DSLR ve Video: Yeni Bir Dönem

1992’de Emre’den ödünç aldıgim Canon AE-1’e 50 mm 1.8 lik merceği takıp vizorden bakıyor ve gördüğüm seye hayran kalıyordum. Sonra bir de Video8 kameranın vizöründen bakıyordum ve aradaki devasa fark beni deli ediyordu. Fakat o zaman Internet yoktu ve neden bu iki goruntu arasinda bu kadar fark oldugunu asla anlayamıyordum. Sadece sunu dusunup duruyordum: Keske birisi AE1 gibi bir video kamera yapsa!

Simdi 2008’in sonunda birisi bunu yaptı : )

Bu buyuk bir gelisme. Su an belki ne kadar onemli oldugu anlasilmiyor ama bu her seyi degistirecek bir gelisme. Nedeni basit: Video kamera ureticileri yillardir bizi cok kotu kameralara mahkum ettiler. Tabi bunu keyiflerinden yapmadilar CCD uretme maliyetleri de yuksekti ama biraz dusunce tembelligi de soz konusuydu. Bu blogda aylardir DSLR lara video kameralardan daha fazla yer vermemin nedeni de biraz bu durumun bende yarattigi bikkinlik.

Video kameralarin en buyuk eksisi algılayıcı alanın aşırı küçük oluşu. Bu alan küçüldüğü zaman bir kac sorun birden ortaya cikiyor:

1 – Alan derinligi artiyor. Yani her sey net oluyor bu da arka planı konudan ayırmanızı zorlastiriyor.

2 – Gürültü (noise) artiyor ve buna bagli olarak düsük isik kosullarinda cekim yapmak zorlasiyor.

3 – Cozunurluk dusuyor cunku kucuk bir alana daha cok cozunurluk saglamak icin mercegin cok daha iyi olmasi gerekir oysa video kamera mercekleri genelde ucuz ve kotudur.

DSLR lar 2000’lerin basinda yayginlasmaya basladi ama asil patlama 2004’ten sonra EOS 300D ile oldu diyebiliriz. Talep de cok buyuk olunca arka arkaya modeller geldi. Bu aletlerin iki buyuk ustunlugu vardi: İlki algılayıcılarının cok buyuk olması, ikincisi RAW (ham) veri olarak kayıt yapabilmeleri.

Buna karsilik video kamera cephesinde neredeyse hic bir ciddi gelisme olmadi. Evet HDV gibi sacma sapan formatlar ortaya cikti ama acikcasi kamera ureticileri cok hantal davrandilar.

Canon’un video ceken DSLR uretme konusunda isteksizligi anlasilabilir cunku Canon ayni zamanda son derece hantal ve basarisiz video kameralar yapan bir sirket. Sony de oyle. Oysa Nikon video kamera ureticisi degil. Kendi satislarini baltalama riski yok. Bu nedenle ilk Nikon’un bunu yapmasina sasmamak gerek.

Peki simdi ne olacak? Hemen kosup bir Nikon D90 almak gerekir mi?

Bence Pandora’nin Kutusu acildi. Bugunden itibaren her video kamera ureticisi ne yapacagini dusunse iyi olur. Zira Nikon’un 1000 dolara sattigi D90’in su an Sony’nin 5000 dolara sattigi EX1 – 2 vs gibi kameralardan kat kat daha iyi video kaydetmesi kabul edilebilir bir durum degil.

Tabi ki Sony’nin hala avantajlari var (genelde pratik bir takim ustunlukler, ses giris cikisi vs). Sonucta tabi ki D90 bir video kamera degil ama buna ragmen D90’in urettigi videolar Sony’ninkilerden o kadar iyi ki bu yetersizlikler onemini yitiriyor.

Simdi yapilmasi gereken tek sey var: RAW video ciktisi verebilen bir DSLR yapilabilirse (ki bu daha 5 – 6 yil alabilir) bildigimiz video kameralarin hic bir sansi olmaz. Hatta 35mm film bile ciddi darbe alir (ki fiyati farkli olsa da zaten RED esasen boyle bir alet). Su an D90’in nasil bir sikistirma ile calistigini bilmiyoruz. Cok ciddi bir sikistirma yapiyor olabilir.

Peki soru hala ortada Nikon D90 alınır mı? Bence alınır ama biraz beklemek ve Canon’un (hatta Sony’nin) ne yapacagini gormek gerek. Sony bu durumda iki yol tutabilir: Ya algıyıcılarını urettigi Nikon’a baski uygular ve DSLR lara video secenegi koyulmasini onlemeye calisir. Ya da oturup adam gibi bir video kamera yapar.

Sozun ozu: Biraz daha sabretmek gerek ama bu arada DSLR alacaksaniz bence de D90’in fiyati verdigi sonuc icin cok cok cok iyi… Bir an bile dusunmeye gerek yok.

17 Responses to “DSLR ve Video: Yeni Bir Dönem”


  • Shad dedi ki:

    * “Nikon’un D90’la (özellikle video alanında) kendi satışlarını baltalama riski yok” tespiti çok doğru… Bu açıdan bakmamıştım olaya… Ama yine de Nikon, doğal olarak kendi DSLR’larından bazılarını öldürmüş oldu D90’la…

    * Sony’nin, Nikon’un algılayıcılarını ürettiğini bilmiyordum… Ama bu yine de Sony’nin Nikon’a strateji değiştirme gücü sağlamaz bence… (Bu arada Sony DSLR olarak Nikon’dan daha iyisini yapsa bile; bu alanda Sony’e Nikon’u her zaman tercih ederim…)

    * Sen genelde “beklemek gerek” dersin ki çoğu zaman buna katılmama rağmen şunu da savunurum; her 6-8 ayda bir teknolojide gelişmeler olur ve bu yüzden beklemenin sonu yoktur : ) Ama bu D90 konusunda hem fikiriz çünkü fiyat çok makul (bu özellikler ve mevcut alternatifler düşünüldüğünde)…

    * Eğer D90 almaz da beklersem, tek nedeni 1080p video çeken bir model olacak ve bu model de yüksek ihtimalle fullframe olacaktır… Bu noktada, yine başa dönüyoruz tabi… Bu çıkacak dediğimiz yeni model D90’a göre, doğal olarak çok daha pahalı olacak : ) (özellikle 6-8 aydan erken çıkarsa)

    * Merak ettiğim başka birşey var aslında; Bu video çeken DSLR’lar, (RAW kayıt noktasına geldiğinde veya öncesinde) çözünürlük gibi özellikler dışında; yazlılım/firmware ile yükseltilebilecek/eklenebilecek birçok özelliği kullanıcıya ne şekilde sunacaklar? Yeni modeller çıkararak mı? Yoksa RED gibi “upgradable” bir makina mı çıkaracaklar? – Örneğin; timelapse RED’e 15. build ile eklendi, 16. build ile noise daha da düşürüldü… vs… Bu sorunun cevabı çoğunun düşündüğü gibi “yeni modellerle” olabilir ama Scarlet gibi (hem küçük hem güçlü) kameralar 2009’da piyasaya girdiğinde bu işler çok değişebilir… Ne dersin hocam?

  • ilkerc dedi ki:

    D90 ilk ciktiginda aklima su geldi: Eger donanimsal bir engel yoksa aslinda Canon ufak bir firmware ile 50D’yi video ceker hale getirebilir. Dedigim gibi donanimsal engel olup olmadigini bilmiyorum ama acikcasi oldugunu sanmiyorum cunku sonucta tek yapilacak sey Liveview sirasinda chipten gelen veriyi sikistirmak ve karta video dosyasi olarak yazmak. Bunu yapmamalarinin tek nedeni herhalde yigitlige bok surdurmemek olabilir : )

    Yani sorunun cevabi firmware lerle bir suru sey yapabilirler ama yapmak isterler mi o ayri mesele…

    Scarlet bence iyi bir alet. Ne yazik ki chip i 2/3 inch. Gerci sony muadili kameralari 70 bin dolara falan satiyor : )

  • onelli dedi ki:

    ‘aşama-aşama’ gelişmelere inanmıyorum ben. çünkü üreticiler tüm bu tespitlerin bilaistisna farkında. devrim niteliğinde bir teknolojinin çıkmamasının en büyük sebebi tabii ki ‘para’. isimsiz bir zengin olmak varken, niye ucuz bir kahraman olmaya çalışılsın ki…

    bu yüzden bu sayılı üreticilere fazla bel bağlamamak gerek.

    red’in ufaklığı devrimsel bir alet sayılabilir, ama yine de bir görmek lazım yapılacak işleri…

    bayılıyorum, bu septik yanıma 😀

  • Shad dedi ki:

    Tahminim firmware ile yükseltilebilen makinalar birkaç seneye çıkabilir ama buna mecbur kalacakları için olacak bu… Bu yüzden makinalarda fiziksel değişimler de başlayabilir… Yeni makina satmak için daha ergonomik tasarımlar vs…

    Scarlet 2/3″ sensorlü.. evet ama fiyatı 3000 dolar civarında 🙂 ve 3K çözünürlük sağlıyor… Sony burnundaki kılları aldırmanın yollarını mecburen bulacak : ) Ama Red, şirket olarak lojistik ve satış ağını tam anlamıyla genişletene kadar Sony daha çok ekmek yer…

  • ilkerc dedi ki:

    Nasil olm Canon un butun makinalari su an zaten firmware ile yukseltiliyor. Ben 20D yi iki kere 40D yi bir kere upgrade ettim…

  • Shad dedi ki:

    oooo.. şimdi bu kadar konuşmayı birbirimizi anlamadan yapmışız demek bu…

    “D90 ilk ciktiginda aklima su geldi: Eger donanimsal bir engel yoksa aslida Canon ufak bir firmware ile 50Dâ??yi video ceker hale getirebilir.” derken ne kastettin o zaman?

    Firmware ile yükseltmekten kastım: var olan özelliklerde iyileştirme yapmak değil… Ekstra (yeni) özellik eklemek… (Senin de yukarıdaki alıntıda bahsettiğini sandığım gibi)
    – Hani örnek olarak dedim ya RED’e timelapse özelliği 15. build’de eklendi… Buna benzer…

    Neyse… çok yorum yazmışım bu sıralar… uzatmiim..

  • ilkerc dedi ki:

    haha yorum yazandan para kesmiyoruz merak etme : )

    Evet firmware olayi var ama prensip olarak yeni ozellik asla eklemiyorlar : ) “Mali sattik artik gecti” mantigi yani : ) Sadece hata varsa onu duzeltmek icin firmware kullaniyorlar.

  • Burç dedi ki:

    foto ccd si ve lensi kullanmak güzel olsa da, 720p den yüksek bir çözünürlük ister deli gönül…

  • ilkerc dedi ki:

    Hehheh insanoglu asla doymaz di mi… ama bu da iyi bir sey ozunde tabi : )

  • serkan dedi ki:

    d90 ve 50d arasinda kalmis biri olarak… acaba d90 ile stock video cekimi yapabilabilir mi? 720p bunun icin oldukca yeterli gorunuyor ama sikistirma vs derken reject olur mu her video? Yoksa maceraya atilmadan 50d ile yola devam mi etmek lazim. Bir de 50d’nin cikmasina 1 aya yakin var. d90 hemen cikmisken alinabilir mi… Kafam karisti yardim!! Ne cok soru sordum 🙂

  • ilkerc dedi ki:

    Su an stock video siteleri cok secici degil cunku arsivleri yeterince genislemedi. o yuzden D90 la cekeceginiz goruntuleri kabul etmeyeceklerini sanmiyorum…

  • ahmet dedi ki:

    Ekteki linkte Nikon D90 ile Panasonic HVX 200 karşılaştırması var.
    Sizce sonuçlar nasıl?

  • ahmet dedi ki:
  • ilkerc dedi ki:

    İzledim. Yorumlarda yazildigi gibi:

    * fiyata gore D90 cok cok iyi.
    * Yalniz goruntude bir “titreme” problemi var (kameranin titremesi degil, degisik tur bir titreme…
    * ASA nin otomatik olmasi cok kotu
    * pozlamanin kendi kendine degismesi kotu

    sonuc: D90 tabi ki HVX in yerini tutamaz ama yine de o fiyata cok iyi…

  • ilkerc dedi ki:

    asagidaki linkten goreceginiz gibi birisi 40D nin firmware ini hack edip video ceker hale getirdigini iddia ediyor. ornek video da var:

    http://chdk.wikia.com/wiki/40D

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube