2013 Tahminleri

Gelenek oldugu üzere 2013 tahminlerini yapalım. Geçen yıl şunları tahmin etmiş ve bazılarında yanılmıştım.

* 4K Geliyor. Aslında bu bir tahmin değil zaten bilinen bir gerçek. Fakat açıkçası beklediğimden hızlı davranıyorlar. Bence hiç ihtiyaç olmamasına rağmen yakında 4K televizyonların ilk örnekleri para harcamayı seven bazı insanların evlerinde yerini alacak. Şu anda 4K içerik çok az hatta yok fakat Playstation 4 çıkarsa ve beklendiği gibi 4K olursa bu iş hızlanacaktır. Her halukarda daha HD’ye bile tam olarak geçilemediği için 4K 2013’te standart haline falan gelemez ama gidiş belli: Gelecek yıl daha fazla 4K kamera göreceğiz. Bunların içinde ucuz bir HDSLR (1000 dolar altı) olur mu emin değilim ama imkansız diyemiyorum. Tabi 4K video fotoğrafçıları da etkiliyor: 4K video kareleri 12 MPlik birer fotoğraf da oldukları için artık elinizde tuttuğunuz video kamera mı fotoğraf makinesi mi belirsizlik iyice artıyor : )

* 2013’te ilk RAW video çeken HDSLR’ı görmeyi hasretle bekliyorum ama 2014 veya 2015’e bile kalabilir. C500 gibi kameralar bile henüz bunu yapmazken bir HDSLR’a bu özelliği koymaları zor.  Yapamayacakları için değil ama yapmak istemedikleri için diyelim : ) Gerçi o hızda veriyi kaydedecek CF kart olmaması ciddi bir engel elbette. Belki sulandırılmış bir RAW türevi olabilir. * Smart Phone fotoğrafçılığı delirtici bir düzeye ulaştı. Geçen yıl pocket kamera satışları düşer demiştim ve beklendiği gibi oldu. Fakat Samsung gibi üreticilerden Android temelli, wifi ve 3g seçeneği olan “akıllı cep kameraları” görmeye başladık. Bu son bir direniş gibi görünse de aslında giderek güçlenecek bir akımın başı da sayılabilir: Önümüzdeki yıl ve ötesinde daha fazla “akıllı kamera” göreceğiz. 2013’te artık Wifi veya 3g’ye sahip olmayan bir kamera göre olasılığımız azalacak.

* Bu akıllı kameralar aslında daha üst seviye 5D, 1D gibi sınıfları da etkileyebilir. Uzun vadede herhangi bir DSLR’in da Iphone kadar fotoğraf işleme ve paylaşma gücüne sahip olması beklenebilir. Aslında yavaş yavaş DSLR ların da birer smart phone veya mini tablete dönüşmesini bekliyorum. Üst sınıfta bu hareket daha yavaş olacaktır. Video kameralarda da aynı eğilim görülecek ama fotoğraftaki kadar değil tabi. Belki artık “kamera” kavramının değişmesi gerekiyor. Yıllardır kimse kamera alanında Apple’in telefona yaptığını yapamadı. Hasretle birisinin bunu yapmasını bekliyorum! * Megapiksel savaşları bitti gibi görünüyor. Her ne kadar Nikon 36 MP ile şu an tavan yapsa da esas sorunun megapiksel olmadığını herkes biliyor. Ne yazık ki dinamik aralık konusunda ciddi bir gelişme olmadı yıllardır. 2013’te de bu konuda devrimci bir girişim olmasını beklemiyorum açıkçası.

* Production cephesine gelirsek: RED ve Alexa arasındaki savaşta Türkiye’de Alexa kesin galip görünmekle birlikte bu durum altı ay gibi kısa bir süre içinde değişebilir. Alexa’nın RED’e göre “out of the box” daha iyi görüntü vermesi daha iyi bir kamera olduğunu göstermese de herkes buna inanınca yapacak pek bir şey kalmıyor. Yine de dijital kamera alanında büyük yatırım yapmanın inanılmaz riskli olduğunu düşünüyorum. Bugün Alexa da Alexa diyenler yarın aniden başka bir şeyi konuşuyor olabilirler ama buna ragmen aslnda çok büyük bir hareket beklemiyorum çünkü taşlar yerine oturdu sayılır. Olsa olsa minör güncellemeler olabilir. Sony’nin yeni kameralarının performansı belki süreci hızlandırabilir. Canon’un C serisi umut veriyor ama henüz Alexa ile RED’i sarsabilecek güçte değil. Canon’un bu işte ne kadar israrcı olacağını merakla bekliyorum. Ne yazık ki Almanlar ve Amerikalılar kadar hızlı hareket edemiyorlar.

Gördüğünüz gibi fotoğraf ve video iç içe geçmiş durumda ve tahminler biraz belirsiz çünkü tarihin ilginç bir dönemindeyiz ve video / fotoğraf alanları birleşmeye devam ediyor. Bu birleşme hiç bir zaman birinin öbürünü yok etmesi kadar radikal olmasa da ayrım önümüzdeki yıllarda daha da belirsizleşecek.

Herkese iyi seneler!

0 Responses to “2013 Tahminleri”


  • No Comments

Leave a Reply

Social Media

Visit Us On TwitterVisit Us On Youtube