Yeni Nikon D3

d3-1k.jpgGecen gun Canon’un yeni kameralarından bahsetmis ve “tam boy algılayıcıda rakipsiz” diye yazmistim ki Nikon beni yalanladi: Yeni tam boy algılayıcılı Nikon D3 ne yazık ki (zira bende Canon var) Canon 1Ds MKIII’ten bazı açılardan çok daha iyi: Öncelikle fiyatı 8000 dolar değil 5000 dolar. Tamam bu da ucuz değil ama aradaki fark da az buz degil. İkincisi 920 bin pixellik muhtesem bir LCD ekrana sahip (Canon’dakinin dört katı!). 12 Mpixel olusu (Canon 21 Mpixel) ilk bakista onemli bir fark gibi görünse de aslında gerçekte çok önemli değil. En önemli avantajlardan biri de Nikon’un 1970 lerden beri ürettiği bütün mercekleri bu gövdede kullanabilmeniz. Saniyedeki kare sayısı da etkileyici: 9.5 fps! Live view özelliği de Canon’unkine göre daha kullanışlı. Bu çekişme kafamızı karıştırırken umudumuz sonuçta fiyatların aşağı gitmesi. Canon bir süredir rakipsiz olmanın rehavetine yenildi ne yazık ki! Bu raund bence Nikon’un. Buradan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

16 Responses to “Yeni Nikon D3”


  • ff6600 dedi ki:

    açıkçası burada bir kazanandan bahsetmek oldukça güç, zira nikon’un hala hızla öne çıkmaya çalıştığını görmemek olanaksız, 1ds mk3 d3 karşısında yavaş bununda asıl nedeni malumunuz piksel sayısı. atladığını bir nokta var o da nikonun iso25600 seviyesine çıkabilmesi, ifa’dan çıkan bazı örnek fotoğraflarda bunun hayalperestlik olmadığını kanıtlıyor, şimdi nikon’dan cmos kullanan 1ds mk3 ayarında beklemeliyiz öte yandan canon’unda 5d gövdesini yenilemesi. her zaman olduğu gibi şimdi de canon ve nikon kendi kulvarlarında ilerliyorlar, muhtemelen de aynı kulvarda yarışan gövdeleri olmadığı sürece bir kazanandan bahsetmek zor olacak.

  • ilkerc dedi ki:

    Evet d3’un rakibi Canon’da nedir tam belli degil: 5D mi? Yoksa 1D MK3 mu? Ya da daha da iddialisi 1Ds MK3 mu?

    Su an icin hicbiri ayni kulvarda degil ama bu durum bile nikon icin bir avantaj bence. Canon’un eli artik eskisi kadar guclu degil.

  • şakir akşar dedi ki:

    bence makina değil,arkasındaki göz önemlidir.böyle sıcak,samimi fotoğraflar çekmek lazım.

  • sait tuğcu dedi ki:

    ilker hocam sizin e-mailinizi bulsaydım oraya yazacaktım.ben canon 400 d alacağım ve yanında sigma 17 70.tam boy algılayıcı konusunda birşey sormak istiyorum. canonda tam boy algılayıcı var dediğiniz,400d modellerinde de mevcut değilmi?
    birde bir konu da daha danışmak istiyorum size.ben birde zoom objektif alacağım.70-200,300 gibi.hem portre çekebileceğim,hem yakın çekebileceğim,ışığı iyi alıp renkleri doygun verebilecek,tavsiye edebileceğiniz bir objektif var mı?
    teşekkürler.

  • ilkerc dedi ki:

    Tam boy algilayici sadece 5D ve 1Ds serisinde var. Digerleri 1.6 carpaniyla calisiyorlar. Yani kullandiginiz mercek 1.6 ile carpiliyor (ornegin 50 mm size 80 mm sonucunu veriyor)

    Bu ilk bakista bir sorun gibi gorunse de aslinda bazi acilardan iyi bir sey: Boylece merceklerin daha iyi goruntu veren ortasini kullanmis oluyorsunuz hem de durup dururken daha tele merceklere sahip oluyorsunuz. Tabi genis acida sorun var ama onu da EF_S 10-22 gibi merceklerle asmak mumkun.

    Sigma’yi pek onermem. Canon’la kiyaslanmaz onun sonuclari. Bahsettiginiz aralikta en ideal lens EF 70-300 4 – 5.6 IS (yaklasik 600 USD) veya daha fazla para ayirabilirseniz EF 70-200 4L IS (Yaklasik 1050 USD) olacaktir.

    kolay gelsin.

  • ilkerc dedi ki:

    D3’un ilk kareleri ortaliga sacilmaya basladi. Sonuc goruldugu kadariyla Canon icin ciddi bir felaket! Nikon epeydir ciddi hic bir gelişmenin olmadıpı DSLR alanında her şeyi değiştirmiş görünüyor. Özellikle yüksek ASA sonuçlar çok iyi:

    http://cliffmautner.typepad.com/my_weblog/2007/09/ok-its-after-1a.html

  • alp dedi ki:

    bu dugun fotografcisinin sitesindeki fotograflar insani sinir edercesine guzel. 3200-4000 asalarda dolasiyor, ortalikta grain diye birsey yok. bence yuksek asalar yasaklanmali..yada her eve bi d3 kampanyasi baslamali. bir canon kullanicisi olarak uzuntuyle izledigimi belirtmeliyim.

  • ilkerc dedi ki:

    gerci hic yuzde yuz crop yok alp. buyuk olasilikla gren var uzulme : )

  • mehmet dedi ki:

    merhaba,
    nikon geniş açı lenslerinden hangisini önerirsiniz..
    AF-S DX 12-24mm f/4G IF-ED ve AF 14mm f/2.8D ED arasındaki fark nedir?

  • ilkerc dedi ki:

    Selam Mehmet

    Nikon kullanmadigim icin yetkin degilim bu konuda ama ilk soyledigin lens DX yani 1.5 carpanli govdeler icin uyumlu diye hatirliyorum… Digeri ise 14 mm prime mercek. Yani sadece 14 mm. Bana kalsa yeni cikan 14-24 Nikon u oneririm ama o biraz pahali tabi..

  • mehmet dedi ki:

    teşekkür ederim, nikon D70 kullanıyorum sigma lensler almıştım geçici olarak. idealim D3 almak bu arada bir takım lensler alma düşüncem var.iç mekanda geniş açı lense ihtiyacım var. ama alacağım lenslerin ilerde D3’te de rahatlıkla kullanmam gerek. bu konuda tam bilgiye sahip değilim. alacağım lensler pahalı onun için iyi karar vermem gerek. nikon kullanmadığınızı söylüyorsunuz. bu konuda bana yardımcı olacak konunun hakimi bildiğiniz var ise yönlendirirseniz sevinirim..
    teşekkürler

  • ilkerc dedi ki:

    O halde DX serisi lenslerden uzak durmaniz gerekiyor. Yukarida da dedigim gibi bunlar 1.5 carpan faktoruyle calisiyorlar. D3 gibi iyi bir makina almak istiyorsaniz mutkala en iyi lensleri almanizda yarar var. Bunlar da: 24-70 2.8 / 14-24 2.8 ve 70-200 2.8 olacaktir.

    tabi epey pahali da olacaktir haliyle : )

  • sedara dedi ki:

    peki neredeyse yarıyarıya farkeden pixellik farkı neden göz önünde alamıyoruz. Bu durum Canon daha üst çıkarmaz mı.

  • ilkerc dedi ki:

    Selam Serdar asagidaki linkten karsilastirma resimlerine bakabilirsin. Gorecegin gibi aradaki MP farki sanildigi kadar onemli bir sey degil…

    http://www.luminous-landscape.com/essays/comparison.shtml

  • sedara dedi ki:

    Anlayamıyorum, pratik olarak birbirlerine yakın olabilirler fakat teorik olarak canon’un 2 katı yüksek çözünürlüğe sahip olaması gerekmez mi?
    21 beygirlik bir araba 12 beygirlik bir arabadan daha dik yokuşu çıkmaz mı?Daha hızlı gitmez mi ?
    Yoksa pixel pixel diye kandıryorlarda daha önemli bir veri mi var netliği rankleri belirleyen bilmediğimiz?
    Teşekkürler…

  • ilkerc dedi ki:

    Ornek dogru ama isler pratikte teorideki gibi degil : )

    21 mp lik bir kamera yaptiğinizda her bir pixel e ayirdiginiz alan azaliyor. Dolayisiyla cozunurluk artsa da aslinda “noise” (taneciklenme) artiyor zira fotonlar hazneleri dolduramiyor. Zaten goruntu kalitesi sadece megapixel le olculseydi ornegin 8 MP lik bir cep telefonu 6 mp lik d70 den daha iyi goruntu verirdi. Tabi asla boyle bir sey mumkun degil : )

    Bir diger faktor de merceklerin cozunurlugu… Her mercegin de bir cozunurlugu var. Bu nedenle 21 mp lik makinanizin onune 100 dolarlik bir mercek koyarsaniz eldeki megapixel ler hic bir isinize yaramaz… Tabi butun bunlara ragmen 21 mp lik canon 12 mp lik Nikon dan kotudur demek mumkun degil. sadece nikon yuksek asa larda daha iyi sonuc veriyor bu kesin.

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube