Sony’den 35 mm KameraSony’den 35 mm Kamera

Sony’nin yeni 35 mm dijital sinema kamerası NAB 2011’de çıkacakmış ancak bu sene bir ön gösterim yapmışlar. Şuradan izlenebilir. Sony’nin bu hareketle, son iki yılda canını epey yakan RED’i hedef aldığı gayet açık.

Yani savaş kızışacak.

26 Responses to “Sony’den 35 mm KameraSony’den 35 mm Kamera


  • erkanuzdur dedi ki:

    F35 zaten böyle bir şey değil miydi? Sınıf farkı mı var?

  • ilkerc dedi ki:

    evet sınıf farki var. Goruldugu kadariyla bu 10.000 USD altı bir kamera olacaktir.

  • mehmetyılmaz dedi ki:

    böyle giderse yakında bütün firmalar 35 in altında bir ccd üretmeyecekler sanırım:) jeponlar sultanahmette küçük 35 lik handycam larla belgesel çekerler artık:)

    Nasıl bir özellik sunuyorlar bilmiyorum ama eğer 10.000 usd nin altıysa yinede pahalı derim ilker hocam.. ama bu fiyatın çok daha altında red den daha büyük sensör kullanan bir kameraya (5d mark2).. hangisi cevap verebildi? herşeyi geçelim zaten 5d mark2 35mm sensörüyle piyasayı altüst etti. Ne yazık ki birçok arkadaşım “kamera herzaman büyük olmalı” diyen zihniyetle aynı düşünüyor ve ne yazıkkı inatla 5d mark 2yi kullanmıyorlar..yazık diyorum:)

  • yasir doğan dedi ki:

    aslında bu rekabeti en çok bizim işimize geldiği için seviyorum. sony red kıvamında bi makinayı red’in yarı fiyatına sunarsa bize eminim ki sony isterse bunu yapar, yaparsada eminimki başarılı olur. ama anladığım kadarıyla fiyat farkına bakarsak red one değilde red scarlet seviyesinde bir kamera olacak bu yada arasında biryerlerde olacak. sevindirici bir haber.

  • osman siewertsen dedi ki:

    ben şöyle girmek istiyorum,

    Yakında,bu pl mount kameraları neredeyse bedavaya vericekler

    -4k tabi efendim, hatta bizim ki 28k, pl mount hay hay….

    -lens?

    -ultra prime veya master prime,ama biz kontrast icin cooke da öneriyoruz

    -fiyat?

    -kamera cok hesaplı ama!

    Ferrarimiz var ama,motoru extraya giriyor! Redin kendi lenslerleriyle performansı ortada…

    Sony bu savaşta cok geride kaldı,tapon oldu demode oldu…kendini toplaması artık zor gibi geliyor bana…en gözde ürünü f35i tam anlamıyla kullanan bir operatör pilotluk sınavına girse,bence bröve alır…

    Bu arada alexa yıkıcak diyorum ; )

  • Kemalettin dedi ki:

    Hiç çıkarmasınlar daha iyi 🙂 Scarlet’in karşısında tutunucağını sanmıyorum

  • yasir doğan dedi ki:

    yahu bu red i araştırınca insanı çok ürkütüyor. ben o kadar derinliği olan birisi değilim ama öğrenciyim şuanda yazın amerikaya gitmeyi düşünüyorum amerikada iken bir red cam alsam çokmu haddimi aşmış olurum. tabi bu sadece red almaklada bitmiyor vasat bir pc ile işlem yapabiliyormuyuz bu redin elde ettiği görüntüye. kısa film vs… kendi çapımda yapacağım deneysel işler için çok haddini aşan bir hamlemi olur ? çıkamadım işin içinden.

  • Kemalettin dedi ki:

    Hocam red’in fiyatından haberin varmı ?
    basic pack için 15-20bin$ ı gözden çıkartman lazım.Tabi iş bununla bitmiyor.

  • yasir doğan dedi ki:

    body fiyatı 17.000 usd diye biliyorum farkındayım hepsinin. zaten türkiyeden 7d alsam 8.000 tl. 5dm2 alsam 10.000 tl hatta daha fazla. zaten ben bunları alsam video özellikleri için alacağım. madem bu kadar yüksek meblalara çıkacağım. red camera alma fikri neden bu kadar uzak olsunki. kendime ek kaynaklar yaratarak bi red alabilirim. hatta kamerayı kendim için kullanmak dışında kiraya bile vermem mümkün gözüküyo bu kadar rağbet karşısında. fakat benim önceliğim bu değil. ben sadece sinema yapmak istiyorum ve 35 mm ile uğraşamam postta o kadar ayrıntıya giremem ve bu konularda bilgim yok. tabi 35 mm tecrübe etmedim hiç tabiki etmek isterim ama şuan digitale yöneldim.okuduğum internet kaynaklarına baktığımda red ile yapılan işlerdede post kısmı 35 mm kadar masraflı ve uğraştırıcı gözüküyor. benim kafama takılan kısım bu. mesela elimde d90 500d vs.. makineler var. ben bunlarla kendi ufak tefek çekimlerimi yapıyorum direk pc bilgisayarıma atıp premiere edius avid vs.. montajlıyorum 10-20 dakkalık işleri rahatlıkla yapıyorum. fakat red çok fazla hakim olmadığım bi konu. asıl sorum ise şu red kamera ile filmimi çektim ve bilgisayara attım. bunu açıp direk bilgisayarımda veya orta klansmanda bir macintosh ta işleyebilirmiyim. bu soruları sormamın sebebide o kadar çok şey okudumki redle ilgili kafam bulandı karar verme kısmını tek başıma başaramadım. ayrıca şunuda söylemek isterim madem bi halt bilmiyosun ne işin var burda derseniz öğrenciyim ben henüz. öğrenme aşamasındayım hala. saygılarımla…

  • Kemalettin dedi ki:

    Hocam 5DMkII nerde 10bin tl? 2000$ civarında geziyor fiyatları MKII’nin 7D ise İstanbulda hayyamda 1600$ civarında.
    Red bence çok çok pahalı.Yani sadece red one ı alıp bitse neyse diyceğimde bunun evf’si red ram’i (2.eli bile 4000$) var.
    Hem kiralamak bence öyle sanıldığı kadar kolay değil bunu TR’de
    PC içinse ya 6-12 Xeon işlemcili bi mac alıcaksın enaz 3000$ ı gözden çıkartıp yada i7 8-12GB DDR3 ram cuda destekli sağlam ekran kartı ile bir pc topluyacaksın..En ucuz ekran kartı PALIT GTX285 1GB GDDR3 var R3D işleyebiliceğin.

  • yasir doğan dedi ki:

    sıfır fiyatlarımı bunlar 7d ve 5d nin. hayyam o kadar ucuzladımı ? hepsiburada.com fiyatlarına göre konuştum yalnış olmasın ama ebay de bile 2. eli 1600 usd bu makinenin. 2000 usdye 5dm2 varsa ben şimdilik red projemi askıya alırım tabikide ama ebayde 5dm2 o 5000 usd filan şimdi tamamen ambale oldum açıkcası.

  • ozguc yigit dedi ki:

    Eğer çok çok ciddi prodüksiyonlar yapmayacaksanız, bence RED almak biraz gereksiz. 7D ve iyi bir mac yeter de artar bile… Kaldı ki sadece 17000 doları verip body almakla bitmiyor iş: )

    Kemalettin’in de dediği gibi
    550d’ler yaklaşık 1000 dolar
    7dler de 1600-1700 dolar…

    Eğer sözünü ettiğin meblağı zaten gözden çıkardıysan 10.000 dolara kurgusundan aksesuarına, ışığına mis gibi “prodüksiyon şirketi” olursun… Artan paraya da gazoz alırsın : ))

    Yanağında kırmızı beni olsun, illa da RED diyorsan da RED scarlet derim : )

  • Kerem Oğan dedi ki:

    Benim fikrim biraz scarleti kesinlikle bekle…red one senin icin biraz gereksiz olur…o alet ile neler yapilabildigini beyaz perdelerde izliyoruz….
    red one nin sinema icin actigi cigiri 5dmark2 de daha dusuk produksiyonlar ve ev kullanicilari icin acti tabi ama yinede scarleti bir beklemek lazim… 3k goruntu saniyede 120kare.. red kalitesi…5dmark2 yi bile piyasadan silecek ozellikler bunlar benim gorusum…buda ayri bir olay olacak… ben acikcasi cikmasini her gecen gun bekliyorum… ayrica 5dmark2 nin 2000 dolarlarda nerede oldugunu merak ettim gercekten… her ne kadar scarleti dort gozle beklesemde 2000 dolara 5dmark2 edinmekte super otesi… bu konudada fikirlerinizi bekliyorum…guvenilir olur mu varsa ve alsak 2000 dolara?

  • Tamer Karakulak dedi ki:

    Blog’daki tüm arkadaşlara ve İlker hocama selamlar.Yeni üye oldum ve ilk mesajımı yazıyorum.İlker hocayla daha önce çalışma fırsatım olmuştu(sinefekt ve makina zamanı motion kontrol çekimi olan reklam filmlerinde).Bloğun sürekli takipcisiyim çünkü benim bir çok yutdışı kaynaklı sitede araştırdığım ilgi duyduğum konuların özetini burada bulabiliyorum.5D MKII ile ilgili konuya gelecek olursam;

    En son gittiğimde(yaklaşık 2 hafta önce)5D MKII’nin body fiyatı Hayyamda 2550$ civarıydı.24-105mm f-2,8 L objektif ise 1550$.Tabi bunlar sadece 1 yıl dükkan garantisi verilen fiyatlar.İşin içine 2 yıl distribütör garantisi girince fiyat bir hayli artıyor.

  • yasir doğan dedi ki:

    bugun hayyama giden bir arkadaşıma sordurdum ve 1700 dolara 550d ve 4000 dolara yakın bi fiyatada 7d fiyatı çektiler tabi 5d2m sordurmadım bile. sayın ozgüç bey verdiğiniz fiyatları alabilceğim biryer varmı acaba hayyamda. açıkcası cesaretim kırıldı dslr konusunda. amerikada bile gerçi 1600 dolardan 2.eli başlıyor 7d nin. sağlıklı olmamış sanırım verdiğiniz bilgi.

  • mehmetyılmaz dedi ki:

    yasin bey hayyamda 5d markII nin peşin fiyatı(body) B&H de yeni sormuştum 2550dolar bence siz gidip bakın..

  • yasir doğan dedi ki:

    teşekkür ederim bilginiz için muhakkak 1 hafta içinde gidiceğim fakat inanılmaz oynak bi piyasa hayyam çarşısı ağız birliği yapıyolar sanki dükkanlar. 550d 2600tl çekmişler. 5d mark2 için ne kadar çekerler tahmin edemiyorum gözüyle gidiceğim. birinin selamıyla filanmı gitmek gerekiyor acaba.

  • ahmett dedi ki:

    5DII’ nin devasa algılayıcısı, ff lenslerin kullanımına olanak tanıması çok değil şöyle on yıl öncesiyle kıyaslandığında elbette çok büyük gelişme fakat ortaya çıkan’ın ne kadar “film” dokusuna sahip olduğu tartışılır. Red ile 5D nin mukayesesinde sanırım bu nokta atlanıyor ve 5D ve benzer makinalara bu anlamda gerektiğinden fazla anlam yükleniyor gibi. 5D den çıkan, tüm müdahalelere rağmen “cascavlak video”, red den sadır olan ise ayan beyan film! Renk derinliği, raw protokolü başlıca etkenler tabi ama yan yana koyulduğunda “sinema”, “perde” için red’in yanına koyabileceğimiz seçenek noktasında şahsen 5D yi çok anlamlı bulmuyorum. Jilet gibi keskin videolarla iş yapanlar için 5D üzerinden gün doğmuştur zaten. Bu arada Scarlet noktasında bekleyiş devam ediyor fakat Panasonic’in de 5D ile güreşecek bir hdslr üzerinde çalıştığı da ortada. Panasonic olmasa bu günleri görebilir miydik bilmiyorum. Şu “tost makinesi” kılıklı garip kameranın haberi çıkmasaydı şu üstteki sony den haberimiz olur muydu onu da bilmiyorum.

  • Kemalettin dedi ki:

    Scarlet’i beklemek olayı bana biraz garip geliyor.Daha ortada kesin birşey yok ve büyük ihtimalle 2011 mart ına sarkabilir scarlet.

  • Kerem Oğan dedi ki:

    verilcek paraya gore degisir..2000-2500 arasi bir para gozden cikarilcaksa belki beklemesekte olurda..9-10000 tl civari rakamlar gozden cikarilcaksa bence scarlet kesin kesin beklenmeli 🙂 sonra insan eline bir 5dmark2 alip…daha sonra 3k 120fps ve red kalitesiyle goruntu ceken bir arkadasini gorunce…ve o alete yaklasik olarak ayni parayi verdigini gorunce kotu olur…sahsen ben aglardim:) scarlet inanilmaz ozelliklere sahip gorunuyo… tabi cikinca bir gormek gerek tepkileri..belki iyi olmucak….ama red kotu is cikarmaz sanirim…bazen 27k gibi seyler dusunerek abartiyo o ayri:)

  • doruk dedi ki:

    uzun metraj bi film yapmak için hangi kamerayı önerirsiniz

  • doruk dedi ki:

    ya arkadaşlar tam olarak şöyle söyleyim bu konuda ciddi anlamda bilgiye ihtiyacım var ben uzun metraj bir film yapmayı pılanlıyorum montajı mac final cut de yapacam fakat kamera konusunda bilgim yok lütfen en uygun bütçeyle hangi kamerayla işimi görürüm
    şimdiden teşekkürler saygılar

  • Kemalettin dedi ki:

    @doruk
    kendine bir DP bul

  • emre dedi ki:

    Red scarlet..Uzun metraj filmler için uygunmudur şimdi..Bu kanıya varabilirimiyiz..ve kucuk çaplı ama kaliteden ödün vermeyen bir prodüksyon için..Işık camera vs.. 30 000 dolar yeterlimidir. 2 tane Red scarlet alacağımızı düşünürsek..ve ara parçaları ıvır zıvır.. şirket vergi levhası filan ne yapılıyorsa artık bu işlerle ilgili hepsi için 30 000 dolar. ?

    Ofis harcamaları hariç.

  • pekin azer dedi ki:

    Arkadaşlar, bu konuda biraz elma ve armut birbirine girmiş…

    5D mkII deki 35mm sensör Arri 545 deki sensör değil.

    still frame photo 35mm sensörü, moving pictures camera daki 35mm sensöründen çok daha büyük….Ve gereksiz.

    Sensör boyu önemli ama 5D mkII bence yetmiyor… 35mb/s yani 8 e bölünce MB ortaya çıkarsa saniyede 4,37 MB veri bence 1920×1080 de çok komik oluyor… Bir panasonic hvx200 bile 100 mb/s çekiyor….

    HD’nin potansiyeli 1185 mb/s dir!! HDcam SR bile 440mb… ne yazık… (HD-SDI bir veri transfer protocol’üdür… SDI, firewire veya SCSI hepsi farklı kapasitelere sahip veri transfer protokolleridir.)

    Sony F3 bence RED’ in karşısında ezik… Neden derseniz…. F3 external recorder yok ise greenbox/bluebox çalışmalarda size ter döktürür…. F3 35 mb/s cıvarı bir sistem…. sony SR recorder Sr-1 almak lazım…. aşağı yukarı 10,000 euro (galiba) ee? zaten kamera lenssiz 13000 euro gibi…. Haa bir de dual link 4:4:4 için ABD fiyatı 3,500 USD olan upgrade gerek….Ben bu işi ucuza bitiricem derseniz, Nanoflash sistem ile 4:2:2 280 mb/s oluyor… Bu da yeter tabii…çok iyi hatta… Nanoflash MXF olarak kayıt ediyor… avid ile direkt uyumlu… Ama

    RED one hem 4K… hem RAW hem ekstra upgrade, falan filan istemiyor…. Hem Avid ile R3D dosyaları direkt çalışıyor… Bence Sony F3 reklam işleri için iyi ama post yüklü geçerse, color grading çok olursa işte o zaman 35mb/s nin ne kadar kötü olduğunu anlarız…

    Sevgiler,

    Pekin

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube