Zodiac

http://image.com.com/tv/images/genie_images/story/2006/f/fincher.jpg
David Fincher’in yeni filmi “Zodiac” Thomson’un kamerası Viper ile doğrudan sabit diske ve 4:4:4 10 bit RAW kareler olarak çekilmiş. Hala “35 mm gibisi yok” diyenler mutlaka gidip görmeli. Film (bence) çok iyi değil ama teknoloji, görüntü, sanat yönetimi ve atmosfer için gitmek gerek… Aşağıdaki adreste filmin çekim aşamasının iş akış şemasını bulabilirsiniz:

http://broadcastengineering.com/images/zodiac_viper-lg.jpg

8 Responses to “Zodiac”


  • alp dedi ki:

    Filmi izlemedim ama trailer dan ve Savides in cinematographer a anlattiklarindan anladigim kadariyla cok basarili olmus. Gerci “what is real” durumu var bi kere color correctiona giren materyal icin . Ancak artik 35 mm cekilen filmler de hemen hemen digital intermediate alinmadan color correctiona girmeden cikmiyor. Umut veren bir durum ancak ironik bir sekilde icinde special efekt olmayan bir film cekicekseniz ve cok negatif harcamayacaksaniz 35 mm cekmek HD cekmekle ayni fiyata hatta daha ucuza gelebiliyor. Ama o gunlerde gelecek heleki digital projeksiyon donemi basladigi zaman zaten kacinilmaz olucak.

  • ilkerc dedi ki:

    Film harika gorunuyor. Bir arkadasimin dedigi gibi “60 ve 70lerde cekilmis ve bugune kadar beklemis sanki”.

    Bunu dijital bir kamera ile yapmak daha da büyük başarı. Hal böyleyken artık 35 mm falan olmaz. Bitmiştir 🙂

  • mehmet dedi ki:

    o zaman bende derim ki

    Video Milleti!
    Kurtuluş savaşına başladığımızın 41’inci yılındayız. Bugün filmlerimizin artık banyo edilmeyeceği en büyük bayramdır. Kutlu olsun!

    not: sony portapak adlı ilk taşınabilir kaydediciyi 1967 de yapmış. ondan 41. yıl

  • alp dedi ki:

    filmi benzine video yu hybrid sistemine benzetecek olursak. Evet benzin icin param yok belki ama hybrid ile de o kadar hizli gidemiyorum. hizlanmaya calisiyorum yokus asagi suruyorum ama gecemiyorum. Video yu cok seviyorum ama olmeden olmeden once ya ben ya film ; filme birsey cekmek istiyorum.

  • aytuğ dedi ki:

    bu haberin girildiği bir seneden fazla olmuş. ama filmler nasıl ölmüyorsa onlarla ilgili bloglar da ölmüyor galiba:)

    zodiac filmini daha dün akşam izledim. ve buradaki konuşulanlar aklıma geldi. gerçekten david fincher denince aklıma ışıktan önce gölge, aydınlıktan önce karanlık geliyor. çünkü “oralar” hem sinematografik hem de filmlerin derdine katkısı açısından çok doyurucu.

    Tuna Erdem Seven’in altın kaplamalı film kopyasını izlediğini ve karanlığın filmde parladığını söylemişti. Zodiac da karanlığın kullanımı (ve tabii ki atmosfer) olarak Seven kadar başarılı bir film olmuş bence. Bunun dijital teknolojiyle başarılması ayrıca anlamlı tabii. Lakin sevindirici olan taraf dijital teknolojiyle film look’u yakalamamız değil dijital teknolijiyle film look’u “da” yakalayabilmemiz. çünkü dijital teknoloji zaten başından beri kazandırdığı yepyeni “look”larla çoktan başımızın taçlarındandı:)

    zodiac filmi fincher’e hayranlığımı arttırdığı kadar savides’e olan ilgi ve alakamı, saygı ve sevgimi arttırdı tabii. bi de daha geçenlerde izlediğim Margot at the Wedding’in görüntü yönetmenliğini üstlendiğini öğrenince bunlar katmerlendi. gerry’den zodiac’a oradan margot at the wedding’e o kadar nitelikli resimler yaratmışki herhalde tüm yönetmenlerin hayali olmalı diye düşünürken baumbach’ın şu sözleriyle karşılaştım “her zaman Harris’le çalışmak istemiştim ve sanırım şu ana kadar yaptığım filmlerin arasında kafandaki film look’una en çok benzeyen filmim oldu”

    Bu sözlerin ışığında Savides başka hangi yönetmenlerin hayallerini “görünür kılmış” diye bakarken ve “aa… bunu da mı o çekmiş” “bu da mı” şaşkınlık ifadelerinin arasında yaşayabileceğim en büyük şoklardan birini yaşadım. Savides Umur Turagay’ın çektiği (ki ben buna bile şaşırmıştım; cahillik işte) Karışık Pizza filminin de kameramanlığını yapmış. Vallahi IMDB’nin yalancısıyım demek geliyor içimden!!!

  • ilkerc dedi ki:

    Hehueh yok be abi ne yaptin? “Karisik Pizza” yi Patrice Marchetti cekti… Hatta ben de bir reklamda onunla calismistim.

    Savides in ne isi olur Karisik Pizza ile : )

  • aytuğ dedi ki:

    hehehuh:) içim rahatladı. ama dediğim gibi imdb’nin yalancısıyım.
    http://www.imdb.com/title/tt0263539/fullcredits

  • ilkerc dedi ki:

    Biliyorum dun bakmistim sen bahsedince. Sanirim birisi sacma bir saka yapmis. Maalesef Internet’in kotu tarafi bu. Zavalli Savides bilse neler cektigini : ) Patrice ile dogrudan o filmle ilgili konusmus olmasam ben de yerdim dogrusu…

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube