IBC 2010IBC 2010

Osman Siewertsen IBC 2010 ile ilgili izlenimlerini bizimle paylaşmak istedi. Kendisine teşekkür ediyor ve yazıyı aşağıya ekliyorum.

Her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Amsterdam??da hostellerde dahi yer bırakmayan, dünyanın en önemli sektör fuarlarından biri olan ibc2010 izlenimlerimi ilker??in sitesinde paylaşmak benim için bir zevk.

Açıkçası 2006 yılından bu yana Ibc??yi zaman bulup bir türlü ziyaret edememiştim. Yağmurlu bir akşamüstü Amsterdam’a ulaştıktan sonra ertesi sabah büyük bir sabırsızlıkla RAI exhibition center??a attım kendimi.

Her zamanki kalabalık büyük firmaların yıllardan beri değişmeyen stand pozisyonları?¦ Merdivenlerden beni ilgilendiren hall11??e ilerlerken içim kıpır kıpırdı. Tıpkı lunaparka giren velet tadında : ))

Hall11 in girişinde HMI’larla bembeyaz aydınlatılan ARRI standı: Hemen herkesin önünde adeta kuyruk olduğu dev markanın yeni ürünü ALEXA kendine has logosuyla bile RED ONE??ı yok etmeye yönelik. Her ne kadar RED??i rakip olarak kabul etmediklerini açıkça söyleseler de ürün RED’in karşısına dikilmiş durumda. An itibari ile siparişler en erken mart teslimi gözüküyor.

Test için özel bir cabaret show hazırlanmış. Orada kameraya ilk defa dokundum. Tasarım son derece başarılı. Yan tarafındaki büyük LCD ekrandan kolayca shutter,iso,record ve diğer ayarlara çok kolay ulaşılıyor. Elektronik vizör son derece başarılı. Tüm ayrıntıları mükemmel şekilde sunuyor kullanıcıya.

Ancaaakkk ARRI yetkilerinin doğru dürüst cevap veremediği en önemli nokta,sxs kartlarla yapılan kayıt sistemi. Sxs kartlarla kayıt yapabilen yok gibi şu anda. Update bekleyen ALEXA sahipleri, bunun yanı sıra ARRI yeni versiyonunu ocak ayına yetiştirme telaşında?¦..en önemli revize gövdeye eklenen wireless sistemle optik bölüme hakimiyet olacak.

ARRI 18.OOO EURO fiyatıyla wireless remote sisteminide ALEXA sahiplerine kitleme derdinde : )

ALEXA Arriraw kaydı için codex kayıtçıyı öneriyor,bence çok basit ve başarılı bir çalışma prensibi özellikle DIT’ların işini çok kolaylaştıracak düzeyde. Sanırım codex çok ama çok popüler olmaya aday.

Kameranın 13.5 stopluk latitude??ü, başarılı dynamic range??i ve son derece doğal renkleriyle hi-end sınıfın digital??e bakış açısını çok etkileyecek düzeyde ve yüksek ASA??larda son derece düşük noiseler vaad ediyor bu ürün.

B4 mountlu tüm HD kameralar artık film dünyasından tamamıyla geri çekilme sürecine girmiş durumda. HD productionlar için yeni standardı,PL mount,4.4.4 kayıt ve RAW format?¦.yakında tv dizileri de bu sürece girer diye düşünüyorum ülkemizde.

3D  tabi ki Ibc 2010??a damgasını vuran kavramlardan bir tanesi.

PS technik, Phantom, Sony, Panasonic, Fujinon, Canon… hepsi ama hepsi 3D ile ilgili onlarca ürününü Ibc’de sergiliyorlar. Bunlar içinde Phantom’un son derece komplike bir biçimde tasarladığı ama buna rağmen son derece kolay kullanım vaad eden ürünü ZEPAR ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ruslarla birlikte yapmışlar ve her şey tek bir gövdede bitiyor.

Phantom??un yeni high-speed kamerası Phantom flex ile son derece başarılı bir ürün çıkarmış durumda. Beni etkiledi fazlasıyla.

Panasonic standını tamamen yeni ürünlere ayırmış durumda. Yeni 3D kamerası Phantom gibi kompakt yapıda ve artık ürün seri üretime hazır durumda.

AG-AF100 yine PL mount gibi farklı lenslerle çalışabilme özelliğine sahip olan kamerası,DSLR çalışma prensibiyle üretilen avccam formattaki kamerası. Bu kamerayı üzerinde bulunan Zeiss compact serisi lenslerle denedim ama beni çok fazla heyecanlandırmayı başaramadı açıkçası.

P2 serisinde yer alan HPX3000 ise daha küçük bodysi ile yerini 3100??e bıraktı,yine aynı özellikler ama daha duyarlı bir kamera var artık karşımızda.

Panasonic Avcintra hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kodek biliyorsunuz,yine 1920×1080 çözünürlükte ama 4.4.4 örneklemeye sahip olacak. Panasonic yetkilileri ürünün hazır olduğunu ama gecikmedeki birincil sebebin p2 sahiplerinin yaptıkları yatırımın bir süre daha güncelliğini sürdürme olduğunu belirtiyorlar. Yani müşteri-üretici ilişkisi. Avcintra ile broadcast dünyası 2012 londra olimpiyatlarında tanışacak. Spor karşılaşmaları 4.4.4 kaydedilecek.

Beni panasonic standında en çok etkiliyen ürün 4K LED ekran oldu. Yayınladıkları uzay animasyonu gerçekten etkileyici. Açıkçası 3D’den daha çok ilgimi çekti çünkü o salak gözlüğü takmayı kendime bir türlü yakıştıramıyorum hala : )))

Fuarın diğer ilgi çekici markası Cooke firmasıydı. Yeni yaptıkları Cooke Panchro serisindeki çip Dop ve focus pullerlara tüm objektif verilerini onboard monitörde görme şansı tanıyor.

Lens grubunda beni son derece etkileyen hatta “evet dibim düştü” dedirten marka LEICA oldu. Prime lens grubu sanırım dünyadaki en kaliteli lensler özellikle bir Alexa üzerinde denediğim 85mm. Renk,contrast,derinlik açısından gerçekten benzersiz çok reel, çok doğru ve çarpıcı diyebilirim. LEICA herhalde rolls-royce ile benzetilebilir. Bunun yanı sıra hafif ve rahat turuyla da son derece pratik 8’li set fiyatı 120.000 euro civarlarında.

SONY ayrı bir holde 3D showuyla ziyaretyçileri ağırlamayı tercih etti. Yine herkesin gözünde gözlük : )) bana komik geliyor bu manzara nedense. Hani bi sürü ciddi adam koca koca,gözlerinde kağıt gözlük! Biz Türkler buna rağbet eder miyiz kestiremiyorum açıkçası.

SRW9000 yeni revize ile PL mount olarakta artık satışa sunulmuş. 80.000 euro fiyatı neredeyse ALEXA??nın iki katı. HDCAM SR kayıtçı kameranın içinde yer almakta. Minik bir F35 tadında ama buna rağmen hantal ve görüntüsü 90??lı yıllara taşıyor beni ama genel olarak üst düzey bir görüntü kalitesine sahip, dynamic range??nin ALEXA??nın üstünde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim SLOG ve LUT ayarlarına sahip olması sayesinde hi-end productionlarda mutlaka yerini alacak.

Çinli üreticilerin sayısı her fuarda artıyor. Özellikle akü ve benzeri yan akseuarlarda fiyat avantajlarıyla dikkat çekiciler. DSLRler için de bir sürü aparat üretiyorlar.

DSLRler özellikle Canon firmasının neredeyse taşıyıcı kolonu olmuş durumda. 5 sene önce Canon broadcast fuarlarında fotoğraf makinesi sergileyecek deseler herhalde kimseler inanmazdı diye düşünüyorum. DSLR sahipleri mutlaka Swit??in web sitesini ziyaret etsin,çünkü swit sadece DSLR’ler için çok uygun fiyatlı HD monitör üretmiş ve bu ürün son derece iş görür diye düşünüyorum.

Bu kadar kulaklarını çınlattığımız bir markayı da unuttum çünkü kendilerine ait bir stand yerine band-pro firmasının küçük bir kısmında sergiledikleri prototip tadında bir ürünle RED DSLR??ye benzeyen küçük bir kamera (Scarlett) ile yer aldılar. Bir türlü prezentasyonunu yakalayamadım ama bu ürünün RED’in daha low cost işler için tasarladığı 3K kamerası olduğunu sağdan soldan duyarak öğrendim. Hemen söyleyeyim sitede yer alan imajla alakası olmayan bir ürün.

Son olarak, Ibc gerçekten yeni trendleri belirleyen önemli organizasyonlardan birisi. Burada ağırlıklı olan ürünler genellikle tüm broadcast dünyasında öyle ya da böyle mutlaka yerini alıyor. PL mount ve RAW kayıt mutlaka çok yaygınlaşacak. Lens üreticileri her keseye uygun lensler üretmeye başladılar bile. Bunun en güzel örneği Carl-Zeiss??in compact serisi Canon??un ENG zoom lenslerinden biraz daha pahalı.

7 Responses to “IBC 2010IBC 2010


  • Emir B dedi ki:

    yazı için gerçekten teşekkürler, bu pazarı seyretmesi bile ayrı keyif ki siz tadına baktınız 🙂

    merak ettiğim DSLR lar RAW kayıt edebilecekler mi acaba? Eğer ederlerse tüm bu firmalar CANON a yeni bir hiroşima darbesi vururmu atom bombası gibi 🙂

  • joshcun dedi ki:

    “Çinli üreticilerin sayısı her fuarda artıyor. Özellikle akü ve benzeri yan akseuarlarda fiyat avantajlarıyla dikkat çekiciler. DSLRler için de bir sürü aparat üretiyorlar.”

    @osman siewertsen dslrler için aparatlarla ilgili firma ve ürün ismi verebilir misiniz. alibaba gibi sitelerde aramalarımda ciddi ürünler göremiyorum.

  • DoPDodo dedi ki:

    Osman, çok sağol. IBC’den Türkçe “rapor” veren tanıdığım ilk insansın. Sağol tekrar.

  • Kemalettin dedi ki:

    Osman bey Scarlet konusunda dediğinizi anlayamadım.Sitesindeki resimde IBC’de Ted’in elindeki Scarlet te aynıydı.Tasarımda hala bir değişiklik yok.
    Arri’nin Red’i kendine rakip olarak görmemesi ise komik olmuş

  • osman siewertsen dedi ki:

    ilkerin sitesinde yazmak benim için zevk yineliyorum tekrar,o da sagolsun koydu sitesine….

    Dogan abi rica ederim,siz olsanız daha prof anektodlar duserdi bu satırlara suphesiz…

    raw formatla cekim kapasitesi,o boyutta bir makineye sıgarmı bilemiyorum,acıkcası dslr ler hakkında cok fazla bilgi sahibi degilim….

    Cinli swit markası bu anlamda en bilinen marka, sitesine bakmanı tavsiye ederim…

    Scarlet daha redin sitesinde pek afilli duruyordu,kendisini gormek biraz hayal kırıklıgı yarattı onu diyebilirim,alexa bas kosedeydi,D21 ise arka tarafındaydı arri standının,bugun ulkemizde en az 20 tane red var,buradan hesap edelim….alexa tabii ki redin karsısına cıktı…400 adet su an dunya geneli siparisi var….

    Herkese selamlar

  • Aykut dedi ki:

    Osman Bey, çok teşekkürler gözlemleriniz için.

    Bu arada Arri, RED yerine DSLR’ları rakip olarak görmüyorum dese bu daha makul ve anlaşılabilir bir önerme olmaz mıydı? Zaten Kemalettin Bey’in verdiği link’teki Red yetkilisinin açıklamasında tam tersi bir hava, hatta “Alexa is terrific camera but for television” cümlesi ile küçümseyen bir bir hava seziyorum. İlginç olmuş.

    İkisinin karşılaştırma video’su:

  • osman siewertsen dedi ki:

    simdi arri 100 küsur yıllık bir marka,red digitalde devrim yarattı son 5 senedir,film productlonlarda yeni standartları belirledi,bunu kimse inkar edemez….

    Ama bu devrim sureci bana gore sancılı oldu,cunku ortada bana gore sadece bir prototip vardı,hala da oyle bana gore…redin yerine oturmayan hala bir cok noktası var….

    Arride aslında yeni ürününü apar topar bana gore ar-gesini tam anlamıyla bitirmeden piyasaya sürdü,ilk lanse fiyatı 50.000 eurolardaydı,simdi update ti filandı derken 60.000lere dayanmıs durumda….arride baska blr hatada,su an turkiyede iki tane var ve ikiside calısmıyor su an…sxs kartlar tam anlamıyla patladı,arriraw kodek,codex raw kayıtcı istiyor kayıt icin,onun icin settede hakiki blr DIT ve hakikaten Rawın hakkını verebilecek kurgu setleri gerekiyor….

    Surdan bak olaya bi de,lenslerin REDle birlikte calısıyor,ama senin o segmentte ürünün yoktu,RED tüm dünyada 40.000 üzerinde sattı,sen olsan bu pastadan dilim istemezmisin?

    Aslında olayın özü tamamen kapitalizme dayalı…sat ,sat, sat….

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube