitmiş mesela (mesela..!) bunun farkına varılamıyor.

    Şimdi burada önemli olan güncel koşullara göre aklı kullanıp düşünmek. Sony sensör üzerine stabilizasyon koymuş. Tamron 70-200mm f2.8 lensi $700._ fiyata alıp IS veya VR lens gibi kullanıyorsun. Yapılan tasarruf Canon 70-200 f2.8 IS ile mukayesede tam $1,200._ Nikon 70-200 f2.8 VR ile mukayesede $2,000._

    Tek lens değil ki. Daha 24-70 aralığı var 300mm var. Var oğlu var.

    Şimdi Tamron optik olarak denk değil falan denebilir. Yok abi kullan birşey olmaz. Çalışır. 🙂

  • ilkerc dedi ki:

    Heheh Momo lar guzel ama full face degiller. O da kazada cenenin yok olmasiyla sonuclanabiliyor : (

    Nikon ve Canon cok daha eski tabi Sony’nin aniden pazari degistirmesi beklenemezdi. Cok satmamakla birlikte aslinda yuzde 8 e falan ciktilar diye hatirliyorum.

  • Ömer dedi ki:

    %8 süper bir pazar oranıymış bence. Bir de bunlarda orantıların değişimini de takip etmek lazım. Kimin pazar payı hangi sürede ne kadar artmış/azalmış gibi. Türevine bakmak lazım yani. Eğriye eğri doğruya doğru; Sony “fotoğrafta” başarılı.

  • schizophrenia dedi ki:

    nikon’un üst seviye algılayıcılarını sony üretiyor.
    alpha 900 ve nikon d3x’de ise neredeyse aynı algılayıcı kullanılmakta.
    dxo mark ise d3x’e 88 verirken alpha 900’de aynı cömertliği göstermeyip 78.9 vermiş.
    sony’nin çuvalladığı nokta ise düşük ışık performansı, yani noise.
    bunun nikon’la yapılmış bir pazar anlaşması olduğunu düşünüyorum, her neyse; alpha 900 2700$, d3x 7900$ güncel satış fiyatlarına sahipler.
    bu durumda sony’nin şakır şakır satması lazım.
    şurada pazar payını 2 senede ikiye katladı diyor. yani 2008 yılında pazarın %13’üne sahiplermiş.
    bayrağı konica minolta’dan devraldıkları ve objektif parkının küçüklüğü göz önüne alındığında bence iyi bir rakam.
    samsung’un pentax ile ortaklığı sonucu pazar payı 2006’da %6 iken 2008’de %1 gibi bir rakamın içinde diğerleriyle kaybolmuş. samsung 2009 son çeyreğinde pentax’ı satın almak için kovaladı durdu.
    kağıt üzerinde dslr pazarında oldukça başarılı gidiyorlar ama alpha 900 ile niye başa güreş{e}medikleri muallakta.

  • adnan sokol dedi ki:

    merhaba,
    bir süredir Sony makinaları henüz Türkiye’de piyasaya çıkmadan test etme imkanı buluyorum. alfa 900 ilk elime geçtiğinde sonuçlarına inanamamış daha detaylı araştırmak zorunda kalmıştım. 100 asa performansı ve raw özellikleri çok iyi görünüyordu. etkilenmemin başka bir nedeni de full frame sensör oluşu. çok uzun yıllardır bize dayatılan optik çarpanlı algılayıcılardan sonra, film keyfimin yerine geldiğini hissetmiştim. çok geçmeden alfa 850 yi çıkardılar ve fiyatını 2000 dolar civarında tuttular. sony nin bu fiyat politikası en çok “kotu” kalkık lider markaları kullananlara yaradı. kimin aklına gelirdi canon bir full frame çıkaracak üstelik video çekecek ve fiyatı 2700 dolar olacak diye…
    carl zeiss lens kullanıyor olmasını bir avantaj olarak görmüyorum. özellikle full frame modellerinde çok iyi netice vermiyor, ancak G serisi lensleri oldukça keskin neticeler veriyor. 70-400 mm lensi çok beğenmiştim. ancak nikon’dan dili yanıp 4 ay önce canon’a geçmiş biri olarak yeni bir çevrimi göze alamadığım ve video işinin hoşuma gitmesi sebebiyle henüz sony’e geçemeyeceğim.
    şu anda dünya çapında 3. marka. ancak kötü haber profesyonel seriye değil orta seviye yatırım yapacakları. alfa 550 de bunlardan biri.
    daha detaylı bilgi isteyen olursa paylaşabilirim.

  • schizophrenia dedi ki:

    kimin aklına gelirdi canon bir full frame çıkaracak üstelik video çekecek ve fiyatı 2700 dolar olacak diyeâ?¦

    5d sahibi olan veya olmak isteyen birçok insanın aklına gelmiştir bu.

  • Ömer dedi ki:

    Pentax özellikle lenslerini çok sevdiğim ve halen de kullanmakta olduğum bir marka. Ancak full frame DSLR makinasını çıkartmadan hiçbir yere gidemez; yok olmaya mahkum ne yazık ki. Ama bir de çıkartırsa Sony’den korkunç pazar payı çalar. Şu anda bildiğim kadarıyla Hoya (bildiğimiz filtreci) Pentax’ın sahibi. Samsung’a devrolursa belki birşeyler görebiliriz. Yoksa ı ıh..!

  • schizophrenia dedi ki:

    pentax yarı profesyonelin altında oldukça başarılı ama üst sınıfta bir numarası yok, gerçi ısrarla orta format makine üretmeye devam ediyorlar.

  • Ali dedi ki:

    Çok özür dileyerek araya giriyorum. Teknolojik bir şey söylemeyeceğim.

    Sadece…

    Ömer Bey’in bu site özelindeki dönüşümünü çok ilginç bulduğumu söylemek zorundayım. Önce çok ciddi bir reprezant olarak karşımıza çıkmış gibiydi, ama şimdi aramızdan biri gibi oldu. Esprili, argolu vs. Kendisinin bu sitedeki evrimini takip ettiğimi belirteyim.

    Ã?ber alles samimiyet.

    No offence derler anglo enişteler, aman, bende de aynı hesap 😉

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube