RAW Çekmek…

Yeni dijital fotoğraf makinası alan herkese israrla sorduğum soru bu: “RAW çekiyorsun değil mi?”. Soru boş bir bakışla karşılanıyorsa (ki genelde öyle oluyor) sorunun kendisini açıklamak gerekiyor.


Kameralardaki algılayıcılar (CMOS, CCD) genelde 12 bit derinliğe sahip (Yani 4096 ton ayırt edebiliyorlar). Bu ham bilgi kameranın içindeki işlemci tarafından Bayer filtresiyle renkli JPG’e çevrildiğinde ne yazık ki 8 bit derinliğine düşürülüyor ve sıkıştırılıyor (Yani kanal başına 256 değişik ton).

RAW ise algılayıcıdan gelen HAM verinin sıkıştırmasız olarak korunması anlamına geliyor. Böylece RAW dosyayı Photoshop veya benzer bir yazılımın RAW Converter seçeneğiyle açarken çok ince ayarlar yapabiliyorsunuz. Ayrıca buna bağlı olarak beyaz ayarını da sonradan istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Kameranın çekim sırasındaki beyaz ayarı yanlış bile olsa bir şey fark etmiyor.

Tabi RAW çalışmak biraz zahmetli. Akıl almaz bir şekilde her kameranın RAW formatı ayrı. Ayrıca RAW dosyalar hem JPG’lere göre çok büyük yer tutuyor hem de acil işlerde veya anı amaçlı kullanımda başınıza bela olabilir ama yine de olabildiğince RAW’da kalmakta yarar var.

7 Responses to “RAW Çekmek…”


  • alp dedi ki:

    raw raw raw your pic gently down the photoshop merily merily life is like a dream..jpeg ile raw arasindaki fark tek isik telesine ile duzgun telesinesi yapilmis film arasindaki fark kadar var.Ben raw cekmiyorum. Orjinaline sadik kalmak o ani kaybetmemek ve manipule etmemek icin jpeg small atw auto exposure auto focus auto iso..

  • ea dedi ki:

    auto olunca hicbirseyi manipule etmemis mi oluyorsun?

  • alp dedi ki:

    acikcasi elin japonuna guvenmek kendi gozume guvenmekten mantikli geliyor.. eee biz de reklamlar icin elin adamini cagirip onlara cektirmiyormuyuz:)

  • Shad dedi ki:

    kendi gozune guveniyorsan, asil o zaman RAW cekmek lazim.. RAW kayipsiz oldugu icin sonradan “gozune” hos gelene yaklastirabilirsin.. ehem : )

  • ilkerc dedi ki:

    Bu arada PS CS3 un RAW ceviricisi muhtesem… Siddetle tavsiye ederim. Alp artik JPG leri de RAW Converter dan acabiliyorsun : )

  • alp dedi ki:

    valla ben ilk slr jenerasyonunu kullananlardayim hala:( o yuzden o raw i yazana kadar ne denir essek kopruyu geciyor.

  • ilkerc dedi ki:

    1dS Mk III cikacak yakinda.. 22 Mpixel olacagi soylentileri dolaniyor… artik ondan alirsin alp 🙂

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube