Avid Geri Dönüyor!Avid is Back!

Umutlar tükendi derken Avid geri dönmüş!

Dün NAB de duyurulan Avid Media Composer 5 epey iddialı geliyor. AMA (Avid Media Access) modülünün yeniden yazılması sayesinde artık Avid RED ve H.264’e “doğrudan” (natively) destek vereceğini açıklamış. Ayrıca Quicktime’ın okuduğu bütün formatları aynı şekilde destekleyecekmiş.

Yani RED, 5D MK II veya benzeri bir aletle çekeceğimiz görüntüleri herhangi bir işleme gerek olmadan hemen kurgulamaya başlayabileceğiz.

Yıllardır biz kullanıcılarını boynu bükük bırakan Avid bu işlerden elini eteğini yavaş yavaş çeker diye düşünüyordum ama demek ki ortalığı Premiere ve Final Cut’a kolay bırakmayacaklar.

Çok iyi bir gelişme (geç de olsa : )

(haber için Ali Aga‘ya teşekkürler.)

Ayrıntı şurada.

Avid Media Composer 5 will natively support RED and h.264 files from EOS DLSR’s as well as other quicktime formats (like Prores etc).

Good news for Avid fans like me.

More info is here.

8 Responses to “Avid Geri Dönüyor!Avid is Back!


  • mustafanadir dedi ki:

    ilker hocam panasonic kamerayla ilgili mesajınızdaki yorumumda demiştim bir haber daha var diye =) gidemedim ama dedikoduları önceden aldım =)

    şu 5d mk2 direk işleyebilme olayı da güzel olmuş..

  • shad dedi ki:

    Çok şükür!
    “Directly access and edit RED files through AMA, without transcoding” adlı atasözünü saygıyla selamlıyorum..

  • ozguc yigit dedi ki:

    Umarız bu atasözü “söz” de kalmaz ve atalarımıza yadigar olur : )
    Ben de 9-10 küsür sene ömrümü verdiğim Adobe amcalardan bir çırpıda sıyrılır, Anında Avid abinin ellerinden öperim.

    Zira Adobe CS5 amca da gerçek zamanlı slr videosu kurgulama konusunda iddalı kelamlar ediyor.

    Hatta Premiere’in açılışına da nurtopu gibi bir adet HDSLR preset yerleştirmişler.

    : )

  • ali aga dedi ki:

    fcp bu guzelligin altinda kalmaz umarim 🙂

  • Hepa dedi ki:

    CS5 çıktıktan sonra Avid’e pek gerek kalmaz.

  • rcprgn dedi ki:

    Evet, gerçekten de geç kalmış bir uygulama. RED ile çekilmiş görüntüleri Avid Metafuze ile saatlerce convert edip sonra da Avid’e yüklemek kelimenin gerçek anlamıyla tam bir işkence. 15-20 GB’lık R3D convertleri için bile saatlerce beklemek zorunda kalıyordunuz. İnşallah bundan sonra rahat bir nefes alırız.

  • Sertac Yuksel dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar. Öncelikle İlker bey’in bu harika sitesini çok geç keşfetmemim üzüntüsünü duyduğumu belirtmeliyim.

    Yaklaşık 4 senedir profeyonel olarak parmağını avid’den kaldırmayan biri olarak media composer 5 beni hem sevindirdi hem de oldukça şaşırttı. Çünkü avid bugüne kadar premiere vb. gibi yazılımlara oranla yeni dosya formatlarına, import/export meselelerine hep mesafeli durmuş, biraz yukarıdan bakmış, “benim olayım trim baba” diyen bir montaj programı.

    Söz gelimi internetten indirdiğiniz mpeg 1/2 codecli herhangi bir görüntüyü birkaç saniye içinde premiere sistemine alıp montaja başlayabilirsiniz ama avid : “ben bir videoyu frame atlamadan,ses senkronizasyonunu bozmadan,kafama göre aralara kırmızı kare atmadan alamayacaksam hiç almaya yeltenmem” derdi bugüne kadar.

    Ama işin geri kalanı yani montaj asamasında editörüne hız ve yaratım anlamında öyle rahatlıklar sunuyor ki vazgeçilemiyor kolay kolay.

    sadece “RED files through AMA, without transcoding” gelişmesi bile bu gece sabahlara kadar başından kalkamayacağım metafuze yazılımını tarihe gömecek. Bilindiği gibi red dosyaları ile avid’de çalışmak istediğimizde bu yazılımla öncelikle mxf’e çevirmemiz, ki bu timecode ile çalışılan, sonradan telecine,online’a vb girecek bir işse çevirdiğimiz dosyaların “Ale”‘sini alıp sonradında avid’de relink etmemiz gibi komplike işlerle uğraşmamız gerekiyordu.

    1 saatlik bir red görüntünün converti için 4-5 bilgisayar kullansak dahi bu işlem uzun saatler alıyordu.P2,5dmark2 vb. kameralarla çekilen görüntülerde neyse ki durum bu kadar vahim değil.

    “Edit video and audio by dragging and dropping elements in the timeline” : burada da premierecilere göz kırpmışlar sanki 🙂

  • pekin azer dedi ki:

    Selam… SADIK bir avid sahibi olarak avid’den hic sasmadIm…. Bu yaziyi yazarken belirtmek isterimki… Yurtdisina bir adet uzun metraj filmi direkt olarak R3D’ler ile montajliyoruz ve offline bitti… 1-2 defa sistemde tikanma oldu ama 3 haftalik bir offline montajda bu hic de sorun degil…. sanirim… 🙂

    Avid isini biliyor… matrox’un aleti ile hdmi dan HD out vermesi de super…

    Bu arada merak edenlere sistem dual xeon 3GHz 16 GB ram win 7 ultimate 64 bit

    Saygilar.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube